Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tesco Grand Prix Praha: Specifika nočního běhu

Tesco Grand Prix Praha: Specifika nočního běhu
foto: Prague International Marathon

Mirek Kratochvíl | 08.09.2009 | přečteno: 12962×

Závod nočními ulicemi má své kouzlo, ale také záludnosti. Někomu nečiní běh v noci žádné potíže, jiný ztrácí jistotu už za soumraku. Pokud v noci neběháte, alespoň si předem vyzkoušejte několik pozdně večerních tréninků při pouličním osvětlení. Zkušenost s nočním závodem to zcela nenahradí, ale přece jen pro vás už noční běh nebude zcela nový.

Během přípravy na závod byste měli počítat s vhodnou úpravou jídelníčku a se správným načasováním jídel. Poslední lehce stravitelné jídlo, například rýži nebo těstoviny s rybím nebo kuřecím masem, snězte nejpozději tři hodiny před startem. Při posledním jídle se nenacpěte k prasknutí, ale raději si dejte jen poloviční porci. Někdo je dokonce zvyklý před závodem hladovět ještě výrazně déle, ale pokud podobnou věc nemáte vyzkoušenou, raději s příliš dlouhým hladověním neexperimentujte.

Večer nehrozí extrémní vedro, a tak někdo možná zapomene na pitný režim. Ztráta tekutin při večerním závodě ale nebude o mnoho nižší než ve dne. Je tedy nutné s předstihem dostatečně zavodnit organizmus. Nejlépe je nosit láhev s nápojem celé odpoledne a pravidelně upíjet malé dávky. Těsně před závodem nezapomeňte na toaletu. Počítejte s tím, že podobný úmysl projeví většina startovního pole. Do fronty si tedy stoupněte včas.

Na závodních tratích do deseti kilometrů se pohodlně obejdete bez občerstvovací stanice. Doplnění tekutin by ale mělo být jednou z prvních věcí, na které přijde řada po doběhu. 
Do startovního koridoru přijďte včas. Start z tlačenice uprostřed pole je potmě mnohem obtížnější než za denního světla. I když startovní prostor bude osvětlený lépe než okolí, na zem před vámi mnoho světla nedopadne.

Po startu se při nejlepší vůli nevyhnete tlačenici a zpočátku tedy nebudete vidět, kam šlapete. Případnou nerovnost, stoupání nebo klesání odhalí pohyb siluet bezprostředně před vámi. Trochu také pomůže natažená ruka, kterou se budete lehce dotýkat zad běžce před vámi. Pokud je vaším cílem pouze účast a čas, ani umístění vás nezajímá, můžete zvolit start ze samého chvostu závodního pole, ale i tam je nutné dávat pozor na cestu.

Odstup si nechávejte raději větší než při běžném závodě. Situace, které byste za světla řešili snadno, rychle a s přehledem, se potmě komplikují. Na jakékoli nepředvídané situace před vámi je nutné reagovat okamžitě, ale ne zbrkle. Uvědomte si, že běžec za vámi na tom není o mnoho lépe než vy a pokud prudce změníte směr nebo zastavíte, můžete dopadnout zle už při startu.

Pro závod bude připraveno značné množství přídavných světelných ramp. Často neslouží ani tak běžcům samotným, jako spíše televizním kamerám a divákům. Některé z nich vám možná při běhu budou svítit přímo do očí. Vyhněte se pohledu přímo do světel. Oslnila by vás stejně jako řidiče v autě a vám pak nezbude, než běžet několik vteřin prakticky poslepu.

Některé překážky, jako kovové zábrany nebo zábradlí, byste ve dne viděli už z velké dálky. V noci je často zpozorujete na poslední chvíli. Pamatujte na to a raději nespouštějte oči z trati před sebou. Při obíhání si držte větší rezervu než obvykle. Potmě je schopnost plastického vidění a prostorového vjemu omezená. Raději proto nespoléhejte na přesný odhad. Mohl by vás zklamat. Trasu běhu volte s předstihem a vyvarujte se prudkých změn směru a rychlosti. Běžci za vámi nemusí vašim úmyslům porozumět včas.

Na trati se chovejte jako v hustém silničním provozu. Snažte se předvídat chování běžců kolem sebe. Skončíte-li na zemi, nebude vám nic platné, že chybu udělal ten druhý. Nestyďte se křiknout, když tím můžete zabránit kolizi. Před tmavým úsekem zpozorněte, snadno se dá přehlédnout výmol, vystouplá dlažební kostka nebo nerovnost.

Po doběhu bývá v prostoru cíle tlačenice a nebudete mít možnost okamžitě vyměnit propocený dres za suchý. Proto si raději na holé tělo oblečte funkční prádlo. Pot je třeba odvést od pokožky do vrchní textilní vrstvy. Věřte tomu, že při nočním závodě se zapotíte úplně stejně jako ve dne.


WEB ZÁVODU

DISKUSE K ZÁVODU NA FÓRU

Komentáře (Celkem 6)

Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha 9

Celkem 3190 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:09 (2008)
půlmaraton: 2:00:29 (2008)

JanDvorak muž 11.09.2009 01:35:31

Praha je docela dobře osvětlená, ale jedno místo je dost tmavé a tam doporučuji dát si pozor – Kosárkovo nábřeží a hlavně ta část mezi Vltavou a Nábřežím E. Beneše.

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 11.09.2009 06:05:15

>> runtimeerror, 11. 9. 2009 01:35:31

na tiskové konferenci Eltodo uvedlo, že se právě na loni tmavá místa letos zaměřili, tak snad to bude ok :)

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 11.09.2009 12:11:28

Noční běh Prahou je pěkný zážitek, nicméně se mi poslední roky začal krýt s MTB závodem, kterým zpravidla uzavírám MTB sezónu (aspoň tu „závodní“). Škoda, mohl jsem mít letos „PIM complete“. :-) Každopádně přeji všem účastníkům, aby si to užili. Je to nezvykle pěkné, když se večerní Praha uzavře autům a otevře běžcům.

avatar

vcelka žena 12.09.2009 10:47:22

pane jo, takove clanky nemuzu cist, mam ted strach… ;)

avatar

sh1ra muž 12.09.2009 11:03:54

Strašně se teším : ) , běh ve tmě mi probém nedělá, ale veřím tomu, že organizatori nám to dobře nasvítí a nebude problém : )

avatar

sh1ra muž 13.09.2009 11:09:32

>> sh1ra, 12. 9. 2009 11:03:54

tak a je to za nami ; ) osvetleni luxusni, kdyz se tak zpetne ohlednu pod nohy jsem si videl snad vzdy kdyz bylo potreba : )) byl to super zavod : )

administrator 03.04.2010 13:33:02

Závod nočními ulicemi má své kouzlo, ale také záludnosti. Někomu nečiní běh v noci žádné potíže, jiný ztrácí jistotu už za soumraku. Pokud v noci neběháte, alespoň si předem vyzkoušejte několik pozdně večerních tréninků při pouličním osvětlení. Zkušenost s nočním závodem to zcela nenahradí, ale přece jen pro vás už noční běh nebude zcela nový.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 7 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.