Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Závod plný rekordů

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Závod plný rekordů
foto: Martin Symon

behy.cz | 28.03.2009 | přečteno: 11738×

Sobotní Hervis 1/2Maraton přinesl celou řadu rekordů. Přesná čísla ještě nejsou k dispozici, ale neoficiálně závod dokončilo 4500 běžců. Keňští borci si tentokrát nepřijeli jen pro vítězství, ale vylepšíli hned oba traťové rekordy. V mužích zvítězil Nicholas Kiprutto (1:00:07) a jeho krajanka Rosa Kosgei si odváží prvenství za výkon 1:09:03. REPORTÁŽ BUDEME PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVAT

Podle slov Pavla Faschingbauera z AK Kroměříž, který spoluko­mentoval průběh pro Českou televizi, měl letošní závod dva výrazné momenty. Jednak šlo o napínavý souboj v obou kategoriích, mužů i žen, až na cílovou pásku, navíc se běželo od začátku na traťový rekord a v závodě mužů dokonce na čas nejvyšší světové úrovně, tedy pod jednu hodinu. „V Česku jsem takhle kvalitní a napínavý závod ještě neviděl“, řekl po jeho skončení Pavel.

O vyrovnanosti a kvalitě svědčí i to, že první 4 muži v cíli se vtěsnali do jedné minuty a čas každého z nich by stačil na překonání bývalého traťového rekordu Patricka Ivutiho (1:01:00 – 2007). „Až do patnáctého kilometru to vypadalo na překonání času jedné hodiny, mezičasy vedoucí skupinky byly 14:07 na pátém, 28:15 na desátém a 42:37 na patnáctém kilometru. Teprve na dvacátém kilometru bylo jasné, že tato hranice nepadne a teprve u Karlových lázní, těsně před cílem se roztrhala vedoucí trojice, kterou marně stíhal největší favorit, Stephen Kibiwott,“ řekl Pavel Faschingbauer.

V AK Kroměříž hostujícímu Ezekielu Ngimbovi se další vylepšení času na půlmaratonské trati nepodařilo a doběhl dvanáctý (1:03:38).

Heroický výkon podala vítězka ženského závodu, Rosa Kosgei. Kvůli potížím s vyřizováním víz se dostala do Prahy až v pátek odpoledne. Přesto kromě traťového rekordu, který vylepšila více než o minutu, je cílový čas 1:09:03 i jejím novým osobním rekordem. Bývalá traťová rekordmanka Caroline Kwambai běžela na úrovni svého „pražského maxima“ z roku 2006 (tehdy 1:10:08), čas 1:10:47 však stačil „jen“ na páté místo. I první čtyři ženy v cíli běžely rychleji bývalého traťového rekordu.

Z domácích borců v „generačním“ souboji porazil Jan Kreisinger (1:07:08, celkově patnáctý) Róberta Štefka (1:07:37, o příčku za Kreisingerem). Oba závodí v barvách AK Kroměříž. Třetí mezi Čechy skončil Pavel Brýdl (SK Nové Město nad Metují), držitel letošního maratonského rekordu. Jeho čas: 1:10:15.

„Běžel jsem hlavně na čas, na soupeření s Róbertem jsem nepomýšlel. Je to povinnost nás mladých porážet veterány. Spíš počítám, o kolik sekund jsem ho porazil a podle toho vím, jestli jsem běžel dobře nebo špatně. Ale je pravda, že když jsem začal na 15. kilometru tuhnout, tak jsem se po Róbertovi začal hodně otáčet,“ řekl Jan Kreisinger.

Vedle výkonů profesionálních běžců AK Kroměříž a reprezentanta v běhu do vrchu Pavla Brýdla stojí na prvním místě co do uznání neuvěřitelný výkon čistého amatéra a veterána,  dvaačtyřicetiletého Antonína Kliky (4. místo – 1:12:35 – Loko Beroun), který dokázal porazit všechny mladší soupeře včetně takových výrazných individualit, jakou je například jeden z nejlepších světových „že­lezných mužů“, Petr Vabroušek (5. – 1:12:46 – Jiskra Otrokovice).

Nejlepší Češkou se bez překvapení stala olomoucká Petra Kamínková (AK Olomouc), její čas 1:15:57 stačil na celkovou desátou příčku. Skvěle běžela Olga Firsová (Hvězda SKP Pardubice), Ruska závodící v České republice (1:19:48). Až za ní skončily další Češky, Veronika Brychcínová (VSK FTVS – 1:20:44) a Jitka Bělohlávková z VTŽ Chomutov (1:21:23). Loňské české vítězce, Janě Klimešové (USK Praha), to po zranění neběželo, časem 1:23:53 obsadila čtvrté místo. Až osmá skončila úřadující mistryně České republiky v půlmaratonu, Ivana Sekyrová (AK Sokolov – 1:27:30), která se také teprve dostává po operaci do plného tréninkového tempa.

„Původně jsme uvažovaly, že bychom s Veronikou Brychcínovou závod rozbíhaly spolu, ale běželo se mi dobře a šla jsem do toho sama, abych si pohlídala čelo,“ řekla na tiskové konferenci Kamínková. „S časem 1:15:57 jsem spokojena, je tam ta patnáctka, jak jsem chtěla. Ze začátku to vypadalo na ještě lepší čas. Prvních 5 kilometrů jsem běžela ve skupince mužů, to se běží mnohem lépe. Ale ti pak postupně začali odpadat a zůstala jsem sama. Až do desátého kilometru se mi běželo velmi dobře, poslední čtyři kilometry jsem se už trochu trápila, ale to už k takovému závodu patří,“ dodala pak ke svému výkonu.

Závod se běžel za ideálního počasí. Obávaný déšť ustal dlouho před závodem a utišil se i vítr. Pro někoho nepříjemné bylo výrazné oteplení, v některých pasážích závodů bylo vysloveně letní počasí.


PODROBNOSTI O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

ONLINE VÝSLEDKY

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY (NEOFICIÁLNĚ, ZPRACOVÁNY Z ONLINE VÝSLEDKŮ)

FOTOGRAFIE Z MINULÝCH ROČNÍKŮ

POŘADATELSKÝ WEB

MAPA TRATI

NAJDI SVÉ PŘEDCHOZÍ VÝKONY V BĚŽECKÝCH TABULKÁCH

Komentáře (Celkem 9)

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 28.03.2009 22:58:44

To, jak se dosáhlo absolutního traťového rekordu je podle mého v rozporu s pravidly jak atletiky, tak i se zásadami fair play. Jak je možné, že kromě pace makerů, kteří už jsou bohužel běžní na všech větších závodech, kde se organizátoři předhánějí v překonávání rekordů, tak při Pražském půlmaratonu ještě tahačům pomáhal, vodič na skůtru. To už je podle mého v rozporu s pravidly a nejen atletickými, ale i morálními. A ještě ke všemu je vše jasně vidět v přímém televizním přenosu. Kde jsou rozhodčí? Proč nezakročí. Jak je možné, že nic nevidí? Tento nešvar se děje už několk let i při Pražském maratonu a všichni to potichu tolerují a jásají nad dosaženými rekordy. Jezdci na skůtru dokonce dirigují vodiče, co mají dělat a jak mají běžet. Nebo se snad zavádí nová disciplína běh za motorovým vodičem, jako je tomu v dráhové cyklistice?
Může mi tento můj názor někdo zasvěcený do pravidel atletiky vyvrátit nebo potvrdit?

avatar

Uherské Hradiště

Celkem 800 km
Minulý měsíc 0 km

Libuna žena 29.03.2009 00:00:25

>> chuck, 28. 3. 2009 22:58:44

Ano, přesně tak to je a už dost dlouho. A neuděláme s tím bohužel vůbec nic. Rozhodčí to sice vidí, ale nezmůže nic (sama jsem také rozhodčí atletiky).

Pravidlo atletiky č. 144c)říká, že udávání tempa osobami, které nejsou účastníky závodu, běžci nebo chodci, kteří jsou nebo budou předběhnuti o kolo nebo jakýmikoliv technickými prostředky je nedovolené napomáhání v závodě.

Tak, napsala jsem to, jak je to v pravidlech černé na bílém. A znamená to něco? Bije to do očí, když vidím závody v televizi. Jedno pravidlo se učíme na školeních rozhodčí a to samé se porušuje přímo před očima všech.

avatar

maraton: 2:55:43 (1987)

Bering muž 29.03.2009 00:35:49

>> Libuna, 29. 3. 2009 00:00:25

Tak to je a tak to bude. My s tím asi nic nenaděláme. Také s tím nesouhlasím a podobné to bude i za pár týdnů v Pardubicích. Stejně jako tomu bylo loni:
 http://www.bering.estranky.cz/…08/21_099-km

avatar

vitacar muž 29.03.2009 11:13:24

Pražský půlmaraton se stále více začíná stávat megalomanskou záležitostí. Důraz na prestiž, přilákat co nejvíce sponzorů, co nejvíce účastníků a atmosféra pohody a přátelství se začíná pomalu vytrácet. Není výkon uběhnout Prahou dvacetjedna kilometrů. Je výkon posbírat si své věci ze šatny, vrátit čip a možná, když má čověk hodně trpělivosti, nechat si zvěčnit své jméno na medaili.To zabere času stejně jako závod samotný. Když pak člověk zjistí, že mu ztratili přihlášku a závod odběhl jako bezejmenné číslo, připadá si opravdu nictoný jak kapka v moři. Příště asi dám radši přednost hezkým českým přespolním běhům. Běhu zdar!

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 29.03.2009 18:05:34

>> Libuna, 29. 3. 2009 00:00:25

Děkuji za podporu mého názoru a navrhuji co takhle z moci „úřední“ tj rozhodčích diskvalifikovat celou první skupinu „závodníků“, kteří se vezou za nepovolenou podporou skútru. Vždyť od toho tam přece rozhodčí jsou.
Ve zkratce vám popíšu jednu svoji osobní zkušenost. Při prvním ročníku PIM jsem běžel sám po nábřeží pod „Stalinem“. Běžel jsem po straně u vody, moje žena jela na kole na druhé straně silnice (za normálního provozu) a dovolila si mě slovně povzbuzovat. Kde se vzal, tu se vzal rozhodčí a ihned mě vyhrožoval, že mě diskvalifikuje. A to jsem běžel v poli závodníků, nikoliv na čele a nešlo o žádný rekord. Navíc pokud při podobných závodech někdy jede žena na kole, velmi si dává pozor, aby jela za mnou a nepomáhala mi.
Tak a teď mi někdo vysvětlete, proč se takto nezachovali rozhodčí v sobotu v čele závodu. Nebo si organizátor závodu v honbě za zlatou medailí pro závod může dovolit všechno?

avatar

Pavel Frček muž 29.03.2009 18:43:45

>> chuck, 28. 3. 2009 22:58:44

No jo, Miloši, je to trochu těžké, a trošku se divím, že tě to tolik pobuřuje. Sám dobře víš, že pacemakeři jsou dnes naprosto běžní, na dráze i na silnici. S tím skútrem ovšem s tebou zcela souhlasím a také jsem se několik let při PIM snažil, aby se tak nedělo. Pominu-li prvních 5 či 6 ročníků, kdy se tam žádný skútr nevyskytoval a kdy jsem tenkrát v čele závodu spíš vyháněl cyklisty a dosáhl toho, že jeli až ZA závodníky, podařilo se to, pokud mi paměť sahá, jen jednou, protože na tom skútru seděl „normální“ řidič, nikoli osoba výše postavená, a ten mě poslechl. Osobně si myslím, že z hlediska dopomoci je „nebezpečnější“ spíš ten cyklista než skútr, ten svým hlukem určitě psychice běžců moc neprospívá. (Já bejt tak dobrej a běžet v čele, tak bych je spíš vyháněl). To mi jako zkušený a stále neuvěřitelně dobrý běžec potvrdíš. Představ si, že bys měl vedle sebe přes dvě hodiny poslouchat nepřetržité „poprdávání“ motoru.
Z principiálního hlediska máš ovšem pravdu. Nechci brát v obhajobu rozhodčí, ale: oni to samozřejmě vidí, ale jak by měli podle tebe zakročit? Diskvalifikací ? Neznám nikoho z nich, kdo by to udělal, i když bych znal řešení: prostě ten skútr by šikovný řidič od čela závodu odřízl.

avatar

Pavel Frček muž 29.03.2009 19:04:02

>> chuck, 29. 3. 2009 18:05:34

Musím tě opravit, Miloši. Uvedenou příhodu jsi nezažil při prvním ročníku PIM, ale v jeho předchůdci v roce 1992. Asi se budeš divit, ale pod „Stalinem“ vedl PIM poprvé až před třemi roky, kdy se využil holešovicko-karlínský okruh. Mám v archivu uloženy všechny trasy, jimiž PIM za 14 let prošel, mohu ti to doložit.
Ale k věci: vím naprosto přesně, o koho jde. Je to známý pražský rozhodčí Pepa Hanousek, kterého si ovšem nikdo a už dávno při jeho podobných výlevech nevšímá. Mně se tam totiž přihodilo totéž – jen jsem jel na kole a ač se léta známe, tak mě chtěl z toho kola dokonce shodit. (Po dvou letech si tenkrát pořadatel místo TJ Liga 100 Praha si na občerstvovačky vybral jiný atletický oddíl a mne pochopitelně zajímalo, jak to ti jiní dělají..)

avatar

Pavel Frček muž 29.03.2009 19:12:33

>> Libuna, 29. 3. 2009 00:00:25

Milá kolegyně rozhodčí, příslušné pravidlo atletiky jsi sice citovala přesně, leč uvedeného případu se bohužel vůbec netýká. VŠICHNI pacemakeři jsou totiž řádnými účastníky závodu, takže žádný nástroj k postihu neexistuje.
Tedy existuje: kdyby pořadatel vůbec nesdělil, že tam nějaký pacemaker bude. V tomto směru se vlastně v jistém slova smyslu chová docela korektně, netají se s tím. Pokud by tuto informaci neposkytl, všichni budou s prominutím vědět pendrek.
Konec konců už se několikrát stalo, že pacemakerovi se běželo tak dobře, že po splnění svého úkolu pokračoval v závodě a umístil se v absolutní popředí. Nevzpomínám si přesně, kdy to bylo, ale při jednom maratonu doběhl dokonce jako druhý.

avatar

Pavel Frček muž 29.03.2009 19:27:10

>> Bering, 29. 3. 2009 00:35:49

Františku,pokud se mi podaří být v Pardubicích, pokusím se dosáhnout toho, aby se to nestalo. Nemám sice žádné zvláštní pravomoci, ale snad se s P.O. dohodnu, i když loni se mi to s ním nepodařilo. Mně to taky vadí, a dost.

administrator 03.04.2010 13:32:50

Sobotní Hervis 1/2Maraton přinesl celou řadu rekordů. Přesná čísla ještě nejsou k dispozici, ale neoficiálně závod dokončilo 4500 běžců. Keňští borci si tentokrát nepřijeli jen pro vítězství, ale vylepšíli hned oba traťové rekordy. V mužích zvítězil Nicholas Kiprutto (1:00:07) a jeho krajanka Rosa Kosgei si odváží prvenství za výkon 1:09:03. REPORTÁŽ BUDEME PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVAT


Odkaz na článek
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.