Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Brno
Petr Kaňovský 21.11.2013 15:58:32
>> SlavoK, 21. 11. 2013 15:50:37
A co žitný chléb?
Postrizin
SlavoK 21.11.2013 16:07:55
>> Mato, 21. 11. 2013 15:52:09
S ryzovarom koncim v oblasti nametu.
Postrizin
SlavoK 21.11.2013 16:16:46
>> kanovsky, 21. 11. 2013 15:58:32
Asi o dost lepsi. Rozhodne alespn mnohem mene lepku. Jenom bych prozkoumal jestli je zitny chleb z zitne mouky ze 100% nebo z 5% nebo neco mezi tim. Oni to tak vyrobci a obchodnici radi delaji.
Brno
Petr Kaňovský 21.11.2013 16:21:30
>> SlavoK, 21. 11. 2013 16:16:46
Vím, třeba na našem chlebu ale píšou, že žitné mouky je minimálně 90%, tak bych to bral OK. Chuťově je každopádné ještě lepší než bílý, což je pro mě nejdůležitější.
tiborw 21.11.2013 18:40:01
>> kanovsky, 21. 11. 2013 15:18:34
Základným zdrojom gluténu-lepku je múka (najbežnejšia múka pšeničná, jačmenná alebo ražná). Pokiaľ zomelieme celé obilné zrná, hovoríme o celozrnnej múke. Oproti tomu bežne predávaná biela múka hladká, polohrubá a hrubá obsahuje len zomleté obilné jadro – bielok. Bielok je z väčšej časti tvorený škrobmi a asi z 12 % bielkovinami. A práve táto bielkovina je zdrojom gluténu. Ale i samotný glutén je zloženinou ďalších dvoch bielkovín. V prípade pšenice ide o dve bielkovinové časti a to gliadín a glutenín, u jačmeňa je glutén zložený z hordeínu a glutenínov a u raže sa jedná o zmes sekalínu a glutenínov.
Okrem lepku obsahuju obiloviny aj bielkovinu Lectin, ktora sposobuje alergicke reakcie a poskodzuje bunky tenkeho creva Pozri si http://en.wikipedia.org/wiki/Lectin cast Toxicity.
V podstate je teda jedno ci jes chlieb z bielej akebo celozrnnej muky. V pripade celozrnnej muky akurat dostanes do tela o neco viac mineralov a vlakniny.
Ale pozor! pekari odrbavaju spotrebitelov tym ze pecivo prifarbuju karamelom alebo namiesto nazvu celozrnny udavaju viaczrnny aby vyvolali dojem ze sa jedna o „Zdrave“ pecivo.
Slaný
EdCable 21.11.2013 18:49:59
>> kanovsky, 21. 11. 2013 15:18:34
Fytaty brani vstrebavani mineralu – je to problem nejen u psenicnych vyrobku, ale treba i u vetsiho mnozstvi orechu.
Slaný
EdCable 21.11.2013 18:51:11
>> SlavoK, 21. 11. 2013 16:16:46
A co vlastni vyroba?
Eulenspiegel 21.11.2013 19:49:04
Já jsem zvědavý, až se někdo pořádně vyjádří k těm kěňanům co o nich psal chlapík na předchozí stránce… Ta idealistická představa rodinky sedící u ohně míchající v kotlíku no-carb stravu se poněkud vytrácí, teda alespoň mě. btw. co se týče čaje a koňských dávek cukru, taky jsem někde četl, že ho tímhle způsobem konzumujou na kila… kdyby byl pravdivý všechen ten anti-carb fašismus, tak už by dávno měli umřít na (a teď pouze cituji údajné škodlivé účinky cukru, které jsem našel v náhodných článcích) ucpání cév, prudké alergické reakce, diabetes a mor (ano, v nějakém článku o škodlivosti cukru někdo opravdu spojoval mor a sacharosu), i kdyby měli příjem tisíckrát menší, než výdej. :D
Slaný
EdCable 21.11.2013 20:56:32
>> Eirrikr, 21. 11. 2013 19:49:04
A jsou ti kensti bezci po konci kariery zdravi chlapici dozivajici se bez problemu ve zdravi sedmdesati let na stale stejne diete plne cukru (nikoliv neobvykly jev u paleolitickych komunit, pokud se clovek vyhne zraneni)?
rudo 21.11.2013 21:02:43
>> Eirrikr, 21. 11. 2013 19:49:04
neviem kde si to cital, ale bol tam asi preklep
neboli to KONSKE davky cukru, ale KENSKE davky cukru, co je tak akurat dostat s cajom a mliekom do seba spravnu davku cukru co vyzivuje pecen, ale nie svaly nemeni sa na glykogen a na ten cukor sa nebezi
je to to iste ako pocas maratonu pit male davky cukor, ktory zivy pecen aby mohla palit tuky rychlejsie, ten cukor nestecie do topanok a nebezi za nas
rudo 21.11.2013 21:17:42
KEN v europe alebo na americkej univerzite sa sprava asi ako decko v pionierskom tabore, ovsem ked sa robili dljodobe studie pod dozorom v treninkovych taboroch tak im vazili kazdu lyzicku cukru co si sli dat do mliekoveho caju a prezreli im batohy a spacaky ci nie su plne cukrikov, a ktokolvek prisiel na navstevu do kempu bol prezrety ako na americkom letisku ci nieco nepasuje.
ze na to kaslu ked su ponechani sami na seba v euripe a amerika hovori o niecom inom, ale ta „D“ kategoria uz nebazala svetak ani nic velke nevyhrala, to ze si behaju po putackcyh maratonoch a beru dukaty za casy 2:10–2:30 pre mna nie je potvrdenim ze je dobre zasypat sa cukrom, ale skor je to obraz toho ze aka je slaba uroven zvysku sveta.
Praha
Tommo 21.11.2013 21:48:01
Kromě lepku může být u pšeničných výrobků, a to i celozrnných, problém v tom, že obsahují velmi netypický sacharid (Amylopectin-A), který údajně způsobuje razantnější zvýšení hladiny krevního cukru než po konzumaci např. stolního cukru. Nevím, co je na tom pravdy, ale poslední dobou jsem to zaznamenal v několika článcích. Srov. např.
rudo 21.11.2013 22:10:31
>> Francis1981, 21. 11. 2013 21:48:01
ano dik za link, zabudol som meno tejto chemikalie
toto je najvacsi dovod na vynechanie psenice a vyrobkov a je to skutocny rozdiel medzi psenicou a ostatnymi lepkovymi obilninami.
co pozorujem diabetikov okolo mna s ktorymi sa stretavam aj na spolocncyh hostinach, tak su velmi zavisly na psenici, bez chleba aani chvilu a tiez piskoty keksy atd a doslova tym vykrmuju aj svoje deti.
ewerex 22.11.2013 05:14:09
>> Eirrikr, 21. 11. 2013 19:49:04
anti-carb fasismus … LOL :)
Onywara at all:Food and macronutrient intake of elite Kenyan distance runners; Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 „Diet was high in carbohydrate (76.5%, 10.4 g/kg BM per day) and low in fat (13.4%). Protein intake (10.1%; 1.3 g/kg BM per day)“
… udelej si nazor sam :)
Desert 22.11.2013 06:13:57
>> Francis1981, 21. 11. 2013 21:48:01
>> rudo, 21. 11. 2013 22:10:31
to by jste nemohli jíst ani ovoce, ani zeleninu, pektin je ovocný polysacharid složený z kyseliny galakturonové,
Desert 22.11.2013 06:51:25
>> rudo, 21. 11. 2013 22:10:31
smyslem užívání sacharidů je jejich forma meziproduktu před uložením jako glykogen nebo tuk, uvolňovat zásoby je kontraproduktivní z pohledu regulace glukagonem jakožto antagonisty inzulínu,
trenink jedeš na tyto ( včerejší) zásoby, není to už jednoduchý cukr, ani tuk a z pohledu spotřeby kyslíku daleko výhodnější než uvolňování uložených zásob,
rudo 22.11.2013 07:06:57
>> Desert, 22. 11. 2013 06:13:57
pektin v jablku nie je to co je vo psenici.
myslim ze to vies aj ty.
rudo 22.11.2013 07:11:12
stupenci cukroveho fasizmu by nemali toto vlakno vobec citat, nazov vlakna je dost jasny
zalozte si nizkotukove vlakno a zasypavajte sa tam cukrom a obilninami,, pojde vas tam niekdo obvinovat z antitukoveho antifasizmu ?
Eulenspiegel 22.11.2013 08:35:07
Ale no tak, rudo. Zrovna ty jsi tady někde dříve v tomhle tématu psal, že si rád přečteš i opačný názor, než je ten tvůj. Copak my ostatní na to nárok nemáme, když nám říkáš, že nemáme tohle vlákno číst? Taky si rád přečtu něco nového. Rozhodně nepovažuju čtení tohohle tématu za ztrátu času a nedělám to jen, abych měl do čeho rýpat. Spousta věcí, které jsem se tady dozvěděl mi připadá užitečná a zajímavá. Akorát občas to jde (podle mého současného názoru) do extrému. A ačkoli by to tak mohlo znít, slovní spojení „anti-carb fašista“ jsem nemyslel nikterak hanlivě nebo urážlivě, tím méně pak jako „obviňování“; spíše mi jen připadá výstižné pro některé přístupy/názory tady zmiňované/zastupované.
Eulenspiegel 22.11.2013 08:41:44
Jen tak mimochodem, rudo, nedávno jsi tady psal o nějakém soustředění ve Font-Romeu, kde si češi vymohli bagety. Můžu se zeptat na zdroj toho, co jsi psal? Resp., odkud bereš ty svoje historky (snad mi odpustíš, že jsem to tak nazval) o soustředěních, závodech, tréninzích atp? Je nějaká webovka, knížka nebo něco podobného? Díky!
tiborw 22.11.2013 09:52:44
>> EdCable, 21. 11. 2013 20:56:32
A jsou ti kensti bezci po konci kariery zdravi chlapici dozivajici se bez problemu ve zdravi sedmdesati let na stale stejne diete plne cukru (nikoliv neobvykly jev u paleolitickych komunit, pokud se clovek vyhne zraneni)?
Toto je spravna otazka.
Podla mna je scestne davat do suvisu vysokosacharidovu stravu kenanov s ich vykonmi.
Treba vychadzat z toho v akych podmienkach kenania ziju a aku maju motivaciu behat.
Musime si uvedomit ze beh je pre vacsinu kenanov zijucich na vidieku jedinym sposobom prepravy a dosiahnutie vitazstva na medzinarodnych platenych pretekoch sposob ako sa dostat z chudoby.
Dieta ktore sa narodi v takychto podmienkach, castokrat trpi hladom. Jeho rodicia neriesia nutricne hodnoty potravin. Su radi ak ma co jest. Toto su idealne podmienky na rozvoj tukoveho metabolizmu nakolko pohybova aktivita tychto deti a teda aj energeticky vydaj je vyssi ako energeticky prijem zo stravy.
Ak k tomu priratame vysoku motivaciu (peniaze), odhodlanie zmenit svoj osud, vysoku konkurenciu okolia, postoj spolocnosti k vrcholovym sportovcom a moderne treningove metody potom je zrejme odkial prameni uspech.
Ak by sme vsak kenzske deti prestahovali do rozvinutych krajin tak mozno z prvej generacie by sa dalo vychovat ake take mnozstvo vrcholovych sportovcov avsak v dalsej generacii by ich bolo menej a v tej dalsej este menej nakolko by sa zmenili podmienky v ktorych by zili.
Černé Voděrady
MartiNo 22.11.2013 09:53:51
>> Eirrikr, 22. 11. 2013 08:35:07
Slovo fašismus je pro starší lidi vždy hanlivé až/spíše děsivé (kromě fašistů a možná nacionalistů vůbec), a výstižné je pro zdejší diskuzi snad pouze v tom rozměru jisté názorové výjimečnost, extremity. Jinak jako typ politické ideologie a jejího prosazování nemá se zdejší diskuzí ani rudovou argumentací ani obecně zastánci low-carb NIC společného. Chápu, že vzhledem k tvému věku je pro tebe obtížné vnímat silnou negativní konotaci, kterou slovo fašismus pro většinu lidí má, ale ona prostě existuje, a prosím tě proto, abys použití tohoto slova vždy pečlivě vážil vzhledem k možným výrazným nedorozuměním.
Praha
Tommo 22.11.2013 10:09:46
Další zajímavý článek k rizikům pšenice (včetně celozrnné).
http://www.lef.org/…ailyNews.htm?…
Vybírám zajímavé pasáže:
Many of Davis's overweight patients report eating plenty of fruits, vegetables and whole grains and avoiding junk food, fast food, and sugary soft drinks, some adhering strictly to dietary guidelines and many exercising for an hour every day. Still, they continue to gain weight.
Until they cut out wheat, that is. Davis says he's witnessed the wheat belly weight loss effect thousands of times, watching patients replace processed, wheat-based foods with vegetables, nuts, meat, eggs, avocados, olives and cheese, and drop 50 to 100 pounds in one year. Among 30 patients he recently placed on wheat-free diets, the average weight loss was 27 pounds over the course of 6 months.
Thanks to an appetite-revving wheat component called gliadin – and that all-day cycle of cravings for wheat and non-wheat-containing foods alike – it's no surprise that, on average, those who consume wheat eat more overall. According to Davis, wheat eaters generally consume an extra 400 calories per day. Over the course of a year, the equivalent of 42 pounds of weight gain.
„On the other hand, (people who follow wheat-free diets) naturally consume 350 to 400 fewer calories per day because they aren't craving food every 1.5 to 2 hours,“ says Davis, adding that by picking wheat-free foods you'll also reduce your exposure to sucrose, high-fructose corn syrup, artificial food colorings and flavorings, cornstarch and so on.
bjerndi 22.11.2013 10:15:05
http://www.opravdovezdravi.cz/…ni-uniknout/
celkem zajimavé, nevím teda jestli se to hodí i do tohoto vlákna, klidně to smažte…protože přímo s výkonností to nesouvisí. Trochu se mi nelíbí ten závěr, který sklouzává k fanatismu. Nicméně co se týče cukru bych souhlasil
Praha
Tommo 22.11.2013 10:15:39
>> Desert, 22. 11. 2013 06:13:57
Přesně jak píše Rudo. Jedná se o jiný typ pektinu, než je obsažen v rýži, ovoci apod. Srov. např. tady:
http://www.wheatbellyblog.com/…-media/faqs/
The complex carbohydrate unique to wheat, amylopectin A, is another problem source. The branching structure of wheat’s amylopectin A is more digestible than the amylopectins B and C from rice, beans, and other starches (i.e., in their natural states, not the gluten-free dried pulverized starches). This explains why two slices of whole wheat bread increase blood sugar higher than table sugar, higher than a bowl of brown rice, higher than many candy bars
Praha
Tommo 22.11.2013 10:43:34
>> bjerndi, 22. 11. 2013 10:15:05
Zajímavý článek, ale nerozumím argumentu, že za závislost na jídle, potažmo obezitu je zodpovědná kalorická hustota jídla. Nejvyšší kalorické hustoty mají přece ořechy, které autor později v článku naopak vychvaluje…
Mato 22.11.2013 10:44:08
>> ewerex, 22. 11. 2013 05:14:09
*anti-carb fasismus … LOL :)
Onywara at all:Food and macronutrient intake of elite Kenyan distance runners; Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 „Diet was high in carbohydrate (76.5%, 10.4 g/kg BM per day) and low in fat (13.4%). Protein intake (10.1%; 1.3 g/kg BM per day)“
… udelej si nazor sam :) * Ja som to nielen na mnohých miestach cital, ale aj nespocetne krat videl na vlastne oci, takze nazor davno uz mam vytvoreny a nie je podlozeny len na viere, ci dohadoch. Zhoduje sa s tym, co si uviedol. Neboli to len D kategoria pretekari z Kene (BTW, behali v rozmedzi 14:00 az 13:25 5ku a k tomu adekvatne vykony aj na inych tratiach), ale aj bezci, co vedeli 800ku pod 1:44, ci maraton pod 2:06. S tymi som sa sice nekamaratil, ale videl som co jedia den za dnom v tréningovom tabore a rozhodne sa nespravali ako decka v pionierskom tabore, ale ako elitni bezci, co beru behanie smrtelne vazne a ako svoj job. Stravu vsak riesili iba z hladiska doplnenia energie potrebnej na dalsi seriozny trening a zvacsa pozostavala zo sacharidov (rozneho druhu, sacharozu nevynimajuc). Pred prvym tréningom nejedli, ale ten bol zvacsa lahky, pred druhym doobednajsim normalne ranajkovali, ako hoc aky iny bezec, ktory vie, ze do dvoch hodin vybieha na hlavnu treningovu fazu (cize toast s dzemom a maslom, pripadne len suchy toast a veeelmi presladeny caj, poniektori si davali aj kavu, ci kofeinove tablety, ak mali tazke useky). Obedy a vecere sa v nicom nelisili od ostatných bezcov, ani v mnozstve, ani v zlozeni. Lisil sa vsak ich trening, ktory bol extremne tazky.
Vôbec nemam nic proti ludom, co si skusaju pomery high carb, low carb, high protein, cokolvek co komu vyhovuje a mozu to rozoberat ad nauseum. Mam vsak problem s tym, ked si niekto prisposobuje realitu, aby mu sedela na jeho svetonazor. Kazdy sme experimentom jedneho a co sedi niekomu, nemusi inému. Rozhodne vsak nie je pravda, ze Kenania maju low carb stravu. Ani omylom, ani len priblizne, ani nijako inak, ak si to pokrutite. Jedine co som ochotny potvrdit a co je pravda je, ze nie vsetci maju radi sladkosti a po jedle zvycajne dezert nemusia – skratka to nemaju vo zvyku. Ak jedia sladkosti, tak len tak, bez spojenia s hlavnym jedlom. Najma vsak behaju a neriesia prkotiny. Tie nechavaju na starosti mzungom…
Mato 22.11.2013 11:02:12
Este jedna vec ma napadla, co by mozno stala za napodobenie v pristupe kenských chlapcov – ako riesia zranenia a vypadky v tréningu: nic nerobenim. Ziaden cross training, ziadne dietovanie a obsedantne pozorovanie sa, ci nepriberu a podobne, co by riesilo 80% amikov a europanov. Skratka oddych, az dokym bolest nepominie. Telo vraj potrebuje vsetku energiu na regeneraciu. Ziaden strecing, rehabilitacie, lieky, atd. Len ta uplna najuzsia spicka by sa dala presvedcit na operaciu, ostatni proste oddychuju – doslova, lezanim. Zvacsa naberu 5kg za mesiac a tesia sa, ze maju co zhadzovat.
S tym mali najvacsi problem europsky manazeri a treneri, ked im zverenci pocas oddychu uplne vypadli z formy a vracali sa o 10kg tazsi. Kim McDonald vraj priviazal na konci najlepsej sezony Daniela Komena (1996, ci 1997) dusu z motorky naplnenu pieskom okolo jeho pasa a nechal ho odbehat 15×400m, aby vedel, ake to bude, az sa vrati pribraty po pauze. Nasledne si dal Komen pozor a mal omnoho horsiu nasledujucu sezonu. To len taka anekdota…
Slaný
EdCable 22.11.2013 12:02:18
>> bjerndi, 22. 11. 2013 10:15:05
Demagog (treba o Atkinsovy vyslovene lze), bohuzel, protoze jinak je tam par zajimavych bodu ohledne problemu „palatibility“ a celkove zmeny prostredi a vlivu teto zmeny na vyvoj vahy populace, se kterymi souhlasim, ale znacne zjednodusuje (viz ty orechy) Bavi me, ze ta jeho „zdrava“ dieta musi byt suplementovana, protoze evidentne neposkytuje telu to, co potrebuje – to tomu dava opravdu duveryhodnosti:)
Praha
Tommo 22.11.2013 12:33:05
>> EdCable, 22. 11. 2013 12:02:18
Souhlasím, např. vit D určitě není třeba suplementovat. Výborný zdroj je např. olej z tresčích jater.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.