Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Mato 26.11.2013 09:54:45
>> rudo, 26. 11. 2013 09:23:49
Furt to stavias do osobnej konfrontacnej roviny (nic v zlom) a viem, co sa snazis povedat. Na Tvoje priklady vsak existuju miliony vyliecenych zavislakov (OK, abstinujúcich), kde vola zvitazila. Niekde za pomoci psychofarmak, inde za pomoci chemických nahrazok latky spôsobujúcej zavislost, ale vo vela pripadoch, bez pomoci týchto latok. V konecnom dosledku su vsetci odstaveni od týchto nahrazok (ak netrpia permanentnými depresiami, co je zas ina story) a musia sa konfrontovat s realitou zivota bez barlicky v chemickej latke. Vtedy nastupuje skutocna pevna vola, pripadne si to volaj odhodlanie…
Zoberme si psychicke ochorenie s vysokou pravdopodobnostou recidivy a 20% umrtnostou – anorexia. Ide v podstate, okrem spustacov okolia a chyb vo vychove, o hormonalnu a chemicku disbalanciu, ked je choroba v stadiu plnej rozbehnutosti. Na vlastne oci som videl u mne velmi blízkej osoby, ake nesmierne usilie si vyzdajue boj s touto chorobou. Zlozka vedomej vole a chcenia tam v mnohorocnom boji a viacnasobnej recesii, predstavovala najvacsiu zlozku tohto uspechu (boj pretrvava, ale uz roky nedoslo k recidive). Osoba predovsetkym chcela uspiet a chcela zit. Naproti tomu, mi syndrom chronického prezierania sa pripada uplne smiesny…
Brno
Petr Kaňovský 26.11.2013 09:55:03
>> SlavoK, 26. 11. 2013 09:30:56
Jistě, dnes mi udělají radost oplatky, za rok mi udělá radost třeba mrkev, tomu bych i věřil. Otázkou zde do fora je, nakolik jsou oplatky a čokoláda pro tělo běžců škodlivé, aby toto měli řešit, pokud je jinak strava pestrá a pokud celková energetická bilance je v rovnováze, a další otázkou je, jestli je pro tělo více či méně škodlivé, když sním 200g jednou za týden, než sním 30g každý den.
rudo 26.11.2013 10:02:24
>> kanovsky, 26. 11. 2013 09:55:03
oplatky skodlive lebo psenica, a lebo zbytocne sacharidy a lebo odcerpoavanie mineralov travenim obilnych sacharidov.
cokolada moze byt zdrava a prospesna, zalezi od vyrobku (kvalita tuku a male mnozstvo cukru)
Mato 26.11.2013 10:04:34
>> kanovsky, 26. 11. 2013 09:55:03
Ak chces pocut nazor, dam Ti ho, nedam Ti vsak vedecku studiu, ktora by asi bola dost dobre nerealizovatelna. Tvoj pristup urciteho narazoveho stravovania a zaroven vyvazenosti (BTW, co to presne je, ved o tom tu je polemika na viac ako 29 stranach a co pristup, to iny nazor), je podla mna telu prospesnejsi, ako vecne stresovanie sa tym, ci som nepozil nejaky jed, co mi rozhasi inak celkom dobre fungujuce telo. Bavime sa o aktívnych sportovcoch, co nemaju zjavne zdravotne problemy, intolerancie a alergie.
Ak si vies povedat, coho je uz dost a uvedomit si, ze konzumacia niecoho v takej frekvencii a mnozstve uz nesie so sebou negativne dosledky (napr. priberanie, ci royne zazivacie problemy) pre to, na com Ti zalezi, tak nevidim ziaden problem v Tvojom pristupe.
Dal si si vsak robit krvny obraz, vratane minerálového profilu? Ake si mal vysledky? To moze vela napovedat o tom, ci nie si podvyziveny (nie z hladiska BMI, ci % telesneho tuku).
rudo 26.11.2013 10:08:59
>> Mato, 26. 11. 2013 09:54:45
Mato clovek co nechce jest lebo psychika a clovek co nechce prestat jest lebo psychika su na tom v podstate rovnako, len ty to vidis inak.
jasne ze preziareaca mozes niekam zavriet bez jedla, dzanlivo take jednoduche riesenie, pre anorektika take riesenie nie je.
tuzba zit to nie je pevna vola, to je nieco uplne ine
zmysel ludskeho zivota najdenie svojej specialnej ulohy v tejto inkarnacii, zivot v sulade s totou ulohou alebo zivot v nesulade atd
ak ale neikto mal za ciel v tomto zivote si vyskusat nieco, co bezne spolocneost povazuje za nedzrave, a ten clovek zije v sulade s tym cielom tak ho nepresvedcis inak
ten clovek ti mozes prikyvnurt a predstierat ze skusi, pretoze sa od neho spolocensky ocakava pretzoe ho rodina k tomu vydiera, tak jedinec sa pretvaruje a akoze sa snazi a akoze nema pevnu volu lebo vzdy stroskota.
pracoval som s vela ludmi vo vselijakych situaciach a to sa neda popisat co vsetko za tym je.
a ked sa niekdy vyriesi ta uloha a skusensot a clovek sa uspokis tym ze uz z tojo zazil vsetko co mal, tak sa prepne podvedmie pouzitim najvhodnejsej techniky a cloevk lahko (Ok relatiny pojem) ale clovek to proste zvaldne s tym ze sa musi snazit spociatku a teda povieme mal silnu volu – ale to az ked bol uz vnutorne rozhodnuty ist tym smerom, ten clovek sam za seba bol rozhodnuty nie ze len prikyvoval rodine alebo pscyhologovi
Brno
Petr Kaňovský 26.11.2013 10:10:39
>> Mato, 26. 11. 2013 10:04:34
Jaké minerály by bylo dobré si nechat změřit? Předpokládám, že to bude placená služba, toto asi běžný praktický doktor neudělá, že?
Teď ale vidím, že mi něco dělali v květnu na Ústavu sportovní medicíny: leu 5,6 ery 5,52 Hb 157 Htc 0,46 MCV 84 trom 225, AST, ALF, GGT norm., bilirubin 11,7, CK 8,89, Fe/S 18,4, Na 142, K 4,5, Cl 102, Ca 2,312, Mg 0,88, ale nedokážu teď posoudit, nakolik to je či není dobré, pro mě, jako běžce maratonce.
>> rudo, 26. 11. 2013 10:02:24
Takže srovnání oplatků a pečiva, či obilních těstovin, vyjde přibližně rovnocenně?
rudo 26.11.2013 10:24:57
>> kanovsky, 26. 11. 2013 10:10:39
z hladiska toho ze obsahuje psenicu ano
ide o to ze oplatky aby nesplesniveli a mali trvanlivost obsahuju v sebe latky co ja ludovo nazyvam otrava na potkany a dalej oplatky su vacinou s plnkami rozncyh farebnych zmesi a navyse tie tuky v nich musia byt davno zoxidovane.
pecivo na druhej strabe moze tiez obsahovat vselico a obsahuje margariny ktore navyse presli vysokou pecou.
ovsem ked vybalis oplatku a polizsi ju niekam a vedla polzis pecivo a po niekolkych dnoch to pecivo splesnivie a opaltka nie
tak to pecivo aspon neobsahovalo otravu na potkany
napriklad ta biela plasticka hmota co McD predva ako obal na fasirku a vola to burgeriva zemla, tak ta nesplesnivie ani za rok ako ukazovali rozne videjka ked nasli zabudnuty burger…
dalej chleba a pecivo aby bolo pekne nafuknute lahke vzdusne
co kedysi nase babicky robila tak ze namiesili cesto s kvasnicami a nechali kvasnice pracovat… tak na toto priemyslene nie je cas a dosahuje sa to inak, chemicky alebo naprklad v AUS (ale verim ze aj v EU)
sa jednoduche na slepacich bitunkoch melei slepacie perie a to sa potom miesa s mukou a to perie robi ten lahky vzdusny chleba
ked si pripalim hrianku na sucho v toesteri tak to smrdi presne jak palena kuracia koza (uz som to davno nepalil pre seba ale rodina to stale je)
je to zaujimave ked si vegetarian mysli ze moze jest chleba.
neviem ci je prerie stravitlene alebo ci posobi ako cistiacie vlakna alebo ci doda nejake minerali alebo ci nemoze roznasat rozne choroby co sa v peci nezabiju
jm1 26.11.2013 10:49:38
>> kanovsky, 26. 11. 2013 10:10:39
Petre, posilam PDF s clankem Nutrition and Athletic Performance, kde se venuji mj. i tem mineralum u sportovcu.
Statenice
Spidla 26.11.2013 11:27:51
>> rudo, 26. 11. 2013 10:24:57 je to zaujimave ked si vegetarian mysli ze moze jest chleba.
Ja si pecu vlastni chleba takze si myslim ze ho jist jako vegetarian muzu
Problem je ale samozrejme v tom ze svet je globalizovan a jidlo je predevsim velky obchod. Proto u nas mame chleba kde je E920 – L-cystein, jehoz hlavnim zdrojem jsou lidské vlasy a štětiny prasat aby to pekne vypadalo a „zlepsilo“ mouku. Ale ten se dava i do ovocnych stav aby drzel vitamin C. Chci rict ze dnes pokud nemas zahradku je vubec problem jist neco co neni sracka. videli jste dokument FOOD Inc?
Slaný
EdCable 26.11.2013 12:27:20
>> SlavoK, 26. 11. 2013 08:57:12
V Antarktide by sis zase mohl ulovit tucnaka.. Ale aspon bys byl low-carb
Postrizin
SlavoK 26.11.2013 12:58:36
>> EdCable, 26. 11. 2013 12:27:20
Nebo Vabroucha, tam je ale riziko ze by u sebe mel sacharidovy gel.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 26.11.2013 15:11:32
>> kanovsky, 26. 11. 2013 09:55:03
>> rudo, 26. 11. 2013 10:02:24
Říkal bych spíš „kvalitní“ čokoláda, než zdravá, protože ta kvalitní, bez cukru a s pravým kakaovým máslem, má zase vysokou koncentraci theobrominu. Těch 200 g už je na předávkování, s nepříjemnými následky, takže raději zmíněných 30 g denně. Jde tedy jen o jiný druh závislosti, možná míň škodlivé, než na cukru, možná víc psychické (jako na všech povzbuzovačích, např. na kávě). To je také důvod, proč výživové směry, které se vyhýbají povzbuzovačům, nahrazují čokoládu karobem, pepř bazalkou, atd.
Mato 26.11.2013 15:27:17
>> oblivion, 26. 11. 2013 15:11:32
Myslis, ze zavislost na povzbudzovačoch je len psychicka? Take withdrawal symptoms u kofeinovej zavislosti maju celkom slusne fyzicke príznaky a vedlajsie ucinky a dost dlho trvaju. Psychicka zavislost na „high“ od riadnej davky kofeinu pretrvava roky, fyzicka niekolko tyzdnov. U cokolady neviem, ale viem, ze príznaky su realne a zavislost sa buduje celkom rychlo.
povzdbudzovace z tvrdých sfer, typu metamfetaminy a kokain a pod. maju este silnejsie vedlajsie ucinky fyzickej aj psychickej zavislosti. Ono asi jedno od druhého nejde moc odtrhnut (fyzicke a psychicke zavislosti).
České Budějovice
PaKo 26.11.2013 15:34:55
Můžu malou odbočku k tomu chlebu? Jak tohle vlákno se zájmem sleduju, tak dlouho mi to vrtá hlavou. Pečeme si doma vlastní chleba z kvásku, poměr žitná vs. pšeničná v průměru 80:20, vše v celozrnné variantě. K tomu už jen kmín, sůl a semínka (slunečnice, konopné, len, dýňové) a voda. Co na to low carb? Chápu to tak, že mouka coby hlavní komponenta i takovýto chleba z nízkosacharidového ideálu diskvalifikuje? Podotýkám, že ve 4 lidech sníme dva kilové bochníky za týden. Díky!
Slaný
EdCable 26.11.2013 15:44:58
>> PaKo, 26. 11. 2013 15:34:55
Z hlediska low-carb ano, z meho uhlu pohledu neni trocha radne zkvaseneho obili zas tak hrozna, pokud s nim nemas obecne problemy.
Chtel jsem se podelit o jiny prispevek, ktery je taky trochu na okraji low-carb, ale souvisi s paleo zivotnim stylem – lusteniny byly a jsou v ruznych skupinach sberacu/lovcu soucasti jidelnicku, viz http://wholehealthsource.blogspot.cz/…eo-diet.html
Hovori tam mimo jine o ucincich namaceni a vareni – v souvislosti s vedlejsim vlaknem o zelezu mi prijde jako zajimave snizeni mnozstvi fytatu, ktere vazou mineraly a ty pak nejsou stravitelne, protoze lide neprodukuji ten spravny enzym na jejich stepeni, o 30 – 70 %.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 26.11.2013 17:05:59
>> Mato, 26. 11. 2013 15:27:17
Psal jsem „víc psychická“ – jak sám píšeš: roky × týdny u fyzické.
A pro upřesnění: toxická dávka theobrominu jsou 2 g, což je obsaženo ve 100 g kakaa.
rudo 26.11.2013 20:31:35
>> PaKo, 26. 11. 2013 15:34:55
system v ketoze, lob carb atd je zalozeny na tom ze denne mas podlimitne mnozstvo, ktore sa uvadza v rozsahu 20–100g sacharidov na den a ten rozsah vyvolava vasnive hadky na specializovanych forach, niekde sa tvrdi ze potrebujes len 20g aby si sa spsolohalivo preladil z predosleho zivota a dostal sa skutocne do trvalej ketozy – dolezite najme pri lieceni epilespie alzheimera alebo po uraze mozgu atd atd a samozrejme diabetici aby uz neboli diabetici… potom uz udrziavacie mnozstvo moze byt okolo 50g sacharidov, a pre sportovcov co v ten den extra makaju silovovytrvalostne, napriklad pre bezca dlhy temovy beh ale zavod v trvani cez hodinu a podobne je mozne v taky den zjest aj 100g rozumne casovo rozlozenych vzhadom k tomu fyzickemu vykonu a nizkosacharidovka sa v ten den neporusi ani pri tych 100g, ovsem 100g bez tazkeho treninku uz porusuje
takze nie je jednzocne cislo a to mnohcy velmi irituje.
otazka je ako si rozdleis to pre teba ba ten podlimitne mnzostvo, niekto si niekdy rozhodne ze vsetko pridelene venuje na med, niekto na ovocie, v praxi sa to mnzostvo vyplytva na zeleninu ked do seba ladujeme mineraly a vlakninu tak v tej zelenine sa blizime podlimitnemu mnozstvu
ovsem mozes to podlimitne mnozstve venovat doma upecenemu chlebu musis si zmerat kalorie na 1 krajec atd aby si vedel kolko mozes ale stracas tym moznost jest v ten den zeleninu a ovocie takze ako obcsany den OK ale dlhodobo katastrofa, bez zeleniny to proste nejde, bez ovocia to ide v pohode.
České Budějovice
PaKo 26.11.2013 21:37:22
>> rudo, 26. 11. 2013 20:31:35 Díky. Já pořád řeším, jestli do low carb jít nebo ne. Argumenty pro se mi líbí, ale jsem vyloženě přílohovej typ (těstoviny jsem minimalizoval, zbyla mi už jen rýže) a teď byste mi vzali i chleba a ovoce! Co by mi na tom světě pak zbylo za radost? Snad jen to běhání…
rudo 26.11.2013 22:21:07
>> PaKo, 26. 11. 2013 21:37:22
jestli nejsi zenatej, tak holky a jesli si zenatej tak taky holky
ale takova slanina je radost taky
Eulenspiegel 26.11.2013 22:52:17
>> rudo, 26. 11. 2013 22:21:07
já lituju, že (podle všeho) zrušili auru. jestli si nějaký příspěvek na tomhle fóru zasloužil plus, tak tenhle teď :D
>> SlavoK, 26. 11. 2013 12:58:36
tohle mě taky vyloženě rozsekalo :D problém je, že takový Vabrouch Zlínský se pohybuje příliš rychle na to, abys ho ulovil.
Desert 26.11.2013 23:02:27
>> rudo, 26. 11. 2013 22:21:07
a to se divím, že se tady pořád mluví o tuku, když to mělo být původně o holkách,
ewerex 26.11.2013 23:04:05
>> PaKo, 26. 11. 2013 21:37:22
ja za prilohy, chleba, ovoce … budu bojovat do roztrhani tela. Jako za cisare pana a jeho rodinu
>> rudo, 26. 11. 2013 22:21:07 taky pobavil
Praha
ped7g 26.11.2013 23:13:21
rudo: k neplesnivejucim McDonald hamburgerom.. videl som video, kde chlap vyrobi domace burgery (vzorove tomu co sa snazi McD napodobnit), k tomu niekolko McD burgerov, a rozne ich uskladni podla hypotezy ktoru vyslovi na zaciatku, a to ze McD neplesnivie preto, lebo ma taky tvar a obsah, ze sa vysusi skor nez by sa plesen viditelne namnozila. A guess what… domace burgery mu nesplesniveli tiez. McD a domaci v igelitovom vrecusku (vlhkost sa udrzi) splesniveli podobne rychlo. McD nejaky extra big s hrubym kusom masa jemne splesnivel (nestihne preschnut koli masu).
Takze uz len zalezi ci veris tomu ze tvorca bol objektivny a jeho vysledky su ok, ale kto nie je lenivy, moze si to overit sam (ja lenivy som a rozhodol som sa mu doverovat).
rudo 27.11.2013 01:25:37
>> ped7g, 26. 11. 2013 23:13:21
neslo o fasirky islo o tu bielu akoze zemlu.
upec si doma sam z cistej muky, nie komercnej a poloz to vedla tej bielej z mcd a porovnaj
nechaj to volne na vzduchu
rudo 27.11.2013 01:27:37
>> ewerex, 26. 11. 2013 23:04:05
"" ja za prilohy, chleba, ovoce … budu bojovat do roztrhani tela. Jako za cisare pana a jeho rodinu ""
taky na vozejcku a skonci to vyplachem zaludku a klystyr ?
sedm tisic Kcal jako v Sarajevu
Praha
ped7g 27.11.2013 02:18:19
>> rudo, 27. 11. 2013 01:25:37
no prave, pecivo len tak nesplesnivie samo od seba, ako by si inac robil struhanku zo sucheho peciva? Aspon teda tu v Prahe to tak funguje, ze nechas pecivo vonku na vzduchu a vyschne. Teda este zalezi ake pecivo samozrejme, ale obecne si nemyslim ze by McD dokupoval este nejake dalsie jedy okrem tych ktore potrebuju na chut+zavislost, cerstvost udrzuju jednoduchymi pravidlami (kolko minut moze cakat pripraveny burger na zakaznika a pod.), je to pre nich jednoduchsie+lacnejsie, ako riesit konzervanty. Maju oproti potravinam vyhodu v tom, ze ked niekto kupuje burger, tak nikto necaka ze bude mat nejaku minimalnu dobu trvanlivosti.
rudo 27.11.2013 03:35:02
>> ped7g, 27. 11. 2013 02:18:19
ano na vzduchu to vyschne, na to som akosi z detstva zabudol tak nejak inak sprav ten pokus
neviem ako ceskom kralovstve
ale tu v AUS McD nepozuiva zemle z pekarne je to volaco vyrobene niekde vo velkovyrobni a hromadne rozvazane, neviem ci to medzitym mrazia alebo nie, ale urcite to nie je nieco co sa upieklo v ten skoro rano a suche to teda nie je vobec
chemicksa prisada ich nestoji viobec nic a ked ziskaju moznost velkovyroby a rozvozu na vela dni dopredu tak je to velke setrenie, takze ziadne minanie penazi na chemikaliu.
ked som kedysi chodieval obcsa do McD tak som si najpr zasiel do pekarne kupil si nejake cesrtve pecivo podla v;astneho vyberu a siel som do Mcd objednal si koplet vsetko s vajcom slaniou syrom a fasirkou ale bez kecupu, na stoliku som to cele rozobral a pekne naukladal do mojej poctivej zemle ktoru som len tak rukami roztrhol. Nikdy mi nic ti pubertaci co tam robia nepovedali aj ked zazerali, zato osotni zakaznici na to kukali jak puk a prehltali slinky ale nevidel som nikoho ze by siel nasledovat priklad kecup samozrejme som nedal ved je to samy cukor a konzervacna chemikalia, paradjsky to snad videlo ked to viezli okolo JRD sklennikov
Praha
ped7g 27.11.2013 03:50:32
Ono vlastne ani tak nejde o to ze ci tam tie konzervanty su, alebo nie.
Ide o to, ze ludia s oblubou hikaju nad tym, ze to nesplesnivie. Lenze nesplesnivie ani podomacky urobeny burger z „raw“ surovin bez pridanej chemie. Takze to ze to neplesnivie nic nedokazuje. Najistejsi je zial stale len laboratorny rozbor, a to je trochu draha sranda pre koncoveho zakaznika. :/
ewerex 27.11.2013 05:27:48
>> rudo, 27. 11. 2013 01:27:37
7000 kJ? To me podcenujes:) I kdyz uz to je hodne davno, co jsem si pocital jidlo. Vozejk neberu a myslim, ze ani klystyr by se mi moc nelibil
rudo 27.11.2013 05:49:40
>> ped7g, 27. 11. 2013 03:50:32
mozem ta uistit ze v nasej spajze toho uz splesnivelo kopu zena kupuje ocami a potom to neje, boli to rozne pekarenske vyrobky.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.