Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Kamínková proti větru v nizozemském Egmondu aan Zee

Kamínková proti větru v nizozemském Egmondu aan Zee
foto: Katka Pešková a Radek Leszczynski

behy.cz | 13.01.2009 | přečteno: 8116×

Páté místo v cílovém čase 1:19:44, to je výsledek Petry Kamínkové v mezinárodním půlmaratonském závodě v nizozemském Egmondu aan Zee, městečku na pobřeží Severního moře. Dosažené časy výrazně znehodnotil silný vítr, který sužoval závodníky v první polovině závodu.

Trať závodu tvoří jeden okruh městečkem Egmond aan Zee, sedm kilometrů se běží po pláži a devět v prostředí písečných dun a lesů. Právě na písečné pláži jsou závodníci vystaveni rozmarům počasí nejvíce.

Výjimkou nebyli ani muži z elitní skupiny. Cílový čas vítěze závodu, Wilsona Kipsanga z Keni, nepatří mezi nejrychlejší. Stopky se v cíli u vítěze zastavily na 1:05:36.

O síle větru nejvíce vypovídají mezičasy. Na značce 10,5 km naměřili vedoucímu závodníkovi čas 35:47. Takovému tempu by za normálních podmínek v pohodě stačila i řada českých vytrvalců. Druhou půlku zaběhl vítěz za 29:49.

Do závodu vstoupily tři české běžkyně. Kromě Kamínkové ještě Lenka Šibravovová a Marta Fenclová.  S větrem se praly výrazně i ony.

Po startu se v čele ženského závodu vytvořila skupinka devíti závodnic. Poté, kdy vbíhaly do prostoru písečných dun, však zůstaly na čele jen čtyři běžkyně, Etiopanka Ayanuová, Keňanka Chemyorová a nizozemské závodnice Kibetová a Polová. Mezi dunami se od nich Ayanuová snadno odpoutala a doběhla si pro vítězství v čase 1:16:33. Kamínkové patřilo páté místo, Šibravová dokončila na patnáctém místě v čase 1:27:26, Fenclová osmnáctá (1:33:28).

Čerpáno z: www.iaaf.org a webu závodu www.egmondhalvemarathon.nl


Výsledky elitního závodu žen

Web závodu

Doběh Petry Kamínkové do cíle