Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Duben, už jen venku budem

Trénink se Z. Smutným: Duben, už jen venku budem
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 23.03.2009 | přečteno: 8233×

Možná se divíte, že jsem použil v nadpisu tohoto článku opět naše staré přísloví, jen trochu pozměněné pro nás, běžce, ale já to tak vidím. Zcela jednoznačně je třeba opustit běhátka, tunely, chodby nebo jen třeba teplé postele a rozehřáté radiátory, či televize i počítače a vyrazit na tréninky ven. Nejlépe někde do přírody, do lesů, parků nebo alespoň na co nejméně frekventované silnice.

Začínají závody a bude jich hodně. V žádném případě nebudou někde v teple domova, ale určitě venku. Na to je nutné se nejen připravit, ale postupně se také adaptovat na venkovní podmínky.  Sice předpokládám, že jste stejně všechny předchozí cykly trénovali venku (až na drobné výjimky, kdy se nedal vystrčit nos). Přesto mi to nedá a musím to znovu všem připomenout. Navíc je důležité připravit se na příchod jara a přetavit v přijatelných podmínkách celou tu předchozí tvrdou, opravdu zimní, přípravu v tak toužebně očekávané výsledky.

K tomu nám bude sloužit i poslední cyklus prvního přípravného období, kterým dokončíme rozvoj silové a také tempové vytrvalosti. V následujících dvou cyklech, které si pro nás nazveme závodními, protože nám začíná sezóna silničních běhů naplno, si vyběháme speciální tempo a proměníme tu předchozí dřinu v kopu nových osobáků.

Předpokládám, že si už průběžně ověřujete (tak jako my v mojí tréninkové partě) při kontrolních startech na závodech, jak na tom momentálně jste. Věřím, že máte důvod (také jako my) ke spokojenosti. Pokud jste zvládli odtrénovat většinu mnou předepsaných tréninků, tedy zejména v mezích svých možností a schopností, jsem přesvědčen, že se to pozitivně odrazilo na vaší výkonnosti. Možná se už i teď, přestože  jsme ještě nezačali s vyběháváním závodního tempa, radujete z progresivního zlepšení svých výkonů. Pokud ne, tak se stala někde velká chyba a snad to ještě dokážete dohnat nebo napravit.

Vždyť jsme teprve na začátku běžeckého roku, tak nad sebou nelámejte hůl, zatněte zuby a pusťte se do práce. Tedy myslím té běžecké, ne té, co vás zřejmě čeká v zaměstnání, nebo na zahradě, případně kolem domu, až budete napravovat škody napáchané zimou.

V tomto již šestém tréninkovém cyklu dokončíme silovou přípravu během v kopcích a spolu s rozvojem nebo udržením úrovně dalších tréninkových prostředků se odrazíme k závěrečné vyběhávací fázi tréninku.

Proto je nesmírně nutné opravdu zvládnout vše tak, jak jsme si to předsevzali. I teď nám zásadní chyba v nedodržení koncepce může udělat velmi silnou čáru přes rozpočet. Tak si to, prosím vás, uvědomte a nenechejte se zmást příhodnějšími klimatickými podmínkami a nestrhejte se v jarní běžecké euforii. Tak jako příroda, i vy  musíte projít změnami, na které se váš organismus musí adaptovat. Vzhledem k tomu, že jste navíc neustále v dost tvrdé fyzické zátěži, dá se předpokládat, že se mohou vyskytnout problémy, a to převážně ty zdravotní. Tak s tím počítejte a mějte na paměti, že musíte cítit, že pořád trénujete s rezervou a ne na doraz nebo i pokaždé, jak to někteří běžečtí fanatici dělají, do maximálního vyčerpání. To by dopadlo zle nedobře a toho se přece chceme vyvarovat, ne?

Nebudu vás déle zdržovat, prostudujte si nový tréninkový plán, v němž pořád vycházíme ze stejných zásad a směřujeme postupným zkvalitňováním přípravy ke svému cíli. Zvažte, jak na tom jste po prvních kontrolních závodech a poslechněte si, co vám říká vaše tělo. Nebojte se při tom zapojit i svůj rozum, protože to může být v tomto období rozhodující. Pokud se budete cítit neustále unaveni, což se může na jaře komukoliv z nás stát, bude dobré i na chvíli změnit trénink i životosprávu, trochu vysadit a odpočinout si. Ovšem ani tento „odpočinek“ nesmí být příliš dlouhý, to už bychom pak nezvládli dokončit optimálně závěr celé první fáze tréninkového roku.

Tak naplánujte závody a pojďte si spravit náladu po zimě nejen přicházejícím jarem, ale také dobrým pocitem z běhání a přehršlí osobních rekordů.

Pro případné konkrétnější dotazy je zde opět moje adresa: smutzd@seznam.cz


TRÉNINKOVÝ PLÁN:TRÉNINKOVÝ ROK 2008–2009 :PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ – I:

CYKLUS - 6 OD: 23. 3. 2009 DO: 19. 4. 2009

TÝD PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK SOBOTA NEDĚLE
1 Výklus 10 km
+ 10×100m rovinky
Posilování
kruhově celé tělo
30 minut
Opět změnit cviky
R,R,R
4×2 km /3min/7:56/
R+V

R,R,SBC,R /KOPEC/  12× 300 m do kopce
meziklus zpět
R+V OSTŘEJI!!

VOLNO
Klus 8 km
V tom 3–4 km
Prokládané rovinkami
28. 3. závody v okolí
bydliště
Nebo: R,R,R
Tempový běh 8km /4:08/
R+V
OV – 18 km
2 Výklus 12 km + 10× 100m rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
Změnit cviky

R,R,R
5×2 km
/3min/7:56/
R+V

R,R,SBC,R
/KOPEC/
13×300 m do kopce
Meziklus zpět
R+V
OSTŘEJI!!
VOLNO
Klus 9 km
Prokládaný rovinkami

4.4. závody v okolí bydliště
Nebo:R,R,R
Stupňovaný běh 10 km
/4:15–3:40/
R+V

OV – 20 km

3 Výklus 12 km + 10× 100m rovinky
Posilování kruhově
celé tělo 30 minut
Změnit cviky
R,R,R
5×2 km /3min/7:54/
R+V

R,R,SBC,R
12× 500 m 
/př.1 min/
čas: 1:48
+ 1× 300 m kopec
R + V

VOLNO
Klus 10 km
Prokládaný rovinkami


11.4. závody v okolí bydliště
Nebo:R,R,R
Tempový běh 10 km /4:06/
R+V
OV – 22 km
4 Výklus 10 km
+ 10×100m rovinky

R,R,R,
3×2 km
/3min/7:50/
R+V
R,R,SBC,R
/KOPEC/
10×300 m do kopce
Meziklus zpět
R+V
RYCHLE!!
VOLNO
Klus 8 km
Prokládaný
rovinkami
18.4. závody v okolí
bydliště
Nebo: R,R,SBC,R
6×1km /3min/3:50
R+V

OV – 18 km

Vysvětlivky zkratek :
Začátek tréninku : R,R,SBC,R – to znamená : Rozcvičení, Rozklusání – 2 km,
SBC – speciální běžecké cvičení jen 5×40 m liftink, zakopávání, skipink, předkopávání, poskoky z kotníků
Rovinky – 6×100 m na rozběhání, postupně zrychlované

Konec tréninku : R + V – to znamená : Rovinky – 4×100 m na uvolnění, Vyklusání – 2 km


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz