Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

S maratonským startem nespěchejte, radí mistryně republiky

S maratonským startem nespěchejte, radí mistryně republiky
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 20.12.2011 | přečteno: 4939×

Sympatické běžkyni Radce Churaňové s osobním maximem na maraton 2:45:29 se daří skloubit trénink s péčí o dvě malé děti. Od té doby, co má rodinu, se dokáže na nevydařený závod podívat s větším nadhledem. První start na maratonu radí neuspěchat, lepší je podle ní běhat nejprve kratší závody.

Jak vypadá tvůj trénink na konkrétní maratonský závod?

Nemám konkrétní systém tréninku nebo tréninkový plán. Příprava začíná zhruba tři měsíce před závodem, postupně navyšuji kilometráž dlouhými běhy. Jednou až dvakrát týdně dám intervalový trénink. Zhruba tři týdny před maratonem běžím půlmaraton.

Mají závody v cizině pozitivní vliv na výkonnost?

Na zahraniční závody mám možnost jezdit s manažerem Bohdanem Müllerem, který má kontakty na organizátory zajímavých závodů s kvalitními běžci i dobrou atmosférou. Díky tomu může být můj výkon kvalitnější.

Mají dlouhé přesuny do zahraničí negativní vliv na výkonnost?

Dlouhá jízda mi nevadí, vždy máme dostatek času na odpočinek před závodem.

Do jakých zemí mimo ČR nejčastěji jezdíš na závod?

Nejčastěji do Švýcarska a Holandska, někdy do Rakouska a do Německa.

Pokud v závodě běžíš jako první žena, závodíš s muži o co nejlepší čas, nebo si jen pohlídáš první místo v kategorii (ženách)?

Závodím i s muži o dobrý čas, ale pokud už po startu cítím, že to zrovna dneska „nejde“, tak si hlídám ostatní ženy.

Máš trenéra, který ti sestavuje plán?

Po narození dětí už trenéra nemám. Trénuji sama podle svých zkušeností. Plán přesně sestavený nemám, řídím se spíš momentálními pocity.

Kolik měří tvé dlouhé tempové běhy?

Dlouhé tempové běhy běhám každou neděli, měří obvykle 20–25 kilometrů. Měsíc před maratonem běžím aspoň dvakrát kolem 30 kilometrů, tři týdny před závodem pak dám půlmaraton.

Připravovala ses nějak speciálně na Stromovku?

Startovat jsem se rozhodla až den předem. K závodu jsem přistupovala spíš jako k tréninku. Myslela jsem, že bych si to mohla zaběhnout v čase lehce přes tři hodiny. Sama jsem byla překvapena, že jsem měla výsledný čas 2:51 o dvě minuty lepší než na PIM maratonu, na který jsem se cíleně připravovala.

Trénuješ sama nebo s někým ve skupině?

Před dětmi jsem běhala sama. Nyní běhám jednou týdně s dobře běhajícím veteránem Viktorem Petronyukem úseky a o víkendu dlouhé běhy s Mirkem Sojkou a partou kluků z Bohnic. A teď nově také se skupinou triatlonistů. Zjistila jsem, že intervaly a tempové úseky skutečně zvyšují mou výkonnost a běhají se mi snáz ve skupině.

Jakou máš průměrnou týdenní kilometráž?

Mění se to podle období. Například nyní v prosinci spíše odpočívám, takže průměrně naběhám 60–70 kilometrů. V přípravě na maraton se dostávám až ke stovce, přičemž trénuji jednofázově, pětkrát až šestkrát týdně.

Jak regeneruješ?

Co to je :-)? Do sauny nechodím, ani na masáž, jen si dám večer nohy na stůl a natáhnu kompresní podkolenky. Nemám na to čas ani energii, když večer přijde partner domů, jsem radši s rodinou.

Vystavilo ti nějaké zranění stopku?

Ještě před dětmi jsem trpěla na chronické potíže s achillovkou, ty naštěstí zmizely. Zřejmě mi pomohla mateřská pauza. Nebo balanční náramek :-)

Kdy by podle tebe měly holky běžet poprvé maraton?

Já jsem první maraton běžela ve 23 letech. Bylo to v pauze, kdy jsem přestala běhat na dráze a ještě se nevěnovala dlouhým běhům. Tehdy jsem moc neběhala, takže jsem ho šla bez přípravy. Běžela jsem to kolem 3:20. Podle mě je lepší maraton neuspěchat, dalo by se říct, že čím později tím lépe. Určitě je lepší běhat nejdřív kratší závody. Záleží také na tom, jak dlouho dotyčná už běhá.

Co si myslíš o nastavených olympijských maratonských limitech ČAS pro ženy?

Limit 2:38:30 mi přijde moc tvrdý. Pokud by to bylo třeba 2:40, věřím, že by to bylo pro české závodnice motivující. Stávající limit je odradí od případného pokusu o jeho dosažení.

Jaké jsou tvoje plány na rok 2012? Hodláš obhájit titul na maratonu a závodit zase převážně na silnici, nebo zkusíš např. vrchy? A budeš zase hodně jezdit ven na závody s Petrou Kamínkovou? Myslíš, že ji můžeš častěji „šlapat na paty“ resp. ji porážet?

Chtěla bych obhájit titul mistryně republiky na pražském maratonu. Vrchy se mi velice líbí, určitě si nějaký závod vyzkouším, ale speciálně na ně trénovat nebudu. Nejčastěji budu běhat silniční závody, zkusím si zlepšit osobáky na 10 km a na půlmaraton. Petře se budu snažit přiblížit, ale myslím, že ona je na tom pořád lépe.

Poběžíš maraton v Banskej Bystrici 23. 9. 2012?

Banská Bystrica je pro mě příliš daleko. Pokud bych dostala pozvání od organizátorů, zvážila bych to, protože na podzim se chystám ještě jeden maraton běžet.

Jakých jsi dosáhla úspěchů na dráze?

Jako starší žákyně jsem vyzkoušela od 400 m po patnáctistovku, skákala jsem do dálky i do výšky. Bez nějakého výraznějšího tréninku mi všechny disciplíny šly. V současné době závodím za TJ Lokomotiva Trutnov ve II. lize, spíše pomáhám získat body pro postup. Letos jsem se zúčastnila dvou kol, běžela jsem pětku a trojku.

Jak hodnotíš současnou českou ženskou špičku?

Když jsem se vrátila po mateřské pauze, zjistila jsem, že mými soupeřkami jsou stejné závodnice jako předtím. A ani se nedosahuje takových časů, jaké byly schopné zaběhnout například Petra Kamínková, Jana Klimešová, Jana Biolková.

Kdy nastupující generace v čele vystřídá Petru, Ivanu, Annu a třeba i tebe? Kdo to podle tebe bude?

Tak to opravdu netuším, moc výrazných mladých talentů kolem sebe na závodech nevídám.

Pomohlo ti mateřství k celkovému osobnímu růstu, který se projevuje i třeba při běhání? Působíš totiž velmi vyrovnaným dojmem, běžíš bez nervů, i když se je nebojíš před startem přiznat.

Před závody jsem naopak velký nervák, ať se jedná o velký závod nebo malý, všechny prožívám stejně. Je pravda, že nyní s dětmi nenesu tak těžce případný neúspěch a spíš mě to nakopne k dalšímu tréninku.

Trénovat a starat se o dvě malé děti je určitě hodně náročné. Prozradíš nám, jak kloubíš své rodičovské povinnosti a koníčka běhání?

Skloubit se to dá. Můj partner mě v běhání podporuje, takže vždy, když přijde z práce, převezme péči o děti a já mám čas na svůj trénink. I na závody o víkendu vyrážíme i s dětmi, které si mohou také zazávodit v dětských bězích. Myslím, že problém bude, až mi skončí mateřská dovolená a nastoupím do práce. Času na trénink bude určitě méně.

Co tě na běhání baví dnes a je to to samé jako před prvním porodem?

Mám pocit, že to je stejné jako před porody. Při běhání se odreaguji, vyčistím si hlavu, přijdu na jiné myšlenky a zároveň si dám pořádně do těla.

Běhala jsi i v těhotenství?

Před prvním porodem jsem běhala až do osmého měsíce, ale už to nebyl vyloženě běh, šlo spíše o rychlou chůzi. Před druhým porodem jsem běhala do pátého měsíce, pak jsem jezdila doma na trenažéru. Šlo mi spíš o výdej energie než o běžecký trénink.

A kdy jsi začala po porodu zase trénovat?

Běhat jsem začala pokaždé už v šestinedělí, protože jsem neměla žádné problémy související s porodem. Po prvním porodu jsem si myslela, že už nepoběžím desítku pod 40. Chodila jsem jen klusat a to nestačilo, ani jsem neměla chuť závodit, protože mi to tak neběhalo. Kdežto po druhém dítěti jsem už začala cíleně trénovat a do formy jsem se dostala poměrně rychle.

Kolik kilogramů jsi přibrala v těhotenství a jak se ti je dařilo shodit?

Při obou dětech to bylo asi 10 kilogramů a vlastně to ani na mně nebylo moc vidět. Vždy jsem se nadbytečné váhy zbavila do půl roku od porodu, ani jsem to neshazovala nějak cíleně, šlo to dolu samo.

Zlepšila se ti výkonnost po porodu?

Osobně jsem po porodu necítila, že by se mi běhalo nějak výrazně lépe, jak to popisují jiné závodnice. Asi by to tak mělo být díky hormonálním změnám v těle matky, ale já to tak neměla.

Co doporučíš ostatním maminám, které teprve začínají běhat i těm, co závodí, vynechaly a pokoušejí se o návrat?

Brát běhání jen jako zábavu a neklást si nereálné cíle. Po porodu jsem se nejprve rozzávodila na menších závodech a větší závodní motivace přišla, až když jsem cítila, že to jde.

Chtěla jsi s běháním někdy úplně praštit?

Nechtěla.

Protože se mě to přímo osobně týká a potýkám se s tím, zajímalo by mě, jestli jsi měla někdy problém s nedostatkem železa v krvi? Pokud ano, jak jsi to řešila? Změnou jídelníčku, doplňky stravy a podobně.

Když jsem se začala věnovat silničním běhům, tak jsem se s tímto problémem také setkala, ale upravilo se to více méně samo.

Máš vycepovaný jídelníček nebo jej neřešíš vůbec?

Můj jídelníček bych nikomu nedoporučovala :-) Často si dávám předsevzetí, že to změním, ale bohužel jsem chorobně závislá na sladkém. Například snídani musím mít jedině sladkou, oběd je trochu ošizen, protože jím s dětmi, nemusím vyloženě teplé jídlo. Děti dám spát, uvařím si kafíčko a k němu si dám ráda sušenky. Také mám hodně ráda pečivo, takže si k večeřím dávám různé obložené chleby. Ovoce a zeleninu moc nemusím, spíš se do nich nutím, protože vím, že bych je měla jíst. Z ovoce mám ráda jablka. Bílkovin mám asi málo, masu se nevyhýbám, ale moc ho nejím.

Jezdíš stále za Walmark MTB team? Máš skvělé výsledky, baví tě tedy bike stejně tak, jako běh nebo je běh o stupínek výš nebo se to nedá vůbec srovnávat?

Na horském kole občas závod jedu, ale netrénuji, raději dám přednost běžeckému tréninku. Fyzička z běhu mi stačí i na přední umístění na závodech horských kol. Na kole jezdím moc ráda, ale asi by mě nebavily dlouhé cyklistické tréninky.

Máš nějaký názor na diskriminaci žen na závodech, kdy jim není umožněno běžet trať o stejné délce jako mužům, případně nejsou vypsány stejné věkové kategorie pro ženy jako pro muže?

Nevidím to jako diskriminaci, předem je daná trať závodu, ženy si mohou vybrat, jestli závod poběží. Je přece dost závodů, kde mohou startovat s muži v hlavním závodě. U nás je nevýhoda, že žen běhá málo, takže chápu, že organizátoři nechtějí vypisovat více ženských kategorií. Ale na druhou stranu to může některé ženy odradit od závodění. Navíc starších žen běhá mnohem méně, přitom si také zaslouží, aby jejich výkony byly oceněny.

Jak vnímáte změnu atletických pravidel, podle které světový rekord žen v silničních bězích může být nyní stanoven jen v čistě ženských závodech? Pomáhá vám, když běháte v závodě s muži?

Je pravda, že muži mohou ženám napomoci k lepšímu výsledku, takže je celkem pochopitelné, že k takové změně došlo. Mě také muži v závodě „vytáhnou“. Bohužel u nás závodí málo žen a rozestupy mezi námi bývají na trati velké, tak jsem ráda, že mohu běžet ve skupině mužů podobné výkonnosti.

Profil

  • Datum narození: 3. 6. 1977
  • Sportovní oddíl: TJ Loko Trutnov
  • Zaměstnání: toho času na mateřské dovolené

Osobní rekordy

  • 10 km – 35:50
  • Půlmaraton – 1:18:28
  • Maraton – 2:45:29

PROFIL RADKY CHURAŇOVÉ V BĚŽECKÝCH TABULKÁCH

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 09.12.2011 10:02:22

Sympatická běžkyně s osobním maximem na maratonu 2:45:29 a maminka dvou malých dětí patří mezi naše momentálně nejlepší vytrvalkyně. Po mateřské přestávce se vrátila loni v květnu na maratonskou trať a v Praze získala republikový titul. Letos ho suverénně obhájila. Dnes přišla i se synkem Matějem do redakce Běhej, kde právě odpovídá na vaše otázky v on-line rozhovoru.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.