Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 14.02.2014 22:43:47
>> vincent_vega, 14. 02. 2014 22:17:46
""" Inak ledva sa dvíham zo stoličky, čo na to najlepšie pomáha ? """
prevencia = nesadnut si na stolicku
varianta prevencie = zvolit inu " valentinsku " poziciu pri manzelskych povinnostiach
alebo si to myslel inak ?
Radoslav G. alias
Vincent
15.02.2014 08:30:07
>> rudo, 14. 02. 2014 22:43:47
no nemyslel som zrovna toto :) ale dík za tip
tiborw 15.02.2014 08:52:24
>> vincent_vega, 14. 02. 2014 22:17:46
mne na ulavu od bolesti pomaha tepla sprcha a potom masaz. Masaz svalov si robim sam valcekom na cesto Po masazi si natriem nohy chladivym gelom Obcas chodim do kryokomory do Kremnicky nakolko sauna mi nerobi dobre.
Radoslav G. alias
Vincent
15.02.2014 09:56:31
>> tiborw, 15. 02. 2014 08:52:24
už je to dnes lepšie, mám tam beh, tak som zvedavý ako to pôjde. Dúfam to tu moc nespamujem s mojimi začiatkami v NSS.
A teda dnes test a ketony nem :(
Môže to byť neskoršia odozva na koláč zo včera ? ALebo som to pokašlal ráno, žena si robila banán, kokos.struh, goji, a dal som si 2dl … Ako to teraz bude u mňa prebiehať pri zníženom príjem S ? Alebo je možné že v ketoze som aj ked v moči nemám ketony ?
tiborw 15.02.2014 11:57:28
>> vincent_vega, 15. 02. 2014 09:56:31
tak ako si sa do ketozy neocakavane dostal, tak si z nej aj neocakavane vyskocil. To je celkom bezne a prirodzene. inac vystup z ketozy byva rychlejsi ako vstup. Teraz to uz mas aj odskusane. Ak sa chces do ketozy vratit, zopakuj stravovanie z tych dvoch dni pred ketozou. co sa tyka goje tak ja mam podobne skusenosti. U mna goja funguje podobne ako susene hrozienka.
rudo 15.02.2014 21:06:50
>> tiborw, 15. 02. 2014 11:57:28
ano, kzde susene ovicie je koncentrovana cukrova bomba. a ten banan co tam bol, banan ma niekolko faz :
banan zeleny je cista vlaknina z ktorej sa napapaju nase crevne bakterie a my im z toho nevieme nic ukradnut. cim je banan zrelsi, tym menej vlakniny a viacej cukru. ak sa do toho mizu hadza banan uz zrely ci prezrety, tiez to bola cista cukrova bomba.
rudo 15.02.2014 21:08:36
o dozrievani bananu a tych hnilobnych bakteriach co v banane jedia vlakniny a vyseiraju do neho cukor, pisal uz Majakovski, mali sme to aj ako maturitnu otazku :
A bomboj cukornoj, oni grozjat narodam
Radoslav G. alias
Vincent
15.02.2014 21:55:51
takže trening bieda uplna, beh som po 45min musel stopnúť, teda namiesto 15×1min 4:00, som dal 10×1min, s prestáávkou asi 3min pri 6:30!! potom som už len dobehol domov a to tiež ako slimák 6:00 – 6:30 … tak neviem, takto sa mi to nepozdáva. Mal som dnes ešte hodinu odkrutiť bike na trenažery,ale to nedám. Hlavne mám strašnu svalovicu, čo nechápem.
A čo už vobec nechápem, z ketozy som nevyskočil, teraz som znovu skusil a 1,5mmol na papieriku.
uvidím ako sa budem cítiť zajtra …
České Budějovice
PaKo 15.02.2014 22:18:52
Přihodím k dobru své zkušenosti: NSS zkouším přesně týden, za den se dostanu někam ke 100–120g S, většinou ze zeleniny, 2× v týdnu jsem zhřešil přílohovou rýží.
Pocity z běhu: byl jsem předtím 2 týdny mimo kvůli nemoci/atb a pak týden rekonvalescence, takže jsem běhal pomalu a malé objemy. Do středy v pohodě, ale ve čtvrtek a v pátek byly pocity hodně špatný, nožky nějak nechtěly kmitat, vysoké tepy a i mimo běh jsem se cítil unavený.
Dneska jsem ale neplánovaně běžel na chatu, 14 km v protivětru, převýšení celkem +300m. Vybíhal jsem asi 4 hod. po snídani (tvaroh, semínka, skořice). A měl jsem z toho docela dobrý pocit, šel jsem to volněji, krize nepřišla, i když ji na 100% čekal. A zajímavý bylo, že jsem doběhl úplně odpočatý a neměl jsem ani hlad .
PS: papírky už 3 dni středně fialové, ten dnešní byl trochu vybledlejší
rudo 15.02.2014 22:22:24
>> vincent_vega, 15. 02. 2014 21:55:51
v prechodnej faze by si sa nemal snazit behat intervaly, ale vratit sa k nabehavaniu aerobneho objemu
davidof 15.02.2014 22:38:23
>> vincent_vega, 15. 02. 2014 21:55:51
tak ještě moje zkušenost, i když už jsem to psal: měl jsem pocit že svaly si zvykaly na přechod déle (asi 2 měsíce) než ostatní systémy, takže byl problém běhat třeba kopce. Intervaly jsem neběhal, ale předpokládám, že u tebe je to stejný problém, prostě v přechodu bys měl snížit intenzitu. Asi to bude zase individ. takže ti to třeba nebude ani trvat tak dlouho
rudo 15.02.2014 22:48:01
>> vincent_vega, 15. 02. 2014 21:55:51
ak si citas napriklad veci z LHRT – trenink na nzikych tepoch kde sa Dr Maffeton venuje strave a treninku bez cukrov teda ciste tukovym, tak toto je prepracovane uz velmi davno ako triatlonist vies kto je-bol Mark Allen, on ked presiel na tukovy system (dovtedy Hawai nemohol vyhrat)tak najzdieval celu zimu – snad az do 9 mesiacov treninky aj na valcoch ciste aerobne , lahke prevody a dlhe hodiny, len take akoze zadarmo tocenie a prerabal svalove vlakna na aerobne a na tukove
a robil to aj s behom a popisuje ze ked predtym dokazal na cukor a anaerobne bezat 1 milu alebo dlhie 1 milove tempo v nejakom case napriklad 6 minut na milu alebo 5:30 uz neviem tak po pretrenovani bezal to iste tempo uplne aerobne a ciste na tuky a citil sa jak z ineho sveta. A to predtym dlhe roky behaval aj jazdieval dlhe hodiny aj aerobne aj na tuk, takze nebol ziadny novacik
tiborw 16.02.2014 07:33:08
>> vincent_vega, 15. 02. 2014 21:55:51
Ja by som tvoj problem videl nasledovne. Ohladom na tvoju stravu a trening sa v sucasnosti pohybujes niekde na hranici ketozy. Raz si dnu a raz von. Kedze telo este nie je adaptovane na pouzivanie ketonov tak velmi rychlo vycerpa svalovy glykogen.Najma ak ides nad ANP. Preto ta svalovka a neschopnost dokoncit trening v planovanej intenzite.Ked sa adaptujes tak ho bude setrit a trening ktory si vcera nezvladol mozes pouzit ako test adaptacie o mesiac.
Ja by som na tvojom mieste aspon na 2–3 tyzdne trenoval vsetky treningy pod AEP a daval si pozor na stravu aby som nevypadol z ketozy. Potom by som raz do tyzdna zaradil nieco intenzivnejsie a sledoval ako rychlo by som sa po takomto intenzivnom treningu zotavil.
Nemusis mat obavu ze trening bude lahsi ako si mal naplanovane. Nic tym nestatis, len ziskas.
rudo 16.02.2014 09:56:52
>> tiborw, 16. 02. 2014 07:33:08
velmi pekne a jasne popisane
Radoslav G. alias
Vincent
16.02.2014 10:43:30
>> rudo, 15. 02. 2014 22:48:01
Mark Allen je pojem, samozrejme registrujem ale toto čo píšeš som o ňom nevedel-to si prečítam
>> tiborw, 16. 02. 2014 07:33:08
Myslím si to fakt výborne zhodnotil, aj pocitovo to tak vnímam.
Ale, mometnálne víťazí moja netrpezlivosť, a odkladám NSS na jeseň … Dík za rady v každom prípadne, dúfam som Vás tu zase až tak nesklamal, „ja sa vrátim“ :)
Však vidím že toto je hlavne z toho zdravotného hladiska to pravé orechové, a som presvedčený že aj výkonostne, ale treba mať 2–3 mesiace na nízko aerobny tréning a spomínanú adaptáciu, čo mi v mojom prípade príde najvhodnejšie po sezone. Ešte aby som to vysvetlil, už som zaplatil 1/2IM Pescara ITL – 1.6 a rovnako Oravaman – a nie som presvedčený že sa dokážem pri NSS na tieto preteky pripraviť, je to predsa len krátky čas.
Ešte poradte ak by som ten stav ketozy chcel využiť na vyskúšanie si superkompenzačnej diety, teda na navýšenie S. Ako postupovať ? Niečo som tu čítal že 3 dni fičať na S (aký pomer asi voči T/B ?) a 4 tý by som mal byť nabitý cukrom ?
tiborw 16.02.2014 11:36:58
>> vincent_vega, 16. 02. 2014 10:43:30
Ja by som to este nevzdaval. Kedy mas tie prve preteky ?
Pozri si vplyv 3 mesacneho treningu v ketoze na triatlonistu Petra Attiu
http://eatingacademy.com/…-performance
Pred tym ako zacal trenovat v ketoze len 5% energie ziskaval z tukov. Po 3 mesiacoch to uz bolo 80%
Ked si v ketoze, tak ziadnu superkompenzacnu dietu nepotrebujes. Jednym z neprijemnych efektov superkompenzacnej diety je narast hmotnosti nakolko 1g glykogenovych zasob viaze na seba 2g vody. Kludne sa moze stat ze budes vdaka superkompenzacnej diete pred pretekmi o 2–3kg tazsi.
Na zaver pridam este jeden citat, ktory sa mi zda celkom trefny pre tuto temu, mam dojem ze ho povedal Rich Roll, ktory za 5 dni urobil 5 IronManov:
„Vytrvalostne preteky nevyhrava ten, kto je najrychlejsi, ale ten kto sa unavi ako posledny“
rudo 16.02.2014 19:46:52
>> vincent_vega, 16. 02. 2014 10:43:30
tiez by som to nevzdal, prave ze toto trapenie uplne bez cukrov a neschopnost behat rychle tempo je stav ked sa nejlepsie trenuje tukovy metabolizmus a teda je to najleosi trenink na dlhy triatlon
na cukor sa ti staci vratit : konzervativne tak 2–3 tyzdne pred zavodom, agresivne tak 3 dni pred zavodom, to by zaroven predstavovalo tu SSD, ked ides bez cukrov ovela dlhsie obdobie a vsetko sa v tele pripravi ovela lepsie.
bezci ultramaratonci to robia tak ze zacnu jest cukor az v samotnych pretekoch
Radoslav G. alias
Vincent
17.02.2014 08:02:00
hmm môže to fungovať, ale nechcem experimetnovať keďže sa ešte nepoznám ako zareagujem.
Hlavne, to u mňa nebolo plánované, ten vstup do ketozy. Ja som stále nebol rozhodnutý kedy to vyskúšam, a som si iba upravil jedálniček. Vyúčil som lepok, a sladkosti. A následne som dvihol tuky v strave, a až na základe tréningu, kde som zaregistroval slabšiu regeneráciu som si kupil ketophan a zvyšok už viete.
Sám neviem ako to teraz bude, včera som si dal prevahu S. Pocity samozrejme typické. Hladný už po 2 hod, po zjedení som musel ležať na gauči a predýchavať ako mi to stiahlo energiu… no uvidím sám, ešte si to celé premyslím
Praha-Dalejské údolí
oblivion 17.02.2014 17:20:46
>> vincent_vega, 17. 02. 2014 08:02:00
(TR = tuková rychlost, SR = sacharidová rychlost)
Výchozí stav:
TR0 = 12 km/h, SR0 = +2 km/h =
14 km/h
→ t[M] = 1°30' × SR0 +
1°45' × TR0 = 3°15'
Po sacharidovém tréninku:
TR1 = 12 km/h, SR1 =
+4 km/h = 16 km/h
→ t[M] = 1°30' × SR1 +
1°30' × TR1 = 3°00'
Po tukovém tréninku:
TR2 = 14 km/h, SR2 =
+2 km/h = 16 km/h
→ t[M] = 1°30' × SR2 +
1°17' × TR2 = 2°47'
A to pro HIM (tvých 5°24') je TR ještě důležitější, než pro M. Tipuji, že závěrečný HM v HIM se běží spíš jako druhá půlka M, než jako HM.
Radoslav G. alias
Vincent
17.02.2014 19:40:45
>> oblivion, 17. 02. 2014 17:20:46
to čo píšeš vyzerá zaujímavo samozrejme, to vidím prvý x v živote. Pls vysvetli zdroj z akého odvodzuješ tie koeficienty TR a SR, je to testovaním potvrdené že vplyv TR je o toľko vyšší ..... ? A teda z čoho vychádzaš v stanovení TRo a SRo ?
Je mi jasné že TR je dôležitejší, však pri výkone nad 5 hod som to nepotiahol na glukoze..... A nemám inak moc dobrý pocit teraz ani zo stravy, ani z pocitu ako takého. Mal smo dva dni kľud, zajtra prvý swim ráno a poobede beh, alebo bike, tak som zvedavý ako to pôjde, keďže som vyskočil z ketozy …
tiborw 17.02.2014 21:31:07
>> oblivion, 17. 02. 2014 17:20:46
Co je HM , HIM ?
Radoslav G. alias
Vincent
17.02.2014 21:44:03
>> tiborw, 17. 02. 2014 21:31:07
hlaf maraton a half iron man
Praha-Dalejské údolí
oblivion 18.02.2014 13:34:31
>> vincent_vega, 17. 02. 2014 19:40:45
Na úvod bych měl zdůraznit, že TR ani SR nezávisí příliš na stravě, či na tom, zda jsi v ketóze. Ten příklad nesloužil k obhajobě ketózy, nýbrž ke znázornění vlivu složek rychlosti na vytrvalostní výkon.
„A teda z čoho vychádzaš v stanovení TRo a SRo ?“
TR0 je rychlost udržitelná v druhé půlce maratonu po vyčerpání glykogenu a bez doplňování sacharidů v závodě. Není nutné běžet maraton, zjistit se dá i hodinovkou „naprázdno“.
SR0 beru jako rychlost HM. Na kratší trati by samozřejmě byla vyšší. Zároveň jsem pro jednoduchost počítal s tím, že glykogen vydrží vždy jen hodinu a půl, tedy první půlka M naplno.
V každém případě je TR základní rychlost, dosažitelná za jakýchkoliv podmínek, kdežto SR je nadstavba, dosažitelná jen za přítomnosti glykogenu ve svalech. Proto SR píšu jako „+x km/h“.
„Pls vysvetli zdroj z akého odvodzuješ tie koeficienty TR a SR“
Nejsem si jist, co myslíš těmi koeficienty? Ve vzorečcích pro t[M] jsou časy – tedy vždy hodinu a půl běh na SR, pak spočíst, kolik km zbývá do M, a jak dlouho tento zbytek potrvá při TR.
O kolik lze zlepšit SR, resp. TR, tréninkem, to nedokážu říct, neboť sám netrénuju. Ale z pokroků pár běžců zde na fóru je +2 km/h reálných. Zároveň netvrdím, že lze TR i SR zlepšit stejně rychle.
Je však jasně vidět výhoda vyšší TR, přestože SR je v obou případech stejná. Pomíjím pro jednoduchost to, že je zřejmě efektivnější běžet M rovnoměrněji, než první půlku naplno a zbytek na tuk.
Ještě ke ketóze: ta rozhodně není překážkou intenzivních výkonů –
ani pro mne (coby běžeckého tragéda) není problém v ní běžet 3400+ m
za 12' (Cooper). A na M jsem se za půl roku bez tréninku, pouze stravou,
zlepšil o 15', přestože na HM jsem se zhoršil o 5' – jedním
z důvodů byla absence „nárazu do zdi“.
P.S.: TR0 a SR0 jsou moje aktuální rychlosti…
zomoso 19.02.2014 16:55:08
chtěl bych se zeptat , jak je to s alkoholem ( myšleno 1 pivo popř. 2dl. vina) v nízkosachar.stravě popř v ketoze
Praha-Dalejské údolí
oblivion 19.02.2014 20:48:50
>> zomoso, 19. 02. 2014 16:55:08
Ethanol snižuje uvolňování glukózy játry zhruba o 12 %, částečně snížením glukoneogeneze (o 20 %), částečně snížením glykogenolýzy (o 7 %). Takže pokud nejde o pokročilou fázi ketózy, kdy mozek již částečně přešel na ketony, tak si mozek bude stěžovat na nedostatek glukózy, což není příliš příjemné.
Důležité je, že ethanol nezvyšuje hladinu glukózy v krvi a nemá znatelný vliv na hladinu insulinu, ani glukagonu. Z ketózy tedy „nevyhazuje“. Na druhou stranu má prioritu v metabolisaci, tedy i před tuky. Játra proto po čas odbourávání ethanolu produkují ketony z něj, nikoliv z tuků.
Za připomenutí stojí vyšší kalorická vydatnost ethanolu (7 kcal / g), riziko dehydratace (při ketóze zvlášť) a demineralizace (zejména hořčík). Na každého „panáka“ (velkého :o) doporučuji 3–5 dl „hořečnaté“ vody.
Přednost by měly mít destiláty, protože víno i pivo obsahují sacharidy (± 2 g / 100 ml), o míchaných či slazených nápojích ani nemluvě. Navíc víno má na některá mozková centra dlouhodobě horší vliv, než destiláty.
Takže: na zdraví! ;o)
rudo 19.02.2014 21:47:30
>> zomoso, 19. 02. 2014 16:55:08
v skratku to bude podobne ako cista frultoza na tu tiez priamo inzulin nereaguje
cukry na ktore inzulin priamo nereaguje su zvalst nebezpecne pretoze sa nestrazene potuluju v lkrvi a priamo napadaju tkaniva a sposobuju cukrove hnitie tkaniv a vyrazne urychluju starnutie lokalne aj celkove.
cielavedome vlady krajin podporuju pitie alkoholu uz od detsva pretoze nechcu mat prilis vela dochodcov ktori by poberali dochodok prilis dlho
ekonomicky je ovela vyhodnejie zdanovat alkohol a vyberat tak idealne od vsetkcyh dalsiu formu dane
Slaný
EdCable 20.02.2014 07:30:17
Tak fruktóza ráda konci jako AGE (advanced glycation end-product), které tělu mírně řečeno nesvědčí (to je asi to, co rudo nazývá zahníváním).
Tělo se jí ale zbavuje velice rychle přeměnou na glukózu, laktát a další látky, navíc podporuje zvýšení hladiny kyseliny močové (problém se dnou) a novotvorby tuku v játrech.
Nebál bych se tolik fruktózy v ovoci jako v cukru – v ovoci přichází se spoustou jiných látek, navíc to není zdaleka tak koncentrovaný zdroj.
Jinak tedy fruktóza nezvedá inzulin, ale hubnutí či zdraví nějak nepomáhá.
Radoslav G. alias
Vincent
20.02.2014 22:25:19
samozrejme že ako som vyletel z ketozy a polovička má virozu, tak som to lapol, nádchu jak sviňa a 4tý deň som off.
Inak ked mám nádchu, predpokladám treba minimalizovať S, ale týka sa to aj ovocia ?
A teda med ? že vraj má antibakteriálne účinky, ale zase fruktoza/glukoza .....
rudo 20.02.2014 22:57:26
>> vincent_vega, 20. 02. 2014 22:25:19
med po malych davkach
predsa nezjes 100 gramov medu za den aby ta vyhodil z ketozy pripadne ti to zabranilo sa do toho nazad dostat ak chces
davidof 21.02.2014 15:27:35
máte někdo zkušenost se Super Starch, který se používá pro lepší pálení tuků při tréninku v ketóze (např. stránky Peter Attia), příp. porovnání s Palatinose, kterou používají třeba Nutrend a Enervit v sach. gelech s nízkým GI?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.