Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Alena Vacková: Věk není důvod, jen výmluva

Alena Vacková: Věk není důvod, jen výmluva
foto: Miroslav Kratochvíl

Miroslav Kratochvíl | 15.04.2011 | přečteno: 9624×

Letos šedesátiletá Alena Vacková neběhá ještě ani rok. Její příběh je důkazem, že začátečnický věkový limit neexistuje. Na začátku roku byla vybrána mezi dvanáctku žen, které prošly řízenou přípravou PIM Women's Challenge. Na Hervis 1/2Maratonu před několika dny úspěšně dosáhla na svůj stanovený cíl. Jaká byla její cesta k běhu a jak se jí na ní líbí?

Vybavíš si své první setkání s během?

Naprosto přesně. Byla neděle 14. května 2006, Svátek matek. Mé děti mě pozvaly na oběd do centra Prahy. Vracely se z víkendu z Jižních Čech a jak se tak někdy stává, měly zpoždění. Dostala jsem omluvnou SMS a doporučení: „V centru se běží maraton, jdi se dívat třeba ke Karlovu mostu.“

Proč ne. Stála jsem mezi ostatními diváky, povzbuzovala a pozorovala běžce a běžkyně. Lidé různého věku, skoro všichni běželi s evidentním vypětím. Žasla jsem a nechápala. Co to je, co je žene? Proč to dělají? Co jim to může dávat? A kde berou tu sílu? Dnes už to po své postupné cestě k běžecké závislosti chápu moc dobře.

Tvrdíš o sobě, že jsi byla totální nesportovec. Vůbec jsi nesportovala ani jako dítě?

Když pominu turistiku v dospělosti, až do loňského roku jsem nikdy nesportovala. V dětství mě ke sportu nikdo nevedl, byla jsem neohrabaná, lehce oplácaná a tělocvik mě nebavil – koho by taky bavila hrozba jediné trojky na vysvědčení!

A jak se to tedy přihodilo, že jsi najednou začala běhat? Co bylo na tvých běžeckých začátcích nejtěžší?

Za mé běžecké začátky může syn. Pobýval dlouhodobě v zahraničí a asi před rokem a půl začal běhat maratony. Když jsem za ním loni v lednu přijela na dovolenou, vzal mě párkrát ráno po svém běhu na krátkou trasu. Začala jsem pomalu, se dvěma až třemi kilometry. Byla to dřina, ale moc mě to chytlo. Bylo krásně teplo, kolem nádherná příroda a já byla nadšená, že se hýbu. Koupila jsem si první běžecké boty a věděla, že se můj život změnil. Že budu běhat, protože je to úžasné.

Nejtěžší pak bylo vydržet po návratu domů. Byl únor, tady bylo nevlídno, zima, sníh, brzy tma. Musela jsem se občas přemlouvat. Ale běhat jsem nepřestala – občas svých pět kilometrů. A dalším velkým impulsem a povzbuzením bylo, když jsem vloni 15. října dokázala uběhnout svůj první závod – osm kilometrů v rámci maratonu v Amsterdamu.

I když to možná nepřiznáme, máme někde v paměti zaznamenaný první impuls, který nás přivedl k běhání, třeba nějaká malichernost nebo něčí nevhodná poznámka. Máš něco podobného uloženo v hlavě ty?

V mém případě to nebyla malichernost, spíš souhra příznivých okolností. Cítila jsem, že bych měla kromě turistiky mít nějaký pohyb celoročně, zhubnout, nelenivět. Ale jedna poznámka mě opravdu nabudila. Můj pečlivý praktický lékař mě poslal k internistce, aby vyladila léčbu hypertenze. Stále slyším její věty: „Běhat? To pusťte z hlavy! Buďte ráda, že ve svém věku můžete chodit na procházky!“ A předepsala mi úplně nové léky s upozorněním, že mi budou způsobovat předkolapsové stavy. S popisem toho dryáku měla pravdu. Po měsíci jsem se vrátila k původní léčbě – a k běhání.

Syn tě přihlásil na půlmaraton, sám taky běhá. Nechystáte se vytvořit rodinný tým? Koho dalšího se ti nejspíš podaří zlákat k běhu?

Syn běhá, ovšem v úplně jiných časech, naposledy na maratonu v Římě 20. března za 2:55:00, z více než 16 tisíc běžců byl 177., ve své kategorii na 39. místě. Ale už jsme se sešli na startu Kbelské a Pečecké desítky, na PIM půlmaratonu a dál se uvidí.

Dcera je na mateřské dovolené, vždycky sportovala, občas si jde zaběhat a těší se, až Sofinka povyroste, že brzy poběží nějaký závod s námi. Třeba příští rok půlmaraton. A možná vyprovokuji i některé kolegyně. Zatím podávám informace, kde a jakou běžeckou obuv koupit.

Běhala jsi od samého začátku veřejně a bez zábran? Někdo považuje běhání za nedůstojné. Jakou máš odpověď na podobné názory?

Když jsem poprvé vyběhla sama v Praze, měla jsem co dělat, abych na ledovce a sněhu neupadla, takže jsem nezkoumala, jestli mě někdo pozoruje a jak se tváří. A popravdě je mi to jedno. Zábrany nemám, proč taky. Nikdy mě nenapadlo, že bych měla běhat tajně. Syn mě od počátku podporoval na dálku, dcera tady doma. Pár kolegyň o mém běhání také vědělo od začátku. Teď mi fandí skoro všechny. Když se o mé účasti v projektu PIM Women’s Challenge a přípravě na půlmaraton dověděli přátelé, se kterými se často nevídám, byli v šoku. Já a běh? Pro ně nepředstavitelné. Ale taky mi fandí!

A na závodě v Pečkách bylo kouzelné, když asi na osmém kilometru kolem trati postávali a tleskali milí místní občané a od pána v letech se ozvalo: „Paní, dobře běžíte!“

Co je nedůstojné? To je otázka. Možná se zdá běhání nedůstojné lidem, kteří nic nedělají, sedí doma s cigaretou. Nevím. Já jsem se s takovým názorem nesetkala.

Proč si myslíš, že zatím běhá tak málo tvých vrstevnic?

Myslím, že v mém věku ženy se svým sportováním pomalu končí, než aby začínaly s něčím novým. Určitě už tělo není tak výkonné. Trvá déle, než se zregeneruje. Někdy hrají roli i lenost a výmluvy. Na nedostatek času, na zhoršené zdraví, na cokoli. Kdo sám nechce, toho nepřesvědčíte. Přitom běhání má tolik výhod! Sama si určuji kdy vyběhnu, kolik toho uběhnu a jak rychle. Navíc s kamarádkou to může být zábava! Jen to zkusit!

Jak jsi prožívala půlmaraton?

Byl to jeden z nejsilnějších zážitků v mém životě! Dřina, jakou jsem si nedovedla představit, něco úplně jiného než v tréninku. Horko, na které nejsem zvyklá. Už na Smíchově, ještě daleko do půlky závodu, mi bylo jasné, že budu mít možnost splnit své odhodlání – běžet opravdu na samé hranici svých možností. Nebo padnout.

Doběhla jsem v čase, o jakém se mi nesnilo. To ovšem jedině díky Miloši Škorpilovi. Jako vodič na 2:30 prokázal, že je skvělý psycholog. Ten mě nejen dovedl do cíle, díky jeho radám a pomoci jsem dokázala nepředstavitelné. A málem padla vyčerpáním teprve až po proběhnutí cílem.

Svůj cíl pro Women's Challenge jsi bohatě splnila. Co dál?

V euforii nad účastí v PIM Women’s Challenge jsem furiantsky prohlásila, že bych to chtěla zvládnout za 2:50. To se nakonec podařilo. A co dál? Teď bych ráda s naší dámskou PIM partou vyrazila na půlmaraton do Pardubic, 8. května bychom chtěly čtyři „půlkařky“ běžet na PIM štafetu. A co ještě dál? No ano, příští rok zkusit maraton. PIM a i některé jiné. Třeba zrovna Řím?

Jak moc ti běh změnil život? Jsou všechny změny k lepšímu?

Běh mi změnil život skoro od základu. A ve všech směrech k lepšímu. Aspoň prozatím o ničem záporném nevím. Je to úžasná relaxace. Cítím se fit, mám lepší náladu, jsem vyrovnanější. Když jsem unavená z práce, stačí tak málo – převlíknout se, obout boty a vyrazit. Hned, bez velkého plánování. To je na běhu úžasné!

Nikam nemusím kvůli běhu cestovat, jsem pánem svého času, běhám, kdy chci a kdy se mi to hodí. A na závodech se setkávám se stejně naladěnými lidmi, s kamarádkami, je tam skvělá atmosféra.

A těch endorfinů!


Alena Vacková dokončila Hervis 1/2Maraton Praha v oficiálním čase 2:29:37 (RT 2:23:23) celkově na 6 284. místě, desátá v kategorii žen nad šedesát let.


PROGRAM PIM WOMEN'S CHALLENGE

Komentáře (Celkem 43)

Nalezené položky: 44 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední

mirekk muž 15.04.2011 09:42:56

Letos šedesátiletá Alena Vacková neběhá ještě ani rok. Její příběh je důkazem, že začátečnický věkový limit neexistuje. Na začátku roku byla vybrána mezi dvanáctku žen, které prošly řízenou přípravou PIM Women's Challenge. Na Hervis 1/2Maratonu před několika dny úspěšně dosáhla na svůj stanovený cíl. Jaká byla její cesta k běhu a jak se jí na ní líbí?
Odkaz na článek

avatar

Praha

Celkem 1008 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:53:49 (2011)
půlmaraton: 2:01:30 (2011)
maraton: 4:49:13 (2011)

Borůvka žena 15.04.2011 10:25:15

Moc hezký článek. Gratuluji k výsledku závodu a k úžasnému životnímu postoji.

Motto: Pain is inevitable. Suffering is optional.
avatar

Pardubice

Celkem 2586 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:18 (2008)
půlmaraton: 1:57:52 (2008)
maraton: 4:34:01 (2008)

Tomas_Pce muž 15.04.2011 10:33:10

Já musím uznat, že je fakt Alenka dobrá, viděl jsem ji dobíhat do cíle půlmaratonu, ten závěr musel fakt bolet…klobouk dolů a těším se na viděnou zítra v Pardubicích.

avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 15.04.2011 10:53:04

Věk opravdu není důvod. V roce 2008 82 letý Blahoslav Kříž zaběhl v Brně v rámci Indoor 48 h 180 km – světový rekord v kategorii nad 80 let.

Do Pardubic držím všem palce.

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Praha

Celkem 52442,8 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:42 (2006)
půlmaraton: 1:36:28 (2006)
maraton: 3:39:37 (2006)

Štefan muž 15.04.2011 10:54:23

>> Tomas_Pce, 15. 04. 2011 10:33:10

Tomáši, už je čas dát to pod 1:50. Loni to zřejmě po tom pátečním běhu ze Sluníčka nešlo, letos to přijde!

Motto: Dnešní den s úsměvem. When troubles attack you, just smile them away.
avatar

Celkem 718 km
Minulý měsíc 0 km

vosice žena 15.04.2011 11:01:52

Super!! Blahopřeji! Tak mne zase něco nakoplo vpřed :-)) Chtělo by ten článek uveřejnit v nějakém ženském neběžeckém časopise, který nečtou jen běžci, ale všechny ženy, třeba by je to povzbudilo, že nikdy není pozdě začít sportovat a začít ze sebou něco dělat.

Motto: Kdo vítězí nad lidem je mocný,kdo vítězí sám nad sebou je nejmocnější. (Lao-c´)
avatar

Bílovice-Lutotín

Celkem 916 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:59:23 (2013)
půlmaraton: 2:31:28 (2013)

katkaty žena 15.04.2011 11:07:26

Skvely clanek az se mi derou slzy do oci. Moc pani Alene gratuluji a uprime smekam az na zem ;-) Jste opravdu dobra a drzim palecky at to beha!!!

Motto: Pomalu, ale jistě... :)
avatar

Vesec u Turnova

Celkem 36461,3 km
Minulý měsíc 23 km
10 km: 0:45:56 (2011)
půlmaraton: 1:44:53 (2014)
maraton: 3:39:18 (2012)

Strouhal Zdenek muž 15.04.2011 11:36:11

Nádhera smekám ve věku této běžkyně to je prostě fantastické.Přeju hodně dalších úspěchů v běhání.

Motto: Běhám rád!
avatar

Celkem 10672,18 km
Minulý měsíc 12,4 km
10 km: 0:45:02 (2014)
půlmaraton: 1:41:12 (2014)
maraton: 3:56:52 (2012)

RoobertG muž 15.04.2011 11:42:45

také obdivuji a přeji mnoho dalších úspěšných km. Pro inspiraci posílám odkaz na zajímavý článek http://sport.idnes.cz/…atletika.asp?…

Motto: spěchej pomalu
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

GriseLouve žena 15.04.2011 12:32:10

>> katkaty, 15. 04. 2011 11:07:26

Já se nestydim za to, že všechny články od Aleny (i na bezecke skole) jsem obulela. Alena je uzasna! A nesmirne motivujici. :-)

Motto: >> Kráčíš-li po tenkém ledě, můžeš rovnou tančit ... <<
avatar

Celkem 1717 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:52:51 (2011)
půlmaraton: 1:55:05 (2012)

nikka žena 15.04.2011 12:56:36

Můj velký obdiv paní Aleně je velkou inspirací :-)

avatar

Celkem 8552 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:18 (2011)
půlmaraton: 1:36:57 (2012)
maraton: 3:27:35 (2013)

Ivon žena 15.04.2011 14:16:17

Krasne .-) Gratuluju paní Aleně k pěknému výkonu!!! Přeji všem běžcům, aby jim běh také přinášel tolik radosti, volnosti a vnitřího naplnění! ;-)

Motto: VZS Ostrava
avatar

Celkem 19702 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:29:18 (2013)

Deni žena 15.04.2011 14:27:48

Krásný článek! Smekám a držím pěsti k mnoha naběhaným kilometrům ;) Denisa

Motto: You are never given a dream without also being given the power to make it true ...
avatar

Černošice

10 km: 0:47:34 (2014)
půlmaraton: 1:44:10 (2014)
maraton: 4:02:00 (2015)

Mary žena 15.04.2011 14:44:16

Doporučuji skvělý dokument Na stupních vítězů, byl promítán v rámci festivalu Jeden svět, ale snad by se dal půjčit i domů. To je výzva! Nejmladšímu atletovi z tohoto dokumentu je 82, nejstarší překročil stovku, oběma dámám je okolo devadesátky. Máme před sebou ještě spoustu času na závodění!

avatar

Pardubice

Celkem 2586 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:51:18 (2008)
půlmaraton: 1:57:52 (2008)
maraton: 4:34:01 (2008)

Tomas_Pce muž 15.04.2011 14:55:59

>> vosice, 15. 04. 2011 11:01:52 Souhlas!!! Dnes jsem sdílel na FB tento článek a článek Hany N. na běžecké škole s komentářem: A Hanička je také skvělá, no neuvažujete někdo kdo ještě neběháte, že by jste to také zkusili?

To: Štefan Štefane ty máš ale pamatováka, je pravda že loňských pátečních 20 km nebyl zrovna šťastný nápad :-)

avatar

Celkem 443 km
Minulý měsíc 0 km

martimarti žena 15.04.2011 17:57:22

Obdivuji a přeji pevné zdraví a splnění všech běžeckých snů… Já s během začínám a tenhle článek je pro mne opravdu velkou motivací ;-)

avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 15.04.2011 18:28:40

Moc krasny pribeh, pani Aleno. Ve svych bezeckych zacatcich jsem cetla vas clanek o tech 8 km v Amsterdamu a kdyz jsem vas pak videla ve WCH, tak jsem vam moc fandila. Hluboce smekam za skvely vykon. Vas postoj k zivotu je obdivuhodny! Preji hodne nabehanych kilometru!

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
avatar

Liberec

Celkem 2137 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:20:42 (2007)

m.thums muž 15.04.2011 21:05:04

Skvělé, jen mě trochu zarazilo: ,,když jsem unavená z práce,,. Marie

Motto: Hlavně se z toho ne.....t
avatar

Klatovy

Celkem 2849 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2011)
půlmaraton: 2:14:35 (2012)

sis81 žena 15.04.2011 21:05:07

Paní Aleně moooc závidím, protože si taky přeji, abych v její věku pořád nadšeně běhala a nevymlouvala se na „neduhy staršího věku“ :-)

Motto: Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.
avatar

Turnov

Celkem 9531 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:10 (2012)
půlmaraton: 1:29:27 (2013)
maraton: 3:17:47 (2013)

scott muž 15.04.2011 21:32:12

Uzasny vykon a nakazlivy pristup. Obdivuji.

Motto: Always look on the bright side of life.
avatar

Celkem 5539,5 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:44 (2015)
půlmaraton: 1:41:28 (2015)
maraton: 3:57:34 (2016)

carsa žena 15.04.2011 21:57:11

A já si říkala, jestli už na pobíhání v parku nejsem moc stará. Normálně jsem se zastyděla. Paní Aleno, klobouk dolů. c.

avatar

roznov

Celkem 10280 km
Minulý měsíc 0 km

10Vladimir muž 15.04.2011 22:21:42

super a gratuluji k výbornému výkonu,opravdu nikdy není pozdě,poznal jsem však i 82 letého výborného běžce,proto smekám a máme co dohánět

avatar

Sloviensko

rudo muž 15.04.2011 22:29:57

obdivujem kazdeho v kazdom veku, kto sa rozhodne hybat pre radost a pre zdravie. Beh alebo hocico ine.

Akurat nechapem ze ciel musi byt bezat zavodny maraton alebo polmaraton.

Beh dlhsi ako 2H zdraviu nic nepridava, prave naopak.

Ako rychlo sa povodna motivacia – urobit nieco pre svoje zdravie otoci na skodenie zdraviu koli nejasnym cielom.

nerozumiem tomu

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Čelákovice

Celkem 22125,06 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:50 (2011)
půlmaraton: 1:32:39 (2011)
maraton: 3:23:50 (2011)

Láďa S. muž 15.04.2011 22:36:44

Taky se mi to povídání zdá skvělé a snad to dám přečíst i své mámě (kdysi běhávala, dnes už ne); jediné co mi tu není jasné, proč se v příspěvcích Aleně vyká a říká se jí paní Aleno, copak už si tu netykáme?

Motto: Teprve se zabíhám...
avatar

Praha

Celkem 29803 km
Minulý měsíc 57 km
10 km: 0:37:18 (2015)
půlmaraton: 1:24:10 (2010)
maraton: 2:58:07 (2013)

frankm muž 15.04.2011 23:16:17

>> Láďa S., 15. 04. 2011 22:36:44

Když je řeč o tom tykání, vždycky si vzpomenu na Pepu Hlušičku který mě už několikrát zdůraznil že mezi běžcema se prostě nevyká :-)

Motto: "If life gives you lemons, make lemonade."
avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 16.04.2011 11:02:26

Aleno, gratuluju Ti k výbornému fyzickému výkonu, pěkný čas. Půlmaraton jsem nikdy neběžela, ale nevěřím, že bych v počátcích svýho sportování měla na lepší, spíš naopak. Začínala jsem ovšem v 26…

Ale především blahopřeju k síle a odvaze začít dělat něco zcela nového ve věku, kdy už spousta lidí jenom vzpomíná nebo fantazíruje bez pokusů své sny uskutečnit. Nejedná se jen o sport – věk sice není, ale zdraví může být nepřekonatelnou překážkou. Ale je to v celkovým přístupu, sebedůvěře začít, sportovat, malovat, podnikat, absolvovat vzdělávací kurzy… Znám velmi schopné lidi v Tvém věku, kteří jako my všichni stále touží, ale možná mají pocit, že už to nemá cenu. Má. Dám jim tenhle článek přečíst. Díky za něj, Aleno.

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

10 km: 0:49:34 (2011)
půlmaraton: 1:58:31 (2011)

evcaa žena 16.04.2011 11:30:41

Alenko, sepsalas to moc pekne :-) Uz se tesim na stafetu!!

avatar

Třinec

Celkem 2867,3 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:58:23 (2008)
maraton: 4:31:54 (2008)

pavlinap žena 17.04.2011 13:08:12

Krásný článek, moc gratuluji. No, já mám pocit, že začnu pořádně běhat taky až kolem šedesátky, nějak pořád vybíhám-nevybíhám… Celou zimu tady na severu Moravy hnusný vzduch, teď zase se na mne vše valí: práce, dítě, stavba baráku… Ale vytrvávám. Znovu, a znovu…

Motto: Never Say Never
avatar

Jirkov

Celkem 456 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:06:59 (2011)

karča žena 17.04.2011 18:20:10

Velká gratulace Alenko a ať to stále běhá.

Motto: vše je jen v hlavě
avatar

10 km: 0:37:37
půlmaraton: 1:25:47
maraton: 3:05:40 (2002)

Drahoš muž 17.04.2011 18:30:15

Pani Alenke taktiež blahoželám. S behom sa dá začať naozaj v každom veku. Ako príklad si dovolím uviesť môjho priateľa Ruda, s ktorým hrávam roky 2. šachovú ligu. Nedávno sa presťahoval na sídlisko, kde bývam ja, tak som sa ho spýtal, či nechce so mnou behať. Takmer 68-ročný Rudo súhlasil, i keď naposledy behal pred 47 rokmi na vojne. Asi po mesiaci behania sme sa vybrali na Silvestrovský beh do Dubnice, kde zabehol 5 km v mraze –12°C za 28:40. Pred 2 týždňami dal 12 km kros za 1:06 a cieľ pre tento rok je polmaratón pod 2 hodiny. Myslím si, že je to reálne a možno by sa to podarilo už onedlho.

Motto: Keď hľadím na obecenstvo, vidím samých krásnych ľudí. (Stevie Wonder)
Nalezené položky: 44 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.