Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běchovická radost i slzy Ivany Sekyrové

Běchovická radost i slzy Ivany Sekyrové
foto: Miroslav Kratochvíl

Petr Kostovič | 26.09.2010 | přečteno: 13972×

Obrovská radost a štěstí naplnily Ivanu Sekyrovou po jejím premiérovém vítězství v závodě Běchovice – Praha. Když přišla řeč na přerušenou sérii jedenácti vítězství v řadě Petry Kamínkové, na její tváři se objevily i slzy. Byl v nich respekt a uznání velké soupeřky.

Ivano, měla jsi předem vymyšlenou taktiku dnešního závodu? Jednak na Petru Kamínkovou a také vzhledem k protivětru a chladnému a deštivému počasí.

S trenérem Milanem Kalouskem jsme měli připraveno více variant, ale vzhledem k počasí jsem nakonec v prvních třech kilometrech vyčkávala na to, co se bude dít na čele startovního pole. Soupeřky běžely ve skupince a já jsem věděla, že na některém místě trati Petra Kamínková zkusí nastoupit. Její nástup přišel na pátém kilometru. Věděla jsem, že musím jít za ní. Sice mi to dalo trochu práci, ale podařilo se mi jí udržet a do sedmého kilometru jsme běžely spolu s tím, že jsme se párkrát i prostřídaly.

V seběhu před Hrdlořezákem mi Petra znovu utekla. Věřila jsem ale tomu, že v kopci se na ní dotáhnu, ale nepodařilo se mi to a byla přede mnou tak 7–8 sekund. Až kilometr a půl před cílem, po tom největším stoupání, kdy trať ale stále mírně stoupá a je to psychicky nepříjemné, jsem ji začala mírně stahovat, ale foukal vítr a už jsem nemohla. Až 250 metrů před cílem, kdy byl mezi námi odstup 3–4 sekundy, jsem si řekla, že to musím ještě zkusit. Navíc tam ještě na mě zakřičela moje bývalá soupeřka na 400 metrů překážek Eva Kuříková: „Vzpomeň si na tu čtyřstovku,“ a to mi hodně pomohlo. Viděla jsem cílovou bránu a i to, že se Petra otáčí, tak jsem do toho dala všechno a hnala jsem jako o život a asi 100 metrů před cílem se mi podařilo Petru předběhnout.

Co pro tebe znamená víc? To, že jsi vyhrála Běchovice a získala mistrovský titul nebo to, že jsi porazila běžkyni, která tu tak dlouho vládla?

Jednoznačně vítězství nad Petrou. Poslední dva roky jsem si přála ji na některém závodě porazit. K dnešnímu vítězství mi pomohl trénink a závody v běhu do vrchu. Už loni jsem je začala více běhat. Vlastně jsem se na ně dala kvůli Běchovicím. Hodně mi to loni pomohlo, tak jsem do toho letos šla znovu a viděla jsem, že se pak po rovině běží líp. V posledních třech týdnech jsem cítila, že forma stoupá. A na nedávné Tesco Grand Prix jsem si ověřila, že by to mohlo jít. Tam jsem si dodala odvahy. V minulém týdnu jsem navíc běžela dva krosy, na nichž jsem porazila i několik dobrých mužů a to mě utvrdilo v tom, že na to mám.

Jen mě mrzí počasí, které znehodnotilo časy. Věřila jsem si, že bych mohla dosáhnout času pod 36 minut. Tipovala jsem, že bych mohla mít na čas na úrovni 35:30, kilometr pod 3:30. Ale vzhledem k vývoji závodu jsem přistoupila na taktiku Petry. Že se mi podaří se jí udržet s tím, že někde ji zase postrčím já, a spoléhala jsem se na finiš. Protože něco z těch sprinterských genů ve mně přece jen zůstalo. Nebyla jsem sice nikdy skvělá sprinterka, ale přece jen jsem dokázala uběhnout 400 metrů překážek za 58:40. Teď po závodě jsem přesvědčena o tom, že to byla ta nejlepší varianta, kterou jsem mohla zvolit.

V čem vidíš ve srovnání s Petrou své běžecké přednosti?

Kromě již zmíněného finiše jsem se za poslední dva roky zlepšila tempově. A vytrvalost se dá do 40 let věku trénovat. Petra běhala dlouhé tratě od malička a já, přestože jsem starší než ona, jsem asi na těchto delších tratích ta méně opotřebovaná. Začala jsem vlastně běhat až po mateřské dovolené. Myslím, že Petra nemusí být zklamaná proto, že jsem ji předběhla já, starší. Mě to na jednu stranu strašně mrzí.

Mrzí tě to, že jsi přerušila její legendární sérii?

Ano, je mi to moc líto, ale pro mě je to velký životní úspěch. Moc si toho dnešního vítězství vážím. Vážím si takové závodnice. Nikdy bych nevěřila, že porazím zrovna Petru Kamínkovou. Ona to možná bere těžce, ale to ji přejde. Ta dnešní porážka ji k něčemu přivede. Stejné to bylo u mě. Bramborových medailí jsem hlavně v bězích do vrchu posbírala v minulosti několik a vždycky to prověřilo moji vůli pokračovat a pracovat na sobě.

Co bude dál? Říkáš, že běhy do vrchů ti pomohly k dnešnímu vítězství, budeš je běhat i v budoucnu?

Věřím tomu, že kdybych to teď zabalila, mohla bych odejít se vztyčenou hlavou, ale já budu běhat ještě dlouho. Třeba ne dobře, ale běhat určitě budu. A vrchy? Ty budu běhat dál. Mám je ráda. Je to těžká disciplína, která je hodně o vůli, ale odměnou je pak člověku to, že když běží po tvrdém rovném povrchu a přidá na rychlosti, tak, aspoň v mém případě, stáhne tempo pod 3:30 na kilometr, takže jako příprava to dobrý efekt má.

Máš po dnešku ještě motivaci do další části podzimní běžecké sezóny?

Hned příští víkend běžíme společně s Petrou Kamínkovou půlmaraton v holandské Bredě. Sice mám teď natrénováno na desítku, ale když to rozeběhnu rozumně, mohla bych dosáhnout času na úrovni svého osobního rekordu. Hodně bude záležet na počasí. A určitě se těším na Velkou kunratickou. Tam jsem několikrát vyhrála a mám ji ráda. Je to sice krátký, ale těžký závod.

Budeš teď každý závod, v němž se postavíš na start s Petrou Kamínkovou, brát jako obhajobu vítězství z Běchovic?

To asi ne. Budu ji prostě brát jako soupeřku. Věřím tomu, že když se spolu domluvíme na nějakém tempu, že si naopak můžeme v závodě vzájemně pomoci. Nechci v tomhle předbíhat. To ukáže čas.


VÝSLEDKY MISTROVSKÝCH KATEGORIÍ ZÁVODU BĚCHOVICE – PRAHA 2010

NEJLEPŠÍ VÝKONY IVANY SEKYROVÉ NA WEBU IAAF

Komentáře (Celkem 90)

Nalezené položky: 91 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
avatar

Lysá nad Labem

Celkem 2843 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:26 (2011)
půlmaraton: 1:35:39 (2012)
maraton: 3:35:39 (2012)

Mikis4318 muž 09.10.2010 17:46:01

>> rudo, 08. 10. 2010 22:59:33

Ode mě máš plus za zdravý rozum. Za důležité beru „(ale len niektorych) pravidiel“, a dále „zobral startovne a na pomalych bezcov vzadu sa uplne vyprdol“. Doufám, že si toto všechno pořadatelé uvědomují, byli by jinak sami proti sobě. Masové závody platí hobíci (přímo nebo přes sponzory).

„Po výstřelu jsme si všichni rovni“ je hezký, v masových závodech však nesplnitelný ideál. V úplném extrému třeba antidopingová kontrola pro hobíky :-) Na špici se bojuje o jiné věci než v amatérském poli. Všichni dohromady běží proto, že to takhle vydělá víc peněz. Dříve se mistrovské a amatérské běhy více oddělovaly. Poběžím-li Běchovice za 40 a porazí mě borec s nedovolenou podporou, bude mi to úplně fuk ba dokonce budu sám se sebou ještě spokojenější. Na špici však jde o medaile, prachy, sponzory, kariéru, tam je volání po co největší spravedlnosti na místě. Kde je hranice? To bych nechal na rozhodčích vládnoucích zdravým rozumem. Rozhodčí je od slova rozhodnout.

Abych to přemostil k původnímu tématu. OFICIÁLNĚ: rozhodčí nezasáhli, protest nikdo nepodal, takže Ivana vyhrála, k čemuž jí gratuluji. Osobně si myslím, že pan trenér pravidla porušil, u mistryně republiky to zamrzí, ale na výsledek, kdy se rozhodovalo v posledních 2 km, to nemělo vliv, a celkově v kontextu běžné praxe je to ptákovina. Takhle však rozhodčí mluvit nemůže. Musí říct ano/ne. Platí/neplatí. Kdo z protestujících je členem svazu, může se obrátit na disciplinárku.

Z hlediska MORÁLNÍHO: Čisté svědomí v situacích na hraně pravidel nemá nikdo. Pro mě jako fanouška je OK omluva pana trenéra v tomto fóru. Ty zaujaté řeči okolo… to by jinak snad nebyl trenér :-) Nic mi není do toho, jestli se omluvil Petře a jak to všichni tři mezi sebou mají. Díky oběma závodnicím za drama téměř jako olympijské Gebrselassie/Ter­gat :-)))

Motto: Hra na vlčí dech, gazelí nohy a Švejkova játra.
Nalezené položky: 91 První Předchozí | 1 | 2 | 3 | 4 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.