Co vaříte?
Žilina u Kladna
Pohoda 25.04.2016 20:35:55
Avokádové hranolky
avokádo nakrájet, namočit do citronové šťávy a obalit ve strouhance z oříšků, kukuřičné strouhanky a lahůdkového droždí. Péct v troubě na pečícím papíru 15–20min. do zlatova. K tomu dip z kysané smetany, česneku a bylinek.
tinaB 25.04.2016 21:55:17
>> Pohoda, 25. 04. 2016 20:35:55
předpokládám, že tím lahůdkovým droždím se myslí sušené instantní, a je vůbec nutné ho tam dávat ???
Žilina u Kladna
Pohoda 26.04.2016 05:58:42
>> tinaB, 25. 04. 2016 21:55:17
lahůdkové droždí, je sice sušené, ale je to něco úplně jiného než droždí, je tzv. inaktivované ( nekyne ), výborně pokrmy ochutí a není bezcenné. Takže za mě určitě dát. Lze přidávat např. i do pomazánek. Výborné, vyzkoušené !
Desert 26.04.2016 07:39:58
>> tinaB, 25. 04. 2016 21:55:17
nemáš náhodou nové kolo?
>> Pohoda, 26. 04. 2016 05:58:42
zkusím ho, když je to takový lahůdkový zázrak, jen mě pobavilo, že tam píší, že neobsahuje lepek,
Žilina u Kladna
Pohoda 26.04.2016 07:58:24
>> Desert, 26. 04. 2016 07:39:58
některá jsou prý i bez sladu, jinak v tom klasickém udávají obsah sladu asi 7%
tinaB 26.04.2016 22:42:52
>> Desert, 26. 04. 2016 07:39:58
mám, v podrobnostech viz stěžovací vlákno z konce podzimu
tinaB 26.04.2016 22:45:17
>> Pohoda, 26. 04. 2016 05:58:42
zkusím
Žilina u Kladna
Pohoda 06.05.2016 07:02:05
Včera smažené pampelišky ( květy ), bomba , chutná to jako houbové řízečky…nutné osušit po upečení na ubrousku, hodně pijou
Desert 06.05.2016 07:07:55
>> tinaB, 26. 04. 2016 22:42:52
vím, taky jsem tě litoval
Praha-Dalejské údolí
oblivion 06.05.2016 23:56:21
>> oblivion, 20. 04. 2016 13:48:46
Tak „zpátky na stromy“, či přesněji na keře. Musím totiž konečně přiznat, že určitá „tlamolepivost“ kakao-šípkové hmoty mi kazila ozdravné nadšení z toho raw necukroví. A řešení? Rakytník!
Dosud jsem se rakytníku vyhýbal, ale inspirován „komerční“ mletou směsí šípek-rakytník-arónie, a také ze zvědavosti, jsem ho (sušený) zkusil umlít. Jde to. Opět je lepší ho předem vychladit či zamrazit. S mletým rakytníkem vypadá recept takto:
- 2 díly mletých kakaových bobů
- 1 díl mletého sušeného rakytníku
- 1 díl mletého sušeného šípku
- 1 díl vody
Rakytník svou jablečnou kyselostí nahrazuje citronovou šťávu. Zároveň je poměrně mastný, což směsi dodá na vláčnosti a lesku. Šípek pak slouží spíše jako jeho sladká protiváha a zároveň lepidlo – kakao i rakytník jsou hydrofobní, ke spojení potřebují šípek jakožto hydrofilní „emulgátor“. Vody tedy stačí vždy jen tolik, kolik je šípku.
Výsledná hmota připomíná trochu „modurit“, či ořechové korpusy raw dortů. Rakytník by měl vylepšit nutriční profil hmoty (z pohledu low-carb), ale bohužel se mi nikde nepodařilo nalézt spolehlivé údaje o poměrech živin.
Teď už zbývá jen arónie, ale tu jsem zatím nesehnal. Jako náhradu jsem zkusil sušený černý rybíz, ale je příliš sladký a hlavně – nejde rozumně umlít, ani mražený.
Ještě tip, co s rakytníkovou šťávou, pokud ji nedokážete pít samotnou. Ona má totiž zvláštní „vůni“ i chuť, snad způsobenou aminokyselinami, snad tukem. Dokonce tím trochu připomíná mléko. Proto zkuste tu štávu smíchat 1:1 s hustým kokosovým mlékem a dejte vychladit.
jm1 07.05.2016 08:36:00
>> oblivion, 06. 05. 2016 23:56:21 …spolehlivé údaje o poměrech živin…
Coz nektere citace z tohoto: Chemical and Nutritional Constituents of Sea Buckthorn Juice ?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 07.05.2016 09:39:53
>> jm1, 07. 05. 2016 08:36:00
Četl jsem, i mnoho dalších, ale nic, z čeho by šlo spočítat B/T/S sušeného rakytníku. Většina publikací uvádí složení šťávy, kde velmi záleží na technologii extrakce. Navíc po usušení značnou část tvoří semínko. Našel jsem všude jen částečná složení a často jen čerstvých plodů. Kdyby si ty údaje vzájemně neodporovaly, tak by to možná šlo dopočítat či aspoň odhadnout. :o(
Praha-Dalejské údolí
oblivion 11.05.2016 21:53:13
>> oblivion, 06. 05. 2016 23:56:21
Poslední díl série „šípek–rakytník“:
Složení:
- korpus: 2× kakao, 1× raktyník, 1× šípek, 1× voda
- náplň: 3× černý rybíz, 2× kakao, 1× rakytník, 1× šípek, 1× voda
- zdobení: kokos, kakao, dřišťál, mango, ananas
Malověrní ;o) mohou přidat pár lžic medu.
Z hmoty na korpus nakrájet 5mm plátky, prokládat 8 mm náplně, poslední vrchní vrstva 13 mm náplně. Zdobení zatlačit do náplně.
Žilina u Kladna
Pohoda 12.05.2016 06:38:42
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
to vypadá nádherně !!! zírám, jak může být chlap taky šikovnej , ten můj si uvaří akorát čaj a vajíčka
gilwen77 12.05.2016 06:58:18
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
Fíha, to je paráda. A vypadá to, že dokonce jde o funkční jídlo. – hráli jste u svačiny šachy?
rudo 12.05.2016 07:47:18
>> Pohoda, 12. 05. 2016 06:38:42
""" zírám, jak může být chlap taky šikovnej """
ehmm ??? prosim ???
ved najlepsi svetovy kuchary a cukrary su predsa chlapy
a vsetky nove recpety vymyslia predsa chlapy
zeny len vedia dodrzat (obcas) navod z kucharskej knihy a niekedy im to vyde a niekedy nie
a sexisticka vojna moze zacat
Prievidza, Slovensko
ttomino1980 12.05.2016 07:55:56
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
Ty blaho …to je mäso …musim tie susene sipky skusit
Žilina u Kladna
Pohoda 12.05.2016 08:44:59
>> rudo, 12. 05. 2016 07:47:18
souhlas
rudo 12.05.2016 08:50:35
>> Pohoda, 12. 05. 2016 08:44:58
tak lahko to vzdavas ?
České Budějovice
PaKo 12.05.2016 09:03:14
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
Uffff… (kdo vyrostl na Vinetouovi, ví, co to znamená)
Černé Voděrady
MartiNo 12.05.2016 09:35:12
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
Otevři si raw-veganskou cukrárnu na vedlejšák (jinak jsi tuším ajťák, ne?), každý týden tam zajdu. FAKT!
Desert 12.05.2016 10:09:00
>> oblivion, 11. 05. 2016 21:53:13
vypadá to pěkně, není ti to líto sníst
Žilina u Kladna
Pohoda 12.05.2016 20:05:27
>> rudo, 12. 05. 2016 08:50:35
ale ono to tak opravdu je
" Kdo je lepší kuchař, muž, nebo žena ? Muž. Z jedný nudle a dvou vajec ti udělá nákyp na 9 měsíců "
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.05.2016 20:26:56
No díky všem, ale … ještě jste neochutnali. ;o)
>> Pohoda, 12. 05. 2016 06:38:42
Jenže nevíš, kolik času mi to zabralo. Já taky ne.
>> gilwen77, 12. 05. 2016 06:58:18
Šachy ne; dá mu.
>> MartiNo, 12. 05. 2016 09:35:12
Kdepak vedlejšák – bude to: neCukrárna • nePekárna • neHostinec
Raw cukrárna už totiž nejméně jedna v Praze je. A jiných raw víc.
>> Desert, 12. 05. 2016 10:09:00
Takový se nejí, ale daruje.
runtachykard72 13.05.2016 19:21:37
(premiera)Jak chutná avokádo,,zrelé je makké sladke a žlté??(duzina)
To ,co som kupil je tvrde ,suché a zelene zvnutra,nemá ziadnu chut,musel som ho nastruhat na trdle najemno a poliat olivovym olejom..no citit iba olej.Nema ziadne chut.Zjedol som ho.Nedostanem katár??
Brutto 13.05.2016 19:26:32
>> runtachykard72, 13. 05. 2016 19:21:37
Nedostanes :). Avokado je zrele ak je pomerne makke, vovnutri je nazltle a da sa v pohode jest lyzickou. Pokial ho vylupes do misky, da sa normalne vidlickou rozmackat. To co si mal Ty je este nezrele, treba ho nechat den az dva (niekedy aj tri) na kuchynskej linke alebo stole (proste nie v chlade) a ono samo dozreje. Potom ho rozpol, trosku osol a lyzickou zjedz. A zostanes zavisly ako ja :)))
Brno
Petr Kaňovský 13.05.2016 19:27:53
>> oblivion, 12. 05. 2016 20:26:56 ještě jste neochutnali.
Kde a kdy se veřejná ochutnávka koná?
runtachykard72 13.05.2016 19:30:26
>> Brutto, 13. 05. 2016 19:26:32 ..diky…neviem najst hanblivého smailíka ..sedlak ta sedlák
České Budějovice
PaKo 14.05.2016 08:31:46
>> runtachykard72, 13. 05. 2016 19:30:26
Moje první zkušenost byla stejná, než jsem na to „přišel“.
Jen doplním, já většinou avokádo oškrabu škrabkou na brambory. Důvod je ten, že avokádo je většinou na omak měkké, ale uvnitř ještě zůstává „al dente“, abych tak řekl, a tím pádem se blbě dostává lžičkou ven.
aselle 14.05.2016 21:14:39
na zítra do práce jsem si připravila těstoviny s cuketovou omáčkou a s pečenými rajčaty (cuketu jsem na cibulce orestovala s čerstvým tymiánem, pak jsem dusila, aby byla dost měkká na mixování, osolila, stáhla z ohně a nechala schladnout, pak jsem mixovala s trochou rýžové smetany) malá rajčata jsem opekla vcelku, aby změkla Pak mám sendviče se špenátem, s opečeným tofu, s rajčaty a avokádem. A k snídani bude raw pohanková kaše (lámanka namočená přes noc nebo minimálně 3hodiny s hrstkou kešu oříškou a pak mixnout s banánem) do toho si dám borůvky a trochu vanilkovýho pudinku :D
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.