Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pavlína: Konec dobrý, všechno dobré

Pavlína: Konec dobrý, všechno dobré
foto: Miroslav Kratochvíl

Pavlína Houdková | 15.09.2009 | přečteno: 10098×

Poslední týden před dvanáctým zářím se příprava nedařila – na vině byl můj tříletý syn, jehož narozeniny jsme poctivě tři odpoledne po sobě slavili. Výběhy s dortem žbluňkajícím v žaludku velkou kvalitou neoplývaly. Poslední trénink proběhl v pátek ráno, a to mě vážně docela poděsilo – cítila jsem se mizerně, foukal jakýsi podivný vítr, a tak jsem po dvou kilometrech rozčarovaná odkráčela domů.

V sobotu ráno jsem udělala něco málo v domácnosti, už celá nesoustředěná a roztěkaná. Kamarád, který mi neprozřetelně nabídl odvoz z rodného Brna a doprovod do místa dění – ten si chudák cestou něco vyslechl… pak už čas nabral zběsilé tempo. Zaparkovat v nákupním centru, vystát desetimetrovou frontu na WC, to už byly mé nervy na pochodu. Čas se pomalu nachyloval  a my jsme se ještě měli prodrat metrem, okupovaným zčásti účastníky závodu – na rozdíl ode mě již s vyzvednutými čísly – a z části davy mířícími na koncert Kabátů.

Na Staromák do bílého stanu jsem nakonec dorazila v limitu, vyzvedla si vše potřebné a převlékla se místo v oficiálních šatnách v jednom blízkém pořadatelském stanu po domluvě s hodnou paní u vchodu. V té chvíli zbývalo do začátku čtyřicet pět minut. Ještě krátké setkání s lidmi z behej.com a nějaká ta fotodokumentace před závodem. Na požadavek paní fotografky, abych se do objektivu netvářila tak ztrápeně, jsem opravdu nedokázala reagovat.

Po sedmé  hodině byl čas zařadit se do koridoru. Chvíli jsem obhlížela situaci zpoza zábran a pak se konečně odhodlala vstoupit. Ve chvíli, kdy jsem se zapasovala do davu, se najednou ve mně něco změnilo a z vystresované trosky se stala osoba pozitivně nabuzená, začínající poskakovat do rytmu všudypřítomné hudby. Zbývalo pár minut do startu a dav se dal do pohybu dle pokynů pořadatelů. Ozvala se Má vlast a bylo takříkajíc vymalováno. 

První sekundy jsme skoro cupitaly na místě. Během krátké chvíle se ale situace zpřehlednila a já se prostě pustila do běhu. Zpočátku mě všechny kolegyně míjely. Taky bych mohla rychleji, ale nechtěla jsem přepálit začátek. Brzo nastala další fáze, mé tempo se vyrovnalo s tempem okolních závodnic. Ještě před prvním mostem jsem zaznamenala, jak nějaká žena vedle mě zvolňuje do chůze. To mě v tu chvíli nesmírně uspokojilo. Později se mi takový pohled naskytl vícekrát.

Běžely jsme po nábřeží a já si najednou uvědomila, že mé obavy, jestli zvládnu sledovat neznámý terén a zároveň se s někým nesrazit, byly zbytečné. Někde před druhým mostem jsem postoupila do dalšího levelu – hup, předbíhám jednu a za chvíli další. Začínám mít pocit, že se daří, ale zároveň strach se předčasně radovat. Jedeme dál – kolem mraky lidí, nedokážu je vnímat jednotlivě. Zdají se však hrozně přátelští a jejich povzbuzování pomáhá. Obrátka v Křížovnické ulici. Zpátky už mám lepší představu, co mě čeká. Na čtvrtém kilometru mrknu na hodinky a začínám věřit, že ostuda nebude.

Finiš v Pařížské ulici. Podle plánu jsem chtěla zrychlit, ale ono to nejde. Nohy a dech jsou v pořádku, ale zklamal mě žaludek, který se zřejmě rozhodl zbavit svého obsahu. Místo finiše tedy raději trochu zpomalím. Po pravé straně zahlédnu paní Danu Zátopkovou a už jsem tadyyy!! S pocitem na zvracení zahlídnu na časomíře pro mě krásnou cifru 30:45. Ještě přežít foto a pak rychle prchám kousek dál do tmy, kdybych to náhodou přece jen nerozdýchala…

Obtíže téměř okamžitě odešly a nastoupil pocit šílené radosti. Vážně  to byly mimořádné pocity, srovnatelné snad s prožitky po maturitě, státnicích, nevím… Až mě to samotnou zarazilo, co ve mně takováto akce dokázala vyvolat. Pak už jen vrátit čip, převléci se – tentokrát na místě k tomu určeném. Nebýt jedné hodné kolegyně, musela bych do Brna odjet v propocených tříčtvrťákách, protože jsem si před startem díky nervozitě šňůru v pase utáhla natolik důkladně, že jsem nebyla schopna se sama vyprostit. Kratinké setkání s Leonou a šup do metra směr Anděl. V shopingu se vrhám do fastfoodu a pak cesta domů. Mezitím pochopitelně rozesílám pár chlubivých SMS kamarádům.

Závěrem: Děkuju tímto především Leoně, která mě inspirovala a díky tomuto seriálu i dokopala k tréninku. Mým přáním je dál pokračovat alespoň ve frekvenci 15 výběhů za měsíc a na jaře příštího roku se spolu s kolegy ze zaměstnání postavit na start půlmaratonské štafety, tak mi prosím držte palce!


WEB ZÁVODU

Pohled do výsledkové listiny

Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Plzeň

Celkem 397 km
Minulý měsíc 0 km

odlaska žena 15.09.2009 08:48:39

Moc hezké, gratuluji k závodu, moc krásný čas..Také jsem chtěla jet, ale sama jsem se bála…:-) Teď už nechápu proč…

avatar

SABZO Praha

Celkem 1988,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:06 (1991)
maraton: 3:42:45 (1992)

Tomáš
Miřejovský
muž
15.09.2009 09:55:31

Pavlíno, blahopřeji k úspěšnému závodu. Příležitostí si zazávodit budeš mít do konce tohoto roku ještě plno. Tak ať se Ti dobře běhá. Ahoj. Tomáš

avatar

Celkem 1025 km
Minulý měsíc 0 km

fogosh muž 15.09.2009 10:22:11

Paní inženýrko, blahopřeji Vám k zvládnutému závodu a přeju co nejvíc nejen sportovních úspěchů. „BOZP kolega ze střívkárny“ Jirka Gottwald

avatar

Celkem 6856 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:59 (2007)
půlmaraton: 1:46:39 (2010)
maraton: 3:53:44 (2012)

ipeterka muž 15.09.2009 12:36:14

Gratuluji. Tak co, sedmdesátileté babičky nepředbíhaly? ;-)

avatar

PavlínaH žena 15.09.2009 15:31:15

díky všem za reakce a gratulace, zvláštní pozdrav pak míří do střívkárny (jak je ten svět malý)…

avatar

fotky žena 15.09.2009 17:04:52

Pavli, tak jsi dokázala.Gratu­lujeme. Překonala jsi sama sebe. Tvůj tříletý chlapeček zatím nechápe, jak super má maminku.

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 16.09.2009 08:54:49

Pavlíno, gratuluji k vydařenému běhu – věřím, že se ti závodění zalíbí a ty, co se zatím neodhodlaly, budou následovat:)
srdečně tě zvu také do našeho mamina klubu – kde spolu s holkama, co neřeší jen plínky, školky a úkoly, ale zůstávají hlavně samy sebou – a co hlavně: běhají a závodí. Poprvé je to těžké – nervy, strach z neznámého, ale všechny jsme to překonaly a je to supeeer!
http://longrun.cz/materst … herrunning

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Chebsko

Celkem 6455 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:00 (2012)
půlmaraton: 1:40:00 (2010)
maraton: 4:01:00 (2010)

R V M muž 17.09.2009 20:05:40

Na jaře si dej celý půlmaraton, štafeta pro tebe bude málo… Věř si! :-)

Motto: http://RunningVillageMetrosexual.blogspot.com

administrator 03.04.2010 13:33:02

Poslední týden před dvanáctým zářím se příprava nedařila – na vině byl můj tříletý syn, jehož narozeniny jsme poctivě tři odpoledne po sobě slavili. Výběhy s dortem žbluňkajícím v žaludku velkou kvalitou neoplývaly. Poslední trénink proběhl v pátek ráno, a to mě vážně docela poděsilo – cítila jsem se mizerně, foukal jakýsi podivný vítr, a tak jsem po dvou kilometrech rozčarovaná odkráčela domů.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.