Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Cesta může být cíl

Cesta může být cíl
foto: archiv Romana Skalského

Miroslav Kratochvíl | 22.08.2010 | přečteno: 3748×

Komu z nás se něco podobného ještě nestalo. Ještě před pár lety se nám vysněný cíl zdál jako naprosto nedosažitelný. Ale za poslední měsíce a roky jsme se tolik zlepšili! Co takhle změnit sen ve skutečnost? Přihlásíme se, začneme pečlivě plánovat, neváháme obětovat čas, energii, peníze a rodinnou pohodu. Přípravě věnujeme doopravdy všechno. A pak? Těsně před koncem nás zastaví naprostá malichernost.

Někdy stačí obyčejné nachlazení nebo jedno špatné šlápnutí, jindy prasklá pneumatika nebo probuzená sopka. Když prošvihneme Newyorský maraton, zamrzí to o poznání víc, než když jsme přišli o přespolák v Horní Dolní.

Někdy zápolíme s nepřízní osudu již při přípravě samotné. Spiknou se proti nám všechny nemoci, přírodní živly a nadřízení a my už předem víme, že šance uspět bude mizivá. Ale když pomine první zklamání a na svět se znovu začneme dívat střízlivýma očima, možná uvidíme věci v novém světle.

Pokaždé, když se nám podaří splnit nějaký cíl nebo dobýt nějaký vrchol, co následuje po první euforii? Uvědomíme si, že radost trvala jen chviličku, zeměkoule se nezastavila a kolemjdoucí na ulici nás nezačali obdivně zdravit a žádat o podpis. Brzy zjistíme, že jestli se udála nějaká změna, pak jen ta, že cíl, ke kterému jsme měsíce usilovně směřovali, někam zmizel a v naší mysli po něm zůstala zvláštní prázdnota. Teprve potom si možná uvědomíme, že to hlavní nebylo samotné splnění snu, ale cesta, po které jsme k němu šli. Obvykle nás vysvobodí až nová meta, kterou si dříve nebo později nalezneme.

Když nám tedy náš vytoužený cíl proklouzne mezi prsty, není to důvod ke smutku. Jen jsme se o něco zdrželi na své cestě. Možná o pár měsíců, možná o celý rok. Vždyť příprava samotná je to, co nás baví, láká a vzrušuje. Většina z nás přece neběhá pro výhru, ale pro pocit, který zažijeme jen při běhu. Pocitů štěstí a uspokojení zažijeme v přípravě mnohonásobně víc než po pouhém proběhnutí cílem. Buďme rádi, že pořád ještě můžeme běžet po své cestě.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mirekk muž 22.08.2010 09:19:14

Komu z nás se něco podobného ještě nestalo. Ještě před pár lety se nám něco podobného zdálo jako naprosto nemožné. Ale za poslední měsíce a roky jsme se tolik zlepšili! Co takhle změnit sen ve skutečnost? Přihlásíme se na vysněnou akci, začneme pečlivě plánovat, neváháme obětovat čas, energii, peníze a rodinnou pohodu. Přípravě věnujeme doopravdy všechno. A pak? Těsně před koncem nás zastaví naprostá malichernost.
Odkaz na článek

avatar

Praha 9 - Prosek

Celkem 64234,78 km
Minulý měsíc 151,3 km
10 km: 0:35:57 (2001)
půlmaraton: 1:24:16 (2011)
maraton: 3:13:59 (2013)

hf muž 25.08.2010 03:22:10

Naprosto souhlasím s autorem článku, že časem zjistíme, že cesta může být cílem. Myslím si dokonce, že to platí i v životě, není důležité čeho chceme dosáhnout, ale jakými prostředky. Není lehké si vybrat správnou cestu. Občas z té správné sejdeme a snažíme se na ní vrátit a ne vždy se nám to daří. Proto přeji všem běžcům, aby se i v životě snažili jednat co nejvíc fair, protože nic není hořčího než když zvítězíme nefair způsobem. Honza

Motto: KEEP SMILING
avatar

Nové Zámky, Slovensko

Celkem 1170 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:45:28 (2006)

aja muž 21.11.2010 08:24:18

Veľmi sa mi páči (okrem všetkého) hlavne podledná veta: „Buďme rádi, že pořád ještě můžeme běžet po své cestě.“ Zdôrazním hlavne „že ešte (vôbec) môžeme bežať“.

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.