Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžci se tlačí do reklamních spotů

Běžci se tlačí do reklamních spotů
foto: archiv O2

Daniela Havránková | 17.08.2011 | přečteno: 4472×

Běžec polyká své kilometry na cestě lesem v zimní plískanici. Komentář, který jde pod obrazem, hovoří o srdci. Jde o reklamu na margarín se sloganem „Miluj své srdce“. I tak vypadá komerční spot s běžcem v hlavní roli. A že jich poslední dobou přibývá! Některé pobaví, jiné dojmou. Přitom nemusí jít nutně o reklamu na boty.

Pro vizuálně založené médium je postava v pohybu vděčná z estetických důvodů. Z hlediska marketingu zase běžec symbolizuje požadovanou dynamiku, která zatraktivňuje image výrobku.

Běžecké produkty

„Pokud jde o produktovou kampaň z oblasti běhu, firmy záměrně používají hvězdy. Takovým příkladem je sprinter Bolt, který symbolizuje fenomenální úspěch a bohatství,“ vysvětluje Tomáš Klečka, marketingový odborník z komunikační agentury McCann Erikson.

V reklamách se však objevují i vytrvalci, samozřejmě ti přední. Paula Radcliffová se ve spotu představuje jako běžkyně i jako matka. A přiznává svou závislost na běhu.

Haile Gebrsselasie, tvář jiného giganta na sportovním trhu, se jde jen tak proběhnout s dalšími hvězdami ze stejné „stáje“. V duchu hesla „Impossible is nothing“ tu vedle něj klušou Muhammad Ali, David Beckham či Zinedine Zidane.

„Jiná produktová záležitost je, když řadový běžec běží v botách dané značky,“ pokračuje Tomáš Klečka. Firmy se v těchto případech předhánějí v nápaditosti. Často využívají atraktivnosti prostředí, které třeba ani nemusí být se sportem tradičně spojováno. Takovým příkladem je večerní běh romantickou Paříží.

Jiné spoty pracují s nápadem a s vtipem. Předkládají třeba návod, jak vyběhnout i při sněhové kalamitě.

Z opačného koutu světa, z africké savany, je příběh o tom, kterak vám dobrá běžecká obuv zachrání život, když vás honí lev.

Neběžecké produkty

Běžec ovšem nemusí být nutně na své trati osamělý. „Masová chůze a běh jsou často využívány k propagaci, která se běhu netýká,“ dodává Klečka a uvádí příklad charitativního Běhu pro život, který organizuje Nadační fond obchodního řetězce Tesco.

V televizním spotu se objevuje městský běh jako určitý fenomén. K vysněné účasti na něm ti pomůže platební karta, kterou snadno zaplatíš za vše, co potřebuješ.

„Běh také vyjadřuje současnou potřebu se hýbat a žít zdravě,“ uvádí Klečka v souvislosti s reklamou na margarín zmíněnou v úvodu.

Stejný výrobek propaguje i spot, v němž sledujeme humorné nesnáze obyčejných lidí den po maratonu.

Běžec se prostorem pohybuje rychle. Právě rychlost má být předností některých výrobků a reklamy na ni zhusta upozorňují.

Rychlost internetu je znázorněna světelným běžcem, jehož tělo se skládá z oken připojených domácností. Reklamní sdělení podtrhuje i slovní hříčka se slovem „běh“: „Právě jsme rozběhli ještě rychlejší internet na doma.“

Typickým výrobkem, po němž se požaduje rychlost, je osobní automobil.

S vysokou rychlostí se také sbíhají ženy-divoženky z celého okolí k opuštěné pláži. Je na ní totiž neodolatelně navoněný muž.

V úsměvné reklamě na navigaci má jedna moucha problém s běžcem. Hmyz naštěstí zná ten správný směr.

A konečně běh může být i výrazem vzdoru a odhodlání, vedoucího od zmaru k životnímu naplnění a sportovním úspěchům.

Znáte nějaké další reklamy s běžcem? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem!

Komentáře (Celkem 4)

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 12.08.2011 10:32:46

Běžec polyká své kilometry na cestě lesem v zimní plýskanici. Komentář, který jde pod obrazem, hovoří o srdci. Jde o reklamu na margarín se sloganem „Miluj své srdce“. I tak vypadá komerční spot s běžcem v hlavní roli. A že jich poslední dobou stále přibývá! Některé pobaví, jiné dojmou. Přitom nemusí jít nutně o reklamu na boty.
Odkaz na článek

avatar

Peč

Celkem 530 km
Minulý měsíc 0 km

Valdin muž 12.08.2011 11:09:00

Stará, ale pořád vtipná reklama je tato: http://www.youtube.com/watch?…

avatar

Praha 5

10 km: 0:43:07 (2013)
půlmaraton: 1:38:46 (2014)
maraton: 3:40:37 (2012)

lp76 muž 12.08.2011 12:33:30

stačí na youtube trochu hledat, líbilo se mi třeba tohle, jak ani při tréninku se na soupeření nezapomíná: http://www.youtube.com/watch?…

a pak ještě pár kousků k orientačnímu běhu sice to nejsou reklamy, ale aspoň to třetí je takový sranda promo na jedny závody … http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?… http://www.youtube.com/watch?…

Motto: Žijme tak, aby naší smrti litoval i majitel pohřebního ústavu.
avatar

Benešov u Prahy

Celkem 4768 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:16 (2012)
půlmaraton: 1:27:57 (2010)
maraton: 3:19:06 (2010)
avatar

Celkem 93 km
Minulý měsíc 0 km

martin502 muž 18.08.2011 20:56:25

pro mě nejlepší, taková motivační běžecká reklama ;) http://www.youtube.com/watch?…

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.