Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh v Brně má neskutečnou tradici, říká expert Ondráček

Běh v Brně má neskutečnou tradici, říká expert Ondráček
foto: archiv behej.com

Josef Rendl | 05.01.2012 | přečteno: 5709×

Vzpomínáte si na běžce s těžko přehlédnutelným zeleným „čírem“, který dobíhal na letošním PIM maratonu pár minut za našimi nejlepšími Pechkem a Krupičkou? Tak to byl Tomáš Ondráček, který spolu s Karlem Zadákem vytvořili dvojici expertů v brněnské speciálce firmy Triexpert. Letos má na mušce překonání hranice 2:25. Vloni ve Frankfurtu k tomu prý neměl daleko, tak uvidíme.

Obligátní otázka na úvod: Kudy vedla tvoje cesta k běhu?

Dostal jsem se k běhu dost pozdě. Od 18 do 24 let jsem se pokoušel zlepšovat v triatlonu. Naštěstí jsem si včas uvědomil, že se rychle plavat nikdy nenaučím. Postupně jsem dvě disciplíny vyřadil a naplno se začal věnovat běhu. Nesnáším MHD a jízdu autem v zacpaném Brně, tak místo toho každý den do a z práce běhám. Tenhle sport provozuji již 10 let.

Loni jsi zaznamenal pár velmi dobrých výkonů na maratonských a půlmaratonských distancích. Jakého úspěchu si nejvíc ceníš?

Zas po čase jsem si posunul svoji hranici v maratonu a časem 2:26:18 jsem si svůj cíl pro minulou sezonu splnil. Jo a největší radost mně udělaly dvě krásný holky, s kterými jsem se mohl podělit o radost z úspěchu ve Frankfurtu. Po doběhu jsem se sotva vydýchal a už jsem se objímal s Katarínou (2:39:11) a pak o pár minutek později se Šárkou (2:57:43). Obě holky posunuly svoje osobáky v maratonu a já měl to štěstí být u toho.

To byla minulost a teď je tady nový rok a s ním i další mety k překonávání. Jaké máš běžecké plány? Kam hodláš posunout své výkonnostní hranice?

Když jsem začal běhat maratony, měl jsem jeden sen, který měl pracovní název ze samých čísel (2:25:00). Ve Frankfurtu jsem ještě na 35. kilometru naplno věřil, že si ten sen splním. Ale o kilák později už jsem musel zastavit a dřepovat, abych nějak uvolnil bolest v břiše. Tak to je můj hnací motor do další sezony.

Pracuješ v běžecké speciálce Triexpert v Brně. Obchod jste tam otevřeli nedávno a byl jsi vlastně spoluzakladatel. Jak ses dostal k této práci? Dá se vůbec skloubit s tréninkem na tvé výkonnostní úrovni?

Majitelem Triexpertu je můj kamarád z dětství. Asi po 20 letech jsem ho potkal na chalupě na Vysočině a šli jsem si hned zaběhat. Stačilo uběhnout pár kilometrů a už jsem věděl, že etapa práce státního úředníčka končí. Ke druhé části otázky: zrovna dnes po dopoledním tréninku na dráze jsem si říkal, že nedá. Ale realita je jiná, na ty časy, co běhám, nemá pracovní vytížení žádný vliv. Jde jen o to se hecnout a zrychlit.

Upoutal jsi na sebe pozornost na PIM maratonu v Praze nejen skvělým výkonem, ale na běžce i velmi zajímavým účesem brčálové barvy. Jakou roli pro tebe hraje image?

Barva adidasu pro jaro 2011 byla zelená. Prostě jsem neměl jinou volbu než sladit boty, dres a hlavu. Ale od té doby mně nějak nerostou vlasy, tak je s barvením konec.

Z pozice asistenta prodeje v prodejně specializované na běžecké vybavení máš jistě možnost potkávat mnoho lidí, kteří tomuto sportu propadli. Jak vidíš rozvoj běžecké komunity u vás v Brně?

Běh v Brně má neskutečnou tradici. Běhají děcka, holky, kluci, babičky a dědové, prostě každý, kdo si běžecký pohyb zamiluje. Celé léto naše prodejna Triexpert pořádá seriál středečního poháru, kdy se vždy v šest ta naše poblázněná komunita sejde a společně si zazávodí.

Jaký máš oblíbený závod a proč?

Vokolo príglu, to je srdeční záležitost. Tento závod vystihuje jedno slovo – běhat! Vždy v říjnu mozek celé akce a současně ředitel Petr Božek úspěšně rozběhá celé Brno.

** Kromě toho, že běháš ráno do práce, jistě zařazuješ i další fáze tréninku. Trénuješ raději sám, nebo ve skupině?**

Obecnou vytrvalost si užívám nejraději sám, ale ke zrychlení moje vůle nestačí. Proto jednou týdně chodím na dráhu s legendami českého triatlonu Ospalcem (Filip Ospalý, pozn. red) a Krňošem (Martin Krňávek, pozn. red.). Společnost nám dále dělá pár let neporažený xterra závoďák Karel „Kodl“ Zadák.

Co bys vzkázal běhuchtivým lidem, čtenářům běhej.com do roku 2012?

Žádný složitosti, o tom běh není. Mějte se a běhejte!