Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ivo Vrba: Za půl roku čtyři minuty dolů

Ivo Vrba: Za půl roku čtyři minuty dolů
foto: archív Iva Vrby

Radek Leszczynski | 24.03.2009 | přečteno: 12714×

Zdá se, že trenér Zdeněk Smutný, s jehož uceleným tréninkovým plánem se setkáváme každý týden na tomto webu, zaujal dalšího běžce. Triatlet z Přerova, osmadvacetiletý Ivo Vrba, už několik měsíců trénuje právě podle těchto plánů. Proč se tak rozhodl a jaké má sportovní ambice?

Ivo, kde je tvé působiště a co víc bys o sobě prozradil?

Jsem z Přerova. Je mi 28 let, ženatý ještě nejsem, ale se svou přítelkyní žiji už 9 let.

Dělal jsi dříve nějaké jiné sporty, než ses dal na triatlon a běh?

Jako kluk jsem chodil do Sokola, a v patnácti letech jsem začal dělat gymnastiku, té jsem se věnoval až do svých 24 let.

To zní velmi dobře. Máš tedy zřejmě dobrou pohybovou průpravu. A jak vypadala tvoje běžecká příprava, než jsi začal běhat podle plánu Zdeňka Smutného?

Nebylo to vůbec řízené. Na běh jsem si udělal čas třeba jen dvakrát za týden a to jen na takovou délku, jak se mi zrovna chtělo.

Proč ses rozhodl pro změnu? Cítil jsi, že je něco špatně?

Vůbec jsem se nezlepšoval! Bylo to spíše naopak. Až minulý rok v září jsem si prostě řekl, že se do toho pořádně opřu a zkusím makat podle nějakého plánu.

Proč zrovna tréninkový plán Zdeňka Smutného?

Pročítal jsem spoustu článků a zkoušel jsem hodně běžeckých plánů, nechával si radit atd. A tak už jsem si myslel, že to bude lepší, ale pořád nic. Potom jsem si všiml na serveru behy.cz, že tam pan Smutný píše plány pro výkonnostní běžce, a hned jsem podle toho začal trénovat. Nebylo to vůbec snadné, ale když se dnes podívám na své výsledky, jsem hodně spokojený.

V čem spočívala tvoje motivace na začátku tohoto plánu a přípravného období?

Nejprve jsem se cítil hrozně. Když jsem viděl, co mám odběhat, myslel jsem si, že to nemůžu zvládnout, ale nakonec to šlo docela dobře. Můj cíl byl jednoduchý, zlepšit časy.

Zvládal jsi kompletně celý plán nebo jsi něco vynechával? Co ti sedělo nejvíc a co bylo nejtěžší?

Přiznám se, že ze začátku jsem to šidil, protože toho bylo najednou moc, ale teď už je to dobré. Nepříjemné jsou úsekové části a atletická abeceda taky pro mě není nic moc. Příjemné je to, že mám ve čtvrtek volno, a dokážu zregenerovat na sobotní závody.

Dařilo se ti i v zimních podmínkách nebo jsi musel improvizovat?

Ano, šlo to celkem dobře, ale někdy opravdu nešlo běhat kvůli počasí a tak jsem se to snažil kompenzovat třeba na běžkách nebo na kole.

V čem vidíš největší přínos tohoto tréninku? Co na něm vlastně nejvíce oceňuješ?

Moje časy na 10 km byly loni mezi 41 a 42 minutami. Teď to zvládnu i za 36:26 min. (pozn. redakce: Běh Bezručovými sady v Olomouci, 14.3. 2009), což je super! Zvlášť když přihlédnu k tomu, že ještě není sezóna. Pana Smutného oceňuji, jak perfektně to všechno dokáže poskládat a opravdu to funguje. Alespoň u mě. Jsem z toho velmi mile překvapený.

Tak to je určitě pozitivní motivace do dalšího období. Ale plánuješ takhle absolvovat celý tréninkový rok, nebo se v létě budeš více zaměřovat na triatlon?

Určitě v tom chci pokračovat celý rok, protože se těším na výsledek. Ale v plánu je i triatlon. Chci zvládnout celý Český pohár X-terry a nominovat se i na Hawai. To je velký cíl. A mezi tím chci ještě objet co nejvíce dalších běžeckých a triatlonových akcí. Zatím se asi nehodlám zaměřit jen na běh. Triatlonu se věnuji třetí sezónu, takže chci ještě zkusit spoustu závodů.

A jak vlastně dokážeš skloubit svou sportovní přípravu se zaměstnáním, rodinou a současným životním tempem?

Přiznávám, je to hodně těžké, ale mám tolerantní přítelkyni, a rodina mě taky podporuje. V práci mně fandí.

Takže asi už ani nemáš čas na nějaké další koníčky, že?

Ještě si někdy zajdu do gymnastiky a taky na běžky, popř. i na sjezdovky. A jelikož mám rád lezení po skalách, stal jsem se i instruktorem.

Myslíš, že by se dal seriál Zdeňka Smutného na serveru behy.cz ještě něčím vylepšit?
Tak na tohle si ještě netroufám. Nemám dost zkušeností, abych k tomu něco mohl říci.

Ivo, děkujeme za rozhovor a ať ti se daří v triatlonech i běhu!

Radek Leszczynski


IVO VRBA – profil:

Věk: 28 let
Stav: svobodný, zadaný
Bydliště: Přerov
Profese: tankový střelec Armády ČR
Váha: 76 kg
Výška: 180 cm
TF: min. 47/; max. 181
Sportovní vzor: Lukáš Bauer
Nejoblíbenější jídlo: zapečená brokolice nebo losos se zeleninou
Nejlepší relaxace: sauna
Osobní rekordy:
1500 m – 5:20 min.
3000 m – 11:25 min
5000 m – 18:05 min.
10000 m – 36:26 min.
Půlmaraton – 1:28:00 hod.