Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Carlsbad 5000 s českou stopou

Carlsbad 5000 s českou stopou
foto: Jiří Chaloupka

Jiří Chaloupka | 10.04.2009 | přečteno: 6364×

Neděle ráno, šero, lehký chlad, ale v jinak poklidném kalifornském městečku je dopravní zácpa. To se sjíždějí účastníci prvních ze série sedmi startů na proslulé běžecké „pětce“. 24. ročníku závodu se zúčastnila i česká triatlonistka Gábina Loskotová.

Parkuje se všude možně a policisté i místní podnikatelé jakoby nic. Dnes se toleruje i převlékání či konzumace piva na veřejném prostranství, protože město je na svou tradici náležitě pyšné. V 7:05 vybíhají veteráni obou pohlaví od 40 let výše a potom zhruba každých 50 minut další kategorie. Celkem se jich tu představí na šest tisíc.

Po sobotním Halfironmanu v nedalekém Oceanside jsem si přijel zafotit i na tento závod, který jsme si s Gábinou poprvé zaběhli v roce 2000. Tentokrát jsem se akreditoval u Elite Racing a těšil se na roli „diváka“. Servis pořadatelů je plně vyhovující: startovní listina elity, přístup na auto fotografů a do cílového prostoru, výsledky krátce po doběhu. Další informace? Žádný problém, stačí si napsat PR manažerovi Dannymu.

V 10:20 poprvé šplhám na novinářskou plošinu, což je korba náklaďáku s prkennou ohradou. Startují ženy 30 až 40 let a my pojedeme před čelem závodu. Přestože jsem realista, tajně bych si přál mít Gábinu co nejvíce na dohled. I když její trénink zaměřený na dlouhý triatlon hovoří jasně proti. Po startu se v půlkilometrovém náběhu po Grand Ave k pobřeží odděluje osm žen, ale v zatáčce už má jedna jasně navrch. Místní Joey Bonfiglio uhání a její náskok narůstá metr po metru.

Za ní však bojuje ve skupině Gábina ze všech sil. Do první obrátky se nejednou objeví na její špici, ale tempo je příliš rychlé. Při průběhu centrem si Joey užívá domácí kulisy a Gábina se snaží uviset boj o bronz. V cílové rovince se chystáme snímat vítězku a za ní předlouho dříme prázdná ulice. Výtečný běh obyvatelky Carlsbadu podtrhuje čas 16:55. Gábina dorazí s výrazným odstupem pátá za 18:29 a lapá v cíli po dechu: „To bylo strašně rychlý, první míle za 5:25 (3:22 na km). To už jsem neběžela šest let…“ Jsme spokojeni, dvacetiminutový běh má k více než devítihodinovému Ironmanu hodně daleko, nelze zvládnout vše. A k tomu o půl minuty Gábina porazila Kathryn Kasischke z nedalekého San Diega, která jí naposledy při MS v dlouhém duatlonu znectila, když skončila osmá.

K polednímu se už diváci přesunují na pobřežní Carlsbad Boulevard v centru města, kde je nejlepší výhled a běžci se okolo přeženou třikrát. Na náklaďák se sápu s předstihem, oprávněně tuším velký zájem. Naštěstí všichni VIP, kterými se korba zaplní, jsou soudní a nechávají zadní čelo fotografům.

Hlavní závod zahajuje hymna, zpěvák se pyšní startovním číslem na hrudi a následuje výstřel. Řada borců roztažená po celé šířce Grand Ave se rychle chumluje a na čele se usadí bílý vodič. Ten fakt ovšem netuším já a stejně ani kolegové, zoomujeme, mačkáme spoušť a letmo okukujeme startku. Paul Hoffman z Austrálie, shodneme se vrávorajíce, neboť rozdíl v rychlosti pohybu auta i běžců je markantní.

V euforii sleduji ojedinělý zážitek, míle za 4:17 (2:40), Danny hlásí zezadu, že na rekord to nevypadá. Hoffman se už vyklusává po chodníku a v prvé obrátce je těsno. Naštěstí se vše obejde bez kolizí a vracíme se do centra. Stále se drží pohromadě jedenáct borců a ženou se řičícími davy. Tempo už dávno udávají pouze Etiopané.

Po druhé obrátce, která je kilometr před cílem, se s jejich čtveřicí drží jen Australan Collis Birmingham. Za odbočkou do cílové rovinky řidič šlápne na plyn, Danny křičí, ať se pořádně držíme. Před cílovou bránou uhneme doprava, brzdíme a skáčeme z korby téměř přímo do cílového prostoru. Právě včas, abychom namířili objektivy na Etiopany bojující o prvenství.

Nenápadný Daba Bekana odrazil nápor Abrehama Cherkose a proráží cílovou pásku. Čas 13:19, neskutečný fofr! Statečný protinožec se na pátém místě nemá za co stydět, 13:27. A na okraj, Gábina tu ze špičkových multisportovců nebyla sama, Jarrod Shoemaker, olympionik z Pekingu v triatlonovém US týmu, doběhl za skvostných 14:13. Z krátkých tratí má k „pětce“ přeci jen blíže…

Mezitím se s dvouminutovým odstupem vydaly na trať elitní ženy (reportáž je poněkud chudší, nejedná se o despekt, ale viděl jsem to jenom po obrátkách). Pole se trhá poněkud dříve, než je tomu u mužů a na čele se záhy usazuje trojice Tamsett (AUS), Rowbury (USA) a Kiros (ETH). Etiopanka se nikam nedere, jakoby se nechala tahat od obou bílých děvčat. I do poslední zatáčky nabíhá až třetí, ale závěrečnou třístovku po Carlsbad Village zaletí a jasně vyhrává. Držet krok se s ní snažila domácí běžkyně, zatímco Australanka si schraňovala zbytek sil a málem dobyla stříbro.

Světové rekordy tentokrát odolaly, rozdělovat se bude „jen“ 67 tisíc dolarů. Drtivá většina by měla mířit do Etiopie, ale zda je tomu tak, to ví jen zasvěcení… Kolem Afričanů se motala pěkná řádka bafuňářů. V každém případě jsem nadšen, tak rychlý běh jsem na vlastní oči ještě nesledoval.


Jirka Chaloupka
Triatlonový publicista, fotograf, pořadatel, trenér, hobík. Publikuje (především) na www.zeleznak.cz, pořádá (především) dlouhý triatlon Železňák.CZ, trénuje (především) Gabrielu Loskotovou a závodí (především) na Halfironmanech.


Web závodu

Výsledky muži – elita

Výsledky ženy – elita

Výsledky ženy 30–39 let