Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Můj starý přítel

Můj starý přítel
foto: archív Dana Orálka

Zdeněk Smutný | 07.11.2010 | přečteno: 3790×

Již desítky let, ano, je to hrozné zjištění, ale opravdu jsou to desítky let, vede většina mých běžeckých cest z rodné obce podél našeho rybníka směrem k lesům a kopcům Drahanské vrchoviny. Když jsem začínal se zodpovědným tréninkem někdy kolem patnáctého roku, silnici lemovala jen stráň pod lesem s vysokou trávou plnou neuvěřitelně rozmanitých lučních květin. Až z toho oči i čich přecházely.

A někdy i sluch. To když do nedalekého pojízdného včelína jeho dělnice přenášely pyl a bzukot křídel při jejich náročné práci se nesl klidným údolíčkem do všech stran.

Téměř od ranního rozbřesku až do pozdního západu slunce tento zarostlý a nikým neudržovaný přírodní zázrak zalévalo slunce, a tak byl víc než plný života. A večer pod dlouhými stíny, které vrhaly kolem sebe vysoké borovice, nebo časně z rána za třpytivé rosy z lesa vycházely na paši srny i s kolouchy. Kolikrát jsem tudy probíhal se zatajeným dechem a po špičkách, abych nikoho nevyrušil a sám ten zázrak přírody, jehož jsem se cítil dokonalou součástí, mohl sledovat a plnými doušky vychutnávat.

Silnice pod tímto lesem je snad jediný trošku rovnější úsek v mém okolí, a tak v dobách mé mílařské éry zde nutně došlo i na intervalový trénink. A jak se tam dobře běhalo. I do lesa se mohlo v případě okamžité potřeby odskočit.

Jenže se tam najednou začaly kdysi před mnoha lety dít věci. Nejdřív tam najely bagry a začaly ten zázračný kout nekompromisně devastovat. Pak náklaďáky navezly stavební materiál a místo včel tam začaly hučet míchačky, zedníci, tesaři a jejich pomocníci. Rozparcelovaná a bleskurychle oplocená stráň zmizela a na jejím místě se začaly do výše tyčit zahradní domky obklopené čerstvě vysázenými ovocnými stromy. Jen ten les na to chudák nevěřícně koukal. Naštěstí do něho zasáhnout noví majitelé stráně nemohli, ale srnky a ostatní zvěř rychle změnily stanoviště.

Tak běžel čas. Rány způsobené lidmi okolní krajině se postupně zahojily. Na stráni se tyčily sice chatky, ale milostivá příroda pomohla hodně rychle stromkům a keřům s růstem, aby co nejdříve zakryla rány způsobené člověkem. I ptáci se tam opět nastěhovali. Jen původní květena se už společně se zvěří nevrátila. A já tam dál s ubíhajícími roky drtil své úseky a nehleděl napravo či nalevo. Sobotní a nedělní obyvatelé toho území mi byli naprosto lhostejní.

Před pár lety se najednou ticho, které tam přes týden panovalo, rozplynulo. Doba nebo odpor k městským panelákovým sídlištím asi přinutil jedny starší manžele změnit bydliště, a tak se natrvalo přestěhovali do svého víkendového sídla. Trochu si ho rozšířili, ale nijak zvlášť nenarušili celkovou novou a pracně vybudovanou přírodní rovnováhu. Jen tam přibyl ještě jeden nový obyvatel. Ostrý německý ovčák. Stal jsem se jeho úhlavním nepřítelem. Vítal mě pokaždé zuřivým štěkotem a dával najevo, že jsem na jeho území nevítaným vetřelcem, přestože jsem běhal jen po silnici kolem brány u vjezdu na chatu. Klidně se při každém úseku vyřítil z boudy a hlasitě mě odháněl.

„Co blázníš. Už mě musíš přece za tu dobu znát. Jsem to pořád já,“ domlouval jsem mu kolikrát, když jsem se u něj vydýchával po právě absolvovaném intervalu. Nezajímalo ho to. Vrčel a štěkal dál. Došlo to tak daleko, že poznal už zdálky, že se blížím, dokonce i když jsem jel na kole, a nemilosrdně mi oznamoval, že je pořád na stráži.

„Ahoj,“ zavolal jsem na něj pokaždé a pokračoval dál. Neměl jsem v úmyslu jej nijak dráždit. Doufal jsem jen, že si na mě zvykne přes můj hlas a dá mi pak už konečně pokoj. Na chvilku pokaždé zmlkl a pak se rozštěkal o to víc. Ale jak jsem zmizel z jeho dohledu a čichu, tak si spokojeně zalezl do boudy a nebo si lebedil na sluníčku.

Běžela léta. Já kolem běhal stále a on mě pořád stejně upozorňoval, že stojí dál na stráži. Jen ten jeho hlas už nebyl tak ostrý a stejně s mými přibývajícími šedinami na hlavě pomalu kolem čenichu šedl i on. Stárli jsme vedle sebe naprosto stejně. Jen on snad přece jen o poznání rychleji. A zmoudřel. Už tak nevyváděl, jen dal výstražně najevo, že hlídá a každý vetřelec je pro něj osobním nepřítelem.

Před pár týdny jsem se opět blížil k jeho území a už zdálky mě vítal chraplavý hlas. Jenže co to? Do jeho varovného štěkotu se mísil nějaký vysoký hlásek. Přiběhl jsem blíž. Kolem něj poskakovalo vzrostlé štěně stejné rasy. Uši mu ještě nestály vzpříma, ale pozorně se zaučoval a stejně ostrým způsobem mě varoval, že on bude také nekompromisní hlídač.

„Tak už jste na mě dva,“ zasmál jsem se v duchu a pak na ně tradičně zavolal: „Ahoj. Jak se máte. To jsem já, tak nemusíte tak bláznit.“ Odpovědí mi byl ještě zuřivější štěkot a hlavně ten mladý se nechtěl dát nijak zahanbit. Léta jsem se na svého psího přítele docela těšil a i teď, když byli dva, jsem pokaždé při běhu kolem nich na ně něco zavolal.

Pak mě jednou vítal jen jeden hlas. Ten vysoký a dětský. Jeho starší kamarád a učitel tam nebyl. „Kde ho máš,“ rozhlížel jsem se kolem a odpovědí mi bylo jen o něco víc zmatenější pobíhání štěněte se stále vyšším tónem v hlase.

Přepadla mě taková těžká nostalgická úzkost. „Tak už na tebe starochu asi došlo. To bylo let, co jsi mě tu hlídal, a najednou je tu bez tebe zvláštní prázdno,“ smutně jsem mluvil k tomu jeho následovníkovi. Zmlkl, zvedl uši a pozorně naslouchal. Ale ocasem nezavrtěl. Nebude se přece bratříčkovat s každým. Padla na mě hluboká tíseň a bez dalších řečí jsem se vydal sbírat bez nějaké zvláštní radosti své běžecké kilometry.

„Jo, já už ty roky tak cítím, sotva se vleču, ale ještě jsi mohl chvíli počkat, až už třeba taky nebudu moct a nebudeme se tak často vídat,“ bručel jsem si bez nálady do kroku a plížil se dál.

Celý týden mě pak vítal jen vysoký hlásek nového pana toho území a já pomalu zapomínal. Tak se dnes opět pokouším běžet po známé cestě, zbrocené mnoha litry mého potu, udusané tisícovkami mých kroků a prokleté ještě větším počtem sprostých slov, když mi to nešlo, a z dálky se ke mně už zas nese uvítací štěkot. Ale co to. Zbystřuji pozornost. Vzduchem letí dva hlasy. Starý známý chraplavý a do toho se mísí vysoký štěněcí hlásek. Zrychluji krok. Stojí tam na stráži. Hubený, s čerstvou velkou jizvou, ale stejně ostrý a pozorný jako dřív. Jen ten štěkot mi připadá nějak méně tvrdý.

„No ahoj. Kde jsi byl. Už jsi mi tu chyběl. Já myslel, že tě už nikdy neuvidím a teď to vypadá, že mě asi přežiješ,“ jihne mi trochu i hlas, když zastavuji u brány. Chvilinku mě pozoruje, pak zavrtí ocasem, ale hned na to, vědom si svého úkolu, začne opět štěkat. Ale už ne zuřivě. Spíš tak, že mi oznamuje: „Jsem tady. Sice tě rád vidím, ale dám si na tebe, jako pokaždé za ta léta, pozor.“

Nevadí mi to a jsem rád. Moc rád. Je to přece jen kamarád. Hned je mi lépe a o to rychleji vyrážím do kopce ke Třem Javorům. A dobrý den pokračuje dál. Hlemýžď, co mi minule tak dával na frak, už mi dnes nestačí. Buď ztrácí s podzimem formu, nebo já ji konečně chytám.

Snad je to to druhé.

Komentáře (Celkem 19)

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední

zsmutny 07.11.2010 00:01:13

Již desítky let, ano, je to hrozné zjištění, ale opravdu jsou to desítky let, vede většina mých běžeckých cest z rodné obce podél našeho rybníka směrem k lesům a kopcům Drahanské vrchoviny.
Odkaz na článek

avatar

Bílovice-Lutotín

Celkem 916 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:59:23 (2013)
půlmaraton: 2:31:28 (2013)

katkaty žena 07.11.2010 07:26:09

Uplne nadherny clanek, az jsem mela slzy na krajicku :-D

Motto: Pomalu, ale jistě... :)
avatar

Litvínov

Celkem 4289 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:40 (2011)
půlmaraton: 1:51:45 (2011)
maraton: 4:32:22 (2011)

mira.bery muž 07.11.2010 09:25:05

moc hezky napsaný

avatar

Hradec Králové

Celkem 4312 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:21 (2011)
půlmaraton: 1:59:10 (2011)
maraton: 4:25:12 (2011)

Chuana žena 07.11.2010 10:01:29

Krásný…

Čím jsem starší,tím mě všechno dojímá a pořád brečím :-)

avatar

bonky muž 07.11.2010 14:21:32

moc hezké … Díky :-)

avatar

Zdeněk Smutný muž 07.11.2010 16:32:29

Děkuji za povzbuzující slova v komentářích a zároveň si dovolím využít této příležitosti k informaci pro všechny z vás, kteří čtete rádi moje příběhy, že příští týden již snad konečně vypadne z tiskárny moje dlouho připravovaná první kniha „Střepiny z běžeckého života“. Je to soubor příběhů z mého sportovního života a některé z těchto povídek jste si již mohli přečíst v posledních letech i na stránkách behej.com. Bude možné si ji pak objednat na emailu : smutzd@seznam.cz

avatar

Praha

Celkem 2767,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:19 (2010)
půlmaraton: 1:52:57 (2010)
maraton: 3:55:33 (2010)

kaariik žena 07.11.2010 18:37:01

moc pěkné:-)

Motto: Neztrácejte čas ztrácením času!!!!!!
avatar

Vyškov

10 km: 0:39:21 (2009)
půlmaraton: 1:29:47 (2007)
maraton: 3:24:33 (2012)

Moulin1 muž 07.11.2010 19:45:58

Už se moc těším na Tvoji knížku. Jakmile ji budeš mít tak dej vědět a hned si ji koupím. Nestává se tak často, že by se o mně psalo v knihách ;-).

avatar

Praha 4

Celkem 25634 km
Minulý měsíc 90 km
10 km: 0:57:31 (2014)
půlmaraton: 2:11:15 (2013)
maraton: 4:44:49 (2013)

hanice žena 07.11.2010 20:06:51

Mily Zdenku, Tvoje Strepiny z bezeckeho zivota patri k mym nejoblibenejsim poctenim na behej.com, jak pisou holky vys taky se dojimam a placu, jejich cteni se me vzdycky dotkne.Asi si o knizku (nad tu neni zadny pocitac)napisu Jeziskovi. Dekuju a zustavam v ocekavani dalsich pokracovani.

Motto: Over and over again.
avatar

Tupesy

Celkem 21618,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:33 (2011)
půlmaraton: 1:42:55 (2011)
maraton: 3:35:02 (2012)

IlonaB žena 07.11.2010 21:24:37

Zdenku, hezký příběh a krásně napsaný.Já jsem své běžecké vášni propadla teprve před dvěma lety, ale mé pocity z běhání po okolních polích a lesích v podhůří Chřibů jsou stejně intenzivní a radostné, jako Tvé.Mám na nich dva psí společníky-jednomu říkám hajzle :-)nebývá za plotem a nemá mě rád a druhému kamaráde, to je vlčák za plotem, jestli mě mě má rád, to nevím, ale říkám si, že bych si to u něj mohla trochu polepšit,kdyby se jednou dostal ven :-) Procestovala jsem kus světa, ale na Drahanskou vysočinu jsem se podívala až letos při nemojické pětce a dávám Ti za pravdu, máš to tam krásné.Knížku si objednám a doufám, že se na mě dostane :-))Ilona

Motto: Každé hledání začíná štěstím začátečníka a vždy končí zkouškou dobyvatele
avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 07.11.2010 21:41:04

Krásné, úplně to zahřálo u srdce.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Praha 4

Celkem 28230,23 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:14 (2013)
půlmaraton: 1:49:29 (2009)
maraton: 3:57:28 (2014)

Dav muž 08.11.2010 09:31:15

Díky za tohle písání, počet bodovacích hvězdiček nestačí k vyjádření mých pocitů…

Motto: ...kam až?
avatar

půlmaraton: 1:46:52 (2010)

j.g.konecny muž 08.11.2010 17:05:09

Já myslím, že ti hafani jen vehementně zdraví. ;-) Díky za pěkné čtení.

Motto: Where ever you go, there you are.
avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 158415 km
Minulý měsíc 800 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 08.11.2010 17:35:51

To je zajímavé, že stejnou mluvu jako Zdeněk:

„Co blázníš. Už mě musíš přece za tu dobu znát. Jsem to pořád já …“

jsem na jednoho psa u nás v okolí používal taky. Dokud byl za plotem, byla to pohoda, ale jednou vyběhl v přítomnosti pána mimo plot, a kousl mne. A to jsem okolo něj běhal dobrých deset let! Hold každý nemá takové štěstí :-) Asi je to tím, že ten „Zdeňkův pes“ tušil, jak pěkný příběh o něm jednou napíše :-D

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Praha

Celkem 2767,2 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:19 (2010)
půlmaraton: 1:52:57 (2010)
maraton: 3:55:33 (2010)

kaariik žena 08.11.2010 17:43:21

Nádherné čtení, už se moc těším na knížku. Na trasách kudy běhám sice žádnýho pejsana nepotkávám, ale úplně stejně se zdravím s pobíhajícíma zajícema a kachnama posedávající podél Vltavy…:-)Naštěstí se nemusím bát, že by mě nějakej zajíc pokousal:-D

Motto: Neztrácejte čas ztrácením času!!!!!!
avatar

Taigasha žena 09.11.2010 11:54:57

Krásné ;-) a vůbec se nestydím za to, že jsem pustila slzičku :-)

avatar

vecerka muž 09.11.2010 13:55:22

Moc se mi to líbilo, díky!

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 09.11.2010 14:21:35

Mně se to líbilo taky, a to tím spíše, že podobné příhody se psy mám také. Vždy je dobré mít i pro psa dobré slovo…

avatar

Praha 12 - Modřany

Celkem 158415 km
Minulý měsíc 800 km
10 km: 0:40:21 (2006)
půlmaraton: 1:26:59 (2008)
maraton: 3:15:43 (2004)

Mirek Kostlivý muž 09.11.2010 17:56:15

>> running-observer, 09. 11. 2010 14:21:35

Tak s tím souhlasím! Nedávno na mne vystartoval v jihočeské pustině dosti velký pes. Když jsem zjistil, že úplně nový sprej, s kterým běhám asi rok a půl, je naprosto nefunkční, tak mi nic jiné než dobré slovo nezbývalo :-). Nakonec jsem zjistil, že si ten pes asi chtěl jenom hrát. A já jsem o kus dále ten sprej zahodil do příkopu. Snad mi to ochránci životního prostředí odpustí :-D

Motto: Běhat bez ohledu na věk a okolí !
avatar

Černé Voděrady

Celkem 21480,38 km
Minulý měsíc 131,76 km
10 km: 0:48:56 (2017)
půlmaraton: 1:49:10 (2017)
maraton: 3:57:39 (2017)

MartiNo žena 10.11.2010 07:31:22

>> Mirek Kostlivý, 09. 11. 2010 17:56:15

Neodpustí.

Motto: Žít a nechat žít.
Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.