Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Anglický Thanet – ostrůvek běžecké jistoty

Ondřej Prokop | 17.05.2007 | přečteno: 7975×

Thanet – výběžek v jihovýchodní Anglii severně od Doveru, kdysi ostrov. Pro Římany vcelku nevýznamné místo poblíž klíčového přístavu Rutupiae. Výletníkům nabízí písečné pláže a procházky nad bílými útesy, pro studenty angličtiny znamená školy a jazykové kurzy.

Pro mě je Thanet (podle lidových výkladů z řeckého thanatos – smrt) místem každoročního běžeckého znovuzrození.

Moje trasy začínají a končí v Broadstairs, v nejklidnějším a asi nejmalebnějším ze zdejších přímořských měst. Bydlím jen pár desítek metrů od moře, v ulici, která vede až těsně k útesům. Svítá. Budí mě racci, snažící se svým skřehotáním přehlušit mořský příboj. Vybíhám do Ramsgate, přístavu vzdáleného asi 5 km. Je první den mého dvoutýdenního pobytu. Vychází slunce, je téměř bezvětří.

IMG_3669.JPG

Chodník nechávám tentokrát bez povšimnutí. Vzorně sestřihaný trávník nad útesy při pobřeží je pro mě neodolatelným lákadlem. Na okraji Broadstairs přechází pažit v úpravný park. Zdravím se tu s korpulentní dámou doprovázenou dvěma retrievery. Okamžitě ji poznávám. Na stejném místě v parku jsme se totiž brzo ráno potkávali i vloni a před třemi lety. Namlouvám si, že i ona poznala mě. Mám radost. Cítím, že vše je, jak má být. Jsem zase doma.

Pokračuji do přístavu a odtud dál po West Cliff Promenade za město až k majáku přestavěnému na hotel. Vracím se zpět do Broadstairs kolem pubu s vyhlídkou na moře a už vím, kde večer zasyčí první letošní Spitfire: nejmilejší z místních piv. Při návratu míjím několik běžců. Tipuji, který z nich ladí formu před nedělním Flora Marathonem v Londýně.

Když paní domácí popisuji při snídani svou trasu, dozvídám se, že si ji už přede mnou oblíbil Karel Marx. Paní doIMG_3737.JPGmu neunikne mé zklamání, a proto okamžitě jmenuje další zdejší slavné chodce: Charlese Dickense a princeznu Alexandru. Ta v roce 1908 držela v Londýně palce Dorandu Pietrimu! Vybraná společnost pro ranní běh, pomyslím si s úlevou.

Ideální běžecké počasí trvá i v následujících dnech. Vytyčuji novou, tentokrát delší trať. Protože mě v Anglii fascinují volně přístupné cesty a chodníky mezi soukromými pozemky ve městě i mimo ně – tzv. public footpaths, rozhoduji se vést část trasy právě po nich. Vybíhám od pobřeží a záhy se napojuji na Cinder Path vedoucí k nádraží a kolem sportovního areálu až k St. Peter's Church. Míjím kostel. Chodník vede rozlehlým, pro středoevropské oko poněkud zanedbaným hřbitovem až na samý okraj města. Běžím po St. Peter's Footpath, odvěké spojnici mezi Broadstairs a Margate, po cestě, která se táhne mezi poli už od 12. století, a blahořečím domoroIMG_3568.JPGdcům, že nikdy nepojali myšlenku rozorat meze. Sotva jim stačím v mysli poděkovat, mám po pravé ruce větrný mlýn Draper's Mill a ocitám se před St. John's Church v Margate.

Město není tak úpravné a někdejší oblíbený výletní cíl Londýňanů má už patrně své nejlepší dny za sebou. Bez povšimnutí nechávám panelák přímo u pláže a herny s hracími automaty tamtéž a vzpomenu si, co jsem jednou nad Spitfirem vyslechl v Broadstairs: „Nejkrásnější pohled na Margate je zdálky.“ Zpáteční cesta kolem pobřeží vedená zčásti pod útesy a zčásti nad nimi je však naopak úchvatným zážitkem zblízka. S větrem v zádech se vracím zpět. Mám za sebou jedinečných 22 km.

Po několika dnech nutkavě toužím po dlouhém běhu. Rozhoduji se opustit na pár hodin Thanet. Navštívím římskou pevnost v Richborough (Rutupiae) a stylově poobědvám sýr mezi plátky měkkého chleba v Sandwichi. Do Doveru, kam stále podél pobřeží pokračuje dobře značená cyklostezka, už však doběhnout nestihnu. Snad příště, až budu zase jednou doma.

Ondřej Prokop