Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pardubice odstartují šňůru tradičních běhů pro život

Pardubice odstartují šňůru tradičních běhů pro život
foto: Prague International Marathon

Jarmila Holasová | 10.05.2011 | přečteno: 5764×

Každý rok onemocní zhoubným nádorovým onemocněním 350 českých dětí. Čtyři z pěti je možno vyléčit, i tak ale nádorová onemocnění stále představují po úrazech druhou nejčastější příčinu úmrtí u dětí. Jako běžci máme šanci přispět na léčbu, byť symbolicky, účastí na některém z Běhů pro život. Startuje se tento víkend v Pardubicích.

Běhy pro život jsou od počátku spojeny s onkologickými onemocněními dětí, získané prostředky byly vždy určeny na zlepšení péče o nemocné děti nebo na výzkum těchto onemocnění. V uplynulých třech ročnících se akce zúčastnilo celkem 15 715 běžců v různých městech České republiky a na dobročinné účely bylo vybráno celkem 5 524 266 korun. Letošním cílem je vybrat 3,5 milionu, kterých je zapotřebí na domácí péči pro 160 onkologicky nemocných dětí po dobu dvou let.

Povídali jsme si s profesorem Jaroslavem Štěrbou, přednostou kliniky dětské onkologie ve fakultní nemocnici v Brně.

Jak významné jsou pro vás nadační akce jako Běhy pro život?

Zdravotní pojištění pokrývá pouze základní léčbu (léky, krev, krevní deriváty, plat personálu), každý měsíc vzniká významná finanční ztráta. Na rozvojové projekty, podporu vzdělávání personálu, péči o rodinné příslušníky apod. nezbývají prostředky. Zde pomáhají nadační fondy.

Čím se dětské nádory odlišují od nádorů dospělých pacientů?

Dětské nádory se významně odlišují od nádorů dospělých – některé (karcinom prsu, střeva, plic) jsou naprostou výjimkou, dětské nádory jsou většinou divoké a rychle rostoucí, dříve metastázují a ohrožují pacienta na životě, ale na druhou stranu jsou daleko citlivější na chemoterapii a radioterapii.

Stejně jako se liší povaha onemocnění, liší se i péče o nemocné děti. Dětská onkologie je samostatný obor, mimo onkologii dospělých i klasické dětské lékařství. Vzhledem k relativní vzácnosti dětských nádorů jsou pacienti léčeni na centralizovaných a vysoce odborných pracovištích. Z ekonomických i odborných důvodů je v Evropě a v USA jedno pediatricko-onkologické centrum na čtyři až pět milionů obyvatel, v České republice máme tedy dvě, v Praze a v Brně.

Kolik dětí ročně onemocní, kolik procent dětí se uzdraví? Jde o definitivní uzdravení, nebo hrozí recidiva onemocnění?

V České republice ročně onemocní zhoubným onemocněním cca 350 dětí, více než 80 procent se vyléčí, ale do dalšího života si část z nich nese určitý handicap, nějaké pozdní následky vlastního prodělaného onemocnění nebo nezbytné léčby. Samozřejmě je tady riziko návratu onemocnění i v dospělosti, eventuálně rozvoje jiného typu nádoru.

Jak dlouho průměrně léčení trvá a jaké jsou náklady léčby?

Doba trvání léčby je velmi různá, závisí na typu a rozsahu onemocnění. Někdy stačí tři měsíce léčby, jindy je nutno několik let terapie. Téměř 20 procent dětí však svému onemocnění dříve nebo později podlehne a tyto děti jsou pak dalšími klienty domácí péče, kdy je možno se o ně postarat ve spolupráci s rodinou i v domácích podmínkách, za pomoci zdravotníků.

Náklady opět závisí na typu a rozsahu onemocnění. Je velký rozdíl, když pacient přijde s nádorem včas, pak může být vyléčen třeba jen operací za několik desítek tisíc, jindy potřebuje transplantace a další drahé postupy a léčba stojí i řadu milionů. V průměru lze říci, že adekvátní péče o jedno dítě stojí dnes kolem jednoho milionu korun.

Proč je domácí péče tak důležitá, co to přináší dítěti a rodině?

Onemocnění dítěte zhoubným nádorem zásadním způsobem převrátí žebříček hodnot v rodině a znamená pro celou rodinu obrovskou zátěž. Jeden z rodičů, zpravidla matka, tráví spoustu času, mnohdy řadu měsíců v nemocnici, často přijde o práci. Druhý z rodičů musí nejen rodinu zabezpečit ekonomicky, ale také se  třeba kompletně postarat o další sourozence, což bývá pro tatínky často nová zkušenost. Část rodin tuto zátěž nevydrží a rozpadne se. Proto je každá možnost přesunutí části péče do domácího prostředí neocenitelná.


Finanční prostředky získané během letošního ročníku Běhů pro život jsou určeny na zajištění domácí péče pro 160 nemocných dětí po dobu minimálně dvou let.

Svou účastí na některém ze sedmi běhů nebo doprovodných akcích projevíte svou solidaritu s nemocnými dětmi a jejich blízkými, pomůžete jim zvládnout náročnou situaci, do které se dostali. Není nutné běžet, téměř čtyřkilometrovou trasu je možné i projít (s kočárkem, se psem, s celou rodinou). Můžete zvolit i jiné formy pomoci, než je přímá účast na některém ze závodů.

  • účastí na běhu a zaplacením startovného v minimální výši 200 Kč (startovné pro děti do 14 let a seniory nad 65 let činí 50 Kč a pro rodiny – jedno až tři děti a dva dospělí – 450 Kč)
  • založením profilu „virtuálního běžce“ na www.behprozivot.cz, kde lze pozvat přátele, rodinu a kolegy, a svým prostřednictvím pomoci vybrat prostředky ve prospěch projektu
  • výběrem a podporou „virtuálního běžce“ na www.behprozivot.cz
  • zasláním dárcovské SMS ve formě DMS Krtek v hodnotě 30 Kč na číslo 87 777 (cena je 30 Kč, partner projektu NFDO Krtek obdrží 27 Kč)
  • zasláním finančních prostředků přímo na účet Nadačního fondu Tesco 6068501001/5500
  • zakoupením originálních modrých tkaniček za 50 Kč ve vybraných obchodech Tesco a v místech konání běhů
  • tím, že se stanete fanouškem Běhu pro život na Facebooku a zapojíte se do aplikace Tkaničkománie, jež bude rozšiřovat virtuální síť lidí, kteří se rozhodli aktivně zapojit do projektu

WEBOVÉ STRÁNKY BĚHU PRO ŽIVOT

BĚHY PRO ŽIVOT NA FACEBOOKU

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jholasova žena 12.05.2011 14:28:03

Každý rok onemocní zhoubným nádorovým onemocněním 350 českých dětí. Čtyři z pěti je možno vyléčit, i tak ale nádorová onemocnění stále představují po úrazech druhou nejčastější příčinu úmrtí u dětí. Jako běžci máme šanci přispět na léčbu, byť symbolicky, účastí na některém z Běhů pro život. Startuje se tento víkend v Pardubicích.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.