Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Lucie Sekanová: Nabídky z USA mi nedají spát

Lucie Sekanová: Nabídky z USA mi nedají spát
foto: Zdenek Krchák

Radek Leszczynski | 01.07.2009 | přečteno: 12818×

Na své nemalé cíle se v jižních Čechách v Borovanech nedaleko Českých Budějovic připravuje ambiciózní a sympatická Lucie Sekanová (1989), kterou známe především z dráhových disciplín. Stále častěji se umí nominovat na vrcholné mezinárodní podniky na dráze i v krosu. O uplynulém víkendu získala titul mistryně republiky v atletice v disciplíně 3000 metrů překážek.

Lucko, na jaře jsi absolvovala v italském Melagu tréninkové soustředění, kde ses spolu s trenérem chtěla připravit na splnění nominačních limitů pro ME na dráze i v krosu. Jak dlouho jsi tam pobyla a jak tuto přípravu s odstupem času hodnotíš? Můžeš dnes říct, že se něco podařilo a posunulo k lepšímu?

V Melagu jsem byla letos již po třetí a to vždy 16 dní s reprezentací. Hodnocení si schováme s trenérem na konec sezóny podle dosažených výsledků. Zatím však žádné výrazné zlepšení nepociťuji, nicméně věřím, že to brzy přijde.

Na které významné podniky této sezóny se ti podařilo splnit limit? Co bude vrcholem sezóny?
Vyhověla jsem nominačnímu kritériu pro ME v krosu, kterým bylo vítězství na MČR v krosu. Hlavním cílem je pro mě nominace na ME do 22 let na dráze, na které se mi bohužel zatím nepodařilo limit splnit. Ale ještě mě čekají nějaké starty, ve kterých se o něj určitě budu pokoušet. Co se nejbližších startů týče, po Mistrovství ČR dospělých mě čeká třetí kolo extraligy.

Teď v srpnu oslavíš své dvacáté narozeniny a budeme tě tedy už vídat v hlavní ženské kategorii, případně v kategorii do 22 let. Jak tuto přirozenou změnu a posun vnímáš?

Změnu vnímám dobře, jelikož jsem v této kategorii závodila i v dorosteneckém a juniorském věku. Samozřejmě se zvýšila konkurence v boji o tituly.

Letos, ještě v období kolem MČR v krosu v Kdyni, jsi měla určité potíže s kotníkem. Šlo tehdy o nějaký úraz nebo následek přetížení? Dnes už jsi zdravotně zcela v pořádku?

Kotník jsem si zvrtla v průběhu přípravného soustřední na Šumavě. Naštěstí byl všude kolem sníh, tak jsem ho včas zachladila a mohla jsem pak zbytek soustředění absolvovat alespoň na běžkách! Díky výborné péči fyzioterapeutky paní Scheichlové jsem nakonec mohla v Kdyni startovat. Dnes musím být na kotník opatrná, protože se občas ozve.

Asi každý sportovec má strach ze zranění. Jak se s tím vyrovnáváš ty?

Zatím se mi vážnější zranění díkybohu vyhýbají. Snad tomu tak bude i nadále a nebudu se muset s žádnou takovouto situací nějak srovnávat.

Pojďme ke tvým ambicím. Jsi mnohonásobná držitelka titulu mistryně ČR a ve své sbírce máš více než tři desítky medailí v různých věkových kategoriích. Míříš i v kategorii žen stejně vysoko, nebo je tvým snem také olympiáda?

Každá medaile z mistrovství České republiky je pro mě úspěchem. V dorostenkách jsem si olympiádu stanovila jako hlavní cíl mé kariéry a tomuto bych chtěla dostát.

Z tvých výsledků je patrné, že preferuješ stýpl a kros, tedy velmi náročné disciplíny. Proč? 

Stýpl je pro mě jednodušší v tom, že v průběhu závodu myslím především na přeběh překážek a vodního příkopu a tudíž nemám moc času přemýšlet nad tím, kolik kol zbývá do cíle. Kros je pro mě zpestřením a příjemnou změnou od čtyřsetmetrové­ho oválu.

Zařazuješ nějaké speciální krosové tréninky?

Víceméně ne. Spíše zvyšujeme objem a vybíháme kopce.

Uvažuješ do budoucna o delších tratích jako je desítka, půlmaraton anebo třeba maraton?

Desítku občas běhávám v Kamenném Újezdě a od minulého roku už i na Běchovicích. Na půlmaraton a maraton zatím zálusk nemám, ale určitě si chci v budoucnu tuto trať zaběhnout.

Donedávna jsi ještě závodila ve stejné kategorii s vynikající Martinou Bařinovou. Ta o tobě dokonce prohlásila, že jsi jeden z jejích běžeckých vzorů. Jak to vlastně mezi vámi „fungovalo" na závodech? Byly jste rivalky?
S Marťou jsme rivalky nebyly, spíše jsme si pomáhaly. Spolu s dalšími běžci jsme absolvovaly zmiňované soustředění na Šumavě, kde jsme běhaly stejné tréninky. Na závodech jsme se vzájemně povzbuzovaly a fandily si!

Jak dlouho už trénuješ ve skupině Petra Bahenského? Kolik běžců a kdo skupinu vlastně tvoří? Zřejmě jsi v ní díky výborným výsledkům spokojená, ale okusila bys taky ráda někde něco jiného?

Skupinu tvoří asi 20 lidí, ale jsou to převážně mladí závodníci a já jsem v ní už šestým rokem. Dostala jsem ale několik nabídek z USA, kterých si velmi cením. Občas mi nedají spát, protože takovéto šance se již nemusejí znovu vyskytnout.

Vím, že jsi také hostovala za ACP Olymp Brno. O jaké závody šlo?

Za Brno nastupuji v extralize a dříve jsem hostovala v brněnském dresu jako juniorka. Jako vítězné družstvo MČR družstev juniorek jsme se zúčastnili třech PMEZ, v Moskvě, Brně a v Srbsku. Brno mi od začátku hostování poskytuje pěkné podmínky, za které mu touto cestou moc děkuji.

Snažíš se spolu se svým manažerem a trenérem vyhledávat zajímavé individuální starty v zahraničí? Kde jsi například byla letos nebo v loňské sezóně? Dařilo se, nebo šlo „jen" o nabírání zkušeností?

Od tohoto roku spolupracujeme s manažerem panem Tunkou, který mi letos zajistil závody v Německu a Španělsku. V ČR běhám převážně sólo závody a tak jsou pro mě zahraniční starty skvělou možností pro zlepšení osobáků.

V prázdninovém období zřejmě moc odpočívat nebudeš, že? Co tě čeká v těchto horkých letních měsících?

Do poloviny července máme naplánované závody. Potom si pojedu konečně trochu odpočinout k moři a pak mě hned čeká soustředění v Krkonoších, ze kterého doufám budu těžit v následujících závodech.

Střední školu už máš za sebou. Budeš studovat dál nebo chceš svůj čas a úsilí věnovat pouze atletice?

Na Gymnáziu Olympijských nadějí jsem úspěšně odmaturovala. A teď prvním rokem studuji na Vysoké škole ekonomie a managementu v Praze, kde jsem dostala plné sportovní stipendium a díky tomu se můžu připravovat v Českých Budějovicích společně s trenérem. Škola je pro mě taky důležitá.

Máš u vás v Českých Budějovicích dobré podmínky pro kvalitní trénink? Můžeš prozradit svůj tip, kam kromě dráhy nejraději vybíháš?

S podmínkami je to trošku horší. Co se týká regenerace, tak mám k dispozici jen saunu a občasné masáže od odborníků, jinak si pomáháme vzájemně ve skupině. V tom vidím určité nedostatky. Bydlím v Borovanech, to je asi 16 km od Českých Budějovic, a tam běhám nejčastěji k památníku Jana Žižky, který je asi 4 km od Borovan. Je tam totiž krásné prostředí. Taky občas jedu za tréninkem do Novohradských hor.

Lucko, děkuji za rozhovor a přeji ti, aby ses i v kategorii žen dokázala prosadit.


Lucie Sekanová – profil:
Narozena: 5. 8. 1989
TF: max. 198/ min. 45
Trenér: Petr Bahenský
Klub: AO Sokol České Budějovice
Hostování: ACP Olymp Brno
Škola: Vysoká škola ekonomie a managementu
Oblíbené jídlo: rajská omáčka, „smažák“ s kroketami

Osobní rekordy:
400m – 58,15 min.
800 – 2:07,99 min.
1000m – 2:47,86 min.
1500m – 4:24,87 min.
3000m – 9:28,47 min.
3000m př. – 10:16,31min.