Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nenápadný super běžec z Moravy

Nenápadný super běžec z Moravy
foto: archív behej.com

Zdeněk Smutný | 04.08.2009 | přečteno: 10287×

Kdo možná opráší již notně zašlou slávu našich vytrvalců zejména na dominantní trati afrických běžců? Nevíte? Trošku napovím. Bydlí ve Frýdku-Místku, přímo na atletickém stadionu, a běhá tratě od 800 do 10000 m se specializací na 3000 m překážek.

Narodil se 8. 11. 1982 v Ilavě na Slovensku a proto se jmenuje Peter a ne Petr, jak jej někdy ve výsledcích mylně uvádějí pořadatelé závodů. Je svobodný, bezdětný a nezadaný a po Soukromé střední odborné podnikatelské škole ve Frýdku-Místku, přestože tvrdil celou střední školu, že se dál učit nebude, zvládl hned dvě vysoké školy najednou.

Nejdříve zahájil v Olomouci studium v oboru Sportovní management a trenérství a rok na to začal navštěvovat VUT v Brně, obor Pozemní stavitelství. Z Olomouce má titul Bc. a v Brně se z něj stal inženýr. Možná už tušíte o kom je řeč, a pokud přece jen ne, tak vám ho teď trochu představím:

Jmenuje se Peter Mikulenka a brázdí atletické stadiony od svých patnácti let. Podrobné informace o něm můžete objevit na jeho vlastních stránkách: www.mikulenkapeter.com, ale já jej raději požádal o rozhovor, abych vám ho mohl ukázat trochu v jiném světle.

Peter, upřesni nám své osobní rekordy:

Zatím se mi podařilo zaběhnout tyto výkony: 800 m – 1:53.74, 1 500 m – 3:51.49, 3 000 m – 8:06.90, 3 000 m př. – 8:38.77, 5 000 m – 14:31.85, 10 000 – 31:17, 10 000 na silnici – 30:05.

A co tvé nejlepší výsledky?

Myslím, že to bude umístění na Evropských pohárech, v roce 2007 – 3. místo, 2008 – 6. místo a letos 7. místo.

Kterého času si nejvíc ceníš?

Asi zřejmě loňského času u nás na Hornické desítce, kterou jsem zvládl za 30:05.

V jakém dresu tě můžeme vidět na závodech?

Můj domovský oddíl je TJ Slezan Frýdek-Místek, ale v soutěžích družstev hostuji za SSK Vítkovice.

Jaké máš podmínky pro přípravu?

Druhým rokem jsem zařazen do centra CISO (centrum individuálních sportů Ostrava) a podmínky mám přesně takové, jaké potřebuji.

Proč neběháš extraligu?

Loni jsme s klubem SSK Vítkovice sestoupili a úkolem v této sezóně je se dostat zpět a u toho nemůžu chybět. Taky mi to tak více vyhovuje, protože můžu běhat dvě disciplíny, pojmout to tréninkovým tempem a občas klukům odtáhnu nějaké tempo.

Nemáš zájem startovat za atletický oddíl, třeba AK Kroměříž, který by ti zajistil profesionální podmínky?

Nedávno jsem ten zájem měl, ale podmínky, které mi byly nabídnuty zařazením do CISO, byly pro mě nejlepší a hlavně chci běhat stále za TJ Slezan.

S kterými sporty jsi začínal?

Jako každý kluk jsem hrával fotbal, a na základní škole jsem dělal nadhazovače v baseballu.

Kteří trenéři tě vedli a kdo tě teď trénuje?

Od počátku trénuji u Josefa Nejezchleby, jeho metody mi vyhovují, takže jsem neměl důvod zkoušet další trenéry.

Jaké si myslíš, že máš největší rezervy a jak je chceš odstranit?

U 3000 m pekážek je to technika přeběhů překážek, dá se na nich ušetřit více sil do závěru závodu. A odstranit je, to znamená více je trénovat, tedy naběhat si je.

Jaké máš plány pro letošní sezónu:

Skvělé by bylo se nominovat na MS v Berlíně, ale limit 8:28 je tvrdý. Takže jsem si stanovil jako vrchol sezóny Světovou univerziádu v Bělehradu. Na tu jsem limit splnil, ale v den příletu jsem dostal horečky a měl jsem po závodech.

Proč se nepodařilo splnit limit na MS v disciplíně 3 km překážek?

Zkoušel jsem to v Německu, ale nepřálo mi počasí, foukal nepříjemný vítr, který stál hodně sil. Chtěl jsem to zkusit na univerziádě, ale zdravotní stav mi to nedovolil.

Myslíš, že bylo v tvých silách limit splnit?

Myslím si, že jsem na tom byl v letošní sezóně hodně dobře, zimní příprava proběhla bez problémů, letní taky, jen to bohužel překazilo zdraví. A jestli bylo v mých silách limit zaběhnout, to už se letos asi nedozvím.

Co bys chtěl dokázat?

Mým snem je běžet na olympiádě v Londýně. Do té doby bych chtěl plnit limity na evropské a světové úrovni, protože pro nás české běžce už jen to splnění limitu je úspěch.

Co se ti líbí na běhání?

Když si můžu jen tak vyběhnout do lesa a vyčistit si hlavu. Líbí se mi soustředění, kde se naběhá spousta kilometrů, hodně se regeneruje a je tam obvykle dobrá parta, kde se všechno probere a docela se tam pokaždé vyřádíme, takže se pak vracíme hodně spokojení domů.

A co se ti nelíbí?

Když onemocním, tak je všechna dřina pryč. Nemám také rád dlouhé cestování na závody, kde mám pak předvést pořádný výkon.

Co máš rád na závodění?

Mám rád, když mě lidi během závodu povzbuzují a když jim to můžu v cílové rovince vrátit nějakým vítězným gestem a odvděčit se jim dobrým výkonem.

Co ti nejvíc vyhovuje: Dráha, silnice, krosy, vrchy nebo je ti to jedno?

Dráha, ale zpestřuji si ji v jarním období krosy a v podzimní části závody na silnici.

Startuješ často na závodech nebo vybíráš jako jiní naši špičkoví běžci?

V sezóně se vždycky naplánují 2–3 závody na 3 000 m překážek, které jsou vrcholem, protože se jich nedá v průběhu roku kvalitně víc běžet. Ale jinak závodů mám hodně a vybíráme je s trenérem tak, aby zapadly do tréninkového plánu.

Máš nějaký sportovní nebo běžecký vzor?

Nemám, já si jdu svou vlastní cestou.

Máš vůbec čas ještě na nějaké koníčky?

Ale určitě. Rybařím, jsem myslivec, rád vařím a vymýšlím nové recepty. Mám rád dobrou muziku, občas si něco přečtu a jako každý si někdy zajdu na jedno s kamarády.

Co děláš nejraději, když neběháš?

Nejraději rybařím, když nejsem moc unavený tak si zajdu na pstruhy, pěkně se u toho projdu. Když si chci odpočinout, tak jedu na přehradu, tam si sednu do křesla a čekám, jestli něco zabere.

Jaká jídla jsou tvá oblíbená?

Kuřecí na jakýkoli způsob, uzená žebírka, ryby, ovocné knedlíky, palačinky a buchty od maminky.

Co ti říká příroda?

Příroda je pro mě relax. Jako myslivec chodím do lesa, kde mám svůj revír. V zimním období chodím přikrmovat, což mě baví, občas si sednu na posed a pozoruji jak zvěři to, co jsem jí donesl, chutná. V létě si občas vyrazím na hřiby a borůvky. Ale nejvíce času trávím u vody, kde si odpočinu asi nejlépe.

Jsi spíš samotář nebo kolektivní typ?

To asi podle situace a nálady, ale spíše kolektivní typ. Mám rád dobrou partu.

Děkuji ti za rozhovor a přeji ti pevné zdraví, které by ti umožnilo bez problémů splnit limity na všechny světové soutěže a zejména na olympiádu.

 


Josef Nejezchleba, trenér Petera Mikulenky 

 

-trénuje od roku 1995
- je hlavním organizátorem a ředitelem Hornické desítky, závodu s největším počtem účastníků na Moravě, motorem atletiky ve Frýdku-Místku.

Nejlepší osobní výkony
1 km za 2:37,9 min, 25 km za 1:31:40 hod. a maraton za 2:40:16 hod. Rovněž se věnoval závodní chůzi, osobní rekordy 3 km 14:32 min (jako veterán), 5 km 23:28,2 min, 10 km 49:42 min.

Svěřenci
Rád se věnuje každému, kdo má chuť a zájem se věnovat atletice a je taky ochoten tomu něco věnovat a obětovat. V současné době trénuje přípravku, děti věku 8–11 let a vede tréninkovou skupinu od staršího žactva až po muže, převážně běžce na střední a dlouhé tratě, ale jsou v ní například i sprinterky. Ze současných svěřenců to zatím dotáhl nejdál Peter Mikulenka a junior Roman Říha a z bývalých Zuzana Schindlerová.

Nejlepší výsledky tréninkových svěřenců
Peter Mikulenka startoval 2× v Evropském poháru, 1× na mistrovství Evropy družstev, Roman Říha byl v roce 2007 na MS do 17 let na 10000 m chůze a na stejné trati se kvalifikoval na ME juniorů v letošním roce. S atletikou i závodní chůzí u Josefa začínala účastnice olympiády v Pekingu a limitářka letošního MS Zuzka Schindlerová, která svých prvních pět titulů mistryně ČR získala v barvách Slezanu Frýdek-Místek.

První titul mistra ČR vybojoval jeho svěřenec v roce 1999, žákyně Barbora Bohatá na 3 km chůze. Od té doby to bylo celkem 40 titulů mezi žáky, dorostenci, juniory i muži, na tratích 800, 1500, 3000 m, 1500 m překážek, 3000 m překážek, v přespolním běhu a samozřejmě na chodeckých tratích 3, 5 a 10 km.