Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Praha-Dalejské údolí
oblivion 14.02.2013 18:52:10
Doktor, matematik a sportovec v jednom, co měří účinek low-carb na své vlastní výkonnosti a též při různých sportech. Ostatně, většina jeho článků stojí za přečtení. Má solidní odborný základ, kritické myšlení a zároveň přístup k laboratorním testům všeho druhu.
Lze pochybovat o jeho motivaci či nezaujatosti, ale založil odborně a nezištně vyhlížející iniciativu, skrze kterou chce spasit minimálně USA před obezitou. A to organizováním nezávislého výzkumu účinků výživy a zveřejňováním výsledků bez posvěcení státních institucí. Bohužel má v týmu i pochybná individua typu „4-hour man“ Tim Ferris. Každopádně, jsem zvědav na výsledky a zda obstojí se ctí.
Pro vyváženost, najdou se i slušně podložené kritiky vlivu inzulinu na obezitu, tedy nosné myšlenky „alternativní hypotézy obezity“.
rudo 14.02.2013 19:49:46
AUS TV vcera ukazovala na zpravach nejaku pre verejnost prevratnu vyskumnu cinnost, sledovali cholesterol inzulin a podobne sracky a rozdelili kontrolne skupiny na tie co sa nesmeli hybat a tie co sa museli hybat a prevratny vyskum ukazal ze ti co sa hybali si velmi polepsili. A dasli prevrat bol ze skupina co sa mohla hybat intenzivne v cielenej treninkovej jednotke si nejak moc nepomohla ale zato skupina co mala intenzitu zakazanu a musela cely den pomaly chodit a musela stat na nohach, zakazali im stolcky a kresla si pomohla najviac.
Teraz este vynajst koleso a teplu vodu a veda spravy velky krok
Postrizin
SlavoK 07.03.2013 10:34:36
Tak som sa docital ze nizkosacharidaci maju v Dansku tazky zivot a neviem preco mam taky pocit ze tento trend zdanit saturovane tuky sa bude rychlo rozmahat. Na spodku clanku v modrom ramceku – dane na takzvane nezdrave potraviny.
Slaný
EdCable 07.03.2013 10:47:53
>> SlavoK, 07. 03. 2013 10:34:36
Postrizin
SlavoK 07.03.2013 11:27:29
>> EdCable, 07. 03. 2013 10:47:53
Pekne, pekne, ale ty duvody proc to zrusili nejsou moc optimisticke, spis to bude na moudrou EU, ktera takovou dan zavede plosne aby se nemuselo nikam vyjizdet za hranice na nakupy.
rudo 07.03.2013 20:14:26
nizkosacharidovka sa da robit aj cez breatharianstvo a EU si moze zdanovat aj vlastnu rit, je vela sposobov ako zo systemu uniknut
rudo 14.03.2013 21:48:17
Desert 15.03.2013 08:11:30
>> rudo, 14. 03. 2013 21:48:17
tento týden padlo u nás mrazivé počasí, zajímavé je, že při této změně počasí jsou většinou z pultů klasické koblihy pryč ještě před polednem,
takže většina lidí jedná podvědomě, ne každý má rychlou adaptaci na výrobu tepla z tuků, takže volí obiloviny včetně cukrů,
Praha-Dalejské údolí
oblivion 15.03.2013 11:20:05
>> Desert, 15. 03. 2013 08:11:30
A nebude to tím, že ty koblihy jsou ráno ještě teplé?
rudo 15.03.2013 11:39:48
>> Desert, 15. 03. 2013 08:11:30
a to vies ze clovek robi vsetko nespravne ?
Praha
zombice 15.03.2013 11:41:51
>> rudo, 14. 03. 2013 21:48:17
Teda nejsem odbornik jako vy tady, ale ten clanek me prijde strasne zmatenej.. V jedny vete se pise o tom, ze je pani presvedcena o tom, ze sacharidy skodi zdravi a hned za tim je citace, kde mluvi o lepku Vzdyt to je prece bilkovina, ne? Dal by me teda zajimalo, o jakem zpracovani zrna mluvi v pripade ryze, pokud porad jeste mluvi o vyhybani se sacharidum.. To se tam jako oloupanim „dodaji“ sacharidy, ktere „natural“ ryze neobsahovala?
Desert 15.03.2013 11:44:48
>> oblivion, 15. 03. 2013 11:20:05
no ony někdy bývají ráno i včerejší, a někdy se po nich fakt zapráší, a to včera napříč Praha -Žilina,
bůček pro změnu letí, když je mráz ve střelci,
Desert 15.03.2013 11:47:05
>> rudo, 15. 03. 2013 11:39:48
to jo, ale nemusím pořád jenom držet nějakou dietu,
rudo 15.03.2013 20:03:25
>> zombice, 15. 03. 2013 11:41:51
ja som ten clanok pochopil tak ze je to pre vseobecnu verejnost co nema sajnu o nicom a pre matky co krmia deti cukrom a mukou
ked pise o lepku tak podla poukazuje na to ze to vacsina ludi je pre lenivost ako zdroj sacharidov – muku chleba pecivo kolace slize knedliky… prostre pasta atd tak okrem toho ze je to len zbytocny sacharid bez mineralov tak ma aj velmi skodlivy lepok a vyhnutie sa tejto sacharidovej skupine ma okrem vyhody bezsacharidovej aj pridany efekt bezplepkovosti
dalej som to pochopil ze odsudzuje bielu ryzu co uz je naozaj len cisty sacharid a len taha z tela mineraly
Ja som dal link koli tomu ze zacina svita v mediach kde sa ide rodicom vysvetlit aby restali blbnut s detmi a druhy doivod je ze ma vydat kucharku kde snad bude plno receptov bezsacharidovych a aj inak uzitocnych
rudo 15.03.2013 20:04:54
>> Desert, 15. 03. 2013 11:47:05
no ved prave najlepsie je mat normalnu stravu kde sacharidy spracovane sa nevyskytuju – este som v lese nenasiel knedlikovy strom ani nemusim drzat nejaku umelu lepkovu sacharidovu cukrovu dietu
preco napriklad maratonci drzia pastovu dietu ? alebo gelovu dietu ?
Bratislava
andyxx7 15.03.2013 21:06:33
pekne zrozumitelne video o cukre aj s ceskym prekladom. asi sa uz zatnem a skoncujem s cukrom. ale bude velmi tazkeeeeeee.....
Praha
jirka v. 16.03.2013 09:40:01
>> andyxx7, 15. 03. 2013 21:06:33
dík za odkaz. Pěkně polopaticky vysvětluje roli cukru, ale několik věcí se mi nezdá/nerozumím.
- proč je podle něj cukr tuk?
- proč je pro tělo nepřirozené zpracovávat zároveň sacharid a tuk? Našel jsem si toto: http://www.fitlife.cz/…travin-ovoce a http://www.fitlife.cz/…vin-zelenina. Je zajímavý, že se v přírodě sacharidy a tuky vzájemně opravdu vylučují.
- alkohol je vhodným zdrojem energie po maratonu? Měl jsem za to, že játra mají při zátěži co dělat s vysokou hladinou toxinů a zatěžovat je ještě alkoholem? Cukr po běhu chápu, ten se využije bez nutnosti zpracování v játrech, ale alkohol játry musí vždy ne? Takže bych tvrdil přesný opak.
Dokázal by to někdo objasnit?
rudo 16.03.2013 21:05:22
>> hihik, 16. 03. 2013 09:40:01
mas pravdu bolo tam prilis vela podstatnych nepresnosti a zjednoduseni a autor si neuvedomil ze jeho skratkovite vysvetlenia chape on kedze je v tom doma ale moze tym len dopliest.
v prirode sa vyskytuje kombo cukro a tuk, napriaklad ovocie durianer je vyse 30% tuk ale je to stale vyse 50% cukor, to ovocie smrdi jak zhnita cibula ale chuti ako najlepsia zmrzlina a ta chut je prave to kombo tuk+cukor co je podstata zmrzliny
avokado tiez nie je cisty tuk a kokos ma tiez na moj vkus prilis vela sacharidov tolko k nepresnotiam
cukor==tuk, myslel tak ze vtedy hovooril o fruktoze. ked sa zje fruktoza telo ma problem, musi ju naprv v peceni premenit na glukozu cim sa zatazuje pecen a dlhodbu sposobuje ztukovanie pecenie okrem toho ze sa tym tvori tuk aj inde v tele velmi podobne zniceniu pecene z alkoholu v podstate nie je rozdiel
cize fruktoza == ztukovatela pecen o tomto je vela clankov a ohnivych diskusii
cukor ten rafinovany podobne ako med je 50–50 glukoza – fruktoza
a ta glukoza z toho sa moze okamzite palit ak sa nieco fyzicky prave robi – jeho priklad bol bezat maraton a fruktoza sa musi premenit na glukozu a tiez sa moze splait vo svaloch
ak sa vsak nehybes tak do 2 hodin po cukrovom sacharidovom atd jedle je vsetok cukor postupne premeneny na glukozu a glukoza je za pomoci inzulinu premena na telesny tuk a ulozena v tele kade tade takze cukor == tuk == ten telesny tuk
jedna vynimka je ked podas naprv sportovy vykon a mas spaleny glykogen zo svalov a zasoby glykogenu z peceni atd a tak trochu prveho zjedeneho cukru sa najprv premeni na glykogen a doplnia sa zasoby prave presportovane zvysok uz ale ide na tuk
bezci si davaju po pretekoch pivo doplnia si tak glykogen aj z toho alkoholu preco si vyberu prave pivo je asi z dovodov ze to zaludok udrzi a stravi a ze pivo obsahuje vela mineralov nie je to teda cisty cukrovo-alkoholicky roztok, pretoze z tohio videa by to mohlo vyzerat ze si mozes do 1 litra vody naliet deci cistej vodky alebo slivovice nasypat par lyzic cukru a vypit to
to by slahko o zem asi kazdeho
Praha
jirka v. 16.03.2013 21:44:35
Rudo, díky moc za vysvětlení, to dává smysl.
Nějaké tipy na literaturu o základech biochemie?
rudo 16.03.2013 21:51:12
>> hihik, 16. 03. 2013 21:44:35
sorry nemam, vsetky skutocne info su na nete, na forach kde sa ludia vzajomne informuju o tom ako nas oficialna veda specificky medicina klame
v cestine napriklad vitarian.cz odkial je vela linkov z kazdej debaty
Praha
jirka v. 16.03.2013 22:06:58
ano, vitarian.cz občas sleduji, musím si někdy najít čas na pročtení starších diskuzí…
Desert 17.03.2013 10:12:01
>> rudo, 16. 03. 2013 21:05:22
dobře napsané, pokud se člověk přejídá čímkoliv, bude mít problémy se svým zdravím,
u piva se uvažuje, že má lepší účinky než jakýkoliv sachariďák nebo ionťák, může se i vinný střik, alkohol v tomto malém množství působí na cévy dilatačně,
problematika zátěže je acidoketoza, souvisí se stresem, metabolismus pracuje formou nárazníkového systému, tedy k problémům dochází teprve tehdy, až se k limitu dostanou všechny procesy, které mají kyselost vyrovnávat,
Desert 17.03.2013 10:20:39
>> rudo, 16. 03. 2013 21:51:12
Samuel Kamau Wanjiru, v jeho případě mnohdy uvažuji, jak to je skutečně s alkoholovým metabolismem, není-li smysl v limitu zvýšení acidoketonové zátěže k hranicím regeneračních schopností,
rudo 17.03.2013 10:54:52
>> Desert, 17. 03. 2013 10:20:39
nemam o nom dostatok vierohodnych informacii aby som mohol z toho nieco vyvodit
ewerex 17.03.2013 17:25:05
>> rudo, 16. 03. 2013 21:05:22
>> hihik, 16. 03. 2013 21:44:35
Ahoj Rudo,
tvoje logika, ze sacharidy = glukoza (souhlas) = tuk, ma jednu vaznou vadu. Kuchyne vychodni a jihovychodni asie je ve velkem zalozena na ryzi a populace napr. starych Japoncu obezitou netrpi. Tady tvoje rovnice sacharidy = tuk opravdu neplati. Dr. Lustig ma problem s fruktozou a sacharozou.
Navic hned na zacatku rikaji, ze posledni vyzkumy ukazuji na velmi nepriznivy vliv konzumace jednoduchych sacharidu oproti drivejsi dobe, kdy se konzumovaly komplexni sacharidy.
@ Hihik: jestli ti nevadi anglictina, tak se podivej na zaznam prednasky Dr. Lustiga https://www.youtube.com/watch?… . Mluvi tam mj. i o rozdilech v metabolizaci glukozy, fruktozy a alkoholu.
rudo 17.03.2013 19:34:56
>> ewerex, 17. 03. 2013 17:25:05
stavias to do roviny akoby som si to ja vymyslel.Nie je to moja teoria, len velmi strucne zhrnutie toho co si mozes precitat vsade a mne tiez dlho trvalo kym mi to vsetko docvaklo.
Nevuem nakolko poznas osobne kulturu kuchynu a skutocnu situaciu azijcov, najpopularnejsia kniha ktora sa uvadza ako argument uplne na vsetko a omylom brana ako ejaka seriozna studia a dokaz :
THE CHINA STUDY – je v podstate podvod.
Spominas urcite skupiny velmi starych a zdravych japoncov, tato skupina ma urcite charakteristiky – je mimo zapadnej kultury a mimo stresu, cele dni aktivne fyzicky pracuju, ich strava su ryby a zelenina, len malokedy sa dostanu k typicky sacharidovym jedlam kaloricky deny prijem je daleko nizsi ako to co je povazene inde za normu alebo za zdrave atd. Ich denny kaloricky vydaj aktivnym pohybom pracou je ovela vyssi ako kalorie ktore maju zo sacharidov, u nich teda premena na tuk nemoze nastat. To je rozdiel voci napriklad amaterskemu maratoncovi, ktory v den maratonu ma sice podobne nehativnu bilanciu vydanych kalorii a prijatych sacharidov, ovsem pocas tyzdna a pocas obdbia medzi maratonmi atd to je uz uplne ina bilancia a to nehovorime o dnoch volna pripadne pocas zraneni ked sa vobec nebeha.
Zijem v meste kde je velke mnozstvo aziatov roznych krajin a chodim si nakupovat aj do ich obchodov. Ich populacia vobec nie je zdrava skor naopak vyzeraju v strednom a vyssom veku ovela chorejsie a telesne zdegenerovanejsie nez ine etnika, ta biela ani ina ryza im dobre nerobi, aj ked je pravda ze oni sa extra dorazaju kednoduchymi cukrami sojou a prepalaenymi olejmi pochybnych druhov.
Ta myslienka ze jedenie ryze robi azijcov zdravych a dlhovekych je totalny blud a ak najdes azijcov dlhovekych a zdravych je to preto ze ak jedia ryzu je to 1 miska denne nemaju viac jedla su teda energetiocky prijmovo silne pod normou a nemaju peniaze na kupenie muky cukru a inych veci
ale ta ryza ich nerobi zdravymi co m prispieva je to ze je to LEN 1 mala miska denne, casto je to 1 jedlo denne a neustale sa fyzicky hybu
Ti azijci co maju peniaze a ziju v lenivej civilizacii idu zdravotne dolu vodou este rychlejsie ako nase etnika
Praha
jirka v. 17.03.2013 19:58:43
>> ewerex, 17. 03. 2013 17:25:05
Díky za odkaz, bylo to obohacující. Akorát se bojím, aby z toho lidi nezískali pocit, že „light“ v názvu všechno vyřeší. Chyběla mi zmínka o umělých sladidlech. Stáhl jsem si ve videu doporučovanou knihu „Pure, White and Deadly“ o cukru, tak se do ní výhledově podívám.
Vyplývá mi z toho, že maltóza (= 2 glukózy) je nejlepší věc na slazení (i než med), pokud člověk zrovna nepotřebuje energii nebo doplnit glykogen.
Bratislava
andyxx7 17.03.2013 20:53:15
je nejaky rozdiel medzi fruktozou v ovoci a fruktozou z kukurice, ktorou su sladene potraviny? viem ze ta je skodliva, ale je to ta ista fruktoza ako v ovoci? aj ked je ten nazov rovnaky. vsade sa pise len o tej kukuricnej, ako skodlivej
rudo 17.03.2013 20:58:06
>> hihik, 17. 03. 2013 19:58:43
tak pozor glukoza a jej viacmolekulove zluceniny su prace malo sladke ak to beries len ako dosladzovadlo tak to si nepomozes musis zobrat toho vela aby si citil sladku chut a su to zbytocne kalorie a nastartujes hned inzulin a vsetko sa premeni na tuk
prave preto sa pouziva fruktoza ako sladidlo ze je extremne agresivne sladka a staci malo na chut.
dosladzovanie – a preco, ak si odvyjnes od cukru vyciatsia sa ti chutove receptory a budes citi sladkost vsade, napriklad cervena paprika je az tak neprijemne sladka a mnoha ina zelenina
rudo 17.03.2013 21:04:52
>> andyxx7, 17. 03. 2013 20:53:15
dobra otazka o tom su velke hadky, fruktariani, 811 nabozebstvo a podobne tvrdia ze ovocna fruktoza je nejaka super latka stvorena bohom pre cloveka na max zdravie a ze vsetky studie o fruktoze su robene s tou skodlivou vyrobenou z kukurice a podobne.
pre mna osobne je fruktoza len jedna a kedze je to vlastna sestra alkoholu je to pre mna jed
811 nabozenstvo ma take prikazanie ze ked sa je samotna ovocna fruktoza strikne bez tukov a bielkovin, tak tela postupne nabehne na akysi tajomny metabolizmus kde fruktoza neskodi
Ovocie pritom ma pomer G:F okolo 1:1 alebo v prospech G a take ovocie je menej skodlive, napriklad ja osobne v sezone jem broskyne a marhule, ale by som sa nedotkol vysoko F ovocia :
hrozno (federalne vino), cerveny – vodnaty melon, hrusky a sladke jablka, tieto 4 druhy ovocia su vysoko F
prezrety banan ma ine zlozenie ako nie celkom dozrety banan postupne sa meni z komplecneho skrobu – podobneho chlebu na jednoduchy cukor.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.