Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Velká kunratická: Vítězství Fekla a double Sekyrové

Velká kunratická: Vítězství Fekla a double Sekyrové
foto: Martin Symon

Petr Kostovič | 08.11.2009 | přečteno: 9103×

Lidské mraveniště v prostoru startu a cíle. Babylon různých sportovních odvětví, věkových kategorií a výkonností v jednom běžeckém závodě. Závod, v němž se vedle sebe na náročnou trať vydává vytrvalec, orientační běžec, lyžař i triatlonista. Sedmdesátiletý veterán i jeho pětadvacetiletý vnuk. Mílař i vytrvalec, běžec v tretrách, krosových botách, ale i kopačkách a sálovkách. Taková je Velká kunratická. Z tohoto babylonského mraveniště vzešli vítězové 76. ročníku, Daniel Fekl a Ivana Sekyrová.

Kdo nezkusil, nepochopí, proč se každoročně v listopadu do Kunratic sjíždějí běžci pravidelně trénující, ale i rekreační sportovci, kteří si chtějí poměřit svou výkonnost s přáteli a porovnat své výkony s loňskými. „Dokázat si, že na to pořád ještě mám. Že nepatřím do starého železa," říká jeden z účastníků, odhadem čtyřicátník. Na trať přes Hrádek se letos vydalo 1814 mužů a žen. Žen bylo více než v loňském roce.

Extrémní trať svým profilem, ale milosrdná svou délkou, to je to, co láká. Tři náročná stoupání, z nichž to na Hrádek prověří kvalitu kardiovaskulárního systému každého běžce. Brody, úzká místa, kde nikoho nepředběhnete, protože není kudy, ale nikdo zároveň nepředběhne vás. „Brát si na takovou trať sporttester? To nemá cenu. Zbláznil by se," říká další z několikanásobných účastníků.

Rozběhnout závod rozumně, hlavně první a druhý kopec, a po tom třetím běžet, co to dá. Třetí kopec a „účko" zdají se být místem, kde se při vyrovnané výkonnosti závod rozhoduje. Tak tomu bylo i letos.

„Nešlo mi to v třetím kopci, tam jsem ztrácel přibližně 20 sekund na Dana Fekla. Pak jsem se ještě rozběhl, ale stáhnul jsem jen 10 sekund," říká loňský vítěz, Petr Pechek z Kerteamu. Přestože se oproti loňsku zlepšil o jedenáct sekund na 11:49, jeho čas letos stačil „jen" na druhé místo. Sklonit se musel před Danielem Feklem z AK Kroměříž, pro něhož to byla druhá účast na Velké kunratické na trati přes Hrádek.

„Jsem spokojen, oproti minulému výkonu jsem se zlepšil o půl minuty. Nejprudší kopec se mi běžel kupodivu nejlépe. Zvolil jsem totiž jinou taktiku než minule a držel se lana až nahoru a tím se mi podařilo ušetřit hodně sil. Ve všech kopcích se mi běželo dobře, spíš mi nešly tolik roviny, protože jsem měl čtyřměsíční tréninkový výpadek. V letošním roce je to můj nejlepší výsledek, po pátém místě na jarním Mistrovství ČR v krosu jsem totiž nezávodil. Velice si tohoto vítězství cením," řekl vítěz v cíli.

Nepršelo, teplota se držela kolem 10°C, trať nebyla rozmáčená a milosrdné počasí tak přálo rychlým časům. Za Feklem a Pechkem si pro třetí místo doběhl v čase 11:58 několikanásobný medailista z Velké kunratické, středotraťař a stýplař Jaromír Odvárka z SK Slavia Praha. Zároveň si vylepšil svůj osobní rekord (dříve 12:20). Zdá se, že v tréninkové skupině Petra Novotného zafungoval plán speciální přípravy na Velkou kunratickou.

Řádně nažhavená přijela na závod Ivana Sekyrová. Média jí loni přisoudila až čtvrté místo, když pomlčela o jejím vítězství v hlavním ženském závodě a věnovala se jen běhu přes Hrádek. Letos na podzim Ivana těží z tréninku běhu do vrchu a výbornou formu dokázala prodat i na Velké kunratické, když nenašla přemožitelku ani v jednom ze dvou ženských závodů. V hlavním závodě na 1330 metrů zvítězila časem 4:53 před Kateřinou Pecháčkovou z PSK Olymp Praha (4:59) a Zuzanou Mikulovou ze Spartaku Praha 4 (5:06). V závodě přes Hrádek pak Sekyrová předstihla většinu mužského pole (celkově 62. místo) a prvenství zaznamenala časem 14:10 s velkým náskokem před druhou triatlonistkou Lenkou Fanturovou (14:52) a třetí Helenou Randákovou ze SKI Jilemnice (15:09).

„Krátkou trať jsem dnes běžela popáté, čas je spíše průměrný, ale je to pod 5 minut a znamenal páté vítězství, tak jsem spokojena. Ještě spokojenější jsem se svým výkonem na delší trati. Loni jsem na ni nastoupila po zranění paty a doběhla čtvrtá. Novináři pak psali, že jsem byla až čtvrtá na Velké kunratické, přestože jsem hlavní závod vyhrála. Letos jsem běžela o minutu a devět sekund rychleji než loni a cílový čas považuji za velmi dobrý," řekla v cíli vítězka obou ženských závodů.

Úctu zaslouží i výkony běžců ve starších věkových kategoriích, ať už pětapadesátiletého Miloše Smrčky (13:39), vítěze kategorie šedesátiletých Františka Peterky (16:36) nebo již dvaasedmdesáti­letého Tomáše Kohouta (17:27), který je živým důkazem toho, že pohybem je možné si udržet vysokou kvalitu života až do pokročilého věku.

Zvláštní kategorií jsou veteráni Velké kunratické. Dnes jich absolvovalo závod 384 v mužské a 12 v ženské kategorii.

Ať již patříte mezi ně, nebo jste vyzkoušeli trať letos poprvé, určitě nebudete chtít chybět ani v příštím roce, kdy se koná 14. 11. další Velká kunratická, tentokrát se dvěma magickými sedmičkami v názvu.


WEB ZÁVODU

VÝSLEDKY ZÁVODU (HRÁDEK)

VÝSLEDKY ABSOLUTNĚ A PODLE KATEGORIÍ

FOTOGALERIE ZE ZÁVODU

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Schestauber muž 09.11.2009 10:57:19

Souhlasím s vítězem, také se mi letos po 24té běželo velmi dobře (bylo 10 stupňů) a zlepšil jsem se o 1:10 (vloni „jenom“ o 1:08). Ale hlavně bych chtěl upozornit na výkon Míly Smrčky (letošní mistr světa v běhu do vrchu 55 letých), který v 55 letech vyhrál veterány po 11té, čímž překonal výkon Šerpána – 10 výher (před kterým také smekám až k zemi) a přeji jim i nám všem ještě mnoho dalších krásných výkonů.

Motto: Nic není nemožné.
avatar

Schestauber muž 09.11.2009 11:23:35

>> Schestauber, 9. 11. 2009 10:57:19

Ještě pro doplnění: Šerpán získal sých 10 vítězství ve veteránech v nepřerušené řadě za sebou (a další jedno druhé a tři třetí místa), Smrčka 3 + 8 (a dvě druhé a jedno třetí pořadí). Takže na bedně stáli oba 14×.
Někteří současní veteráni jsou už i o 14 let mladší než právě Míla.

Motto: Nic není nemožné.
avatar

Praha 6

Celkem 1059 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:22 (1993)
maraton: 3:05:28 (1992)

spanker muž 10.11.2009 11:02:55

Koukám že mi sem dali fotku na které to vypadá že spíš hledám houby (10.fotka). To jsem spíš už jen koukal kam šlapat protože mi upadly podrážky z obou bot. Na Kunratickou si beru spíš starší boty abych nové nezničil, ale tentokrát jsem to s tím stářím „trochu“ přehnal.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4657,72 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 10.11.2009 12:06:40

>> spanker, 10. 11. 2009 11:02:55

Jestli jsi doběhl a ještě přinesl domů pár hříbků, tak klobouk dolů :-)

administrator 03.04.2010 13:33:06

Lidské mraveniště v prostoru startu a cíle. Babylon různých sportovních odvětví, věkových kategorií a výkonností v jednom běžeckém závodě. Závod, v němž se vedle sebe na náročnou trať vydává vytrvalec, orientační běžec, lyžař i triatlonista. Sedmdesátiletý veterán i jeho pětadvacetiletý vnuk. Mílař i vytrvalec, běžec v tretrách, krosových botách, ale i kopačkách a sálovkách. Taková je Velká kunratická. Z tohoto babylonského mraveniště vzešli vítězové 76. ročníku, Daniel Fekl a Ivana Sekyrová.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.