Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běhání a politika: co mají společného?

Běhání a politika: co mají společného?
foto: archív behej.com

Milan Kůtek | 12.07.2009 | přečteno: 8089×

Na první pohled to vypadá, že běhání a politika jsou zcela rozdílné oblasti lidského života, a tudíž nemají vůbec nic společného. Při hlubším prozkoumání (na druhý pohled) však můžeme s překvapením zjistit, že tomu tak úplně není. Pojďme se tedy na některé – čistě náhodné – podobnosti politiky a běhání podívat. Samozřejmě nezaujatě, bez náznaků konkrétních politických sympatií či stranických preferencí.

Tak především jsou to činnosti zcela fundamentální a nenahraditelné. Běh je (společně s chůzí) již odpradávna základem pohybu, tedy i vývoje a lidské aktivity vůbec. Svou podstatou je základem nejen atletiky, ale i většiny dalších sportů. Politika je zase základem fungování společnosti a jejích dalších oblastí (hlavně ekonomiky a práva). I když se na ni často nadává a je považována za špinavý boj o koryta, jedna věc je bez diskuze: někdo společnost řídit musí, protože sama se řídit nemůže. Bez politiky a běhání se prostě neobejdeme!

Prospěšnost propojení běhu a politiky nám názorně ukazují pravidelně běhající politici. Tím, že běháním pečují o své psychofyzické zdraví, si vytvářejí dobré podmínky pro klidná jednání, úspěšná řešení politických problémů a nalézání smysluplných dohod. V případě nejvýznamnějších politiků světa si navíc zaběhají i členové jejich osobní ochranky (což je dobře, protože ti většinou nemívají právě běžecké postavy).

Již méně užitečnou kombinací politiky a běhání je takzvané přeběhlictví. Existují totiž politici, kteří byli do své funkce zvoleni za určitou politickou stranu, ale časem se rozhodli svou stranickou příslušnost změnit. Evidentně šlo vždy o rozhodnutí rychlé, neboť tak neučinili ani přechodem, ani přestoupením, ale právě přeběhnutím. Svým neobvyklým „sportem" tak političtí přeběhlíci mnohé doběhli…

Střídání levé a pravé. Tento princip, který je základem běhu a stability běžce, lze v jistém smyslu považovat i za základ politiky a stability demokratické společnosti. Jde samozřejmě o střídání politické moci, pomyslné politické kyvadlo. Nemusí být sice tak pravidelné jako běžcův krok a probíhá navíc v úplně jiných časových cyklech, ale z dlouhodobého pohledu je zákonité. A potřebné, stejně jako běhání.

Politika je svým způsobem běh na přesně – délkou mandátu a volebního období – určenou vzdálenost. Společným (a pro obě oblasti velmi významným) prvkem je promyšlená příprava, strategie a taktika. U běžců jde o tréninkové plány a rozvržení jednotlivých částí přípravy, při závodech pak o optimální rozložení sil a správný způsob taktiky. V případě politiků se jedná o politický program, tedy navrhované záměry pro spravování jednotlivých oblastí. Také způsob a taktika vedení předvolební kampaně významně rozhodují o celkovém (ne)úspěchu.

Za povšimnutí stojí i další podobnosti běhání a politiky: husí kůže, ostré lokty a boj o vítězství. Běžecká husí kůže naskakuje z předstartovní nervozity, politickou husí kůži způsobují volební obavy a strach z nezvolení (to, že po volbách mají mnozí politici kůži hroší, ponechme bez dalšího komentáře, abychom dotyčné neurazili). V obou případech jde o soutěžení, tedy o vítězství. K němu jsou – kromě vlastních schopností a špetky štěstí – často potřeba i ostré lokty, tedy boj o co nejvýhodnější pozici a prostor k sebeprosazení.

Běhání je považováno za individuální záležitost, čímž se od politiky jako správy věcí veřejných zdánlivě odlišuje. Ve skutečnosti však může být pro společnost stejně prospěšné, neboť napomáhá zlepšení a udržení zdraví, pracovní výkonnosti a ekonomické přínosnosti lidí, kteří pravidelně běhají. Prakticky tak přináší společnosti mnoho z toho, oč se politici snaží často pouze teoreticky (například snížení výdajů na zdravotní péči).

Zpět k úvodní zmínce o politice jakožto špinavému boji o koryta. Ano, někteří politici jsou podvodníci, berou úplatky nebo tunelují ve svůj prospěch. Ale lidi nečestné, kteří udělají pro svůj úspěch a slávu cokoliv, najdeme bohužel i ve sportu. Běžci mezi odhalenými případy drogových podvodů rozhodně nechybějí …

Nevolno se nám může udělat z tréninku (závodu) i z projevu (programu) politika. Pokud platí druhá možnost, pojďme si zaběhat. Avšak ne proto, abychom nad „hnusnou" politikou jen mávli rukou a běháním od ní utekli. Zkusme si právě při běhu, kdy na to máme čas a klid, promyslet, co a jak bychom – být na místě politiků – udělali lépe. Ke známým pozitivním dopadům běhání si tak budeme moci směle připsat další.

 

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 12.07.2009 09:35:13

..no, zdá se mi to hledání analogie
mezi politikou a běháním trochu moc násilné

Motto: ...kam až?
avatar

Praha, Jičín

Celkem 3779 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:30 (2009)
půlmaraton: 1:34:41 (2011)
maraton: 3:32:34 (2009)

Sandera muž 12.07.2009 14:04:31

Mně se článek líbí (docela trefné), dal jsem 5 hvězdiček.

avatar

terix muž 12.07.2009 18:38:45

zbytocny clanok

avatar

Rokytnice

Celkem 3114 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:43 (1990)
půlmaraton: 1:41:43 (2001)
maraton: 2:58:58 (1992)

Allan muž 13.07.2009 18:46:34

Špidlova fotografie mi připomenula jeho odpudivou ústroj. Ke sportovním trenkám, tričku a maratonkám: společenské černé vysoké ponožky! Běhá tak i v Bruselu?!

avatar

rieedao muž 14.07.2009 11:51:35

>> Allan, 13. 7. 2009 18:46:34

Není to snad každého věc, jaké nosí na běh ponožky? Rozhodně na tom nevidím nic odpudivého, ať nosí každý, co mu vyhovuje ..

administrator 03.04.2010 13:32:58

Na první pohled to vypadá, že běhání a politika jsou zcela rozdílné oblasti lidského života, a tudíž nemají vůbec nic společného. Při hlubším prozkoumání (na druhý pohled) však můžeme s překvapením zjistit, že tomu tak úplně není. Pojďme se tedy na některé – čistě náhodné – podobnosti politiky a běhání podívat. Samozřejmě nezaujatě, bez náznaků konkrétních politických sympatií či stranických preferencí.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.