Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 10.06.2014 00:33:01
>> PaKo, 09. 06. 2014 16:58:46
Ja taky – kde je vojin Kotaz?
rozdiel moze byt v tom ze v jednom pripade sa vlaknina pocita medzi S a v druhom pripade sa vlaknina vobec nepocita
Brutto 10.06.2014 08:00:30
>> PaKo, 09. 06. 2014 16:58:46
V kazdom pripade, tie druhe udaje su tie spravne :) Ja to tak mam uvedene na vsetkych obaloch struhaneho kokosu a aj Foodlogic tak hovori. Takze hento je bud chyba, alebo je tam naozaj nieco primiesane. To co pise Rudo, o tom dost pochybujem, vyrobcovia/predajcovia mnohokrat ani netusia vztah medzi vlakninou a sacharidmi :)
rudo 10.06.2014 08:11:27
>> Brutto, 10. 06. 2014 08:00:30
aleba, v to je prave zakladny problem ze aj rozne tabnulky atd su nejednotne lebo niekde sa vlaknina zaratava do S a niekde sa vlaknina ignoruje a niekde sa udava zvlast
co by vyrobcovia netusili, vyrobcovia predsa zamestnavaju kopec diplomovanych bielych plastov
Brutto 10.06.2014 09:13:55
To je pravda, ja len sudim z tych „odbornych“ vyjadreni roznych specialistov vyrobcov, ktore obcas vidam v televizii alebo na roznych specialnych programoch o vyzive :) Ale dajme tomu, ze o tomto nieco tusia :)
Praha-Dalejské údolí
oblivion 10.06.2014 18:02:58
>> PaKo, 09. 06. 2014 16:58:46
Kokos B 6,9 – T 64,5 – S 23,7 jsou přesně tabulkové hodnoty, takže to jen opsali, určitě si nenechali dělat analýzu. V těchto 23,7 g S je už zahrnuto 16,3 g vlákniny.
U druhého balení s B 3,5 – T 33,5 – S 66,5 těžko soudit – když je součet přes 100, může to být celé nesmysl. Za prvé, kokos nikdy není zcela vysušený, aspoň 3 % by měla tvořit voda (jako u prvního balení, zbylých 1,9 % jsou minerály). Za druhé, převaha sacharidů by mohla vzniknout částečným vylisováním oleje, ale pak by stoupl i poměr bílkovin – jenže ve složení je jich naopak méně.
Pokud má čerstvý kokos tabulkově B 3,3 – T 33,5 – S 15,2 – W 47,0 (což se nápadně blíží údaji na druhém balení), pak po vysušení by teoreticky měly být poměry B 6,0 – T 61,3 – S 27,8, což není daleko tabulkových hodnot sušeného kokosu, takže bych jim věřil.
Rozdíly v chuti bývají znatelné, nemyslím tím však aroma, ale určitou „šťavnatost“, která je daná právě obsahem oleje. Strouhaný kokos mi často přijde velmi suchý – předpokládám, že zpracováním se část cenného oleje ztrácí (pokud ho přímo cíleně nelisují). Kupuji proto výhradně plátkový kokos.
Ještě varování k čistému kokosovému oleji: nedávno jsem výjimečně koupil 500 ml nebio oleje za poloviční cenu, v neprůhledném obalu a bez jakéhokoliv „varování“ v popisu. Obsah velmi zklamal – nažloutlý až nahnědlý, s „připáleným“ aroma. Zcela jistě to není na přímou konzumaci. Ještě vyzkouším, zda půjde použít aspoň na smažení vajec. Šetřit se občas nevyplácí… :o(
České Budějovice
PaKo 10.06.2014 18:23:48
>> oblivion, 10. 06. 2014 18:02:58
Z hlediska šťavnatosti jsou oba ok, kupuju je ve zdravé výživě, je na nich napsáno Bio, jsou dražší, ale kvalitativně nesrovnatelné s tím, co se prodává v supermarketech. Tam jsem z nouze koupil jen jednou a dalo mi to dost práce to nějak zkonzumovat. Ty Bio chroupnu 200g za den jako nic.
K tomu kokosáku, taky jsem neodolal super ceně a pořídil 1kg za 290 Kč. Nic moc jsem od toho nečekal a taky že jo. Barva ujde, ale aroma žádný. Tak na tom pečeme a smažíme, tam je aroma někdy na závadu.
Každopádně díky, přikláním se k tomu, že ten druhý případ bude asi nějaká blbina.
Brutto 11.06.2014 08:04:28
Tie oleje zbavene aromy su prave na varenie/smazenie. Na to ich kupujem aj ja (ale v priesvitnom obale, aby som videl ci su aspon biele:)). Bolo by mi luto vyhodit tazke prachy za aromatizovany olej a potom ho slahnut do prazenice. Na priamu konzumaciu si kupijem ovela mensiu dozicku aromatickeho dobreho oleja a ta mi vydrzi kludne aj tri mesiace. Dokonca aj v bio obchodoch si uz zvykli sa pytat, ci chcem kokosak na varenie alebo priamu konzumaciu a podla toho ponuknu bud ten „cisty“ alebo aromaticky. Struhany kokos kupujem kade-tade, tam vobec neriesim chut alebo aromu, nakolko je to vzdy len prisada do jogurtu/zincice/prazenice :)
rejca 11.06.2014 08:28:42
Vím, že kokosové oleje mají velmi velké množství nasycených mastných kyselin (90 procent). To i máslo má mnohem méně. Nemůže v tom být časem problém?
Slaný
EdCable 11.06.2014 08:54:11
>> rejca, 11. 06. 2014 08:28:42
V prumeru ne – obecne nejsou nasycene MK nejak nebezpecne (viz napriklad zde), navic velka cast tech v kokosaku ma stredni delku retezce (MCT) a ty se metabolizuji odlisne, takze jakykoliv vyzkum nesledujici specialne tento druh oleje na nej nelze vztahovat.
rudo 11.06.2014 09:03:54
>> rejca, 11. 06. 2014 08:28:42
nasytene tuky su OK, to je stara propaganda
lepsia poctiva bravcova mast, ako repkovy olej
u nas na Slovensku sa najlepsiemu tuku hovori aj : smalec
rejca 11.06.2014 09:14:42
já razím názor, že lepší pořádné máslo než margarín a když olej, tak řepkový (slunečnicový, palmový … mi přijdou jako ještě horší zlo), kokosový jsem ještě nezkoušel
a sádla a tučného v rozumné míře se taky nebát – nejlepší je prostě vyvážená strava
zajímalo by mě jak se třeba vyrábí průměrný margarín a z čeho (možná lepší nevědět)… to musí být hnus
rudo 11.06.2014 10:03:11
>> rejca, 11. 06. 2014 09:14:42
mozno ze margarin ma povod v zavislosti ako kolise cena ropy
mimochodm margarin ma zaujimavu historiu – bolo to zakazane ako potravina dlho az cez vojnu dostali vynimku ze docasne je povolene ako potrava pre civilne obyvatelstvo, keze masla bolo malo a co bolo slo pre vojsko na front.
po vojne „zabudli“ zrusit docasnu vynimku
pocas ZVS si zakladaci na esuse opekali topinky na indulone, asi zdravsie ako margarin a kasarne vzdy v nedelu rano nadherne vonali
Brutto 11.06.2014 11:28:30
Fakt si uz nepamatam kde, ale videl som dokument, kde bolo podrobne ukazane ako sa margarin vyraba. Odvtedy (a to je uz peknych par rokov) som uz nekupil ani jeden.
Eulenspiegel 11.06.2014 12:32:30
Já zase někde četl takovou zajímavost, že pár let zpátky zakázali v Dánsku margaríny (nejsem si jistý, jestli nebylo přímo řečeno ztužené rostlinné tuky) a najednou jim zázračně klesnul výskyt kardiovaskulárních chorob o nějakých 80%… Ovšem jestli je to doopravdy pravda, to fakt netuším.
tiborw 11.06.2014 13:46:29
Ja sa riadim nasledovným pravidlom:
Tuky sa snazim prijmat kazdy den v nasledovnom pomere:
- masť (husacia, bravčová), vajcia = hlavný zdroj energie (60–70%) podobne ako skrob
- maslo, kokosak = zdroj MCT= rychly zdroj energie (20–30%) podobne ako glukoza
- rastlinné oleje (olivovy, konopný) = zdroj omega3 kyselin (5–10%)
Pred behom a pretekmi si davam vylucne maslo a kokosak
rudo 11.06.2014 21:33:14
>> Eirrikr, 11. 06. 2014 12:32:30
a preto sa podobeny zakaz zakazal v dalsich krajinach
pozri sa na to opacne – kedy sa kde zacali jest margariny a ako zacali narastat urcite choroby – musis samozrejme respektovat urcite casove zpozdenie
Desert 11.06.2014 21:56:01
lepší než margarin může být pouze vypálený a přefiltrovaný motorový olej,
ale ten už patří do podobné kategorie jako olej ricínový ( jedna kapka na jazyku za pět minut v konečníku),
rudo 11.06.2014 22:26:18
>> Desert, 11. 06. 2014 21:56:01
len aby Brusel nenariadil ze do sardiniek sa musi davat pouzity olej z prevodoviek kamionov
Desert 11.06.2014 22:33:02
>> rudo, 11. 06. 2014 22:26:18
to by bylo jednodušší než z něj vyrábět margarin,
rudo 11.06.2014 22:59:26
>> Desert, 11. 06. 2014 22:33:02
jj, WHO to urcite odklepne a prikaze
Desert 11.06.2014 23:15:41
>> rudo, 11. 06. 2014 22:59:26
alespoň budeme vědět po čem tak často běháme,
rudo 11.06.2014 23:40:59
>> Desert, 11. 06. 2014 23:15:41
to jako ze jsme vsechny v EU „behny“
Brutto 12.06.2014 14:10:55
Mam dalsiu otazku na NSS machrov :) Nejaku dobu (cca 3 tyzdne) som si zvykol najma kvoli jednoduchosti pripravy, ale aj kvoli chuti a doposial si myslim ze aj vhodnosti ranajkovat cez pracovne dni 3 dcl zincice + struhany kokos + lan + niekedy trochu jablcnej vlakniny. Je to sice u mna prve jedlo, ale davam to az tak okolo 10.00 hod. napriek tomu, ze vacsinou uz o siemej rano mam zasebou prvych 10 km behu :) Horsie je, ze absolutne netusim ako si to „zapisat“ do denneho jedalnicka, kedze nutricne hodnoty zincice sa strasne tazko zhanaju. Mam dobry zdroj naozaj kvalitnej, no na samodomo nalepke je napisane iba 3 % tuku, 11 % susiny. Netusim, ci je to cisto sacharidova vec (to by som potom radsej presiel na plnotucne biele jogurty) alebo ako to zapada do NSS jedalnicku. Snazim sa denne nemat viac ako 70 – 100 g sacharidov, ale neviem, ci mi to toto jedlo nenarusa.
rudo 12.06.2014 14:24:06
>> Brutto, 12. 06. 2014 14:10:55
tabulkove hodnoty zincice neovladam, ale za to ti mozem povedat ako to bolo ked bacu postipala vcela rovno na, no one a strcil si ho do suda so zincicou na chladenie a vydu turistky hore na salas kukaju a jedna vravi druhej – tak ocuj doteraz som nevedela ako sa to nabija
Brutto 12.06.2014 14:34:19
Hehe, super, no tak dufam, ze ja mam z toho druheho suda :)
davidof 12.06.2014 14:53:33
>> Brutto, 12. 06. 2014 14:10:55
Žinčica je podle mě syrovátka (z ovčího mléka), tzn. cca 5% sach., tj. asi jako pivo – viz kaloricketabulky.cz. Sousedka má kozy tak piju občas kozí, ale s ohledem na ty S opatrně.
Brutto 12.06.2014 15:10:38
ANo je to syrovatka, ale ani ta neviem kolko ma S :) Ale podla mna lepsie ako Zakysanka, alebo kefir napriklad.
Bratislava
ivan99 17.06.2014 08:57:15
V nedelu som mal závod, 2 dni predtým som bol bez NSS. Vcera odobeda som zacal stale chodit na záchod, pricom som okrem kávy nic nepil. Ked som prisiel z prace, vazil som do 2kg menej ako rano. Niekde tu, asi aj priamo v tomto vlakne sa spomínalo, že glykogen, alebo sacharidy viazu na seba vodu v pomere 1:1.
Brutto 17.06.2014 10:33:00
>> ivan99, 17. 06. 2014 08:57:15
Podla mna to tak bude. Ja som zas prezmenu na tych pretekoch vazil o 2,5 kg viac ako dva dni predtym (vdaka vydarenej kamosovej svadbe:)). Bola to celkom sranda tlacit to plne bandero do kopca :)
Brutto 17.06.2014 10:33:33
>> Brutto, 12. 06. 2014 15:10:38
Tak som nieco vynuchal: Zloženie žinčice: 11,7 % sušiny, 2,5 % tuku, 3 % albumínu a globulínu, 13–15 % bielkovín a 1,8 % popolovín. Takze da sa povedat ze relativne dobry bielkovinovy napoj, len skoda toho mliecneho cukru, ktory by mal byt v srvatke cca 5 % a zo srvatky sa zincica vyraba. Takze teoreticky v 100 g srvatky je 5 g cukru (uf). Vraj zo 100 l srvatky je mozne ziskat 30 l zincice. Tak dufam, ze to nie je tak, ze v 100 g zincice je 15 g cukru :)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.