Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Brno
Petr Kaňovský 25.11.2016 21:45:59
>> jm1, 25. 11. 2016 21:40:49
Z kým ověřených receptů?
jm1 25.11.2016 21:59:46
>> Petr Kaňovský, 25. 11. 2016 21:45:59
Všechno to začalo vánočním dárkem – Kurzy vaření „u Kastelana“ pod vedením Michala Götha.
gilwen77 25.11.2016 22:03:55
jm1 muž Dnes 21:37:31
>> gilwen77, 25. 11. 2016 20:58:11
Pozdě
>> max39, 25. 11. 2016 20:59:17
IMHO je jedna věc je mít „chuť“ na suroviny, ze kterých se vaří, druha chuť výsledného jídla.
A ja se v me původní otazce nepřímo ptal, zda Ti DOPRAVDY chutná vic zelenina s máslem, nez s olejem
Dočasný prispevek
Dočasně trvalý
max39 25.11.2016 22:06:01
>> jm1, 25. 11. 2016 21:37:31
"""A ja se v me původní otazce nepřímo ptal, zda Ti DOPRAVDY chutná vic zelenina s máslem, nez s olejem"""
A ja sa opat vratim k uz raz napisanemu môjmu prispevku:
"""Dnes maslo,zajtra,olivac,pozajtra kokosak-nahodny vyber podla chuti-ziadna veda tam nieje:-)."""
MAX
jm1 25.11.2016 22:39:56
>> gilwen77, 25. 11. 2016 22:03:55
poučení PRO PŘÍŠTĚ: nedivat se na dobrý film v TV souběžně s psaním „dočasných“ příspěvku
>> max39, 25. 11. 2016 22:06:01
Jde o chuť na SUROVINY, anebo na DOBRE (sic pravda NEZNAME/nevyzkousene) JIDLO?
Jeden z hrdinu filmu se jmenoval Max
Slaný
EdCable 25.11.2016 22:48:28
Jak jsem psal drive, Margit Slimakova ma pripravenou serii rozhovoru na tema sacharidove restrikce, prvni je s diabetolozkou MUDr. Hanou Krejci zde.
Jinak chysta se solidni web zabyvajici se LCHF stravou. Zvysuje se navic tlak na „celni mista“, aby se rozebehly pilotni studie dopadu tohoto typu stravovani na zdravi v ceskem prostredi. Osobne jsem skepticky, ze se to rozebehne (alespon v ramci „Prazske galerky“ soustredene kolem Motola, zajimaveji se mi jevi nekteri lide z Brna, kteri jsou otevreni EBM oproti ABM), ale rad se necham prekvapit.
max39 25.11.2016 23:20:08
>> jm1, 25. 11. 2016 22:39:56
Hmm.
Tak u mna sa zda,ze ked idem varit jedlo(hoc nezname alebo vymyslene),vychadzam z rovnice dobre suroviny(predstavim si pre mna dobre suroviny) = dobre jedlo(a predstavim si finalne jedlo).
Musim vsak priznat ,ze sa mi obcas stane ,ze aj pri pouziti vybornych surovin je finalne jedlo na h…o .
Ale beram aj to ,ze dobry kuchar by vedel vykuzlit dobre jedlo z pre mna nie prilis vabnych jedal.
No ano tych MAXov je akosi moc.Ale zrovna Ocelovu past mam rad.
MAX
jm1 26.11.2016 00:06:59
>> max39, 25. 11. 2016 23:20:08 …dobre suroviny…
Na druhou stranu … mane si vzpominam, ze v pocatcich vlakna „Prosim o pomoc“ u Tebe treba takove ryby do soupisu „dobre suroviny“ ROZHODNE NEPATRILY
rudo 26.11.2016 04:42:31
>> max39, 25. 11. 2016 23:20:08
" Musim vsak priznat ,ze sa mi obcas stane ,ze aj pri pouziti vybornych surovin je finalne jedlo na h…o . "
ale to je cely zmysel vsetkeho snazenie pri pestovani potravin a priprave jedla
ciel je jasny:
splachnut to pitnou vodou v modernej civilizacii
rudo 26.11.2016 04:47:02
my nie sme taliani, lenka
takze pre nas je maslo prirodzene na rozdiel od olivacu
na slovensku su maslove stromy vysadene vsade ale olivove som nevidel
jm1 26.11.2016 09:59:14
>> EdCable, 25. 11. 2016 22:48:28
Nechce se mi googlit , mohu proto par dotazu ?
- kdo je to Margit Slimakova ?
- co znamenaji Tve zkratky EBM a ABM? Anti-ballistic missiles to nejspis nebudou, ze?
max39 26.11.2016 10:15:49
>> jm1, 26. 11. 2016 00:06:59
Pravda.A bohuzial to stale na 90% plati.
Su vynimky(dost chabe) vo forme poolotovarov-trescia pecen,sardinky v olivovom oleji,tuniak,krevety,losos.No nie je to tak ,ze by som po nich vyslovene tuzil-skôr ako zdravy doplnok.
Je to skoda.
MAX
Brutto 26.11.2016 11:57:09
>> vincent_vega, 25. 11. 2016 12:33:08
Myslim, ze v tom mlieku/smotany v kave nie je zas tolko tuku, ze by to az tak ovplyvnovalo funkciu zlcnika ako to pan opisuje. Rakovina hrubeho creva nie je z kavy s mliekom, ale z inych ovela vacsich sajrajtov, ktore do seba ludia denne cpu. Taktiez nejako nechapem ten fetis kavickarov okolo kavy, ze aku, ako a olko prazit a podobne hovadiny. Pre mna je kava ako kava a pouzivam ju len ako prostriedok na stimulaciu. Samozrejme s poriadnou davkou masla, kokosaku alebo MCT :))).
rudo 26.11.2016 12:58:03
[re mna je dolezite odkial vyrobky a zvyky pochadzaju a kto a kedy ich zavliekol do nasich krajin
alkohol = rimske legie + RKC
kava = od arabov a teda kavickarstvo je islamizacia europy, je to vzyvanie alaha
tabak = od arabov a scasti od indianov, cize zase je to islamizacia aj ked v nasej tzv modernej dobe sa fajciarstvo povazuje za utok americkych tobacco corporations
cacao+cokolada = dosledok holandskeho a belgickeho kolonializmu, vytvorit zavislu europu aby sa vydieranie afriky na urovni podvedomia zdovodnilo
snucho 26.11.2016 14:07:06
>> rudo, 26. 11. 2016 12:58:03
Naozaj si myslis ze kakao a cokolada bol prostriedok na zdovodnenie kolonizacie/zotrocovania ??
rudo 26.11.2016 14:28:21
>> snucho, 26. 11. 2016 14:07:06
nie nemyslim
ale teraz sa to v tom kontexte zacina objavovat v diskusiach
Eulenspiegel 26.11.2016 15:21:46
>> rudo, 26. 11. 2016 12:58:03
To by ovšem vysvětlovalo tu nápadnou tvarovou podobnost mezi automaty na kafe a Kaabou v Mekce.
Slaný
EdCable 26.11.2016 19:42:41
>> jm1, 26. 11. 2016 09:59:14
Margit je medialne vcelku znama „talking head“ ve vyzive, osobne vegetarianka. Jejim nejvetsim pocinem byl podil na rozjezdu a medializaci iniciativy Skutecne zdrava skola, velky tlak na paradigmatickou zmenu toho, jak hodnotit vareni ve skolach, na zmenu stravovaci vyhlasky.
EBM = Evidence based medicine; ABM = Authority based medicine.
snucho 28.11.2016 17:20:45
https://fitcult.refresher.sk/…si-sportovec
nieco k diskusii
Černé Voděrady
MartiNo 28.11.2016 18:01:02
>> snucho, 28. 11. 2016 17:20:45
jako že by se tu ta diskuze rozběhla znovu celá od začátku?
Brno
Petr Kaňovský 28.11.2016 18:05:40
>> MartiNo, 28. 11. 2016 18:01:02
Ono to bude tak, že o většině tématů se už napsalo tolik, že se na ty dřívější příspěvky vesměs zapomnělo, takže lze použít metodu z Milošova webu a občas některé zajímavější „recyklovat“.
rudo 28.11.2016 18:22:10
>> MartiNo, 28. 11. 2016 18:01:02
to je nak brzo, cyklus je 5200 let
snucho 28.11.2016 18:57:52
>> MartiNo, 28. 11. 2016 18:01:02
tak viem ze sa to tu (nielen v tomto vlakne)milionkrat preberalo, ale myslim ze ten clanok ma celkom hlavu a patu, tak preto som ho sem hodil. iste rozumies
Slaný
EdCable 28.11.2016 20:50:29
>> snucho, 28. 11. 2016 17:20:45
1.) Neni zadny duvod se domnivat, ze na bezlepkove strave se zhorsi vykon.
2.) Existuje mala sance, ze se ti zlepsi zdravi.
Takze jediny argument (udiv nad chovanim druhych pro me neni argument) je vlastne toto:
„Je však potrebné uvedomiť si, že bezdôvodným dodržiavaním bezlepkovej diéty sa vystavujeme rizikám niektorých nutričných deficitov, a to najmä vtedy, keď je bezlepkový režim kombinovaný aj s celkovým obmedzovaním sacharidov. Tie sú pre nás najmä v celozrnnej podobe hlavným zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny listovej, nehovoriac o tom, aké dôležité sú v strave športovcov.“
Bezlepkovymi a nizkosacharidovymi zdroji vlakniny jsou zejmena zelenina a orechy, dale pak napr. avokado, kokos, olivy.
Vitaminy skupiny B jsou zejmena v zivocisne strave, dale pak taky napr. v oresich.
Kyselina listova se vyskytuje zejmena, jak nazev napomina, v listove zelenine.
Co se tyce dulezitosti sacharidu ve strave sportovcu, tak zalezi na prioritach. Nizkosacharidova whole-food (a tedy prirozene bezlepkova) strava muze mit (a taky nemusi, hej) vela zdravotnich prinosu. Rekl bych, ze pro normalniho neprofesionalniho sportovce je zdravi prednejsi a mel by se zabyvat zdravou stravou, ne vykonnostni.
Takze za me je to proste placani a ne neco.
P.S.: Autor jeste pise toto: „Určite je na mieste, aby športovci pred zahájením bezlepkovej diéty konzultovali svoju stravu s odborníkmi a brali vždy do úvahy pozorovania a odporúčania založené na vedeckých dôkazoch.“
K nizkosacharidove strave pise Kasper (Výživa v medicíně a dietetika, 11. vydání, 2015, str. 528): „Opakovane se vyskytujici tvrzeni, ze by vyziva chuda na sacharidy mela nepriznive zdravotni nasledky, nikdy nebyla prokazana“
Černé Voděrady
MartiNo 28.11.2016 21:00:08
>> snucho, 28. 11. 2016 18:57:52
Nooo, hlavu a patu… např. tvrzení, že
sacharidy „sú pre nás najmä v celozrnnej podobe hlavním zdrojem vlákniny, vitamínov skupiny B, vrátanie kyseliny listovej,nehovoriac o tom, aké dôležité sú v strave športovcov“
mi připadá poněkud bezhlavé, jaksi vytažené z paty
EDIT: no, než jsem svoji reakci odklepla, EdCable to hezky rozepsal kousek po kousku… díky.
jm1 28.11.2016 21:53:42
>> EdCable, 28. 11. 2016 20:50:29
Obavám se, ze speciálně v tomto vlákne se zaměňují pojmy „výživa chudá na…“ a výživa " BEZ … "
Slaný
EdCable 28.11.2016 22:12:08
>> jm1, 28. 11. 2016 21:53:42
Kasper pod pojmem „vyziva chuda na…“ ma na mysli asi plus minus 75 g sacharidu bez rozliseni vlakniny (odkazuje pritom na Lutze, dale zminuje Atkinse ci „paleolitickou dietu“).
Rekl bych, ze malokdo tady definuje nizkosacharidovou stravu jako stravu bez sacharidu (coz je technicky asi nemozne).
rudo 29.11.2016 05:46:17
ti co tak moc propaguju obilie zvacsa do stravy nezahrnuju prave zelene listy
takze pre nich obilna strava v podstate implikuje : strava bez-listova
a su pripady : strava bez-zeleninova
vzdy ma zaujimalo preco nabozenske vegetriantsvo malo stravu obilnu, obilno ovocnu a obilnu mliekovu a takmer bez zeleniny
akoby si ten pojem z angliny : vegetarian neprekladali vo vyzname
vegetable = zelenina
ale ako
vegetit = teda bezvladne existovat v obilnom (opiatovom) stave
rudo 29.11.2016 05:48:19
a dalej : akoby vegetariansky odpor ku masu pochadzal v skutocnosti z toho
ze zvierata sa zivia (tie jedle zvierata) iba zeleninou a v podstate iba zelenymi listami a inymi castami zelenych rastlin
a tak vegetarian odmietajuci zeleninu a specificky zelene listy nebude jest ani zvierata, ktore z tych zelenych listov vyrastli
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.