mléko a mléčné výrobky
Vašek 29.05.2008 19:11:04
Zajímalo by mě, jak moc a jaké jíte mléčné výrobky. Vím, že třeba Maťo (a asi i jiní) si tu stěžovali, že mají problém s trávením laktózy, a tak mléčné výrobky moc nemohou. Taky jsem slyšel nějaké názory makrobiotiků, kteří mléko úplně zatracují a tvrdí, že mléko do stravy dospělého člověka nepatří.
Jak to tedy je? Je mléko (tvaroh, jogurty, kefír, sýry…:) zdravé nebo ne. Jak moc by člověk měl jíst mléčné výrobky (je tam Ca, bílkoviny, probiotické bakterie a co já vím co ještě), pokud nemá problém s jejich trávením?
A co je podle vás z této skupiny nejzdravější (jogurty, tvaroh, někdo nedá dopustit na brynzu:) a kolik toho sníte vy?
userX 29.05.2008 19:20:48
Podle mě jsou mléčné výrobky (a zvlášť pokud běháte), dost důležité. Dost podporují kosti (Ca) a další… Ale berte to spíš jako názor puberťáka. =D=D=D
userX 29.05.2008 19:22:45
Samozřejmě mléko a sýry bych doporučoval spíš do ranních hodin (snídaně). Obsahují totiž poměrně více bílkovin, které se tráví až 3,5 hodin (nevím to určitě). Před tréninkem už bych si to nedával.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 29.05.2008 19:29:16
Mléko sice nepiji, ale sýr patří v tom mém žebříčku poživatin na první pozici (řadím ho k lahůdkám, neboť sladké nemusím). Co je z mléčných výrobků zdravé více nebo méně zásadně neřeším, jím ty sýry, co mně nejvíce chutnají (brynzu kupodivu nemusím, balkánské sýry jsou pro mě moc slané). Přes týden jím hlavně jogurty, do kterých si v předstihu přimíchávám lecitin (do druhého dne se v něm pěkně rozpustí), v pátek a sobotu si k večeři dávám větší porci sýrů – odhadem celkem někdy až 1kg (nejraději ovčí, kozí – mají být zdravější). Sýry ale omezuji před dlouhým během a zásadně je nejím před závodem, neboť tuky a bílkoviny v něm obsažené se dlouze tráví. To jím většinou rybí pomazánky s chlebem a pečivem (nejraději více a celozrnné). A k sýru patří kvalitní víno (přívlastkové), před závodem (zvláště důležitém) piji pouze nealkopivo, to alkoholové (až na Pilsner Urquel) nemusím.
Lucas 29.05.2008 19:30:42
Osobně mám opravdu velkou spotřebu jogurtů a sýrů a nedokážu si představit, že bych je z jídelníčku vyřadil. Je to asi opravdu individuální. Naopak zase téměř vůbec nemusím uzeniny.
Vašek 29.05.2008 19:38:58
Já právě taky jím věci z mléka hodně. Hlavně teda jogurty, tvaroh, občas nějaké to jogurtové mléko (nebo kefír či co to je). Je jasné, že si nedám před běháním misku tvarohu, to by nemuselo dobře dopadnout.
Uzeniny(a spol.) taky vůbec nemusím a doma se to setkává se značným nepochopením. Asi u mě proběhla nějaká běžecká redukce chutí.
Sokolov
koyama 29.05.2008 20:11:57
Mléko si dávám často. Resp. studené mléko nebo teplé kakao. :) Jogurtů sním také celkem dost a i sýry si dám rád. Zeleninu mám moc rád, ale nedokážu si představit, že bych místo jednoho jogurtu spořádal tři čtvrtě kila syrové brokolice, abych do sebe dostal stejné množství vápníku. Btw. od té doby, co více běhám, na uzeniny mívám chuť jen zřídkakdy. Ono je to stejně dost těžké a dlouho to leží v žaludku. Mám tu „výhodu“, že jsem byl vždycky spíše na sladké.
Mirku díky za tip. Pořád jsem přemýšlel, jak to udělat s lecitinem, aby byl nějak slušně poživatelný. A ještě dotaz: Rybí pomazánky nejsou před závodem těžké? Nikdy jsem je před nezkoušel, a tak si to nějak nedokážu představit.
Jecminek.Maselnik 29.05.2008 21:34:00
Mirek to pěkně popsal. Bez sýra a kloudného vína to prostě večer nejde, nadváha nenadváha. A takový kozí camembert s nějakým povedeným sauvignonem.........
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 29.05.2008 21:53:24
[quote=koyama]Mirku díky za tip. Pořád jsem přemýšlel, jak to udělat s lecitinem, aby byl nějak slušně poživatelný. A ještě dotaz: Rybí pomazánky nejsou před závodem těžké? Nikdy jsem je před nezkoušel, a tak si to nějak nedokážu představit.[/quote] Ještě k tomu lecitinu – ideální je kupovat velký ovocný jogurt, ke kterému se dává průhledné krycí víčko, do toho den před konzumací dám dvě velké lžíce lecitinu, zamíchám, a druhý den je to rozpuštěno tak, že po dalším zamíchání ani nepoznám, že tam nějaký lecitin je, taky by ho mělo tělo při rozpuštění s tukem lépe a více zpracovat. Rybí pomazánky, jím ty 100g – tuňák, losos, krab ap., ale samozřejmě sním tak max. 200g balení, ale k tomu si dám řádnou porci chleba nebo pečiva, ryba by se měla z masných výrobků strávit nejrychleji, takže tam by neměl být žádný problém. Jinak včera jsem si dal před veteránskou pětkou na dráze v poledne asi 300g ryby s bramborem a tatarkou, a strávil to do závodu v pohodě (hlavně rychle!), a proto se mi na té dráze běželo v 18:30 bez jakýchkoliv problémů a dokonce i trochu rychleji, než jsem byl v poslední době zvyklý (vzhledem k mé běžecké pauze a horku – za 20:39).
Jecminek.Maselnik 29.05.2008 22:08:11
[quote=Michal M.].....nejraději parmezán k vínu…[/quote] jak jíž parmezán k vínu? Celkem mne to zajímá, podle mne totiž parmezán není poživatelný jinak než strouhaný jako příloha k něčemu. Dík
vichi 29.05.2008 22:24:56
Ja si kupuji vyhradne bile jogurty a jim je s piskoty ci rozinkami.Nebo si do misky dam zitne a spaldove vlocky, rozinky,mandle ci liskove orisky a suseny banan a to vse promicham s bilym jogurtem.To je muj nejoblibenejsi a take asi nejvydatnejsi dezert Ze syru si davam jen mozzarelu a nikdy mi po nich tezko neni, ale tesne pred behem bych to neriskoval.
Abina1 29.05.2008 23:19:12
z mléčných výrobků miluji cottage sýr který si můžu udělat na slano nebo na sladko…jinak mi nevadí nic krom mléka to opravdu nemusím…nahrazuji to jogurty sýry atd.
Sokolov
koyama 29.05.2008 23:32:38
jj, na cottage jsem zapomněl. S ananasem, paprikou, pažitkou… Lehce stravitelný, super!
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 30.05.2008 00:09:24
[quote=Mirek Kostlivý]Mléko sice nepiji, ale sýr patří v tom mém žebříčku poživatin na první pozici (řadím ho k lahůdkám, neboť sladké nemusím). Co je z mléčných výrobků zdravé více nebo méně zásadně neřeším, jím ty sýry, co mně nejvíce chutnají (brynzu kupodivu nemusím, balkánské sýry jsou pro mě moc slané). Přes týden jím hlavně jogurty, do kterých si v předstihu přimíchávám lecitin (do druhého dne se v něm pěkně rozpustí), v pátek a sobotu si k večeři dávám větší porci sýrů – odhadem celkem někdy až 1kg (nejraději ovčí, kozí – mají být zdravější). Sýry ale omezuji před dlouhým během a zásadně je nejím před závodem, neboť tuky a bílkoviny v něm obsažené se dlouze tráví. To jím většinou rybí pomazánky s chlebem a pečivem (nejraději více a celozrnné). A k sýru patří kvalitní víno (přívlastkové), před závodem (zvláště důležitém) piji pouze nealkopivo, to alkoholové (až na Pilsner Urquel) nemusím.[/quote] Mirku, jak tak čtu ten tvůj příspěvek…že ty jsi labužník? :D
Mato 30.05.2008 08:38:48
Problem s travenim vsetkych mliecnych produktov sice mam, ale neviem si ich odpustit- najma kedze jem minimalne masa. Nejem ich teda rano a snazim sa im vyhybat az do vecera. Vecer si dam kludne k pecivu syr- tvrdy ma najmenej laktozy a neskor si dam aj jogurt- avsak vzdy s dvomi zuvacimi tabletkami laktazy (enzymu na spracovanie laktozy). Alergicky na mliecne produkty nie som, mam len intoleranciu. Vseho vsudy by som povedal, ze mam napriemernu spotrebu mliecnych produktov, rozdiel je len v tom kedy ich pozivam, v akom mnozstve a s cim (s enzymami). Pred dolezitymi zavodmi si dam vacsi pozor a 2 dni uplne vynecham vsetky mliecne produkty. Syry mam v podstate rad skoro vsetky, snad len s vynimkou ementalu- nasladle syry nemusim. Take olomoucke tvaruzky, ci weinkase- mnam, aj ked to smrdi (ale je to zdrave a chutne).
Brno
dao 30.05.2008 08:58:21
Jsem sýrový závislák. Sýr můžu pořád omezit maso můžu, ale omezení sýrů bych nepřežil…
Valašské Meziříčí
Tečko 30.05.2008 09:30:14
[quote=Jecminek.Maselnik][quote=Michal M.].....nejraději parmezán k vínu…[/quote] jak jíž parmezán k vínu? Celkem mne to zajímá, podle mne totiž parmezán není poživatelný jinak než strouhaný jako příloha k něčemu. Dík[/quote] Dobrá věc na porcování třeba parmezánu je taková škrabka na sýry (je podobná škrabkám na brambory). Konkrétně ze sýrů parmazánového typu se dají naškrábat jemné tenké lupínky, které se krásně rozpustí na jazyku a po zapití vínem … Mňam :)
Doudleby nad Orlicí
Mira.B. 30.05.2008 10:26:03
Já také mléko a mléčné výrobky často a v hojném množství konzumuji. Mléko používám spolu s jogurtem také při přípravě různých ovesných kaší. Poměrně dost spotřebuji také tvarohu, buď jen tak s medem a ovocem, nebo ve formě různých pomazánek. A sýry rovněž miluji, jím snad všechny druhy, včetně různých aromatických zrajících sýrů, olomouckých tvarůžků, atd.
Vašek 30.05.2008 15:20:24
Takže paráda, už nemám pocit, že bych měl mléčné produkty nějak omezit. Zahleněný v létě nebývám, pálení žáhy neznám a většinu masa nemusím.
Jinak se taky hlásím ke konzumentům tvarůžků, cottage a všemožných ovocných tvarohů:)
Čekal jsem, že tu bude víc lidí tvrdit, že mléko není nic pro dospělé savce. Ale běžci jsou svým způsobem(třeba radostí z pohybu:) trochu děti, tak co. :)
ED 30.05.2008 16:27:28
[quote=Mirek Kostlivý]Mléko sice nepiji, ale sýr patří v tom mém žebříčku poživatin na první pozici (..) v pátek a sobotu si k večeři dávám větší porci sýrů – odhadem celkem někdy až 1kg (nejraději ovčí, kozí – mají být zdravější). A k sýru patří kvalitní víno (přívlastkové), před závodem (zvláště důležitém) piji pouze nealkopivo, to alkoholové (až na Pilsner Urquel) nemusím.[/quote] omlouvám se ze „mimo téma“, ale naběhl sis. k dobrému sýru samozřejmě patří dobré víno – a to by mělo být z převážně francie, která 1) na nějaké české predikáty nedbá 2) většina jejích vín není sířená (narozdíl od českých, moravských a novosvětských)
- nic proti lahodnému urquellu, ale zkusils někdy svijanské kvasnice, bernardův ležák, domažlický skalní ležák? to jsou pochutiny plné samých zdravých iontů, kvasnic a podobných pomocníků, kteří Ti sami o sobě nedovolí se alkoholicky zprasiti. to s žádnou žlutou sodovkou, která se čepuje ve velkém v hospodách, nemá nic společného.
vašku promiň že Ti kazím mléčné vlákno
sam 30.05.2008 20:31:57
To ED: Nemyslím si, že jsi až tak off topic. Víno je přeci mléko starců :) Jinak s tebou ale nemohu souhlasit v tom, že víno z Francie, rovná se kvalita. Jistě je zde řada vynikajících oblastí, v nich dobrých vinařů a dobrých vín, ale také spousta dobře zabaleného a etiketovaného konzumu. Já osobně dávám v červených vínech přednost španěkským z oblasti Rioja (Tempranillo s trochou Granachy). Z bílých asi jedny z nejlepších ryslinků najdeš v Alsasku na francouzské straně Rýna a nakonec ani Sylvánské z Moravy není k zahození (ten kdo toto nevýnosné víno pěstuje, ví proč).
Sedlčany, Praha 3 - Vinohrady
Oslík 03.06.2008 08:56:09
Tak mě osobně mléko nevadí, ale dávám přednost čerstvému v pet lahvích proti krabicovému. Výjimečně jsem byl na přednášce, když se to probíralo, tak můžu poučovat: Krabicové mléko se musí víc zahřát a zchladit nebo jak, aby bylo trvanlivé, tak tam není tolik vitamínů a ještě nějaké živiny tam nejsou, oproti tomu v lahvích. Jinak ale údajně mléko s obsahem tuků 0,5 % ani nemá cenu kupovat, to je jen obarvená voda… Tak si občas dám mléko s 1,5% tuku, sem tam jogurt, ale ne moc často. To už spíše sýry – ementál, uzený nebo hermelín, občas ovčí sýr… Ale zase mám rád uzeniny, tak asi ještě nejsem úplně hotový běžec. :P Michal M: Nepálí tě žáha od doby, kdy nepiješ mléko? To se mi zdá divné, mě naopak když někdy po tréninku pálí žáha, tak si vezmu mléko a zlepší se to…
Strakosh 03.06.2008 09:40:35
Jako vegetarián mléčné výrobky samozřejmě konzumuji, nejvíc tvaroh, jogurty a sýry všech druhů. Samotné mléko jen ke cornflakes ráno. S trávením problémy nemám, asi patřím k potomkům Hunů :)
Běhouš 03.06.2008 12:38:47
[quote=Zdeninka]Živočišné mléko vůbec nepiju, protože mi je po něm vždy špatně.[/quote] Takových lidí je dost, viz http://en.wikipedia.org/…_intolerance Ještě horší je naštěstí vzácná porucha http://en.wikipedia.org/…Galactosemia
iceman 22.06.2008 17:08:17
Ahoj. Sice jsem tu nečet v tomhle topicu uplně všechno,ale vyjádřím se k mléku a mléčným výrobkům takto:
Všechny mléčné výrobky obsahují kasein, to jest bílkovina těžce stravitelná pro tělo, po 2 hod. se začne uvolňovat do těla a drží se po dobu 5–8 hodin. Z toho bych vyvodil: Má nižší index využitelnosti a mnohem delší dobu trávení, to je naprosto nevhodné před a po tréninku, kdy je zapotřebí přijmout lehce stravitelné sacharidy a někdy(záleží na druhu treninku) i trochu bílkoviny. Naopak se to určitě hodí na noc, kdy tělo nemá po dlouhou dobu žádný příjem proteinů. A přes den bez treninku je to víceméně jedno
Můj názor na mléko: Nejsem tele, abych pil mléko a to mléko, co prodávaj v supermarketu není mléko ale tekutá s…a. Kdyby jste chtěli odkojit mládě nějakého zvířete na tomhle mléku tak asi moc dlouho nevydrží, nebo vydrží ale bude z něj troska.
Mléko jako takové má špatnou stravitelnost a tak z těch bílkovin využije minimum. Proto když mléko tak jen občas a ne před a po treninku. A ještě nakonec: Mléčné výrobky dělají v organismu „bordel“ (zasí.ají) ho a to není dobře. proto, když se připravujete na nějaký závod a chcete se dát do formy tak vedle všeho ostatního je taky vyřazení všech mléčných výrobků ze stravy.
Brno (Újezd u Brna)
Stanislav Junga 23.06.2008 09:28:38
iceman : je vidět, že ti mléko nejede a špatně ho trávíš, ale je potřeba si uvědomit, že je hodně lidí, kterým to tráví bez problémů a mléčné výrobky pak mají hlavně pozitivní efekt. Já si snídani a večeři bez nějakého mléčného výrobku nedovedu představit, a sem tam do mě padne třeba celý litr zcela bez následků (polotučné, nebo plnotučné) , žádný bordel nepociťuji. Jo a taky nejsem tele, aspoň doufám :).
pug 23.06.2008 16:15:06
To iceman: Že mlíko vyloženě ubližuje lidskému organismu, je třeba dobře dokumentovatelné na mongolských pastevcích. Jejich výživový extrém je založen prakticky na mléce, sem tam proložený lojem a červeným masem nebo ovařenou dobytčí hlavou i s mozkem. Do toho téměř úplná absence rostlinné složky. A výsledek? Pastevec potom už ve svých devadesáti letech není schopen jezdit na koni, protože má slabý zrak a musí být tedy pasivně dootráven mlékem podávaným vlastními potomky. A co hůř, zhruba v 80-ti už není schopen ládovačkou zasáhnout jakéhosi toho pouštního sfiště, nebo co to tam je. Průměrná délka dožití mongolců je asi 64 let (to je to zabordelení mlíkem) a z toho je velké procento přisuzováno umrtím úrazy(že by udupání kravou při odběru mlíka anebo pády na konev na mlíko?) To vše navzdory více než 80% výskytu špatného vstřebávání laktozy v populaci(http://www.springerlink.com/…p74m08g2180/), souhrnné informace o mongolských reáliích jsou třeba tu (http://www.britannica.com/…446/Mongolia). Mlíko je ludra…
iceman 24.06.2008 14:56:48
[quote=Stanislav Junga]iceman : je vidět, že ti mléko nejede a špatně ho trávíš, ale je potřeba si uvědomit, že je hodně lidí, kterým to tráví bez problémů a mléčné výrobky pak mají hlavně pozitivní efekt. Já si snídani a večeři bez nějakého mléčného výrobku nedovedu představit, a sem tam do mě padne třeba celý litr zcela bez následků (polotučné, nebo plnotučné) , žádný bordel nepociťuji. Jo a taky nejsem tele, aspoň doufám :).[/quote] Ano, máš pravdu, nejede mi – špatně ho trávím (laktozu)..Dříve jsem jedl hodně, až moc ml. výrobků ale ted mi vůbec nechybí, občas do mě padne jogurt, tvaroh, sýr.. ale mléko vůbec (max. puding) Neříkám že jsi tele (blbě sem to do toho příspěvku napsal, tak aby si to někdo nevykládal špatně), je vidět že nemáš problém s trávením mléka, tak to je OK a můžeš za to být rád..
iceman 24.06.2008 15:01:00
[quote=pug]To iceman: Že mlíko vyloženě ubližuje lidskému organismu, je třeba dobře dokumentovatelné na mongolských pastevcích. Jejich výživový extrém je založen prakticky na mléce, sem tam proložený lojem a červeným masem nebo ovařenou dobytčí hlavou i s mozkem. Do toho téměř úplná absence rostlinné složky. A výsledek? Pastevec potom už ve svých devadesáti letech není schopen jezdit na koni, protože má slabý zrak a musí být tedy pasivně dootráven mlékem podávaným vlastními potomky. A co hůř, zhruba v 80-ti už není schopen ládovačkou zasáhnout jakéhosi toho pouštního sfiště, nebo co to tam je. Průměrná délka dožití mongolců je asi 64 let (to je to zabordelení mlíkem) a z toho je velké procento přisuzováno umrtím úrazy(že by udupání kravou při odběru mlíka anebo pády na konev na mlíko?) To vše navzdory více než 80% výskytu špatného vstřebávání laktozy v populaci(http://www.springerlink.com/…p74m08g2180/), souhrnné informace o mongolských reáliích jsou třeba tu (http://www.britannica.com/…446/Mongolia). Mlíko je ludra…[/quote] No tady bude taky hodně záležet jestli se to mléko pije denně a ve velkém množství nebo si dáš 3× za tejden skleničku..
PROFESIONÁL 21.01.2017 23:12:21
Co všechno v mléku najdeme „Mléko je dobré, když jsou zdravé krávy.Pro kvalitu mléka je nejdůležitější dbát na to, co krávám dáváte ke krmení. Co nejvíce se oprostit i při případném léčení krav od hormonů a antibiotik…“ prozrazuje filozofii farem, které dodávají mléko do Mlékárny MILTRA. Zdravé krávy se za péči odmění produktem, který je našemu zdraví prospěšný. „Je to živá potravina, která kromě základních živin jako jsou bílkoviny, mléčný cukr a mléčný tuk obsahuje mimo jiné látky jako je laktoferin, laktoperoxidáza, různé další imunoglobuliny, vitamíny rozpustné v tucích jako je A, D, E. Obsahuje také řadu vitaminů B komplex. Zakysané výrobky z kvalitního mléka pak obsahují soubory mikroorganizmů (laktobacily a další), jež posilují imunitní systém a udržují optimální střevní mikroflóru," Dále „živé“ mléko obsahuje jód, zinek a selen, který je vynikajícím antioxidantem. Z minerálních látek je důležitý draslík, fosfor a hořčík. V době růstu a dospívání, ale i ve vyšším věku potřebujeme vápník (zejména na kosti). Také ten nám mléko dodá a navíc obsahuje i vitamín D, díky kterému je vápník lépe stravitelný. Mléko z Mlékárny MILTRA je základem pro výrobky tzv. Farmářské řady, z nichž některé jsou nositeli loga Vím, co jím (například Farmářská syrovátka s bohatým zdrojem lehce stravitelných bílkovin, vhodná pro redukční dietu, nebo na trhu ojedinělý Farmářský mix, který je směsí syrovátky a zákysu). Samotné mléko ovšem logo Vím, co jím nevlastní. Přísnými kritérii hodnocení neprošlo kvůli své tučnosti. Odříkat si ho ale nemusíme. Jen stačí pohlídat, abychom svůj celkový denní příjem živin uzpůsobili tak, abychom nepřijali příliš příliš mnoho energie prostřednictvím mléčného tuku.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.