Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běh v přírodě přináší nové zážitky. Zkusit ho může i začátečník

Běh v přírodě přináší nové zážitky. Zkusit ho může i začátečník
foto: Martin Symon

Daniela Havránková | 10.06.2012 | přečteno: 12879×

Letní čas je ideální pro outdoorové aktivity, běh nevyjímaje. Příjemné počasí přeje běhání v přírodním prostředí, takže už dávno nemusíte točit kilometry na pásech nebo se zdržovat jen na asfaltových cestách. Vyrazte do terénu, je to zábava pro všechny – ať jste běžecký nováček či vyběhaný matador. O radosti z běhání v přírodě můžete číst v novém Běhej. Nyní přinášíme pár praktických tréninkových a závodních tipů.

„Běhám hlavně tady u nás v lese na Svatém kopečku. Vlastně většinu svých tréninků,“ popsala nedávno svou běžeckou přípravu zkušená vytrvalkyně Petra Kamínková. Následujte ji. Běhání v přírodě si zcela jistě zamilujete. Právě teď nastává to nejlepší období k objevování jeho krás. Především nazujte tu správnou obuv, tedy krosovou botu s hrubším vzorkem podrážky.

Při samotném běhu v terénu zapojujte více oči a pečlivě jimi mapujte nerovný povrch pod vámi. Současně pomocí zraku předvídejte, kudy povedou vaše další kroky. Vyhrajte si s technickými pasážemi, které vás začnou bavit víc než monotónní silnice.

Do kapsy trenýrek se hodí vzít pár drobných na něco k pití, protože sportování v teplejších měsících provází větší žízeň. Nebo se vybavte vlastní zásobou tekutin v praktické ledvince či camelbaku.

Jestliže váháte, kam vyrazit, vzpomeňte si na své oblíbené pěší procházky či túry. Ty si nyní můžete proběhnout. Budete kopírovat dobře známou trasu, takže vás nebude zdržovat hledání cesty. Běh vám přitom nabídne nový pohled na dávno okoukaná místa. A za stejný čas toho stihnete vidět mnohem více.

Jestliže je ve vašem okolí nějaký kopec, vyběhněte na něj. „Touha je zázrak, kámo, zázrak – to bylo moje motto vždy, když mě čekal nějaký výběh, v tréninku i v závodě,“ svěřila se Ivana Sekyrová, skvělá vrchařka a maratonkyně.

Při výběhu nesnižujte frekvenci kroků, jen je více „drobte“, tedy dělejte je o něco kratší než na rovině. V prudších pasážích se nestyďte přejít do chůze, i špičkoví běžci to tak někdy v závodě dělají. Při pohybu si pomáhejte více rukama, opírejte se jimi do stehen, bude se vám tak postupovat vzhůru snadněji. Vychutnejte si i seběhové pasáže, které však vyžadují docela jinou techniku běhu.

„Nesilničních“ běhů se v létě koná celá řada. V Praze se nabízí závody pořádané běžeckým klubem SABZO v různých lokalitách. Patří do něj mimo jiné Otevřený přebor v přespolním běhu v Krčském lese, oblíbený středně těžký kros Dvě kola při zdi ve Hvězdě či lesní Běh Vídrholcem v Klánovicích. Více v termínovce seriálu.

Pro ty, kdo mají rádi výzvy, tu je série „Kopec“, běhy do kopců v Praze a okolí. Jde o kratší závody, které vás protáhnou po nejrůznějších vršcích v české metropoli a v přilehlých lokalitách. Bývají kratší než klasické běhy do vrchu a mívají poměrně malé převýšením, takže je svým tempem zvládne uběhnout každý. V nejbližší době se odehrají tyto běhy: 10. 6. Jarov – Károv, 16. 6. Vrané – Zvole, 6. 7. Lochovice – Plešivec, 14. 7. Hvězdonice – Ondřejov, 18. 7. Kazín – Cukrák, 22. 7. Libeř – Radlík, 1. 8. Běh za Sliveneckou saní. Více na stránkách seriálu.

Ti zdatnější se jistě nezaleknou dalšího dílu Salomon Trail Running Cupu. 24. 6. se poběží desítka z Liberce přes Ještěd.

Lesní specialitou je Zlínská lesní hodinovka (9. 6.), jediný závod tohoto druhu, který se neběhá na dráze, ale na rovinatém okruhu v lesním prostředí. Z menších závodů se 10. 6. připravte na Jarní železnorudsko. Celý závod tu je veden po standardních běžeckých tratích na lesních cestách.

TERMÍNOVKA ZÁVODŮ

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední

daniela82 žena 04.06.2012 10:30:22

Letní čas je ideální pro outdoorové aktivity, běh nevyjímaje. Příjemné počasí přeje běhání v přírodním prostředí, takže už dávno nemusíte točit kilometry na pásech nebo se zdržovat jen na asfaltových cestách. Vyrazte do terénu, je to zábava pro všechny – ať jste běžecký nováček či vyběhaný matador. O radosti z běhání v přírodě můžete číst v novém Běhej. Nyní přinášíme pár praktických tréninkových a závodních tipů.
Odkaz na článek

avatar

Liberec

Celkem 8099 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:55 (2013)
půlmaraton: 1:23:55 (2013)
maraton: 3:00:46 (2013)

Advid muž 04.06.2012 13:36:07

To si vážně někdo myslí, že začátečníci běhají jen na asfaltových cestách, nedejbože na pásu? Po dlouhé době jsem mrkl na články a tohle mě tedy dostalo…

A doporučovat krosovou obuv mi taky přijde mimo mísu. Pokud někdo poběží lesem přímo za nosem, tak ano, ale kolik lidí takto běhá? Spíš se běhá po udusaných cestičkách, šotolině a pod., takže utrácení za další boty je zbytečné a kontraproduktivní.

Přijde mi to jako článek z časopisu pro ženy a ne od redakce, ve které jsou běžci.

Motto: „Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
avatar

kanak muž 05.06.2012 07:45:39

Například mě se článek líbí :)

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 05.06.2012 08:59:26

>> Advid, 04. 06. 2012 13:36:07 keby tvorili obsah bezeckych casakov len kvalitne a originalne clanky, rozsah stran by sa znizil o minimalne polovicu, setril by sa papier a bezci by mali viac casu behat… trebars aj v prirode :-)

je to ako s kazdym mediom – mozes sa rozhodnut, ci sa budes na zivot pozerat alebo o nom citat, alebo ci ho budes zit…

… a pre tych, co sa rozhodli len citat, su taketo clanky – tak si to vysvetlujem ja :-) :-) :-)

Motto: the best runner leaves no trace
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.