Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.12.2013 13:00:34
>> rudo, 11. 12. 2013 21:20:21
…v tom článku ale peanut oil nepochopitelně doporučují!
Arašídy se dají jíst:
- syrové, akorát chutnají jako polosyrová čočka, a asi s ní budou mít dost společného, třeba diskutabilní stravitelnost kvůli některým rostlinným obranným látkám
- vařené, kdy se do nich dostane dost vody, takže tuk a bílkoviny klesají na polovinu, sacharidy zůstávají
- pražené na sucho – to jsou ty ve „skořápce“ (lusku)
- pražené na oleji – většinou solené, ale prodávají se běžně i nesolené
Kromě těch vařených (14 B, 22 T, 13 S) mají všechny zhruba stejné poměry živin (25 B, 50 T, 13 S) a ve všech případech tvoří 1/3 tuku ω-6 a žádné ω-3, bohužel.
jm1 12.12.2013 14:03:43
>> oblivion, 12. 12. 2013 13:00:34 …vařené, kdy se do nich dostane dost vody, takže tuk a bílkoviny klesají na polovinu…
Voda + bílkoviny = 1/2 bílkovin ?
tiborw 12.12.2013 15:41:54
>> satch, 12. 12. 2013 09:39:15 Precitaj si:
http://eatingacademy.com/…e-bad-for-us
Cholesterol si telo vyraba aj vtedy ked ho neprijmas v potrave. Jedna sa o latku tukovej povahy. Este v 90tich rokoch sa za normalnu hladinu povazoval celkovy cholesterol 6,5 hoci dnes to je uz len 5 (asi aby sa dalo predpisat viac liekov
Ak mas v tele zvyseny cholesterol, urcite to nie je preto ze ho prijmas v nadmernych davkach z potravy, ale preto ze v tele prebiehaju zapalove procesy. Treba najskor odstranit zapal a potom sa hladina cholesterolu upravi sama.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 12.12.2013 19:39:59
>> jm1, 12. 12. 2013 14:03:43
Ano. 100 g arašídů + 66 g vody = 166 g vařených arašídů. Ale stále jen 25 g B, takže ve výsledku 15 g B na 100 g vařených arašídů. Pokud však nejsou arašídy schopné tolik vody vstřebat (to byla jen hypotéza), pak je možné, že se část tuku a bílkovin do vody při vaření uvolní. Pravděpodobně mix obou vlivů. Pokud nejsou ty tabulkové údaje špatně, tak na příčině změny ani nezáleží…
rudo 12.12.2013 21:08:18
>> Spidla, 12. 12. 2013 12:13:35
momentalne ano, ale uz ma intuicia nuti s tym prestat, maval som dlhe roky bez, ale nemal som dorieseny ten zvysok. na otazko maso ano ale maso nie, pozeram ciste cez moje zdravie, nemam ziadnu eticku ideologiu ohladom jedenia zvierat
jm1 12.12.2013 21:48:33
>> oblivion, 12. 12. 2013 19:39:59 … 100 g arašídů + 66 g vody = 166 g vařených arašídů…
Já myslel, že s buráky je to jak s těstovinami (= pro 2 lidi dáš do hrnce ± 1/4 kg suchých špaget, a jejich „nakynutí“ objemové i váhové během varu „neřešíš“). A BTW, tato hypotéza nevysvětluje konstantní, varem ve vodě neovlivněné procento sacharidů…
rudo 12.12.2013 23:00:02
>> jm1, 12. 12. 2013 21:48:33
hypoteza mi tez nesedi a ju nekomentujem
ale ono je to cele zloziesjie
niekde sa uvadza medzi sacharidmi vsetko teda jednoduche cukry+zlozite sacharidy+nestravitelna vlaknina
nestravitelna vlaknina ale ma cast vo forme tzv RS co su za surova nestravitelna sacharidy, ktore sa teplom – varenim pecenim atd premenia na stravitelne sacharidy a teda z hladsika kalorii pre ludske telo alebo z hladiska prijmu cukrov, vela uvarenych potravin ma viac sacharidov ako v surovom stave.
buraky mozu mat dost vela takychto vlakien co sa varenim stanu stravitelnymi
klasicky prikld su divoke neslachtene babany kotre sa nedaju jest surove, teda daju ale nic z nich.
kedze burak je vlastna sestra fazule, so strukovinami to tiez nejak tak bude ze zo surovej fazule by sme asi moc cukrov nestravili.
takze vareny burak moze vyrazne zmenit pomer B-S-T, pokial sa bery ako S tie stravitelne zlozky
Slaný
EdCable 16.12.2013 17:44:20
Hodne casto se vyzaduji priklady uspesnych sportovcu na low-carb. Tady je jeden priklad omezeneho prijmu sacharidu pomahajicich spickovym sportovcum – hraci L.A.Lakers jsou pod vyzivovym programem s 25 % energie ze sacharidu, stejne mnozstvi proteinu a 50 % tuku (nevejde se to do <100 g pravidla, aby bylo jasno na pocatku, ale pri vydeji se urcite spousta sacharidu spali). ¨
Pri energetickem prijmu rekneme 10 000 KJ se jedna o cca. 150 g sacharidu, pro Petra Kanovskeho je to ekvivalent cca. 200 g sacharidu, pro ty hrace to asi bude trochu vic (prece jenom basketbalovy trening muze byt pekne brutalni).
Dulezity je samozrejme zdroj sacharidu a jidla obecne, je to vlastne to, o cem se tady bavime – pryc s cukry, rostlinymi oleji, prumyslove zpracovanymi jidly, zviraty z velkochovu, dovnitr se zeleninou, grass-fed a free-range zviraty, maslem a plnotucnym mlekem, kvasenymi potravinami. Dokonce zduraznuje potrebu pojidani celeho zvirete vcetne vnitrnosti a vyvaru z kosti.
BTW pristup k jidlu neni jen jako ke zdroji paliva: „Shanahan wants her patients – and, the Lakers are her patients, for lack of a better term –to stop thinking about food as fuel and start thinking of it as medicine.“
http://www.cbssports.com/…ger/24370416
http://www.cbssports.com/…ht-howard-qa
jm1 16.12.2013 18:50:33
>> EdCable, 16. 12. 2013 17:44:20 … vyvar z kosti…
BTW, dobre pripraveny vyvar z kosti je gurmanska delikatesa…
rudo 17.12.2013 01:25:39
American runner Chris Solinsky is a great example, according to Fitzgerald. Despite being unusually tall for a champion runner (he’s 6-foot-1), Solinsky piled up eight state titles in high school and five NCAA Division I titles at the University of Wisconsin. BUt after he graduated and became a professional runner, he failed to make the 2008 Olympic team.
According to Fitzgerald, Solinsky, who raced at 165 pounds during his days as a Badger, took an honest look at his diet. “It wasn’t that great,” Fitzgerald says. “He never cooked. Frozen pizza was a staple. If he had been a 125-pound runner, he might never have been concerned about his diet. But he was 165 pounds, so it was something to think about.”
But after falling just short of making the 2008 Olympic team, Solinsky decided to straighten up his nutrition. “It was intuitive sort of stuff,” Fitzgerald says. “He got rid of the frozen pizzas and made simple substitutions.”
Solinsky’s weight sizzled down to 156 pounds. On May 10, 2010, he ran his first 10,000-meter race on the track at the Stanford Invitational, recording a 26:59.60, breaking the American record, and making him the first non-African to go under the 27-minute barrier. A month later he cracked 13 minutes in a 5000-meter race.
Eulenspiegel 17.12.2013 06:13:06
No počkej, rudo, ale v tom článku není jediné slovo o low-carb. Dokonce je ten článek tak minimálně informativní, že v něm není jediné slovo o tom, CO vlastně ten sportovec jedl… Jediné, co je tam řečeno je, že zmraženou pizzu vyměnil za kvalitní potravny.. Nebos to uváděl jen jako obecný příklad toho, jak je kvalitním stravováním možné vylepšit svůj výkon a nešlo o low carb?
rudo 17.12.2013 09:36:05
>> Eirrikr, 17. 12. 2013 06:13:06
mas pravdu ze to neptari priamo do tejto temy ale vzdy sa debati o tom ze ako schudnut a kolko kalorii takze tema casto odboci inde, dal som to sem koli tomu aby som ilustroval ze sa nejedna o kalorie ale o kvalitu z coho su kalorie poskladane, to je to co sa v debate vzdy straca ked sa zacne len s kalkulackou kalorii
mozno to bolo vhodbnejsie strcit do inej temy o vahe a chudnuti atd
tato tema je ale momentalne aktualna, mas pravdu nedal som to sem ako nizkosacharidovku
Eulenspiegel 17.12.2013 12:16:43
Já to tak nějak pochopil jako jakousi reakci na to, co psal EdCable, moje chyba. No každopádně by ten článek byl zajímavější, kdyby napsali CO jedl.. Jisté ale je, že bramboráky na sádle to nebyly :D
rudo 17.12.2013 12:50:10
>> Eirrikr, 17. 12. 2013 12:16:43
myslim ze podstata toho clanku bola o tom ze kazdy si musi najst svoju specificku zavodnu vahu a jedlo je o kvalite.
na nizkosachrodivke sice mozme splnat povolene cukry ale pritom strava moze byt hodne nekvalitna, takze vsetko so vsetkym suvisi
jm1 17.12.2013 13:41:13
>> Eirrikr, 17. 12. 2013 12:16:43
Prý že jí zejména to, co mu připraví manželka:
… and obviously my wife's cooking has a lot to do with it because she really is into eating healthy and I kind of benefit from that …
Praha
ped7g 17.12.2013 17:31:11
>> jm1, 17. 12. 2013 13:41:13
takze kdyz mu preberu manzelku, zacnu behat desitku za 27min? Zni to lakave, ale nemam na to srdce.
rudo 17.12.2013 21:13:18
>> ped7g, 17. 12. 2013 17:31:11
ale kritocke je to prechodne obdobie kym on este tych 27 ma aj ked bude sa stravivat v stanicnom bufete 5. cenovej skupiny a kym ty stihnes premenit vyhody kuchyne jeho ex do svojich bezeckcyh noh, v tom medizobdobi riskujes ze ta dobehne a co potom
jm1 17.12.2013 22:56:58
>> ped7g, 17. 12. 2013 17:31:11 … zacnu behat desitku za 27min…
NE.
Já to chápu JINAK . Změna stravovacího režimu Ti eventuálně MŮŽE pomoci (když vyčerpáš všechny ostatní metody jak se zlepšit) jít „dál/výš“.
A např. u ± 30-letého Solinského to na 5k dalo zlepšení „jen“ cca 40 s …
rudo 17.12.2013 23:03:38
>> jm1, 17. 12. 2013 22:56:58
ja to vidim inak, nechavat si stravu az ako to posledne ked sa vsetky ine metody atd vycerpaju vidim ja ako principalne nespravnu
tie vsetky ostatne veci co mozu pomoct budu naopak lepsie umoznene popri kvalitnej strave
takze ja by som odporucal opacny pristup, najprv si vymakat tu stravu a az potom zacat na to robit nadstavbu specialnych treninkovych prostriedkov
velmi casto snaha o tazky treninkovy system na nekvalitnej strave vedie k trvaleu aj nevratnemu poskodeniu zdravia.
mi to pripada ako ten ftip – az sa naucite skakat do bazena hlavicky prefektne, potom vam napustim vodu
Praha
ped7g 18.12.2013 00:10:01
>> rudo, 17. 12. 2013 23:03:38
ja trenujem stravu uz od malicka, zial pri kvalite informacii ktore sa ku mne ako laikovi dostanu som vela rokov trenoval nie uplne spravnym smerom, alebo dokonca uplne zlym smerom. (nastastie sa viac riadim chutou nez doporuceniami nejakych uradnikov, takze ma nikdy nenapadlo ze by margarin mohol byt lepsi/zdravsi ako klasicke maslo, sice mi to par ludi tvrdilo, ale ako moze byt lepsie nieco, co sa pouzivalo za vojny ako „nahrazka“ povodneho jedla? Na to staci sedliacky rozum, aby bolo jasne ze nieco nesedi… )
Takze stravu sice postupne upravujem podla aktualnych vedomosti, ale k 27min na 10km sa asi budem musiet nakoniec predsa len pretrenovat, nez prejest…
… Ak ma dobehne, tak… aha, on nie je klasicky vytrvalec 150cm a 50kg s topankami, som sa chcel povodne len smiat… uuuuups… no ako som pisal, nemam na to srdce. :) (ale skor nez o dobrotivost sa bude tentokrat jednat o pripad nizkej statocnosti )
rudo 18.12.2013 00:27:01
>> ped7g, 18. 12. 2013 00:10:01
mas slusnych 21km vzhladom na 10km
tiborw 18.12.2013 07:57:51
>> rudo, 17. 12. 2013 23:03:38
Suhlasim, ved ako to tu uz bolo viac krat povedane, vykonost sa buduje v regeneracnej faze po treningu. A prave strava a stravovacie postupy rozhoduju aka kvalitna regeneracia v skutocnosti bude. Mimochodom nizkosacharidova dieta nie je to iste ako nizkosacharidovy trening.
runtachykard72 18.12.2013 13:47:50
>> ped7g, 18. 12. 2013 00:10:01 ..k 27min na 10km sa eventuálne budeš musieť ako hovoríš-pretrénovať.......umrieť a ešte raz narodiť
rudo 18.12.2013 22:15:19
>> tiborw, 18. 12. 2013 07:57:51
ano 3 tyzdne je nedostatocny cas na akukolvek zmenu, 16T je tiez dost kratka doba, slutocne adaptacie nastanu az po 1–2 rokoch
ale tak ako sa vravi ze bezec zacne byt bezcom az po 6 rokoch systematickeho behania, tak aj otazka pre-trenovania bude mat odpoved dlhsiu ako 2 roky.
TL-CH je zvyv=cajna stategia ultrabezcov na 100 mil a rozne ine dlhotrvajuce aktivity
ovsem tam tie cukrove zavody su tak 2× do roka, nedolezite zavody sa behaju bez cukru
Damon 20.12.2013 13:03:55
Při nízkém příjmu sacharidů se dostavuje krom jiných vedlejších účinků i ztráta síly a na to navazuje snížená vytrvalost. Vyzkoušel jsem osobně, proto bych to nikomu tedy moc nedoporučoval.
davidof 20.12.2013 13:12:05
>> Damon, 20. 12. 2013 13:03:55
já bych doporučoval – si o tom něco nejdřiv přečíst, než začneš nedoporučovat, přinejmenším tuhle diskusi, když už do ní přispíváš
Damon 20.12.2013 13:18:38
>> davidof, 20. 12. 2013 13:12:05 Jo, tak jak to, že jsem se neustále cítil bez energie, malátný, často trpěl zácpou a celkově jsem nebyl ve své kůži. Jestli jsou ještě jiné vedlejší účinky nevím, vyjmenoval jsem jen to, co jsem cítil na sobě.
Ondřej S. (aka
poohDA)
20.12.2013 13:32:34
>> Damon, 20. 12. 2013 13:18:38
Fakt si to tady nejdřív přečti, přes prázdniny na to budeš mít čas.
davidof 20.12.2013 14:33:10
>> Damon, 20. 12. 2013 13:18:38
já se jen musím smát – přes 30 stránek se tady borci snažej vysvětlit nejmenší nuance low carb a pak přijdeš ty…
Praha
ped7g 20.12.2013 19:15:46
>> davidof, 20. 12. 2013 14:33:10
opakovani matka moudrosti.. :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.