Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Byli jsme u zapálení maratonského ohně

Byli jsme u zapálení maratonského ohně
foto: Radek Narovec

Radek Narovec | 07.11.2009 | přečteno: 4549×

Obřad, o kterém se moc mezi vytrvalci neví. Možná proto, že se děje mimo jejich pozornost a pár kilometrů od místa, které dalo název jedné z olympijských disciplín a kde v neděli ráno odstartuje zhruba pět tisícovek běžců směrem na Atény. Jak každoroční zapálení maratonského ohně vypadá?

Je rok do velkého výročí 2500 let od legendární bitvy u Marathonu a toto překulaté jubileum na vás dýchne všude, kam se v Aténách či nedalekém Marathonu podíváte.

Pořadatelé velkých světových maratonů v sobotu velmi rádi přerušili svou každoroční konferenci, aby jim neutekl obřad u marathonské hrobky, kterého se letos poprvé zúčastnil i řecký prezident. V této zemi požívá již velmi prošedivělá hlava státu velké úcty, neznalí jsou slušně ale rychle pokáráni za šlápnutí na hnědý koberec natažený pro prezidenta na měkkoučkém trávníku… Sympatické ale je, že se nekonají žádné manévry ochranek, jakoby se vše odehrávalo nanečisto.

Čekáme několikahodinový ceremoniál známý ze zahájení Olympijských her, ale nic takového se neplánuje. Několik desítek hostů v róbách si sice vyslechne obligátní proslovy, vesměs v řečtině, ale pak už se rozbíhá představení mladých performerů.

Ti tančí za doprovodu stylové hudby, kupodivu oděni do současného oblečení mladých, zatímco za jejich zády pomalu kráčí postava v rouše z doby pradávné a jen tak mimochodem zapálí oheň. Již se objevuje dvojice dětí, které předtím jejich opatrovníci několik desítek minut učili správně držet pochodeň.

Naberou oheň a začíná několikakilometrová dětská štafeta na start maratonu v Marathonu.

Celá akce končí rychle a bez potlesku, pompy, ohňostrojů či děkování sponzorům… Cítíme, že jsme v opravdovém srdci maratonu. Tak v neděli v devět!