Vodič na PIM
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 15:07:34
Našel by se tady někdo, kdo nechce běžet 14.5.PIM a byl by ochoten mi dělat na části tratě vodiče? Hledám někoho, kdo by počkal na 30-tém km a pak by mi pomohl do 41km držet tempo 4:00–4:10/km. Nevím, jestli to není proti pravidlům, ale keńani maj vodičů hafo. Loni jsem běžel od 28km až do cíle úplně sám a to se slušný tempo udržet nedá.
sam 09.04.2006 19:03:40
Proti pravidlům to je. Vodiče může správně dělat jen závodník, který je řádně přihlášen k závodu a hlavně běží od startu. Nemůže tedy naskočit jako vodič v průběhu závodu.
Pavel 09.04.2006 20:06:37
[quote=Lubosh]To by pak nebylo pro Gebrselassieho a spol. problémem dát maraton třeba za 2:02, kdyby každých 5 km měli připraveného čerstvého vodiče.[/quote] Fakt až tak?
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 21:19:27
Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?
sam 09.04.2006 21:28:47
[quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] Pokud nebudeš na placených místech tak se asi každý vykašle na nějaké protesty a tím i na diskvalifikaci, ale sportovní to moc není a já bych asi z takového případného osobáku moc radost neměl.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 09.04.2006 21:31:11
[quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] A kdo to dokáže? Když si někdo (vodič) zaplatí marathon, nepřijde na start a počká na tebe na tom 30km, a protože běží s číslem, nikdo nepozná, že tam ten „zajíc“ nepatří.
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 21:35:20
[quote=Mirek Kostlivý][quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] A kdo to dokáže? Když si někdo (vodič) zaplatí marathon, nepřijde na start a počká na tebe na tom 30km, a protože běží s číslem, nikdo nepozná, že tam ten „zajíc“ nepatří.[/quote] no myslel jsem spíš,že by běžel bez čísla. nebo bych mu dal starý z loňska..
sam 09.04.2006 21:37:50
[quote=Mirek Kostlivý][quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] A kdo to dokáže? Když si někdo (vodič) zaplatí marathon, nepřijde na start a počká na tebe na tom 30km, a protože běží s číslem, nikdo nepozná, že tam ten „zajíc“ nepatří.[/quote] Když to vezmeš ad absurdum, kdo dokáže, že si někde trochu zkrátíš trať, víš li kde. A také to neuděláš, protože by to byl podvod a osobák za cenu podvodu přeci nemá žádnou cenu. Vím, že to není úplně rovnocené srovnání, ale jde přeci i jen o princip.
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 21:47:40
[quote=sam][quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] Pokud nebudeš na placených místech tak se asi každý vykašle na nějaké protesty a tím i na diskvalifikaci, ale sportovní to moc není a já bych asi z takového případného osobáku moc radost neměl.[/quote] proč? pořád bych to musel uběhnout sám bez pomoci, nepojedu na kole,ani tramvají:) není přeci rozdíl,jestli běžím za regulérním závodníkem,nebo vodičem co běží od startu, nebo vodičem kterej se přidal někde v půlce…není to moje vina, že v Praze na 2:48 běží tak málo lidí… kdo ví, třeba tam někdo poblíž bude, ale pokud bych měl zas posl. 14km běžet jako časovku tak je mi jasný, že to prostě nemůžu zvládnout
sam 09.04.2006 21:56:30
[quote=Lubos M][quote=sam][quote=Lubos M]Mohlo by to pro mě znamenat diskvalifikaci?[/quote] Pokud nebudeš na placených místech tak se asi každý vykašle na nějaké protesty a tím i na diskvalifikaci, ale sportovní to moc není a já bych asi z takového případného osobáku moc radost neměl.[/quote] proč? pořád bych to musel uběhnout sám bez pomoci, nepojedu na kole,ani tramvají:) není přeci rozdíl,jestli běžím za regulérním závodníkem,nebo vodičem co běží od startu, nebo vodičem kterej se přidal někde v půlce…není to moje vina, že v Praze na 2:48 běží tak málo lidí… kdo ví, třeba tam někdo poblíž bude, ale pokud bych měl zas posl. 14km běžet jako časovku tak je mi jasný, že to prostě nemůžu zvládnout[/quote] Asi je to věc názoru a cítění. Každopádně pravidla jsou od toho, aby platila pro všechny a tím měli všichni stejné podmínky. Pokud si neangažuješ vodiče, který s tebou bez větších problémů absolvuje celý maraton v tvém plánovaném tempu a použiješ svůj nápad, je to podvod. Samozřejmě, že to uběhneš sám, ale s jistou pomocí, která je proti pravidlům. Proti pravidlům je také doprovod na kole s podáváním občerstvení, kde závodník potřebuje. Přesto se to děje. Ty závodníky samozřejmě na PIMu nikdo nediskne, protože nemá zájem ani na běžcích na tvých předpokládaných 2:48 natož pomalejších. Ale toto považuješ také za normální a v pořádku ? A pokud chceš mít jistotu, že na 2:48 budeš mít okolo sebe běžce, stačí vyladit na Berlín. Není tak daleko a je i rychlejší než Praha. Navíc ten osobák můžeš mít získaný poctivě.
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 09.04.2006 22:06:33
[quote=Lubosh]To je stejné, jako bys běžel za někým, kdo jede na kole. Jistě si to odběhneš sám, ale jakýkoli doprovod je prostě zakázán…[/quote] V Bratislavě takových doprovodů na kole jezdilo mnoho. Je fakt, že není vůbec příjemné, dívat se na neustále se občerstvujícího spoluběžce, zatímco já jsem na suchu.
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 22:07:39
Z morálního hlediska máte asi pravdu, ale… loni dostávali keňani občerstvení z motorky,které si vyžádali, když jim bylo horko a nikdo se nad tím nepozastavil. Berlin jsem chtěl dát loni, ale přišlo zranění a nic z toho nebylo. Bojím se, že když si ho zas letos na jaře zaplatím, může to dopadnout zas stejně a budu to opět sponzorovat,což se mi už nějak nechce:) kdyby šlo přihlásit se třeba 14dní dopředu,bylo by to jiný
Praha 12 - Modřany
Mirek Kostlivý 09.04.2006 22:11:36
[quote=Lubos M]Z morálního hlediska máte asi pravdu, ale… loni dostávali keňani občerstvení z motorky,které si vyžádali, když jim bylo horko a nikdo se nad tím nepozastavil. Berlin jsem chtěl dát loni, ale přišlo zranění a nic z toho nebylo. Bojím se, že když si ho zas letos na jaře zaplatím, může to dopadnout zas stejně a budu to opět sponzorovat,což se mi už nějak nechce:) kdyby šlo přihlásit se třeba 14dní dopředu,bylo by to jiný[/quote] A co to jedoucí auto před vedoucím běžcem? Nekreje ho před protivětrem? Minulý rok jsem to viděl na 1/2 PIMu zblízka jako divák.
Praha 9
Lubos M 09.04.2006 22:13:33
[quote=Mirek Kostlivý][quote=Lubos M]Z morálního hlediska máte asi pravdu, ale… loni dostávali keňani občerstvení z motorky,které si vyžádali, když jim bylo horko a nikdo se nad tím nepozastavil. Berlin jsem chtěl dát loni, ale přišlo zranění a nic z toho nebylo. Bojím se, že když si ho zas letos na jaře zaplatím, může to dopadnout zas stejně a budu to opět sponzorovat,což se mi už nějak nechce:) kdyby šlo přihlásit se třeba 14dní dopředu,bylo by to jiný[/quote] A co to jedoucí auto před vedoucím běžcem? Nekreje ho před protivětrem? Minulý rok jsem to viděl na 1/2 PIMu zblízka jako divák.[/quote] to nevím:) ale občerstvení z motorky, nebo z kola, kde je rozdíl?
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 09.04.2006 22:28:05
[quote=Lubosh]také jsem při 1/2PIM využil mezi 17. a 21. kilometrem služby vodiče, který nebyl přihlášen do závodu. Ale to jsem nevěděl:-)[/quote] Luboshi, jestli běžel celou trať od startu, tak bych se netrápil… Já se také přiznávám: mě podala na 19km moje žena Lenka flaštičku Addidas se 100ml ionťáku.
sam 10.04.2006 07:44:38
Abych diskusi vrátil, kde začala, Lubos M se ptal na vodiče v závěru závodu. Jeho představa je proti pravidlům a jak se s tím on vypořádá, je jen a jen jeho věc. To, že pořadatelé PIM sami porušují pravidla podáváním občerstvení mimo oficiální občerstvovačky je jejich bída a dělají to asi s vidinou zlepšení rekordu závodu. Že i mnozí ostatní závodníci využívají zakázanou pomoc také není v pořádku. To ale pro mě neznamená, že bych měl pravidla porušovat také. Lubose M asi nikdo nikdo nediskne, protoze ho ani nikdo neudá, takže to zůstává jen v té rovině morálky a toho, jestli mu za to osobák stojí.
Beroun
mirek hasal 10.04.2006 08:51:12
Řečeno slovy Mirka Dušína je to nečestné a nesportovní. :) Souhlasím se Samem.
Praha
Radek Narovec 10.04.2006 09:27:16
Do detailu vzato i přítomnost „oficiálních“ vodičů (myslím ty s balónky) je přeci podporou a nikdo nezpochybňuje osobáky těch, kteří se „vezli“. Navíc jaký je rozdíl mezi vodičem, který po dejme tomu 30km odstoupí, proti tomu, po kterém se ptal Luboš M.? Luboši, já ti každopádně přijdu aspoň zakřičet, teda vlastně Vám všem!
sam 10.04.2006 10:02:33
[quote=Radek]Do detailu vzato i přítomnost „oficiálních“ vodičů (myslím ty s balónky) je přeci podporou a nikdo nezpochybňuje osobáky těch, kteří se „vezli“. Navíc jaký je rozdíl mezi vodičem, který po dejme tomu 30km odstoupí, proti tomu, po kterém se ptal Luboš M.? Luboši, já ti každopádně přijdu aspoň zakřičet, teda vlastně Vám všem![/quote] Oficiální vodiči pořadatele jsou za prvé dostupní všem, kdo je chtějí použít a za druhé běží od startu. Radku, ty opravdu necítíš ten rozdíl mezi vodičem nějakého Keňana, který ho táhne do 30. kilometru a pak to již musí závodník dotáhnout do konce sám a tím, kdy právě na 30. kilometru naskočí do závodu čerstvý kůň a táhne závodníka ke kýženému času do cíle ? Ale jak psal Jura, je to opravdu o těch hranicích vnímání, co je a co již není nesportovní.
Brno
running-observer 10.04.2006 10:15:57
[quote=Jura]Je to vše o nesportovním chování… podobně jako běžec, kterého „tahá“ výkonostně lepší kamarád na čas pod 4 hodiny.[/quote] Myslím, že pro sama pravidla by nám trochu unikla podstata. Domnívám se, že zatímco na špičce (kde jde o umístění, peníze a rekordy) je nutno na tato pravidla přísně dbát, u běžců s ambicemi na 3,5 hod či na 4 hodiny (nebo více) označit pomoc vodiče za nesportovní jde už proti smyslu tohoto konání: myslím, že lecjaká pomoc (nemyslím tím někoho svézt kousek autem nebo na kole) směřující k tomu, aby člověk uběhl svůj první (nebo i další) maraton, aby se naučil rozvrhnout své síly, je prospěšná. Vždyť to jsou věci, které se člověk na tréninku zas tak lehko nenaučí. Ale využívat vodiče, který běží jen část závodu, mi připadne nepřirozené a zbytečně ambiciózní. Pokud tedy organizátoři poskytují vodiče na časy 3,5 nebo 4 hodiny, je to dobře. Sami organizátoři vědí, proč neposkytují vodiče na čas 2:05
Praha
Radek Narovec 10.04.2006 10:55:19
Stejně je krásné, jak tady do sebe šijeme a pak si jdeme dát spolu 30 kilometrů :) Já jsem schválně popíchnul debatu, aby řeč nestála. Jasně že to je celé s těmi vodiči trochu obludné, ale i Lubošův cíl kolem 2:50 je pořád na míle daleko nějaké špičkové soutěžní úrovni, tak mi přišlo úsměvné, že jste jej hned začali takhle natírat nebo dokonce srovnávat jeho pokus se světovými rekordem. Neberem to všechno až moc vážně?
Praha
Radek Narovec 10.04.2006 11:10:00
Ach jo…
sam 10.04.2006 11:34:37
[quote=Radek]Stejně je krásné, jak tady do sebe šijeme a pak si jdeme dát spolu 30 kilometrů :) Já jsem schválně popíchnul debatu, aby řeč nestála. Jasně že to je celé s těmi vodiči trochu obludné, ale i Lubošův cíl kolem 2:50 je pořád na míle daleko nějaké špičkové soutěžní úrovni, tak mi přišlo úsměvné, že jste jej hned začali takhle natírat nebo dokonce srovnávat jeho pokus se světovými rekordem. Neberem to všechno až moc vážně?[/quote] Já si až tak nemyslím, že do LuboseM nějak extrémně šijeme. On se v rámci diskusního fóra zeptal a my mu v diskusi odpovídáme. Je poměrně obvyklé, že se lidé v názoru na stejnou věc neshodnou, ale to je už život. Víš jaká by to byla nuda, kdybychom si zde jen bouchali po zádech, jací jsme kabrňáci a jak všechno co děláme, děláme dobře
petrp 10.04.2006 12:15:16
[quote=Radek]Stejně je krásné, jak tady do sebe šijeme a pak si jdeme dát spolu 30 kilometrů :) Já jsem schválně popíchnul debatu, aby řeč nestála. Jasně že to je celé s těmi vodiči trochu obludné, ale i Lubošův cíl kolem 2:50 je pořád na míle daleko nějaké špičkové soutěžní úrovni, tak mi přišlo úsměvné, že jste jej hned začali takhle natírat nebo dokonce srovnávat jeho pokus se světovými rekordem. Neberem to všechno až moc vážně?[/quote] Tady nejde o to se vzájemně natírat, jenom k tomu kluci napsali svůj pohled na věc. Například v sobotu ve Stromovce si jeden závodník zkrátil na otočce trať asi o 5 metrů a já si říkal, proč vlastně závodí? Co si dokazuje? A pak v cíli se soupeři živě diskutuje, jaký měl čas…
Ale k tématu. Pokud běháš jen pro sebe a srovnáváš svůj výkon jen se svými předchozími výkony, pak to pro tebe třeba má smysl. Pokud svůj výkon ale porovnáváš s kamarády, pak jejich a tvoje časy mají úplně jinou hodnotu a srovnání nemá smysl, protože nemáte společná pravidla.
Praha
Radek Narovec 10.04.2006 12:29:31
Rozumný názor, Petře. Mám pocit, že Luboš M. si chce vyzkoušet ze sebe vytáhnout maximum a volí tuto – pro mne masochistickou, pro jiné možná nesportovní – cestu. Jak ho znám, tak určitě nebude machrovat případným osobákem nebo umístěním, viz jeho reakce na předchozí úspěchy. K té sobotě, taky jsem koukal, když mi někdo přede mnou najednou odbočil někam za strom a běžel po trávě, ale je fakt, že ta otočka byla divně značená.
petrp 10.04.2006 12:47:47
Luboši, abys neřekl, že tady nikdo není kamarád, já bych ti toho vodiče udělal. Mám s tím ale osobní problém, nacpat se do závodu, když nezaplatím startovné. Zkusím se zeptat šéfa vodičů Miloše, jestli by mi organizátoři něco takového dovolili, když se na trati nebudu občerstvovat, do cíle nedoběhnu a ty tím taky žádnou cenu nevyhraješ…
Praha 9
Lubos M 10.04.2006 15:28:17
[quote=petrp]Luboši, abys neřekl, že tady nikdo není kamarád, já bych ti toho vodiče udělal. Mám s tím ale osobní problém, nacpat se do závodu, když nezaplatím startovné. Zkusím se zeptat šéfa vodičů Miloše, jestli by mi organizátoři něco takového dovolili, když se na trati nebudu občerstvovat, do cíle nedoběhnu a ty tím taky žádnou cenu nevyhraješ…[/quote] Tak to je super,díky. Uvidíme, co na to Miloš. Pořád si myslím, že to není nic nesportovního, když můžou mít vodiče lidi, co běží na 3:00,3:30 atd., mají je i keńani, i nejlepší ženy, ten kdo chce běžet třeba na 3:10 si vždycky v davu najde někoho, za kým může viset. Proč by to mělo být nesportovní od někoho, kdo chce dát jednou v životě třeba 2:50? Loni běželo pod 3hod asi jen 90 lidí, což je hrubým odhadem tak 2 lidi do minuty, je velmi malá šance, že budu mít to štěstí běžet za 30km v nějaké dvojici nebo dokonce ve skupince. A není přeci rozdíl ve výsledném výkonu běžce, jestli visí za vodičem, který s ním běží už od startu, nebo za vodičem, který s ním běží třeba 10km někde od půlky. A jestli tímto způsobem získám lepší umístění a doběhnu místo na 70.místě třeba na 65.místě je myslím taky úplně jedno,ne? Kdyby organizátoři postavili vodiče i na 2:45, bylo by po problému a pokusil bych se viset za ním, ale takhle si myslím, že těch pár lidí, kteří se pokouší běžet někde mezi 2:30 a 3:00 je prostě v nevýhodě.
Praha
Radek Narovec 10.04.2006 16:15:17
[quote=Lubosh]V této souvislosti doporučuji Speed Tirol Marathon z Brenneru do Innsbrucku. Běží se to pořád z kopce, takže osobák prakticky zaručen:-)) http://www.tirol-speed-marathon.com/[/quote] Teď mi to teprv došlo, kde se to běží. Tam bych se bál, že se kopnu patou do hlavy :D
Praha 5 - Barrandov
Rosťa 10.04.2006 20:17:10
[quote=Lubosh]Pokud vím, stojí tam, že závodník nesmí použít občerstvení mimo oficiální občerstvovačky. A třeba ta pořadatelská motorka je oficiální občerstvovačka:-)[/quote] Prohledal jsem celou stránku PIM a nikde jsem takové ustanovení nenašel. Docela mě to zajímá, protože při závodech piju mnohem víc, než ostatní. Když si na opasku nesu 4 flaštičky, tak to je taky občerstvení mimo oficiální občerstvovačky? Když si na ocifiální občerstvovačce vezmu svojí flašku, kterou jsem si tam nechal doručit, ponesu ji dál a piju z ní průběžně ještě 2 km tak to je taky proti pravidlům? Já bych v tom případě nemohl běhat závody. Třeba na 1/2M má být občerstvení každých 5km ale v Praze na 20km není nic, až v cíli. Ve Švýcarsku měli na 1/2M 5× občerstvení. To tam mají jiná atletická pravidla? Určitě ne, jen tam běhá mnohem víc tragédů a pořadatelé na ně víc myslí, myslím.
Praha 9
Lubos M 10.04.2006 20:42:52
Radek: děkuju za obranu, netušil jsem, že se do mě takhle pustěj. Chvílemi jsem si připadal jak zločinec. Srovnávat mě s Tergatem a spol. je už hodně ujetý:) Petrp: ať už to vyjde, nebo ne, když budeš někdy v budoucnu potřebovat vodiče, můžeš se na mě obrátit, rád pomůžu Lubosh: kdybych to běhání nebral vážně, v životě bych nezaběhl ani 3:30, možná bych se ani nepodíval do cíle. Snažím se jen překonávat svoje hranice a maraton pod 2:50 je už někde za ní, vím že zvládnout to bez vodiče je pro mě téměř nemožné, ale s vodičem je šance větší. Neříkám, že se mi to povede, ale kdybych to nezkusil, mohl bych si to jen zbytek života vyčítat. Musím se o to pokusit tady v Praze, nemůžu čekat půl roku na nějaký Berlín, to jsem zkusil loni, věnoval tomu celé léto a víš jak to dopadlo. Vše v dobrém, L.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.