Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Frauenlauf - běh pro ženy, festival pro všechny

Frauenlauf - běh pro ženy, festival pro všechny
foto: Daniel Fuchs - Frauenelauf.ch

Katka Hájková | 29.07.2009 | přečteno: 5166×

Již po třiadvacáté proběhl v polovině června ve švýcarském hlavním městě Bernu dámský běh. Od roku 1987, kdy spatřil světlo světa, se této jedinečné sportovní události zúčastnilo přes 200 000 žen z celého světa. Tento závod je velmi oblíbený mezi českou komunitou v Curychu, a tak jsem se letos vypravila do Bernu s nimi, abych nasála ojedinělou atmosféru největší sportovní akce pro ženy ve Švýcarsku.

Prvního ročníku se zúčastnilo 2 230 běžkyň, akce se stala však tak populární, že se čísla za posledních několik let točí okolo 14 000 závodnic. Také disciplíny se rozšířily a dnes je možno soutěžit v běhu na 5 km nebo 10 km, walking nebo nordic walking na 5 km nebo 15 km a novinkou letošního roku byl Girls Sprint 500 m pro děvčátka 5–7 let.

Už samotná cesta je společenský zážitek. Vlaky sice dostávají vagóny navíc, stejně je ale vše plně obsazené sportovně vyhlížejícími ženami a dívkami. My vyrážíme v počtu šest běžkyň, čtyři ks pánského supportu a se spoustou motivace a dobré nálady. Také se předháníme, kdo co jedl ke snídani. Třeba já jsem měla jogurt a meloun – výborná kombinace před sportovním výkonem, ale než dojedeme do Bernu, vše je stráveno a žádné komplikace trávicího charakteru nehrozí.

Atmosféra v Bernu je opravdu ojedinělá. Celé město žije dnešní běžeckou událostí. Závod se odehrává přímo v historickém centru Bernu a přihlížejících je určitě několikanásobně více než závodnic. Jelikož Pavel funguje v našem českém týmu jako trenér, zahajujeme rozcvičkou v parku, který je sice plný sportovkyň, ale spartakiádu provozujeme jen my, samozřejmě za zvýšeného zájmu kolemjdoucích.

V našem pětikilometrovém bloku vždy startuje několik set žen ve dvouminutových intervalech. Při čekání na start nás ještě rozehřívají předcvičující instruktorky. Start je naprosto hladký a po cestě nás čeká spousta rozptýlení: tradiční švýcarská živá hudba, občerstvení ve formě nápojů a osvěžujících sprch, pokřikující diváci. Lidé okolo jsou tak nadšení, že na běžící dokonce stříkají vodu z vlastní zahradní hadice. Musím dodat, že v tom třicetistupňovém vedru je to více než příjemné.

Za vydatného povzbuzování diváků dobíháme do cíle. Čip je umístěn přímo ve startovním čísle, takže vše je zaznamenáváno automaticky. V cíli všichni dostávají další občerstvení a dárky od sponzorů, z nichž je nejzajímavější tričko adidas s logem soutěže pro každou úspěšnou závodnici. Organizace naprosto dokonalá, něco jiného by ale snad od Švýcarů ani nikdo nečekal.

A kdo nakonec vyhrál? V kategorii naší skupiny Klára Šimková s časem 25:58,8 min, která se umístila na 873. místě z celkových 6372 kvalifiko­vaných v této kategorii. První místo obsadila Tsige Worku z Etiopie s časem 16:10,0. Další info viz www.frauenlauf.ch.

Letošní ročník se konal 14. června a je tedy již minulostí, možná si ale závod poznamenáte do svého kalendáře a vyrazíte na něj nařesrok.


Článek převzat z webu wild-cat.cz se svolením vydavatele a autorky. Na webu i v časopise WILD CAT najdete další zajímavé články a tipy pro dívky a ženy, pro něž je sport a pohyb přirozenou součástí života.