Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Praha-Dalejské údolí
oblivion 06.10.2013 06:39:47
>> EdCable, 02. 10. 2013 08:03:22
Souhlasím, že [g / d] jsou snad až přílišným zjednodušením, ale zahrnout do „povoleného“ příjmu kompenzaci glykolytické aktivity nestačí.
Důležité je totiž rozložení příjmu S v čase. 200 g S rozložených rovnoměrně na celý den ketózu nepřeruší (tak má např. fungovat SuperStarch), přinejhorším se nadbytečné S uloží jako tuk. Kdežto 50 g S v jedné dávce ketózu přerušit může.
Tím samozřejmě nechci „extenzivní“ příjem S obhajovat.
Desert 20.10.2013 10:05:23
>> oblivion, 06. 08. 2013 20:29:03
VO2 max. zlepšuje schopnost odbourávání MK, glukagon inklinuje k tomu, co je pro organismus lepší,
dle charakteristik účinku glukagon-kit, který nemá účinnost pri opilosti, kdy je odbourávání alkoholu prioritní ( má lepší energetický zisk), lze pravděpodobně hypoglykemii vyvážit pouze glukozou, stejně jako kritický AKBR 0,4,
laktát je pouhý ukazatel překyselení organismu, poukazuje poze na to, že organismus přestává mít schopnost jeho odbourávání ( vzhledem k překyselení), což souvisí i s NAD-NADH, tedy snížením schopnosti vázat ionty vodíku a tím snižovat zakyselení,
Slaný
EdCable 20.10.2013 10:32:12
>> Zemek Otto, 03. 10. 2013 22:54:26
Moc jsme si nerozumneli, ja bych rad nejakou dobrou vedeckou studii, alespon populacni – korelace prijem proteinu vs. zdravotni markery. Ty jsi poslal pouze odkazy na popularni servery, kde jsem se k zadnemu poradnemu zduvodneni skodlivosti vysokeho prijumu proteinu nedostal. Kde se vzalo cislo 1 g / kg hmotnosti, kde to bylo pozorovano (zpetne nebo idealne experimentalne)?
Obecne co vim ja, tak vysoky prijem proteinu muze zhorsovat stav ledvin u lidi, kteri maji ledviny nemocne (a treba o tom do te doby netusi). Lidi se zdravymi ledvinami problemy nemaji. Dna (zminena napr. v tom anglickem foru) neni zalezitosti prijmu proteinu, je to metabolicka porucha s ne uplne jasnou pricinou (sazim na vysoky prijem fruktozy – HFCS ma prokazanou korelaci, obycejny cukr ma historicky taky vybornou casovou korelaci s narusty vyskytu dny, a alkoholu.
Praha - Vršovice
Chrosel 20.10.2013 11:36:47
Dostal jsi se někde k pořádné studii dokazující, že nadměrný přísun bílkovin člověku neškodí, či prospívá ?
Přijde mi, že obhajoba / zavrhování vysokoproteinové diety má podobné rysy jako obhajoba existence Boha. Spousta dobrých tvrzení pro i proti, zbude jen věřit či ne.
Nemaje důkaz pro jedno či druhé, považuji za správné a osvědčené držet se zlatí střední cesty a tím si s největší pravděpodobností prospěji nejvíc.
jm1 20.10.2013 12:00:01
>> EdCable, 20. 10. 2013 10:32:12 …Kde se vzalo cislo 1 g / kg hmotnosti…
Chvili jsem ted googlil, a pramen pro hodnotu „1.5 g/kg per d“ muze byt v clanku Optimal intakes of protein in the human diet
Ve forme PDF je pak dostupne treba tohle o par let novejsi review . A pozor, je to trochu delsi (129–152) …
Desert 20.10.2013 12:57:14
0,25– *4,0?gr dle fyzické zátěže, věku a zdravotního stavu, tady nic není dogma, ani ty tzv. vědecké články neudávají vždy konkrétní podmínky a kategorizaci, ani harmonogramy zátěže,
- organismus není většinou schopen zpracovat víc než 2,5gr/kg a to jen u dětí v období růstu a žen v těhotenství,
Slaný
EdCable 20.10.2013 21:27:08
>> Zemek Otto, 20. 10. 2013 11:36:47
Studie nikdy nemuze prokazat, ze neco neskodi. To je jako bych chtel prokazat, ze neexistuje lochneska nebo yetti nebo ze pit vodu v mnozstvi nad 3 litry neskodi. Muzu jenom prokazat, ze existuji (negativni dusledky, lochneska, yeti..). Nejde o tvrzeni pro a proti. Jde o to, ze skodlivost se da prokazat a zatim prokazana nebyla s vyjimkou tech s nemocnymi ledvinami.
Zlata stredni cesta je v poradku, pokud zaroven nerikas do vzduchu nejaka cisla. Jiny prijem je vhodny pro jine typy lidi (pohlavi, vek, zatez, muskulatura..) a co postaci gaucakovi je pro kulturistu vyrazne pod optimem (ne ze by se s tim nedalo zit, jen jsou mnohe procesy zpomalene.
Jinak obecne pojem vysokoproteinova ditea mi prijde divny. 2 g na 1 kg neni malo, pro me by to bylo 150 gramu, tj 150×17 = 2 550 KJ, tj. 25 % prumerneho energetickeho prijmu a pritom snist takove mnozstvi cistych bilkovin v normalnim jidle neni zas takova sranda. Stejne % u tuku znaci nizkotukovou dietu, ani u sacharidu by se nemluvilo o vysokosacharidove diete.
rudo 20.10.2013 22:12:49
Yetti a Boh existuju, o Lochneske sa dozvieme az padne monarchia
vsetky 3 bytosti maju jedno spolocne – nizkosacharidovu stravu takmer nulovy prijem cukru
Praha - Vršovice
Chrosel 20.10.2013 22:43:55
>> EdCable, 20. 10. 2013 21:27:08
Ten příměr s Lochneskou nesedí. Nemůžu souhlasit s tvrzením, že nelze prokázat " že něco neškodí ". Nesmysl. Extrémní příklad pro ilustraci: Experimentálně prokážu, že neškodí konzumace množství vody většího než 1 deci.
Zeptám se jinak, existuje studie, potvrzující, že konzumace proteinů v množství větším než 0,5 g. je zdraví prospěšná ?
Rudo to trefil, jen to upřesním: Lochneska samozřejmě existuje, nejméně jednou byla na titulní straně Blesku.
Úroveň debaty svědčí o značné únavě běžců po víkendu.
rudo 20.10.2013 23:12:53
da sa dokazat len to ze 1 konkretnemu cloveku v 1 urcity konkretny den nieco neuskodilo kratkodobo – teda okamzite ale sa neda dokazat ze mu to neuskodilo dlhodobo a neprejavi sa to o 33 rokov, kedze medzitym bolo tolko roznych vplyvov… navyse ten konkretny den sposobil specificku situaciu ako dosledok toho co ten clovek robil predchadzajuce dni a tyzdne a je to neopakovatelne experimentalne
akonahle do toho zatiahnem statistiku – nejaky subor ludi a nejake pocitane statisticke formulky, tak som automaticky stratil vsetky zaujimave a dolezite info o jedincovi.
Praha - Vršovice
Chrosel 21.10.2013 10:24:49
>> rudo, 20. 10. 2013 23:12:53
Takže – kde se vůbec berou všechna ta doporučení, týkající se stravy ? Mají vůbec nějakou váhu ? Doporučený příjem proteinů, ale např. i prospěšnost či neprospěšnost nízkosacharidové diety ?
Dá se vůbec nějaké takové doporučení zobecnit ? Neplatí tedy pouze na konkrétního jedince, v konkrétním čase a zátěži, a to ještě s velkým otazníkem, co to udělá za 30 let? Co když se po 30 letech nízkosacharidové stravy stane NĚCO, co se neděje běžné populaci s obvyklým příjmem, ačkoli třeba střednědobě z toho někdo benefituje?
Nehledáme v diskuzních fórech spíš podporu svých názorů, než odpovědi?
rudo 21.10.2013 10:37:35
>> Zemek Otto, 21. 10. 2013 10:24:49
neviem co kto hlada, ja osobne rad citam uplne rozne az protichodne nazory a argumenty , niekedy poskytnu celkom novu myslienku
myslim ze co sa tyka strvay je dolzeite co chces dosiahnut ci chces zit v plnom zdravi do 300 rokov a dalej, alebo chces vyhrat kulturisticku sutaz alebo maraton a zdravie dobuducnosti je vedlajsie
medzi dlhovekymi ludmi nie je ziaden majster sveta ani svetovy rekorder zo ziadneho sportu
jm1 21.10.2013 10:58:48
>> Zemek Otto, 21. 10. 2013 10:24:49 … kde se vůbec berou všechna ta doporučení, týkající se stravy …
Postup je asi následující:
- někdo udělá výzkum (na sportovcích – studentech sportovní fakulty, anebo klidně třeba jen na myších ), a napíše o tom článek
- info z vědeckého článku a) se dostane i s citací do vědeckého review (=přehledového článku)
- pár jednoduchých myšlenek z review b) se dostane (teď už vesměs bez citace) do popularizujících článků v obrázkových časopisech
- info z časopisu c) opíší do časopisů jiných, dají na WWW, použijí v PR. O původní myšlence (té z a) už se přitom nepochybuje, ta se bere jako fakt. Vždyť to přece psali všude v novinách …
rudo 26.10.2013 23:25:05
http://healthimpactnews.com/…t-nutrition/
Svedska vlada sa vzoprela americkcym a bruselskym direktivam spravila si vlastnu studiu a zmenila nariadenia o tom co je zdrava strava
v tejto suvislosti AUS TV odvisielala tento tyzdne prvu cast dokumnetu kde pekne ukazali ako vznikol podvod s tou pyramidou podvod s cholesterolom podvod so zakazom nasytenych a zivocisnych tukov atd ako lekari co skutocne pracuju so srdcovymi chorobami – kardiochirurgovia otvorene hovoria proti cukru a obilninam a propaguju saturovane tuky a tvrdia ze chlesterol nema absolutne nic spolocne so srdcovym chorobami a specialne druha cast bude o podvode chlesterolovom a liekoch na znizovanie chlesterolu.
Tiez je mi divne ze nabrali odvahu vysielat nieco proti USA ideologii, ale hovorili tam americki lekari, takze…
Brno
Petr Kaňovský 27.10.2013 06:31:35
Na bezvabeh je zajímavý článek v ČR dříve špičkového maratonce Karla Davida.
Slaný
EdCable 27.10.2013 07:45:56
>> Zemek Otto, 20. 10. 2013 22:43:55
Jak chceš experimentálne prokazat, ze konzumace maleho mnozstvi vody neskodi? Co se tyce otazky na priznivy vliv prijmu protienu > 0,5 g/kg, tak v minule strance jsem daval a citoval napr. jednu studii na paleo, kde je tech proteinu pozehnane, ale klidne ti neco dohledam zamereno na sportovce. Nicmene vytrhnout jeden faktor a tocit se porad na nem, je hloupost, dobre to popsal rudo. Jak vznikaji doporuceni? Jak vznikla doporuceni ohledne minimalizace cholesterolu ve strave? Az budu na pocitaci poslu odkaz jak konkretne se ignoruje vedecky vyzkum v techhle oficialnich doporucenich (tyka se prijmu tuku a jejich vlivu na KVO). Ze neco napise FDA, AHA nebo podobna organizace neni slovo bozi.
Praha - Vršovice
Chrosel 27.10.2013 08:41:27
>> EdCable, 27. 10. 2013 07:45:56
No já teda vodu piju přesně podle podmínky " množství větší než 1 deci " a neškodí mi, a troufnu si tvrdit, že takových nás tu bude víc.
tiborw 27.10.2013 19:50:43
>> rudo, 26. 10. 2013 23:25:05
Ako sa volal ten dokument ? Da sa najst na YouTube ?
Inac, ja osobne velmi vitam, ze sa stale castejsie objavuju informacie o prospesnosti low-carb diety. Ja som uz 4 mesiace v nutricnej ketoze. Aj ked to nie je nejak extremne dlho, zda sa ze mi to prospieva. Vsetky zdravotne ukazatele z vysetrenia krvi pocas preventivnej prehliadky sa mi zlepsili. Za 4 mesiace som schudol 10kg pricom tyzdenny objem km sa nijak vyrazne nezmenil a v Kosiciach som zlepsil svoj osobak v polmaratone o viac ako 20min. moze to sice suvisiet aj so znizenim hmotnosti ale subjektivne sa mi bezalo vyrazne lepsie ako v Olomouci
Desert 28.10.2013 10:40:53
>> rudo, 27. 10. 2013 21:01:21
prosazování jiných koncepcí je velmi složité, většinou je vědec junior hodnocen za to, jak převezme názory od sváho profesora a v zájmu citačního indexu je dokáže prosazovat,
nicméně i peníza na výzkum jsou většinou přesně směrované na výsledek,
typickým příkladem je výzkum melanomu v 70 letech, kdy AUS měla dotaci cca 8mld USD, Evropa 6mld, AUS měla dokázat opak tvrzení, tzn. že prostředí průmyslu a vliv atmosféry ( ozonová díra) nemá vliv na výskyt nádorů, jako základ AUS výzkumu byl výzkum na původním obyvatelstvu, které mělo podstatně jiný genetický fond a odolnost než přistěhovalci, bohužel od 90 let už ani toto pravidlo neplatí,
Desert 28.10.2013 10:51:58
>> rudo, 26. 10. 2013 23:25:05
Švédsko má celkem dobrý nadhled, ani ne tak low carb, jako spíš " NO mono & di carb", resp. množství je určeno možností okamžité spotřeby nebo zapracování do metabolických a buněčných struktur,
stejně to platí i o tucích a bílkovinách, = jednoduché vazby a volné radikály se v organismu nemají flákat,
tiborw 28.10.2013 13:26:46
>> rudo, 27. 10. 2013 21:01:21
V trojdielnom dokumentarnom filme The Men Who Made US Fat z dielne BBC je uvedene ako vznikol mytus jest 5–6× denne, jest vysoko sacharidovu stravu a komu vyhovovala dogma obmedzovat tuky.
http://www.youtube.com/watch?…
Radoslav G. alias
Vincent
28.10.2013 14:52:12
>> tiborw, 28. 10. 2013 13:26:46
rozviň pls „z dielne BBC je uvedene ako vznikol mytus jest 5–6× denne“ linky sú fajn, ale s mojou úrovňou ANG to nepochopím, a celkom ma zaujíma prečo mýtus.
Ja osobne som už prišiel na to že treba počúvať svoje telo a učím sa to, aj keď nie vždy úspešne.
A teda, pri dvojfázovom tréningovom dni jem min 6×. Aj keď som už prišiel na to že je potrebné mať aj určitú prestávku medzi chodmi,a vyhovuje mi častejšie a menšie porcie, tak tak tých chodov je viac.
Ja teda nejak moc nerátam sacharidy/bielkoviny/tuky. Telo si nejak samé začalo pýtať iný typ stravy ako som bol zvyknutý (bol som teda dosť mäsový). Teraz mäso výrazne pomenej, hlavne sa snažím jesť kvalitné suroviny. Vyhovujú mi hlavne ľahko stráviteľné jedlá, hlavne po tréningu. Aby som teda mohol čo najskôr do seba dostať ďalší chod :)
Ale späť k otázke, prečo mýtus 5–6× denne ?
Praha - Vršovice
Chrosel 28.10.2013 15:48:21
Teď jsem dokoukal 1. díl, v podstatě si myslím že v současnosti v rozvinutých zemích je každý strůjcem svého …tlustého břicha.
Na všem jsou energetické hodnoty, existují kalorické tabulky. Je všeobecně známo, že výdej a příjem energie musí být v rovnováze, nechci-li tloustout – či hubnout.
Obviňovat potravinářský průmysl z nadváhy je alibismus, vždycky je lepší ukázat někoho, kdo za to může.
V nerozvinutých zemích, kam se informace nedostanou, lidé nejsou on-line, tam O.K., tam si za to nemůžou, dělají, co jim pudy velí a mozky jsou ošálené. Ale ne v USA či západní Evropě.
V Česku vám řekne každý člověk s nadváhou, že ví, že moc jí a málo sportuje, ale prostě je líný s tím něco dělat či nemá dost vůle.
Podobně jako s kouřením. Když se nevědělo, co to způsobuje, lidi se právem mohli cítit podvedení když zjistili, že z toho dostali rakovinu. Ale teď ? Ví se to a lidi stále kouří – z podobných pohnutek, jako se přejídají, tedy pouze z neschopnosti odřeknout si momentální požitek, nehledě na důsledky.
tiborw 28.10.2013 18:56:18
>> vincent_vega, 28. 10. 2013 14:52:12
v 70 rokoch minuleho storocia americky prezident Nixon schvalil vyzivovu pyramidu zalozenu na sacharidoch, ktoru si nasledne adoptovali aj vlady inych krajin vcitane CZ/SK. Oficialne stanovisko ohladom zdravej vyzivy dodnes odporuca obmedzovat tuky (s vynimkou Svedska . Obmedzovanie tukov presadil expert na vyzivu Ancel Keys (http://en.wikipedia.org/wiki/Ancel_Keys), ktory tvrdil ze zvysene mnozstvo tukov a cholesterolu v potrave sposobuje kardivaskularne choroby.
Pod vplyvom tejto oficialnej doktriny, zacal potravinarsky priemysel v USA obmedzovat tuky vo svojich produktoch. V nasledujucom obdobi doslo k poklesu ich zisku preto ze odtucnene produkty ludom nechutili. Potravinarsky priemysel nasiel riesenie a to tak ze do svojich produktov zacal pridavat syrup z kukuricneho skrobu. Taketo zahustene a osladene produkty zacali ludom chutit. Zaroven sa vsak ukazalo ze ludia zacali castejsie jest preto ze produkty s vysokym obsahom sacharidov a nizkym obsahom tuku vyvolavaju rychlejsu inzulinovu odozvu, po ktorej prichadza rychlejsie pocit hladu. Potravinarsky priemysel si mydlil ruky lebo ich zisk sa vyrazne zvysil.
Kym si v minulosti ludia ktori tazko pracovali na poli alebo lese vystacili s 2–3 jedlami zalozenymi na slanine, dnes nam vsetci odbornici tvrdia ze treba obmedzovat tuky a jest 5–6× denne.
Krasnym prikladom je to ze kym v 60 rokoch minuleho storocia mal v McDonalde najvacsi pohar na CocaColu objem 5dl, dnes je to v USA 1,5L !
Jednoducho povedane – viac sacharidov = castejsi hlad = viac jedal = vacsi zisk potravinarskeho priemyslu.
Radoslav G. alias
Vincent
28.10.2013 19:30:21
>> tiborw, 28. 10. 2013 18:56:18
zaujímavé, a logické, ale napadá ma otázka (aj ked sa velmi nevyznám v problematike). Nie je dôležité aký typ „sacharidov“ konzumujeme ? Lebo sladidlá alebo jednoduché cukry napr.v tej Cole, to je jasné, ale ked jem ráno vločky prípadne dosť konzumujem cestoviny … to by malo byť niečo iné nie ? Samozrejme pijem iba vodu, sladené sračky vobec nepijem…
A k tým ľudom na poli, verím že sa neflákali, a stačilo im jesť 2× slaninku, ale predsa len ich výdaj a výdaj pri 3–4hod biku je asi predsa len iný … to len na margo, že je pre mňa nepredstaviteľné aby som vystačil s 2–3 jedlami denne
truxinho 28.10.2013 20:24:52
V souvislosti s tímto tématem doporučuji k přečtení kniha Optimální dieta od dr. Kwaśniewskiho, velmi zajímavé čtení.
Nějaká diskuze k tomu..
rudo 28.10.2013 20:50:37
prave ta pyramida co schvalil Nixon, to bol vysledok toho prvoteho podvodu co popisuje ten dokoment ABC a nasedneho rozhodnutia senatu, kde komissii predsadal psenicny farmar a cela komisai bola farmarmi uplatena. Nixon uz len dal podpis, mozno ani nevedel co prave podpisuje. ked zacala byt ameroika pretucnela a za nou aj normalny svet, tak prisla druha faza podvodu – nizkotucne jedla, vyrobky tzv : LOW FAT, NO FAT, co bolo velmi smiesne ked sa objavil low fat youghurt, kedze jigurt ma byt najme tuk, ludstvo bolo len malu krocik od toho aby sa zacala vyrabat nejaka beztukova slanina. K popularizacii tejto druhej beztukovej fazy samzorejme najviac prispel hlavny americky – a aj svetovy vzdelavaci prostriedok = Oprah show a neskor odnoze, rozne show roznych doktorkov co najprv si spravili meno ako jej hostia. low fat no fat vyrobky ale v sebe museli nieco mat aby to bola hmota a tak priemysel vynasiel rozne plniva, chuti to ako pomplety plastic premiesany so sadrou a atk sa to aj v tele sprava, ako sa neskor ukazalo tieto latky zahrnujeme do skupiny tzv fruktantov – ich chemicka struktura poskudzuje telo este viac ako fruktoza, ale vacsinou nie su pre telo pouzitelne ako palivo a telo si s nimi nevie poradit a tak ich uklada do tukovych buniek ale aj inde, a tieto latky tiez rozhdzuju hormonalny system, jednym z doledkom tohto rozhodenie je tklstnutie neschopnost chudnut… po rokoch Oprah ukazala ze ludia na low fat vyribkoch su tlstejsi ako ti co jedia full Fat vyrobky a ciastocne sa snazila napravit svoju vinu z minuosti.
rudo 28.10.2013 20:59:48
Oprah mala aj rozne ine vplyvy, v snahe ziskat popularitu vsetkcyh zacala spievat aj vegetariansku pesnicku a mala nejake protimasove relacie, raz si dokonca dovolila zautocit na McD hamburgery. Tu epizodu si pamatam pre jej sudne dosledky. Bolo to v obdobi ked na komoditnej burze v Chicagu padala cena masa vseobecne roznych masovych futures kontraktov, sudny proces bol o kontrakte s hovadzinou. 2 dobytkovy farmarai totiz na tej burze spukulovali a miesto toho aby si poistili cenu krav ked budu ich viest na bitunok a tak si zaistili zarobok, chceli zarobit spekulaciou s derivativami a nakupily long contracty v nadeji ze cena masa poleti hore a oni zarobia aj bez toho aby museli kravy krmit. Ked kazdy idiot si myslsi ze cena niecoho pojde hore az do konca sveta tak to je zvycajne den ked cena dosiahne historicky vrchol a zacne nezadrzatelne padat, Farmari prerobili aj gate, ale kedze niekedy v tom case Oprah povedala ludom ze aby nejedli hamburgeri tak sa rozhodli Opru sudit ze ona im sposobila stratu lebo pad ceny. Samozrejme volovina,, moj vtedy kamarat robil v tom sudnom procese sudneho znalca z oboru pohybu cien komodit na burze a tak Opru zachranil a sud ju uznal nevinnu, hoci odvtedy sa bala nieco jednoznacne povedat ta protimasova propaganda stale preziva.
tiborw 29.10.2013 08:47:46
>> vincent_vega, 28. 10. 2013 19:30:21
Mozno mas pravdu ze vydaj energie pri praci na poli je nizsi ako pri 3–4h treningu na bicykli. Avsak su cinnosti ktore su urcite energeticky narocnejsie a ludia ktori ich vykonavaju idu na tukoch. Napriklad serpovia z okolia Tibetu, Nepalu a Buthanu piju tzv. maslovy caj Po Cha (http://en.wikipedia.org/wiki/Butter_tea) ktory sa vari z cierneho caju so solou a tukom z jakov. Pre nasinca bude asi schodnejsia cesta cierna kava alebo cierny caj s plnotucnym mliekom a kuskom masla, pripadne lyzickou kokosoveho oleja.
Na druhej strane je pravda ze na tukovy metabolizmus sa musi clovek adaptovat. Chvilu to trva ale da sa to. Ak je telo nastavene na rezim spalovania glukozy a pred, pocas a po treningu doplna energiu sacharidmi, tak mu maslovy caj velmi nepomoze
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.