Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Olomouci na startu i mistr světa

V Olomouci na startu i mistr světa
foto: Martin Symon (ilustrační foto)

Petr Kostovič | 18.06.2010 | přečteno: 3764×

Necelé dva týdny před startem Volkswagen Olomouckého 1/2Maratonu je již jasné složení startovního pole elitních běžců. Především závod mužů slibuje velký kvapík. Pořadatelé očekávají, že hned v prvním ročníku prolomí vítěz hranici jedné hodiny a jedné minuty.

Statut dosud druhého nejrychlejšího půlmaratonu (1. Praha – 1:00:07) v republice drží Pardubický vinařský půlmaraton. V roce 2009 tam Wilson Kwambai Chebet zvítězil v čase 1:00:49. Na tuto pozici si teď brousí zuby Volkswagen Olomoucký 1/2Maraton. Právě tento čas je totiž v možnostech elitních běžců, kteří poběží v Olomouci příští sobotu, 26. června.

Významnou roli budou hrát i rozmary počasí, jichž jsme si letos užili již dost. Podvečerní doba konání závodu by ale měla rychlému závodu pomoci.

Na startu nebude chybět šestice keňských běžců s osobními rekordy na půlmaraton pod 1:01:00. Dvaatřicetiletý Joseph Maregu, čtvrtý z březnového Hervis 1/2Maratonu Praha, se může dokonce pochlubit výkonem pod jednu hodinu, v roce 2007 dokázal ve francouzském Lille zaběhnout čas 59:45. Jeho největším dosavadním úspěchem je titul mistra světa v týmové soutěži půlmaratonu z brazilského Rio de Janeira v roce 2008. V patách mu budou jeho mladší krajané, nejmladším z nich je Robert Mbithi, který oslaví v den konání závodu jednadvacáté narozeniny.

I závod žen uvidí kvalitní běžkyně. Etiopanka Asnakech Mengitsu umí půlmaraton za 1:12:42 (Amsterdam 2008), jen o několik sekund horší půlmaratonský čas v minulosti zaběhla účastnice maratonu na OH v Pekingu 2008 Lucia Kimani z Bosny a Hercegoviny (OR v půlmaratonu – 1:12:55).

Jak se pořadatelům podařilo hned v prvním ročníku dostat na start tak kvalitní pole zahraničních běžců? „Nedělejme si iluze, že Olomouc je ve světě známým městem. Přesto je fantastické, že se nám běžci ze zahraničí hlásí v podstatě sami. Je to dáno prestiží, kterou si získaly naše pražské závody. Stejnou kvalitu organizace chceme vybudovat i v Olomouci,“ říká předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.

Jen škoda, že v Olomouci neuvidíme více předních českých vytrvalců. Prapor českého běhu bude v závodě mužů třímat dvojice čtyřicátníků, třetí z letošního mistrovství v maratonu Pavel Novák (IS Running Team) a skvělý ultravytrvalec Daniel Orálek z AC Moravská Slavia Brno. V závodě žen se pokusí držet krok se zahraničními soupeřkami olomoucká patronka závodu – Petra Kamínková a letošní mistryně republiky z maratonu – Radka Churaňová.

„Specialisty na maraton a půlmaraton v současné době prostě nemáme. Jediným z nich je Róbert Štefko a jeho výkonnost už nemůže být taková jako před lety. Róbert se navíc letos již cítí hodně unaven a v Olomouci se pravděpodobně neobjeví. Ostatní mladší vytrvalci se v červnu zaměřují na závody na dráze. Mezi ženami je vlastně jedinou naší běžkyní, která je schopna soupeřit se zahraniční konkurencí, Petra Kamínková,“ hledá příčiny slabší české účasti v závodě manažerka pro elitní atlety Jana Moberly.

Pořadatelé očekávají, že se letos na start Olomouckého půlmaratonu postaví přibližně 1400 běžců, šest stovek by jich mělo běžet v dalších doprovodných závodech, celkem tak Olomouc přivítá v sobotu 26. června 2000 běžeckých nadšenců. Dvacet procent tvoří zahraniční účastníci, především z Polska, Itálie, Rakouska, ale i Kolumbie a Mexika.


WEB OLOMOUCKÉHO PŮLMARATONU

Anketa

Podaří se vítězi Volkswagen Olomouckého 1/2Maratonu prolomit hranici 1:01:00?

ano
 
40 hl.
ne
 
36 hl.
Celkem hlasovalo 76 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 18.06.2010 09:54:08

Necelé dva týdny před startem Volkswagen Olomouckého 1/2Maratonu je již jasno o složení startovního pole elitních běžců. Především závod mužů slibuje velký kvapík. Pořadatelé očekávají, že hned v prvním ročníku prolomí vítěz hranici jedné hodiny a jedné minuty.
Odkaz na článek

avatar

Olomouc

Celkem 149328 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:54 (2001)
půlmaraton: 1:34:43 (2002)
maraton: 3:21:17 (2002)

321919 muž 19.06.2010 22:13:16

Ještě něco málo z oficiálních stránek atletického svazu:

http://www.atletika.cz/Default.aspx?…

Motto: Nepřestaneš běhat proto, že jsi zestárl. Zestárneš proto, že jsi přestal běhat.
Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.