Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Where are you from?

Where are you from?
foto: Radek Narovec

Miloš Kašpar | 19.11.2009 | přečteno: 9034×

Rád bych se s vámi podělil o „příběhy při běhu“, které my veteráni na konci startovního pole můžeme plně prožívat, neboť jsme honěni pouze časovým limitem. Po něm by nás totiž všehoschopní šoféři vpuštění na trasu určitě smetli. Oba příběhy jsou z nedávného maratonu z Marathonu do Atén.

Příběh první

V poměrně hustém dešti toho nedělního rána jsem se poslušně dle pokynu pořadatelů zařadil dle mého startovního čísla 881 do třetí zóny. Proč jsem tak nízké, téměř „elitní“, číslo dostal, je mi záhadou. Poctivě jsem do registračního dotazníku uvedl, že naposledy jsem maraton absolvoval před pěti lety v New Yorku, v čase 4:56.

Možná, že pořadatelé konečně vzali v úvahu mnou dlouho propagovaný, bohužel nikde dosud neakceptovaný, tzv. V+V Index. Tedy součet váhy a věku, v mém případě 85 kg + 65 let = 150. S tím bych asi mohl být i „na bedně“…

Ale zpět do Marathonu, kde i v tom lijáku plál maratonský oheň zapálený předchozího dne. Téměř všichni jsme byli zabaleni v igelitových pytlích či podobných šlupkách. Přesto jsem u sympatické dívčiny za mnou přes polyetylen přelouskal její jméno na startovním čísle – GABRIELA RAKOVA.

Znělo mi to dost slovansky, ale nečekal jsem, že na moje obligátní „Where are you from?“ dostanu odpověď „I am from the Czech Republic“. V zóně 3 skromně stojící Gábina mi stačila říct, že běhá za Maraton Klub Kladno. A že by ráda z Marathonu do Atén běžela kolem 3:17, protože nedávno si tento čas zaběhla.

Opáčil jsem, že by měla tedy jít do první, elitní ženské zóny, ale nechtěla. Po výstřelu jsme si plácli, popřáli hodně štěstí a samozřejmě mi zmizela hned po prvních metrech v deštíku.
Až pak ve výsledcích jsem ohromeně zíral – Gábina doběhla v ženských celkově na skvělém jedenáctém místě, když tu kopcovitou trať zmákla za 3:12:25! Pánové, pokloňme se!

Příběh druhý

Tak se tedy vleču na úplný vrcholek trasy v Agia Paraskevi (32,5 km). Za sebou mám tak dvacet kilometrů stoupání, připomínajících nekonečnou kombinaci Táborů & Hrdlořezáků z Běchovic.

Najednou zezadu slyším jasný dívčí hlásek „Hi!“. Ohlédnu se – děvčátko jako obrázek, opravdu hezká tvářička. Tak 150 cm a 40 kg. Odhaduji, sedmá třída základky.

Ptám se jako obvykle „Where are you from?“ Trochu znejistěla, podle mého přízvuku určitě poznala, že nejsem krajan Made in USA, a tak jen pípla – Houston, Texas. Řekl jsem, že I Czech Republic, pro jistotu jsem dodal Prague, poněvadž Pardubice by pro ni byly na jiném světadílu. Myslím, že ani to Česko ještě geograficky ve škole neprobírali.

Omluvně mi vysvětlila: „Víte, vy máte na svých Saucony takovou nálepku, jakou měl na svých můj děda. A tak jsem myslela, že jste Američan." Ano, nálepku tam mám; je na ní logo s hvězdou a nápisem, že mám být pyšný na to, že má bota byla kompletně vyrobena v USA.

Při svém prvním New Yorku v roce 1991 jsem si tyto botičky koupil a slavnostně v nich uběhl to něco málo svých maratonů. Znalci se asi zhrozí; jako chemik vím také, že i polymery na podrážce stárnou…

Vzápětí Meredith dodala, že ale děda už neběhá, neboť je moc starý. Ptám se, jak moc, a že prý už mu bude šestašedesát. Statečně jsem přiznal, že mně je jen o rok méně, což komentovala obdivným „great“. Aby řeč nestála, ptám se kolik je jí. A teď šokovala ona mne. Že už jí bylo patnáct.

Povídám, že si nejsem sure, zda to odpovídá účastnickým pravidlům. Spiklenecky se usmála, že ví, že ne. Že ji kamarád, se kterým do Evropy přiletěla, naváděl, aby tam napsala osmnáct. Ale, že přiznala těch patnáct a nějak si toho pořadatelé nevšimli. Aby tomu dodala korunu, tak se svěřila, že tyhle kopce jsou její první maraton v životě. Že sem s kámošem chtěli, poněvadž tahle klasika je „great“. Taky, že je poprvé v cizině, že nikdy z USA ještě nevyjela.

No a kus před cílem se způsobně rozloučila, popřála mi „good luck“ a byla v něm o tři minuty dřív…

Víte, ale on s věkem přestává být dosažený čas důležitý. Já měl letos snad větší radost, než před lety při osobákuo víc jak dvě hodiny lepším.

Tolik příběhy. Myslím, že každý z české party, který to letos běžel, vám potvrdí, že maraton z Marathonu je výjimečný. Určitě pro každého jsou posvátné poslední metry na Panathenaikos stadionu. Neboli na Kallimarmaro, „krásném, mramorovém“, postaveném čtyři století před Kristem a obnoveném k první olympiádě 1896, vylepšeném tartanem na dráhu položeném k Olympiádě 2004.

Takže kdo můžete, šetřete a jeďte na příští ročník, kdy se 31. října 2010 poběží v rámci velkolepého jubilea 2500 let od vítězství statečných Řeků nad přesilou Peršanů na planině u Marathonu. Uvidíte, bude to stát za to.


 

Pozn.red.: Autor absolvoval maratony v New Yorku, Bostonu, Amsterdamu, Reykjavíku, Austrálii, Japonsku ad.

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 19.11.2009 09:04:48

V+V index se mně moc líbí :-)

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

Praha 4

Celkem 25634 km
Minulý měsíc 90 km
10 km: 0:57:31 (2014)
půlmaraton: 2:11:15 (2013)
maraton: 4:44:49 (2013)

hanice žena 20.11.2009 10:27:16

To bylo hezký…
Kvůli těm příběhům miluju dlouhý tratě. A pomalá rychlost může být i výhodou :-)

Motto: Over and over again.
avatar

Praha

Celkem 21393 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:06 (2015)
půlmaraton: 1:18:50 (2016)
maraton: 2:50:47 (2013)

jsyrovat muž 20.11.2009 22:53:57

Moc hezke, ja jsem v Atenach stravil pracovne skoro 2 roky a po trase maratonu jsem jezdil ani nespocitam kolikrat, aniz bych to tusil – je to uz 10 let. Letos jsem zacal s behanim a pristi rok se tam urcite zase podivam, ale tentokrat se tam probehnu – mimochodem muj byvaly recky sef bydli kousek od trati v Nea Makri.

administrator 03.04.2010 13:33:06

Rád bych se s vámi podělil o „příběhy při běhu“, které my veteráni na konci startovního pole můžeme plně prožívat, neboť jsme honěni pouze časovým limitem. Po něm by nás totiž všehoschopní šoféři vpuštění na trasu určitě smetli. Oba příběhy jsou z nedávného maratonu z Marathonu do Atén.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.