Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
rudo 17.04.2014 08:53:35
>> PaKo, 17. 04. 2014 08:23:00
ja sa snazim hlavne zelninu koli vlaknine a tak tvorit tuky v crevach z vlakniny
v take dni je dobre
ak ale spravim blbost a pojedam voloviny tak to hned citim
Desert 17.04.2014 09:27:48
>> rudo, 17. 04. 2014 08:53:35
ale když ty blbosti chutnají lépe,
rudo 17.04.2014 09:35:01
>> Desert, 17. 04. 2014 09:27:48
nie vzdy, vlastne takmer nikdy
neviem naozaj vysvetlit ze preco sa dam zlakat
runfree 17.04.2014 10:06:23
>> rudo, 16. 04. 2014 21:30:29 princip je znam, praktikuji, ale neni to uz moc? Vseho moc skodi, ze. Jim i ovoce, zeleninu, maso, strava pestra, mlecne vyrobky ale maji prim. Svaciny a snidane pokryvam hlavne z nich – rychle, nenarocne, chutne.
>> Brutto, 17. 04. 2014 07:34:21 1/2 roku zkusenost ok, ale uprimne. Kdyz se ji psenicna jidla pul roku nadmerne, taky to nema extra neblahe nasledky – projevuje se to pripadne az dele. Abych nejak nepretezoval organismus dlouhodobe. Olivac pit po stovkach ml nebudu kvuli nutricnim hodnotam, nechutna mi to. Pridavam do jidel, ale abych si srknul – naaah.
>> PaKo, 17. 04. 2014 08:23:00 Ano, zahleneni organismu je jedna z obav. Nevim, jak vazna a jestli neni vic rizik.
České Budějovice
PaKo 17.04.2014 10:48:50
Jinak k olivovému oleji, mluvil jsem nedávno s jedním člověkem, který tomu trochu rozumí a říkal mi, že technologicky správně zpracovaný olivový olej by měl, pokud si ho dáte samotný třeba na lžičce, pálit vzadu na jazyku.
Pokud pálí, znamená to, že byla dodržena správná technologie výroby a olej byl lisovaný opravdu za studena (do 30°C). Norma EU je prý 50°C a při těch 20°C už se leccos z oleje ztrácí a projevem je právě ztráta štiplavosti.
Dělal jsem si doma test a skutečně, jedna flaška (250 Kč/l) pálila, druhá (170 Kč/l) nepálila.
Jinak moje denní spotřeba je cca 100 ml, samostatně to nepiju, ale saláty, vařená zelenina, omelety … .
Brutto 17.04.2014 11:59:42
>> runfree, 17. 04. 2014 10:06:23
Ano mas pravdu. 1/2 roka je velmi malo na nejake hodnotenie. Uvidime. Momentalne mam chytene priedusky, ale to nepredpokladam, ze mam z mliecnych vyrobkov.
>> PaKo, 17. 04. 2014 10:48:50
„Jinak moje denní spotřeba je cca 100 ml“ Ja mam podobnu dennu spotrebu, ale kokosaku :)
Desert 17.04.2014 13:28:55
>> PaKo, 17. 04. 2014 10:48:50
>> Brutto, 17. 04. 2014 11:59:42
100ml to je kcal jak na oběd, a co k tomu,
nedávno jsem měl dyňový olej, proléval jsem tím rýži, nebo brambory, chuťově perfektní,
Žilina u Kladna
Pohoda 18.04.2014 12:31:29
>> PaKo, 17. 04. 2014 10:48:50 zkouška , olivový olej 199Kč, ručně lisovaný za studena ( je na etiketě ) a fakt pálí
rudo 18.04.2014 12:35:32
>> Pohoda, 18. 04. 2014 12:31:29
a si extra virgin ?
sorry a je ten olivac extra virgin ?
Žilina u Kladna
Pohoda 18.04.2014 13:02:42
>> rudo, 18. 04. 2014 12:35:32 Ano je, já jiný nekupuju.
bouřňák 22.04.2014 00:17:54
Milí běžci, jsem překvapivě tady. Dotaz: Proč je pro nás přirozené přijímat 70 % energie v tucích, když historicky 15,000 let se živíme sacharidy, neboť jsme objevili pěstování obilí, kukuřice, stručně řečeno zemědělství. Pro Vás asi banální otázka, já prosím o vysvětlení, Stačí mi sem něco zkopírovat a pak se bavte dál Díky.
rudo 22.04.2014 00:37:55
>> bouřňák, 22. 04. 2014 00:17:54
tak ja neviem ja osobne sa nezivym 15000 rokov obilym urcite nie psenicou.
to ze volakde sa zacalo obilie slachtit pred 15ooo rokmi (aj tak nviem ci ten udaj je spravny) to neznamena ze v nasich krajinach na uzemi vyspelej civilizacie sa obilie pestovalo a jedlo
vela plodin a potravin bolo na nase uzemie dovlecene az posledncyh 2 tisic rokov s celkovym upadkom a potlacenim nasej vlastnej civilizcie
pred obdobim obilia bolo zdravie ludi na ovela vyssej urovni, problem je v tom ze informacie su zatial o tom v dejepise a mediach zakazane
zoberme si taku cibulu a cesnak povazene za zdrave a tredicne
boli dovlecene rimskymi legiami so vsetkym ostatnym zlom a pestovanie a jedenie cibule a cesnaku sa rozsirilo za poslednych 1000 rokov a nie je to pre nas zdrave
kedy a odkial sa dovliekli zemiaky alebo kukurica
nemozme sa na historiu nasej stravy pozerat len 200–500 rokov dozadu, treba ist dalej a informacie o tom zozenieme len tazko najme ked nevieme kde hladat
rudo 22.04.2014 02:01:02
http://www.beautifulonraw.com/…my-kale-dip/
http://www.beautifulonraw.com/…abbage-soup/
http://www.beautifulonraw.com/…-kvass-soup/
http://www.beautifulonraw.com/…tive-system/
http://flog.pravda.sk/herbar.flog?…
15000 bez psenice
Desert 22.04.2014 08:39:43
>> bouřňák, 22. 04. 2014 00:17:54
" člověk svým vlastním chybám říká zkušenosti"
bjerndi 22.04.2014 09:53:14
mě zajímalo, jak se popasovat s tím, že třeba ještě před 150 lety byla u nás průměrná délka života mezi 30–40 lety. Já tomuhle vláknu fandím, ale asi nejsme schopni zhodnotit všechny aspekty komplexně ať už o farma lobby, výživu a jednotlivé složky potravy, atd …
Ondřej S. (aka
poohDA)
22.04.2014 10:33:56
>> bjerndi, 22. 04. 2014 09:53:14
Ono tyhle všechny statistický čachry s čísly a porovnávání, že „dřív bylo líp“ je zatíženo dost velkými chybami. Bral bych to jako „indicii“, ne jako „argument“. Ten průměr dožití před 150 lety je zatížen vysokou novorozeneckou úmrtností. Když jsem před časm studoval svůj rodokmen a začetl se do starých matrik, tak tam je zhruba každý druhý úmrtí dítě do dvou let (příčina smrti: psotník ) a další menší polovina úmrtí na sešlost věkem mezi 70–80 lety. Takže ten průměr dá těch 40 let. Když se ale třeba podívám na své předky, tak skoro každý z nich se těch 70–85 dožil. A za třetí, ti co umřeli ve 2. polovině 20. století měli civilizační choroby.
A ještě jedna věc, nejde jen věk dožití, ale i o co nejdelší *kvalitu" života, což se statisticky podchycuje taky dost špatně.
bjerndi 22.04.2014 10:42:33
>> poohDA, 22. 04. 2014 10:33:56
já to nebral jako dogma, je mi jasný, že v tom hraje velkou roli spousta faktorů. Kvalita života je ten podstatný a zrovna tady bych asi polemizoval, protože v té době se celkem dřelo a my máme relativně bezstarostnej život. Najít svoji cestu v dnešním konzumním světě není tak jednoduchý, alespoň z mého pohledu a vyhodnotit všechny informace třeba ohledně stravy snad není ani v možnostech člověka, takže nejlepší recept bude vyzkoušet to a zjistit co komu jak vyhovuje.
rudo 22.04.2014 11:34:40
dlzka zivota sla postupne velmi velmi dole, dosiahla minimum a teraz sa zacina zdvihat nazad hore, este sme velmi daleko od toho aka bola kedysi pradavno
jonti 22.04.2014 14:00:18
>> poohDA, 22. 04. 2014 10:33:56
Detská úmrtnosť do sa vačšinou do priemerného veku dožitia nepočíta.
Brutto 22.04.2014 14:13:36
Ked uz porovnavat stredovek, tak myslim, ze by to mohlo byt vhodne medzi chudobou a bohatymi. Chudoba bola jasne na sacharidovej strave (posuchy, pecivo, zemiaky, halusky) a bohati boli asi skor na nizkosacharidovke s prevahou bielkovin a tukov. Ale neviem, kto bol vtedy zdravsi a dozival sa viac rokov :)
Ondřej S. (aka
poohDA)
22.04.2014 15:04:09
>> jonti, 22. 04. 2014 14:00:18
to je právě to, na co se snažím upozornit. Je tu nějaká hodnota, ale nikdo neví, jak byla spočítána. Jestli způsobem, který se používá „většinou“ anebo nějak jinak.
Ad zdraví ve středověku. Ti chudí sice možná byli více na sacharidech, ale zase měli skoro pořád hlad a pohyb na čerstvém vzduchu. Jsou to všechno jen takové domněnky. rudo ale mluví o období, kdy bylo všechno ještě krásné, tj. o tom mytologickém období, kdy byl ráj na zemi, ale různé organizace na tři písmena nám o něm zamlčují informace. A tohle období bylo před mnoha tisíci lety.
Slaný
EdCable 22.04.2014 15:17:46
>> bjerndi, 22. 04. 2014 09:53:14
Bavili jsme se o tom par stranek nazpatek – neni prumer jako median ci jako modus.
>> jonti, 22. 04. 2014 14:00:18
Zapocitava, rika se tomu „stredni delka zivota pri narozeni“. Existuji samozrejme ukazatele jako „stredni delka zivota ve veku x“, coz jsou prumery pro ty, kteri se jiz dozili veku x. Ty by ve stredoveku byly vyse nez tech 30 – 40 let.
>> bouřňák, 22. 04. 2014 00:17:54
Taky se to tady dost řešilo, stručně řečeno (jak si to pamatuji od Liebermana ze „Story of the Human Body“): výluční (nespojení s opicemi) předchůdci člověka se oddělili před nějakými 2 500 000 lety. Již tehdy se živili vcelku rozmanitou stravou a to rostlinnou i živočišnou. Tihle předchůdci se postupně rozšířili z Afriky do Euroasie a existovalo několik poddruhů typu Neandrtálců v Evropě či Denisovců v ASii. Pak před cca 300 000 lety vznikl v Africe náš druh, homo sapiens. Do Evropy a Asie se dostal před nějakými cca 50 000 lety, kde rychle nahradil (a částečně se zkřížil) výše zmíněné poddruhy. Před 10 000 lety začal (nejspíš v důsledku populačního tlaku a boje o jídlo) plodiny nejen sbírat, ale i pěstovat (dtto pro zvířata) – vzniklo zemědělství. V těch prvních oblastech typu blízkého Východu, jinde o pár tisícovek let později.
Když se na to podíváš s tímhle odstupem, tak naše těla se vyvíjela cca 2,5 milionu let na stravě, která není nutně nízkosacharidová, ale skládá se z hlíz, kořenů, ovoce, zeleniny, masa, vajec, ořechů.. – celkem rozmanitá skladba jídelníčku. Teprve v posledních několika tisícovkách let se naše strava zmonotonizovala do podoby těžce vychýlené ve prospěch obilnin a posledních cca 300 let se prudce zvýšil podíl bílé mouky a cukru. Na obilninové stravě není nic přirozeného z hlediska lidského vývoje, je to prudká a náhlá změna. Samozřejmě tím neříkám, že se evoluce zastavila a že neexistují změny, které pomáhají lidem se vyrovnat s vysokosacharidovou stravou.
EDIT: Výluční předci člověka, Australopitéci, se oddělili již před cca 4 – 5 miliony let, před 2,5 miliony let, které uvádím, jsou nejstarší dochované zbytky rodu Homo. Australopitéci zřejmě ještě maso nejedli (nálezů je dost málo na to něco takového soudit), u Homo jsou již důkazy poměrně přesvědčivé.
jm1 22.04.2014 15:26:57
>> Brutto, 22. 04. 2014 14:13:36 …stredovek…zemiaky…
Brambory se do Evropy dostaly z Ameriky, masově se začaly požívat až někdy po roce 1700, a považují se za jeden z faktorů, který v 19. století napomohl vzniku velkým měst
rudo 22.04.2014 22:32:01
>> jm1, 22. 04. 2014 15:26:57
okupacne armady kralovskych rodin spanielska a dalsich namornych velmoci privliekli z ameriky :
zemiaky, zlato, otazka privezenia syfilisu je trosku nejasna
http://www.news-medical.net/…History.aspx
kukurica, pri kukurici sa udava ze bola privezena nie hned prvymi vypravami ale az neskor ked bol vymenny obchod medzi kontnentami v plnom prude, tiez sa udava, ze specialne na cukor bohate odrody – tie zlte sa pestuju pre ludi a tie menej cukrove – biele pre krmenie zvierat
alcohol bol davno pred Columbusom, ale prve datovane zmienky o alkohle idu do obdobia 5–7 tisic rokov tomu nazad, alebo az 7 tisic BC. To je obdobie ked zacalo na Zemi velmi vela zlych veci, nielen majster alkohol. je dolezite si vsimnut ze ten alkohol akoby zacal pred 7 tisic rokmi na uzemi dnesnej Ciny, toto je dolezite info, ktore ale nemozem tu vysvetlovat. Vsetky zmienky o alkoholizacii ludstva sa zvycajne zhodnu v tom ze bol pouzivany pri cirkevnych obradoch vsetkych moznych nabozenstiev roznych kultur a vsetky kultury mali svojich bohov alebo bohyne alkoholu, niekde bola specialna bohyna na vino a hrozno rozsirenie piva bolo tiez mozne az pestovanim obilnin, zda sa ze velmi nizko-alkoholicke pivo bolo konzumovane ako iontak a energy napoj pre tazko pracujucich otrokov. Bezna konzumacia alkoholu ako ju pozname dnes vysokoalkoholickych a cukrovcyh napojov zacala ovela neskor a bolo to symbolom socialneho postavenia, kto nebol otrok a tiez si mohol dovolit pit mimo cirkevnych obradov.
Co sa tyka alkoholu je teda Columbus (spanielska kralovska rodina) nevinny, v amerike vsak na europske okupacne armady necakali mali uz rozsireny svoj vlastny kukuricny alkoholizmus
wagi 22.04.2014 23:10:52
Když jsem byl malý tak jsem baštil bonbóny po pytlících,každý víkend máma napekla buchty a byl jsem v pohodě.Tak nevím jestli když vynechán cukr budu na tom psychicky či zdravotně líp.Co třeba holistický přístup,jde to brát jako seriózní názor?
bouřňák 22.04.2014 23:29:46
No, koukám, tady to je nadlouho, než se člověk k něčemu dobere. Jestli je vůbec reálný si alespoň nějaký názor blížící se skutečnosti vytvořit a v celé šíři této problematiky zorientovat. A hlavně asi není dobrý to studovat ve 23,30. Já to tady budu sledovat podle časových možností a uvidíme.
rudo 23.04.2014 00:15:41
>> wagi, 22. 04. 2014 23:10:52
holisticky pristup – co tym myslis ? a co tym myslis v kontexte tohto vlakna
wagi 23.04.2014 01:42:04
No v kontextu tohoto vlákno to asi nebude mít žádný přínos ale nevěděl jsem kam to šoupnout.Jen to že je psychická pohoda při jídle důležitější než to co přímo konzumuji.Za mlada jsem věděl prd co mě může vadit a byl jsem v pohodě teď třeba můžu o všem zbytečně přemýšlet a efekt bude záporný.Prostě jestli se budu podvědomě stresovat tak můžu do sebe cpát co chci bio…a stejně výsledek bude zápornější než kdybych jedl co chtěl a nepřemýšlel o tom.
rudo 23.04.2014 03:13:41
>> wagi, 23. 04. 2014 01:42:04
aha, takze vitazstvo myslienky nad hmotou
na to treba super majstrovstvo, aby si dkazal premenit hocijaku chemikaliu na potravu prospesnu telu, napriklad tie histroky ked jogin trenuje 40 rokov na to aby mohol dat 40 dnovu hladovku a v hlbpkej meditacii pocas celeho casu si tak preladi energiu ze je pripraveny natrhat jedovate muchotravky vypit vyvar z nich a neotravit sa.
na to ma maalkoto z nas a taak radsej sa vyhybaajme jdom
ale na druhej strane mas praavdu ze ak jes aj najlepsie najzdravsie jedlo, tak ta moze propaganda tak zhypnoztizovat ze veris ze jes jed a mozes na to zomriet doslova hned pri stole
zrejme mas na mysly heslo : ignorance is bliss
ze o com nevies ze ti ma skodit ti neskodi
napriklad prirodni obyvatelia dedin okolo Cernobylu nestudovali fyziku a radiaciu nevidia a su superzdravi, lebo si nepripustili strasiacu propagandu naopak kedze sa tam kazdy boji ist tak maju okoj, ziadne auta ziadna civilizacia a ziju si tam v klude jak v raji, rastie im obrovska zelenina, lesy plne lesnych plodin hribov, cista voda, zda sa ze skor vykapali paraziti.
v kazdej katastrofe najviac skodi ten strach co je k tomu servirovany a teda media su nasim najhorsim kucharom
Brutto 23.04.2014 07:45:27
>> wagi, 23. 04. 2014 01:42:04
No ale zas je pravda, ze takato doba (ohladne spracovavania zakladnych potravin a ingrediencii) tu este nebola a ked sme my boli mali, tak sme v podstate jedli zdrave veci i ked to boli sacharidy. Teraz uz nie su buchty (i ked ich upecies doma) a bonbony take iste ako pred 30 rokmi a v tom je ten hacik.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.