Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

SERIÁL: Potřebuji si vyčistit hlavu!

SERIÁL: Potřebuji si vyčistit hlavu!
foto: Radek Narovec

Markéta Srbová | 30.05.2012 | přečteno: 10249×

Každý z nás má nějaké starosti, které prostě neumí nechat jen tak za dveřmi, ale přemýšlí o nich. V práci, doma, před spaním, nebo při běhání. Po nějaké době však zjistíme, že si běh neužijeme tak, jako když myslíme jen na výkon a radost z něj. Jak to vlastně zařídit, abychom si vyčistili hlavu a užili si běžecké chvíle naplno?

Při každém výběhu přemýšlím nad tím, co vše musím ještě dodělat, co mne trápí anebo si stále v hlavě přehrávám některé situace, na které nemůžu zapomenout. Ale pak sama zjistím – a podobně to má asi spousta jiných běžců – že jsem si ten výběh až tak moc neužila. Ani to nebylo tak ideální, jak jsem se těšila. Běháním jsem si nepročistila hlavu od problémů, spíše naopak. Tím neustálým přemýšlením jsem si zkazila požitek ze své běžecké aktivity.

Ale co s tím? Jak si „vyladit“ hlavu do té míry, aby člověk neuvažoval nad starostmi a strastmi všedního dne a naplno si užil jen ten samotný příjemný pocit z pohybu?

Na tyhle a ještě další jiné otázky jsem se zeptala sportovní psycholožky Kateřiny Kudláčkové, která ví, jak vše v hlavě správně nastavit. Při prvním sezení se mě Katka zeptala, čím chci vlastně být, když běžím. Na toto jsem samozřejmě odpověděla, že běžcem. Kým také jiným, ale jak?

„Buddha jednou řekl, že se stáváme tím, na co myslíme. Musíš se soustředit na přítomný okamžik a oddat se své činnosti naplno. Uvidíš, jak dobrý pocit z toho budeš mít. Až doběhneš, můžeš být znovu právníkem, doktorem, učitelem, rodičem, či kýmkoliv jiným. Ale když běžíš, buď běžcem. Žij přítomností a uvidíš, jak se tvůj postoj k běhu, ale i životu jako takovému změní,“ začala svou výuku psycholožka.

Můj postoj se změní, ale zlepší se i můj výkon? Odpověď od Katky byla naprosto jednoduchá: „Ano. Existuje mnoho studií, ve kterých vědci zkoumali vliv psychických dovedností, mimo jiné také vliv na soustředění, na sportovní výkon. Výsledky všech studií jasně poukazují na skutečnost, že trénink psychických dovedností zlepšuje sportovní výkon. Jeden z nejznámějších a nejuznávanějších sportovních psychologů v USA Terry Orlick, autor knihy Na cestě k vítězství, považuje schopnost soustředění za základní předpoklad pro dobrý výkon a dosažení osobního potenciálu. Můžete si to sami ověřit v běžném životě. Zkuste si číst v rušném prostředí, pak to zkuste někde v klidu. Uvidíte, co bude snazší a za jakých podmínek toho přečtete víc. Stejné je to i s během. Když se necháte vyrušit svými negativními myšlenkami, půjde to obtížněji, než když budete soustředění na to, co zrovna děláte.“

S tím jsem musela chtě nechtě souhlasit a sama se zamyslet. Je pravda, že kdykoliv se člověk soustředí na jednu danou činnost, jde mu daleko snáz.

Ale tohle snad běžci a především sportovci vědí, nebo ne? „Jako sportovní psycholožka se ve své praxi často s tímto tématem potýkám. Běžci přicházejí, protože se jim nedaří běžet s „prázdnou hlavou“. Myslí na to, že jim to zrovna v práci nejde, že se jim nechce běžet, nebo že jsou unavení a příliš pomalí. Proto pracuji se sportovci na vyladění jejich psychiky a odstranění negativních „myšlenkových vzorců“. Kromě toho provádím trénink soustředění, při kterém běžci tuto psychickou dovednost zdokonalí a mohou ji pak uplatnit na trati v tréninku či závodě. Výkon se stane stabilnějším a běžec je schopen přiblížit se svému osobnímu maximu. Navíc má ze svého výkonu dobrý pocit a těší se na ten další,“ doplnila svůj rozsáhlý výklad.

Takže zlehka se najíst, přemýšlet nad během a mé výkony se opravdu zvyšují. Tyhle rady byly vážně nad zlato. Ale co takhle se zeptat odborníka, trenéra, konečně na to, jak si sestavit tréninkový plán a připravit se alespoň na menší závod? Příště…

Tento díl vznikl ve spolupráci se sportovní psycholožkou Kateřinou Kudláčkovou Její rozsáhlejší pojednání o „vyčištění“ hlavy před během najdete v novém čísle Běhej.com, které vyjde online ve středu 30. června a v tištěné verzi o týden později.

Seriál podpořila značka Asics

Anketa

Využili jste někdy služeb sportovního psychologa/psycholožky?

Celkem hlasovalo 130 uživatelů.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Marki žena 30.05.2012 12:03:27

Každý z nás má nějaké starosti, které prostě neumí nechat jen tak za dveřmi, ale přemýšlí o nich. V práci, doma, před spaním, nebo při běhání. Po nějaké době však zjistíme, že si běh neužijeme tak, jako když myslíme jen na výkon a radost z něj. Jak to vlastně zařídit, abychom si vyčistili hlavu a užili si běžecké chvíle naplno?
Odkaz na článek

avatar

ČTBK Iscarex Česká Třebová

10 km: 0:34:14 (2006)
půlmaraton: 1:17:25 (2009)
maraton: 2:54:48 (2008)

klasta muž 30.05.2012 12:42:44

Je to jen můj pocit, nebo se z těchto stránek stává PíáR-marketingovo-minimalisticky kýčovitý Run-New age portál..? Nebo o co tady vlastně jde..?

brrrrrrrrr!!!

avatar

Praha 3

Celkem 38273,15 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:43:29 (2015)
půlmaraton: 1:32:22 (2016)
maraton: 3:24:57 (2008)

intensity žena 30.05.2012 15:58:51

Sportovní psychologie, proč ne, ale už začátečníkovi? Viděla bych to u docela zkušenýho běžce, tohle mi a vlastně celý seriál, pardon, přijde trochu přitažený za vlasy. Každý si prožívá své chvíle za běhu, každý s dalším během v hlavě roste, bere si zkušenosti do dalšího…každý by si tím měl projít a zjistit, že to třeba za půl hodiny přejde, že to prostě za chvíli přestanu s dalšími kilometry řešit. To je jako když mi není nejlíp a hned se cpu antibiotikama a přitom do nás valíte nedělejte to, pijte zázvorový čaj. Tohle fakt neberu!

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.