Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ultras opanovali hlasování o české vytrvalce roku 2008

Ultras opanovali hlasování o české vytrvalce roku 2008
foto: Zdeněk Krchák

behy.cz | 05.02.2009 | přečteno: 17234×

Po týdnu hlasování znají ankety o vytrvalce a vytrvalkyni roku 2008 své vítěze. A kdo se jimi nakonec stal? Ne Róbert Štefko, ani Petra Kamínková. Výsledek pro někoho překvapivý, pro jiného očekávaný. Vítězi ankety se stali ultravy­trvalci Dan Orálek a Michaela Dimitriadu.

Záměrně jsme do ankety nominovali běžce a běžkyně různého zaměření. Vedle ultravytrvalce tak stál vrchař či běžec specializující se na silniční závody a krosy. Výsledky ze závodů byly vodítkem pro rozhodování. Již při přípravě nominace jsme odhadovali, že toto kritérium nemusí být rozhodující, že rozhodovat mohou i kritéria „lidská“, osobní vlastnosti. Bylo fascinující číst komentáře pod jednotlivými anketami. Objevilo se tolik zajímavých názorů. Po týdnu je vše sečteno a podtrženo. Vytrvalcem roku 2008 jste určili Dana Orálka, získal 328 hlasů, o 100 více než druhý Róbert Štefko. Na třetím místě se umístil mladý běžec ARC Brno, Milan Kocourek. Získal od vás 62 hlasů.

Ještě překvapivější je výsledek ženské ankety. Ultravytrvalkyně Michaela Dimitriadu od vás získala 336 hlasů a porazila tak naši loňskou jedničku na „kratších“ tratích, Petru Kamínkovou. Třetí místo patří Anně Pichrtové, která vinou častých zranění loni neprožila právě pohádkovou sezónu. Vítěze ankety přestavujeme v krátkých miniprofilech.


 

Dan OrálekDaniel Orálek (AC Moravská Slávia Brno) - dosáhl řady výborných výsledků v ultramaratonských závodech v barvách reprezentace. Zví­tězil v závodě Castel Bolognese na 50 km (3:02:00), pr­venství získal i v závodě na 100 km ve Winschotenu (7:00:19), v němž se časem 7:00:19 přiblížil na 19 sekund hranici, která je ultramaratonci považována za hranici nejvyšší kvality. Kromě toho vybojoval třetí místo při Mistrovství ČR v maratonu a pátý byl při Mistrovství ČR na půlmaratonské tra­ti.

 

 

 

 


 

Michaela DimitriaduMichaela Dimitriadu (Želvička team Praha) – nejlepší česká ultravytrvalkyně zaznamenala v roce 2008 několik pozoruhodných výkonů. Patří mezi ně český rekord v závodě na 48 hodin v Brně, kdy dokázala uběhnout 364,2 km. Na Mistrovství ČR v běhu na 24 hodin se blýskla dalším výborným výkonem, když uběhla 224,105 km. V redukovaném pořadí maratonských časů jí patří osmé místo (3:05:39). Dosáhla jej při maratonu ve Stromovce.

 

 

 

 

 


 

screenshot60_339

 

screenshot61_361

První ročník hlasování o běžce vytrvalce roku máme tedy za sebou. Pro mnohé možná s překvapivými výsledky, především v kategorii žen. Stejně jako vy v komentářích pod předchozími články, i my v redakci jsme vedli debatu o tom, jestli jsme zvolili správná jména pro hlasování a jestli zvolený způsob volby je ideální.

Za všechny komentáře citujme jeden: „Podle mne je nejlepším vytrvalcem XY, ale já schválně volil někoho jiného.“ Možná v tomto názoru se skrývá i kus vysvětlení pro to, jak ankety dopadly. Zcela jistě své sehrálo složení návštěvníků našich dvou webů, zcela jistě to byla známka rostoucí popularity ultravytrvalostního běhu, ale i výsledky našich ultraborců doma a v zahraničí. Své sehrály samozřejmě i sympatie nás obyčejných běžců s těmi, kteří jsou výkonnostně někde jinde, ale přitom se k nám v cíli neotáčejí zády. Nechť je i toto výzvou pro ostatní, kteří v anketě neuspěli, nejen do letošního roku.

Všichni víme, že podobné ankety vždy porovnávají jablka s hruškami. Ale možná právě v tom je jejich krása a smysl: a sice pobavit se jimi a přitom se zamyslet nad tím, co respektive kdo nás nejvíce zaujal a čím. Pokud naše ankety povedou k odanonymizování českého běhu a posunou jej o krůček kupředu, budeme šťastní. Již nyní můžeme prozradit, že hlasování na různá běžecká témata budou probíhat po celý letošní rok.


VÍTĚZOVÉ ANKETY O ČESKÉHO VYTRVALCE/VYT­RVALKYNI ROKU 2008 ZÍSKÁVAJÍ NOVINKU LETOŠNÍHO JARA – BĚŽECKÉ BOTY NIKE AIR SPAN+6. 

Nike Air Span+ 6 je ideální lehkou botou pro běžce s pronací, kteří vedle stability a podpory požadují i výborné tlumení. Hodí se zejména na výklus, objemový trénink, ale neztratí se ani při tempovém běhu.

Nike Air Span+ 6

Svršek boty je díky použité technologie Flywire lehký a prodyšný, přitom ale neztrácí na pevnosti a dobře drží nohu. Technologie Nike Air zajišťuje tlumení při dopadu. Reflexní prvky na jazyku a patě zaručují větší viditelnost za šera a tmy. Bota je také kompatibilní s technologií Nikeplus, která umožňuje měřit uběhnoutou vzdálenost, aktuální rychlost či spálené calorie.

Více o produktech a službách společnosti Nike pro české běžce naleznete na její stránce.

Komentáře (Celkem 61)

Nalezené položky: 62 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
avatar

Schestauber muž 11.02.2009 10:12:50

Měl bych návrh pro příští ročník ankety a to aby došlo k rozdělení i na věkové kategorie. Pak by čtyřicátníky bez problémů vyhrál Robert Štefko (s Danem Orálkem by si zasoutěžili příští rok, kdy tuším se do této kategorie také přesune). A pro padesátníky bych navrhoval Mílu Smrčku. A tajně doufám, že se v mladších kategoriích konečně i u nás objeví vytrvalec, který bude naprosto nesporným vítězem (napadá mě že by jím mohl časem být např. Holuša). Celá tato dlouhá diskuze vzniká bohužel z nedostatku kvalitních běžců a absence Vytrvalce (či Vytrvalkyně) s velkým V. Vždyť desítku pod třicet vloni nikdo z českých běžců nezaběhl (Zátopek ji běžel pod 30 již před 60ti lety, v r. 1948).

Motto: Nic není nemožné.

administrator 03.04.2010 13:32:44

Po týdnu hlasování znají ankety o vytrvalce a vytrvalkyni roku 2008 své vítěze. A kdo se jimi nakonec stal? Ne Róbert Štefko, ani Petra Kamínková. Výsledek pro někoho překvapivý, pro jiného očekávaný. Vítězi ankety se stali ultravy­trvalci Dan Orálek a Michaela Dimitriadu.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 62 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.