Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Naše vs. vaše vysvědčení

PRAŽSKÝ PŮLMARATON: Naše vs. vaše vysvědčení
foto: Tereza Rozehnalová

behej.com | 28.03.2010 | přečteno: 13058×

Sobotní Hervis 1/2Maraton přivedl do ulic rekordní množství běžců i diváků. Přestože se závod nevyvaroval chyb, všude byla cítit snaha o zlepšení a odstranění nedostatků z minulosti. Problémy ale souvisely s kapacitou pražského závodu a propustností trati. Jaké je tedy hodnocení redakce v porovnání s vaším?

REGISTRACE A STARTOVNÍ BALÍČEK

Ani letos se potvrzování registrací nevyhnulo nepřesnostem. Především potvrzovací maily přicházely někdy s dosti velkým odstupem, někdy dokonce závodníci museli osobně kontaktovat startovní kancelář. Jak jsme mohli vidět na vlastní oči v maratonském Expu, samotné vydávání startovních čísel a tašek pak ale probíhalo hladce i v době největšího náporu. Funkčních trik byl dostatek, kdo se prezentoval včas, neměl problém s výběrem velikosti. Zvláště ta dámská se díky slušivému střihu povedla. Startovní batohy oproti loňsku „narostly", pokud jste do nich nepotřebovali vměstnat péřovou zimní bundu, byl v nich dostatek místa na odložení oděvu. Výbornou novinkou byla startovní čísla s připevněným čipem bez nutnosti platit zálohu. Odpadly tak fronty při vracení záloh po závodě.

Naše známka: 2 (stupnice jako ve škole)

TECHNICKÉ ZÁZEMÍ

Prostor vymezený šatnám a technickému zázemí není nafukovací. Letošní rekordní nápor v některých momentech přispěl ke značné tlačenici, ve které bylo obtížné dostat se v kritické době před startem na správné místo. Zdálo se, že závodníci trochu tápali, zda se po odevzdání batůžků vydat po směru nebo proti směru Vltavy. Ani v šatnách nebylo prostoru nazbyt, ale to nejnutnější se zvládnout dalo. Především z dámských šaten se ozvaly prosby o umístění zrcadel. Ocenit musíme rychlou a ochotnou obsluhu úschoven zavazadel a relativně krátké fronty před toaletami.

Naše známka: 2

TRASA ZÁVODU
Zahrnujeme sem i řazení do koridorů před startem a cílový prostor. Uvítali jsme dobrovolnice hlídající vstup do jednotlivých startovních koridorů, jejich autorita a počty však ještě nejsou dostatečné, a tak se závodníci s vyššími startovními čísly a ostrými lokty, když chtěli, většinou protlačili s většími či menšími problémy co nejblíže k elitě. Náznak zlepšení tu ale určitě byl.

Pozměněnou trasu půlmaratonu si závodníci většinou chválili. Odpadlo několik úseků s dlažebními kostkami a v druhé polovině, kdy už unavené nohy bolí, převažoval asfalt. Problémy vznikaly v zúžených místech, například v prostoru tramvajových zastávek. Někdy bylo v těchto místech třeba přizpůsobovat tempo běhu počtu závodníků. Zdá se, že propustnost trati se při zvyšujícím se počtu účastníků blíží svému maximu.

Dalším problémem byly úseky, na nichž se míjely proudy proti sobě běžících závodníků. Především na Mánesově mostě před cílem, když pořadatelé po proběhnutí těch nejrychlejších přestali hlídat oddělení obou směrů, docházelo někdy k prolínání běžců, kteří mířili do cíle s těmi, co měli před sebou ještě téměř polovinu trasy. V době, kdy dobíhalo nejvíce závodníků, vznikala také tlačenice těsně za cílovou čarou, v některých okamžicích byl za ní prostor tak nahuštěn, že dobíhající závodníci se v podstatě museli zastavovat na cílové čáře.

Chválíme značení trati s kilometrovníky v podobě vlajek viditelných již z dálky. Když se časem na některých metách (5., 10. kilometr) objeví po vzoru velkých zahraničních závodů i probíhající čas závodu, nebude si snad možné přát již nic dalšího.

Naše známka: 2

OBČERSTVENÍ

Nabídka občerstvovacích stanic byla pestrá, servisní týmy vyškolené. Nechyběla voda, iontový nápoj, čaj a banány. Někteří pomalejší závodníci však postrádali vodu na poslední občerstvovací stanici.

Naše známka: 1-

ATMOSFÉRA

Divácká kulisa byla ozdobou letošního ročníku. Možná sehrála hlavní roli účast výrazných osobností v čele s fotbalistou Pavlem Nedvědem, možná štafetové běhy s podporou kolegů z firem a rodinných příslušníků, snad i zvyšující se popularita běhu. Pravděpodobně však součet všech těchto faktorů. Letos byla divácká podpora nejlepší ze všech dosud uskutečněných ročníků. Špalíry diváků povzbuzovaly i v místech, kde byl v minulosti jediným zvukem pravidelný dech spoluběžců. „Fandili i dobrovolníci, moc mi to pomohlo," řekla jedna z účastnic závodu.

Naše známka: 1

SPORTOVNÍ ÚROVEŇ

Obhajoba zlaté známky IAAF velí organizátorům přivést na start závodníky ze světové špičky. Výkon vítěze byl obdivuhodný, za daných povětrnostních podmínek má minimálně stejnou hodnotu jako ten loňský. Za absolutní špičkou však zeje hluboká díra, nejlepší český půlmaratonec současnosti, Jan Kreisinger, dal přednost nedělnímu startu v Berlíně. Chyběl i Petr Pechek a další závodníci ze širší špičky. Totéž platí o ženském startovním poli, jemuž jendoznačně vládne Petra Kamínková, za ní je výkonnostní mezera. Proč tomu tak je a proč se česká špička závodu vyhýbá, stojí za hlubší úvahu. Jestli se Capalbovu týmu podaří jednou obrat své konkurenty o půlmaratonské Mistrovství ČR, uvidíme snad i kompletní domácí špičku. Je to zvláštní, když na suveréně největším domácím závodě absentují domácí závodníci!

Naše známka: 1-

VÝSLEDKOVÝ SERVIS

Zatím nejslabší bod v hodnocení. Někteří závodníci se ve výsledcích dosud nenašli, přestože dobíhali v první polovině startovního pole, jiní mají změřené jen mezičasy a cílový čas chybí. Nepřesnosti se objevily i ve výsledcích u elitních závodníků. I SMS zprávy s dosaženým časem chodily běžcům s větším zpožděním, než tomu bývalo v minulých letech. Rychle a správně zpracovat velké množství výsledků není jednoduché a někdy to zamotá hlavu i renomovaným světovým pořadatelům. Celkový dojem ale dokáže výrazně pokazit.

Naše známka: 3-

DOPROVODNÝ PROGRAM
Nejen půlmaraton, ale v podstatě všechny PIM akce doprovází řada dalších lákadel pro běžce i diváky. Charitativní projekty patří ke sportu jménem běh stejně jako správná obuv. Netradiční výstava historických fotografií na letišti je rozhodně originálním experimentem a už nyní se těšíme na maratonské Expo. Běh se především díky PIMu dostává stále častěji a stále více do masových médií, která jej jinak okázale ignorují…

Naše známka: 1

CELKOVÁ ZNÁMKA (průměr známek za jednotlivé hodnocené kategorie): 1,8
CELKOVÁ ZNÁMKA PODLE ČTENÁŘŮ (průměr známek ve čtenářské anketě): 1,4

POZNÁMKY MIMO VYSVĚDČENÍ:
Velice si ceníme především rostoucího prolnutí závodu s charitou. Líbí se nám snaha posunout ryze individualistický sport směrem k týmovosti. Třetí poznámka nebude čtenáře logicky moc zajímat, ale nemůžeme ji neučinit: chceme poděkovat pořadatelskému týmu Prague International Marathon za vysoce profesionální výkon směrem k médiím, lidskou ochotu a kolegialitu.


ON-LINE VÝSLEDKY

FOTOGRAFIE ZE ZÁVODU

ZÁZNAM ČESKÉ TELEVIZE

WEB ZÁVODU

VÍCE O ZÁVODU V TERMÍNOVCE

TISKOVÁ ZPRÁVA POŘADATELE

Komentáře (Celkem 47)

Nalezené položky: 48 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Celkem 2619 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:22 (2007)
půlmaraton: 1:31:53 (2007)
maraton: 3:39:42 (2008)

doit42 muž 29.03.2010 10:28:47

>> peca_p, 29. 3. 2010 09:10:28

Ha, vidím že znovuobjevuji kolo :) Přesně tohle jsem psal do dotazníku po závodě.

Zároveň si myslím, že by měli vodiči běžet na čistý čas a měla by existovat i verze výsledkové listiny s řazením dle čistého času.

Pak by si do prvního koridoru (čas do 1:30?) stoupli skutečně jen blbí, slepí a navedení. Letos se tam bohužel (vcelku pochopitelně) vedrali i ti, co chtěli startovat poblíž balónku se svým vysněným časem.

Motto: Život je otázkou priorit.
avatar

Ivo Domanský 29.03.2010 10:37:12

>> Mirek Hasal, 29. 3. 2010 09:07:29

Ten hypotetický Václav Novák patrně uměl italsky, mám ověřeno, že jazykové problémy byly např. na předávkách štafet, kde nikdo z obsluhy nebyl schopen dát srozumitelnou odpověď na otázku, kde začíná a končí předávací území.

avatar

Ostrava

Celkem 2735 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:27 (2012)
půlmaraton: 1:38:03 (2012)
maraton: 4:02:11 (2012)

Tygr muž 29.03.2010 11:03:10

>> Dick Richards, 29. 3. 2010 10:18:08

U mně to bylo naprosto stejně na 10 Km jsem byl na nějakém 2600 ± místě a v cíli 4200 ± . A na trati jsem si taky nevšiml, že bych předběhl tolik lidí a oni potom zase mě :-)))) Já beru v podtaz čas, který jsem si sám naměřil, protože tady jsem si jistý, že jsem zapnul při proběhnutí startu a vypnul v cíli.

avatar

půlmaraton: 1:49:03 (2010)
maraton: 3:59:14 (2011)

sektik žena 29.03.2010 11:36:30

>> Mike, 28. 3. 2010 15:59:48

Mně seděl přesně, ale brácha taky tvrdí, že měl mít o 2 minuty víc, tak asi chyby vznikaly spíš v přední části startovního pole..

avatar

Praha 4

10 km: 0:00:00 (2024)
půlmaraton: 1:31:35 (2010)
maraton: 3:33:35 (2010)

cosanostra muž 29.03.2010 12:23:47

Beru si ponaučení pro příště. Co si nezměříš, to nemáš. Příště si nezapomenu stopky.

Motto: No pain - no gain
avatar

Praha

jiri muž 29.03.2010 12:34:26

>> majkp, 29. 3. 2010 10:20:18

Uvedený reálný čas je samozřejmě nesmysl. Stál jsem jen kousek za elitou, reálný čas mám jen maximálně o několik sekund horší než čas od výstřelu. Čas od výstřelu jsem si naměřil cca 1:13:41, je zvláštní, že ve výsledcích mám 1:13:39. Obvykle se liším maximálně o 1 s, ale spíše si naměřím čas lepší. U mě o nic nejde, ale pokud jsem se nespletl, znamenalo by to, že i vítězi ubrali (nadlepšili) 2–3 s, což by byla hrubá chyba. Ještě k tomu mému nesmyslnému real time – rozdíl proti gun time je přesně 9 minut, stejný mají i další běžci v týmu, za který jsem běžel. Jde tedy o systémovou chybu.

Zdravím všechny

Jiří Wallenfels

avatar

Aura: 2920

Exploser muž 29.03.2010 12:42:18

Celkové oficiální časy asi víceméně sedí. Na druhé straně reálné časy jsou zcela neoficiální a současně velmi často jenom paušalizovaná hausnumera, kdy byly závodníkům přidělovány odpočty na reálný čas podle startovního čísla, až k těm rovným 9 minutám (včetně Wallenfelse). Zřejmě ale jsou chyby i v mezičasech, když např. celkové časy mám asi dobře, ale mezi 5. a 10. km jsem postoupil z 507. na 327. místo (spíš tomu bylo ale naopak). A jako perlička – po 5 km „vedla“ na 1. místě Radka Zbíralová – přede všemi Keňany!!!

Motto: In God is our trust.
avatar

Praha

Celkem 21393 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:06 (2015)
půlmaraton: 1:18:50 (2016)
maraton: 2:50:47 (2013)

jsyrovat muž 29.03.2010 13:08:42

>> anajpo, 28. 3. 2010 21:53:07

Je to pravda, taky mi to vadí, třeba v Berlíně to bylo zavřené všude, jen se přebíhalo nad nějakou dálnicí po mostě. Ale v Praze běžet vedle pruhu s auty není fakt nic moc.

avatar

sandokan muž 29.03.2010 13:49:37

Moja prva polmaratonska skusenost bola v sobotu v podstate pozitivna, iba jedna vec sa mi nepacila a to boli vodici. Zabehol som za priblizne 1:50, pricom za viac ako polovicou trate som stretol pani vodicku na cas 2:10. Na moju poznamku, ze ide primoc rychlo na taky cas moc nereagovala a pokracovala vo svojom tempe. Dufam, ze takyto nevyrovnany beh neplatil aj u insich vodicov, inak by sa podla nich nedalo riadit.

Tato situacia mozno nastala, kvoli tomu, ze som bol daleko v koridore a startom som presiel az 7 minut po vystrele. Avsak vodici by mali, podla mojho nazoru, byt rozmiestneni v koridore podla casu ktory bezia. T.z. cim horsi cas, tym dalej v koridore.

avatar

Ostrava

Celkem 2735 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:27 (2012)
půlmaraton: 1:38:03 (2012)
maraton: 4:02:11 (2012)

Tygr muž 29.03.2010 15:47:29

>> sandokan, 29. 3. 2010 13:49:37

V tomhle s tebou souhlasím já svého vodiče za celý závod nenašel :-)))) jestli vyběhli ve předu, tak je těžko dohoní lidi, kteří vyběhli o 9 min později.

avatar

Praha

Celkem 26366 km
Minulý měsíc 18 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 29.03.2010 15:55:51

>> Tygr, 29. 3. 2010 15:47:29

Už to tu bylo 150×. Tak ještě jednou. Vodič běží na OT, protože jak byste potom věděli, kolik měl na startu ztrátu a tím pádem na jaký čas vlastně běžíte. Takhle používám vodiče i já, pokud jsem měl na startu třeba 5 minut a vidím 200 m před sebou vodiče, pak vím, že jsem s časem vlastně před ním.

avatar

sandokan muž 29.03.2010 16:44:44

>> EvženGe, 29. 3. 2010 15:55:51

Ak to je tak ako hovoris, potom to nie je velmi premysleny mechanismus. Ak moj vodic vystartuje 10 min predo mnou, potom ho nemozem nikdy dostihnut. 10 min moze kludne byt 2 km., co znamena ze ho nemam sancu ani uvidiet.

Riesi sa to rovnako aj na vacsich maratonoch v zahranici?

Jedna moznost ako to vyriesit by bolo postupne otvaranie koridorov…

avatar

_Marvin muž 29.03.2010 16:47:40

>> Tygr, 29. 3. 2010 08:36:18

Potvrzuji, trika XL nebyla už ve čt lehce po půl páté. Podle mých zkušeností jde o tradiční problém od doby, kdy se začala rozdávat trika funkční. Před tím (do r. 2006?)s bavlněnými nebyl problém…

avatar

_Marvin muž 29.03.2010 16:53:28

>> sandokan, 29. 3. 2010 16:44:44

Řešení by bylo, aby vodiči běželi na RT. Myslim většinu „hobíků“, kteří vodiče využívají, zajímá víc než OT. Navíc by pak vodiči mohli bez problému vybíhat z odpovídajícího koridoru a odpadly by zbytečné špunty na trati.

avatar

Praha

Celkem 11314 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:22 (2014)
půlmaraton: 1:32:17 (2013)
maraton: 3:22:24 (2014)

tPaK muž 29.03.2010 17:13:48

>> Dick Richards, 29. 3. 2010 10:18:08

Hmm, tak na 5.-10. km naprosto stejná zkušenost (500 lidí jsem předběhl a opět byl předběhnut). Docela škoda, na 10km jsem si orientačně podle hodinek pravděpodobně dal OR a takhle nevím, jestli ten uvedený čas je naměřený, nebo jen nějak vznikl…

avatar

Ostrava

Celkem 2735 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:27 (2012)
půlmaraton: 1:38:03 (2012)
maraton: 4:02:11 (2012)

Tygr muž 30.03.2010 11:57:52

>> _Marvin, 29. 3. 2010 16:53:28

A nebo by řešením bylo dát více vodičů na stejný čas, každý by vybíhal z jiného koridoru, běžec by si potom našel toho svého.

avatar

dickrichardsrunning.blogspot.cz

Celkem 4061 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:07 (2016)
půlmaraton: 1:52:45 (2016)

Dick Richards muž 30.03.2010 15:02:22

>> Tygr, 30. 3. 2010 11:57:52

To Evžen: ale 5 minut nebude nikdy 200 metrů, systém vodičů je tak dost podivný. Třeba na maratonu jsem doběhl svého vodiče na 4 hodiny až na 13.km, takže jsem vlastně 13 km běžel rychleji, než jsem potřeboval, což mě mohlo stát spoustu sil, které v závěru chybí..... Na půlce to není tak markantní, ale i tak, doháněj 7 minut na svého vodiče, když další v řadě je pro Tvou potřebu moc pomalý....... není to důvodem k zamyšlení a nasazení vodičů do koridoru „ke svým lidem“, tedy dle požadovaných časů (RT!!)??

Motto: "Závist zdržuje"

administrator 03.04.2010 13:33:14

Sobotní Hervis 1/2Maraton přivedl do ulic rekordní množství běžců i diváků. Přestože se závod nevyvaroval chyb, všude byla cítit snaha o zlepšení a odstranění nedostatků z minulosti. Problémy však souvisely s kapacitou pražského závodu a propustností trati. Jaké je tedy hodnocení redakce v porovnání s vaším?


Odkaz na článek
Nalezené položky: 48 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.