Nízkosacharidová strava a vytrvalosť
Desert 19.09.2014 22:22:10
>> oblivion, 19. 09. 2014 14:51:31
add. číňan by si určitě vzpoměl na " vlastovčí hnízdo", když už by zabloudil do vlákna nízkosacharodové stravy,
rudo 19.09.2014 22:41:27
hmyz jo vhodna NS strava, su to najme proteiny
kto si pamata ze JPN maratonci pili stavicku z hmyzu ako super napoj a snad aj este piju
len to formy nereklamuju, lebo sa to neda zapatentovat, kedze je to priroda a ptent uz vlastni darwin
na lastovicky sa da pozerat ako na konkurenciu vsakano
ale tak ako sa daju vycvicit jastraby, sokoly a inde drave ftaky
tak aj lastovicky by sa dali vyskolit aby nam nosili uloveny hmyz
Praha-Dalejské údolí
oblivion 19.09.2014 23:54:37
>> Eirrikr, 19. 09. 2014 21:33:15
Co Spišo psal? Bohužel jsem jeho poslední příspěvek zmeškal.
>> davidof, 19. 09. 2014 22:04:25
K tomu jsem Spiša dohnat nechtěl. :o( …teď abych držel hladovku místo něj.
>> rudo, 19. 09. 2014 22:41:27
A je to vlaštovka africká, nebo evropská? Víš, že mají jinou nosnost… ;o)
rudo 19.09.2014 23:59:54
>> oblivion, 19. 09. 2014 23:54:37
ale tak 1 kus hmyzu unese snad kazda?
aj tak bude v EU prd platna tazkotonazna nosicka ked tu tazky africky hmyz nelieta
Praha-Dalejské údolí
oblivion 20.09.2014 00:19:52
>> rudo, 19. 09. 2014 23:59:54
Hmyz je samý chitin (glukóza / celulóza).
Ale hlavně: vlaštovky nosí kokosy… ;o)
rudo 20.09.2014 05:37:51
>> oblivion, 20. 09. 2014 00:19:52
neverim vsade sa o hmyze pise ako o nahrade proteinov
ked ludia prestanu vysadzat kravske sady svinske zahony a slepky
Radoslav G. alias
Vincent
20.09.2014 07:35:26
>> runtachykard72, 19. 09. 2014 13:21:48
dík za pomoc, mala tam byť adaptácia :)
>> PetraBr, 19. 09. 2014 12:14:01
Napísať na 70 strane fóra takú „hlbokú“ myšlienku Petra :D to je fakt miléééé. Na pobavenie teda.
>> oblivion, 19. 09. 2014 14:51:31
Parádny príklad, fakt vystihujúce, klobúk dolu.
davidof 20.09.2014 08:31:27
>> oblivion, 19. 09. 2014 23:54:37
Spišo psal tradičně o vztahu ketózy, medu a gelů. A bylo vidět že tvůj příspěvek o ptákách ho vzal, prý mu stačily 2 věty a nemohl číst dál. No ale s tou hladovkou to není špatný nápad, aspoň přejdeš konečně od teorie k praxi
Radoslav G. alias
Vincent
20.09.2014 11:26:53
>> davidof, 20. 09. 2014 08:31:27
Nechápem ľudí ako je „spišo“ ktorý sú skalopevne presvedčený o svojej pravde, nepripustia žiadnu alternatívu… Osobne sa mi páči viac subjektívnych názorov, však preto toto fórum čítam, odskúšam čo to na sebe, a zariadim sa podľa svojho uváženia, a skúsim aj ja prispieť osobnou skúsenosťou.
EDIT : myslím že kopec hmyzu zjeme aj nevedome, to mi stačí :D
Radoslav G. alias
Vincent
20.09.2014 19:39:39
Ešte raz otázka ohľadom prechodu – najprv som rozmýšľal že postupne začnem znižovať S a nahrádzať to tukmi, ale napadlo ma že to asi nebude dobre fungovať, lebo v ketoze ešte nebudem, vzhľadom k dosť „vysokemu“ príjmu S, ale zároven nebudem mať z čoho potom doplňať glykogen, keďže vzhľadom k tréningom, bude tých S málo, a z ketonmi ešte telo asi pracovať nebude ?
Hlavne nechcem aby si telo vyrábalo palivo nebodaj zo svalov, to by sa mi vôbec nepáčilo .....
Čo myslíte ?
Eulenspiegel 20.09.2014 20:32:06
>> oblivion, 19. 09. 2014 23:54:37
Zas to samé dokola. Že kdo jí med není skutečně v ketóze, že jsou tu všichni jen hloupí teoretici kteří ničemu nerozumí a že on už 2× držel hladovku takže tomu musí nutně rozumět lépe a že z tvého příspěvku četl max první dvě věty. Jen taková krátká rekapitulace. -_-
Slaný
EdCable 20.09.2014 22:18:36
>> vincent_vega, 20. 09. 2014 19:39:39
Pred tou zonou nizkych ale ne ketogennich sacharidu varuji Volek a Phinney (The Art and Science of Low Carbohydrate Living/Performance), ti doporucuji proste skocit < 50 g, ze tam je ten problem, o kterem pises a ze telo bude unavene.
Odbocka od ketozy, ale k „sede zone“: Zase na druhou stranu Mark Sisson (Primal Blueprint) doporucuje jako standardni prijem sacharidu 100 – 150 g. (pokud nechces hubnout nebo nejsi extra aktivni), neni to na ketozu, je to ta udajna seda zona ktera neni pry vhodna, ale doporucuje ji spolu s pohybem (i kdyz ne treninkem tveho objemu) a me osobne na tom nic hrozneho neprislo.
Asi se rozhodni jak si myslis, ze ti to bude psychicky lepe vyhovovat.
Tábor
otilrak 21.09.2014 14:18:37
Vlákno se snažím sledovat již nějakou dobu, ale vždy s různě dlouhými přestávkami. Posledních 10 stránek jsem co nejdůkladněji přečetl. Jak vím, i Rudo to zde zmínil, tělo se něčemu přizpůsobuje vlastně 7 let (obměna buněk). Někde jsem četl, že to sedí i na transformaci postavy v běžce. K tomu mi tedy ještě rok chybí, ovšem už jsem se dostal na nějakou výkonnost a jsem s ní maximálně spokojený (tento podzim se všechny mé osobáky opět posunou). Mé tělo teď a před pár lety je v hledisku k vytrvalosti na úplně jiné úrovni.
Kdybych teď přešel na NSS, nebo nějakou její zlehčenou variantu (obecně sacharidů v jídelníčku mám dost, ale ne zas nějaká kvanta), tak bych možná pokles výkonnosti pociťoval jen pár měsíců, ale než by si tělo přivyklo, tak by to trvalo zase těch 7 let? Chápu dobře, že by to byl vlastně pro tělo maximální šok a je možné, že nejlepší výkonnostní roky, které mě teď čekají, bych vlastně stagnoval místo rostoucí výkonnosti? Jestli je to pravda, tak raději zůstanu na stávajícím modelu a NSS zkusím až za pár let…
Jinak k té otázce před několika stránkami, jak mohou ultra běžci, kteří nejsou na NSS, trénovat efektivní spalování tuků. Osobně běhám všechny tréninky od vytrvalosti (někdy až 35 km) po intervaly a fartleky ráno na lačno. Zásoby glykogenu z noci mi u tréninků trvajících kolem tří hodin celou dobu nevydrží, po nějaké době nastupují tuky. Toť má teorie.
Praha
Tommo 21.09.2014 19:09:28
>> otilrak, 21. 09. 2014 14:18:37
Když si pozorně přečteš toto vlákno, zjistíš, že NSS nemůže na tratích do maratonu po výkonnostní stránce zřejmě nijak přispět. Při tvé orientaci na výkon na klasických distancích, naběhaných objemech a absenci zdravotních potíží (jak sám píšeš), nedává NSS IMHO žádný rozumný smysl…
rudo 21.09.2014 22:01:40
>> otilrak, 21. 09. 2014 14:18:37
efektivne spalovanie tukov sa predsa vzdy trenovalo tak ze sa bezi dost pomaly aby sa cukry nezapli a ze sa neje ziadny cukor pred treninkom ako pises najefektivnejsie je to rano na lacno ked je po noci hladina cukru priridzene snizena na to netreba NSS
preorientacia na NSS by netrvala 7 rokov to nie ale podla sposobu treninku a vykonnosti by adaptacia mohla byt v casovom okne 6–18 mesiacov
pokial je clovek bezec koli zdraviu a teda hobik tak nejaka usetrena alebo stratena minuta v pretkoch predsa nezmeni smer otacania Zeme a Slnko nezacne vychadzat na Zapade
z pohladu zdravia si treba uvedomit ze preco telo starne a degeneruje a su to 3 hlavne faktory:
cukor ( a vsetky rozlozene sacharidy travenim) = hnitie kvasenie v tele
zelezo – nadmerne zelezo sposobuje hrzdavenie (preto zenam lepsie lebo pravdoelna starta zeleza a kedysi sa liecili pustanim zilou tiez pravedelne darovanie krve
kyslik – nadmerny kyslik sposbuje oxidaciu (aj inu ako hrdzavenie) a preto sa beru antioxidanty vo forme vitaminov a inych latok, tato otazka je nedoriesene z hladiska dlhych behov kedze nadmerny prijem kyslika skodi a skor by pomohlo dychat menej a vytvarat nedostatok, joga nas uci ako dychat co najmenej a co najpomalsie a jediny cvik na prekyslicovanie – kapalabhaty je vaocmenj zakazovany a neodporucany robi sa len na specialne ucely cize aj tam vidno ze kyslik skodi
rudo 21.09.2014 22:04:55
>> rudo, 21. 09. 2014 22:01:40
som sa stratil sam so sebou, cize NSS kde ide o eliminaciu cukrov a co najnizsi prijem sacharidov riesi ten prvy faktor odstarnuje hnitoie kvasenie v tele
a zabrani rozmnozovaniu skodlivuch bakterii jak v krvi – infekcie tak v crevach cim sa podporuje ta zdrava crevna flora ktora sa zivi bunicinou, nestravitelnymi vlaknami
preto srnky antilopy gazely kamziky atd co jedia len bunicinu maju krasne stihle zadky a cunik domaci co zere odpadky ludslej stravy teda aj zemiaky kmedle a chleba ma rit tucnu jak svina a skracuje si tou stravou zivot neprezije zimnu zabijacku
Eulenspiegel 21.09.2014 22:57:21
>> rudo, 21. 09. 2014 22:04:55
To je to, co mi pořád uniká. Jakým mechanismem způsobujou sacharidy nějaké hnití? Fungovat na tuky je každopádně lepší z toho hlediska, že mám méně často hlad, protože si pořád nerozhazuju inzulín… Ale to s tím hnitím mi pořád uniká. Můžeš to prosím rozvést?
rudo 21.09.2014 23:13:28
>> Eirrikr, 21. 09. 2014 22:57:21
jo to pozna kazdy kdo delal domaci vino nebo burcak nebo must
a kdyz skousis ovoce na zimu a delas zavareniny tak kdy nenasypes chemikalie a nepovaris to tak to vsechno shnije
bakterie zerou cukr to je vsechno
a jeste cukr taky primo rozklada zivou tkan, bunky
ve fimu " S tebou mne bavi svet "
je scena jak na chalupe vekoupany mimino strcil do hrnce s cajem a ten druhej mu povida
ale ja ten caj uz osladil cukrem a byla panika
daj si nedke na kuzi nejakej cukr a prelep to naplasti a skus jak dlouho to vydrzis
a todle se deje uvnitr v zilach a vsude kam krev dotece a cukr naplavi
takze jsou 2 mechanizmy – vyziva bakterii virusu plesni a vseho mikrosveta
a primi utok cukru na lidksou tkan
proc diabetes pacientum odhnivaji nohy a nehoji se jim poraneni ?
protoze ten zvyseny cukr jim odhniva tkan
a proc kdysi srdecni a cevni choroby patrili v medicine pod diabetes jako dusledek diabetes
srdce a cevy jsou postizeni zvysenym cukrem
proc to medicina nekdy pred 100 lety odtrhla a udelala z toho samostatnej odbor
no proto aby nikoho nenapadlo ze kdyz chce mit zdrave srdce a cevy tak nema zrat cukr a mouku
Tábor
otilrak 23.09.2014 08:56:06
>> rudo, 21. 09. 2014 23:13:28
To se ale bavíme o rafinovaném cukru, ne? Protože cukr přímo z ovoce a třeba medu je pro organismus naprosto něco jiného.
Můžu zase proti tvému tvrzení s bakteriemi použít své, že když vezmu jablka nebo jiné ovoce ze zahrady a dám ho na podzim do sklepa, tak mi vydrží několik měsíců. Prostě než ho sním, pokud tedy není nějak hodně omlácené. Kdyby byla pravda to s těmi bakteriemi, tak by nevydrželo ani týden…
A ještě k těm diabetes pacientům. Kde jsi to vzal? Znám lidi s vrozenou cukrovkou a nikdy problémy s hojením zranění neměli.
rudo 23.09.2014 10:18:56
>> otilrak, 23. 09. 2014 08:56:06
zalezi od druhu cukrovky a ako prisne sa monitoruje ako dodrzuje dietu a ako maju presne davany inzulin
kym neboli mikroprocesorove inzulinove pumpy tak to bolo dost divoke aj v rodine sme mali taky pripad
jablka ti mozno nieco vydrzia, med je kategoria sama o sbe pretoe ma v sebe antibakterialne latky takze to sa neda porovnavat
preco z ovocia spravis lahko vino, takmer z kazdeho ?
ovocny cukor sa zda ze je OK lebo fruktoza je pre telo nerozpoznatelna a preto inzulin nereaguje lenze prave preto koluje v krvi nestrazena a robi problemy a telo je len pomaly v peceni meni na glukozu a dakej na tuky
je to spcialna tema, pohladaj si : fruktozove ztukovatenie pecenie
v podstate taku pecen neroznas od alkoholicky znicenej ztukoovatelej pecene
ved alkohol je v podstate len druh cukru a preto je taky skodlivy
Černé Voděrady
MartiNo 23.09.2014 11:39:17
>> otilrak, 23. 09. 2014 08:56:06
" Znám lidi s vrozenou cukrovkou a nikdy problémy s hojením zranění neměli."
- jak píše rudo, jde o úroveň kompenzace. Pokud je diabetik I. typu (možná i II., ale tam nemám info a zkušenosti) šikovný a disciplinovaný, daří se mu držet hladinu cukru v krvi nízko, tak samozřejmě příznaky trvale vyšší hladiny cukru – např. špatné hojení ran – nemá.
tiborw 23.09.2014 12:59:24
>> otilrak, 23. 09. 2014 08:56:06
A ještě k těm diabetes pacientům. Kde jsi to vzal? Znám lidi s vrozenou cukrovkou a nikdy problémy s hojením zranění neměli.
To ze problem s hojenim zraneni nemali este neznamena ze ho v buducnosti mat nebudu. Dosledky zvyseneho cukru sa zacinaju prejavovat nenapadne a to najskor v krvnych vlasocniciah. Preto sa ako prva komplikacia objavuje zhorsenie zraku a znizenie citlivosti v prstoch.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 23.09.2014 15:40:37
>> Tomáš Ch., 21. 09. 2014 19:09:28
NSS možná nemusí k výkonnosti přispět, ale zároveň nemůže uškodit. Jestli je výkonnostní prospěch znát až po dlouhé době, tak ho relativně krátké studie nemohly postihnout. Naopak pokles výkonnosti by byl znát hned, a ten studie na elitních sportovcích neprokázaly. Ve skutečnosti se totiž nejspíš jedna složka výkonnosti nahradila jinou.
Takže pokud to výkonnostně vyjde nastejno, ale NSS by z mnoha pohledů měla mít lepší vliv na celkové a dlouhodobé zdraví, tak pořád to „nedává rozumný smysl“?
Uvedu příklad na sobě – od začátku roku jsem ještě nenaběhal ani 100 km a nuly v tréninkovém deníku za minulé 3 měsíce jsou skutečné. Přesto:
- v půlce srpna jsem tedy doslova z gauče jel bruslařskou 12hodinovku a skončil 2.; sice to byl komorní závod, ale přede mnou s poměrně malým odstupem (15 km, resp. 1 km) byli ti, co na lépe obsazené 24h kolem Olešné skončili 3., resp. 1.
- pak po 2 týdnech odpočinku jsem poslední sprnovou sobotu šel silničářský Chlumecký triatlonek (500 m / 37 km / 5 km / 3 piva), s nic moc výsledkem (nemám silniční kolo), pak v týdnu 2× 90 minut floorball (St a Čt), a v neděli (dost neodpočatý) půlmaraton v BB (můj první letošní běžecký závod)
- na tom půlmaratonu v BB jsem si vylepšil osobák na 10 km (ač jen o 6 s :o) a za dva roky starým osobákem na půlmaratonu jsem zaostal „jen“ o 22 s
Výkony to sice nejsou nic moc, ale chtěl jsem na nich ukázat, že na NSS ani bez tréninku výkonnost v průběhu let nijak dramaticky neklesá. Je možné, že u mne ani nemá kam klesat (vzhledem k absenci tréninku / trénovanosti), ale i tak to vypadá, že NSS nemá negativní vliv.
davidof 23.09.2014 16:27:22
Ano, studie které se tady zmiňovaly, měly takový výsledek, že (aspoň jak jsem to pochopil) neprokázaly snížení výkonnosti resp. síly. Nebylo to sice v běhu jak si vzpomínám, ale i tak je pravděpodobné, že po adaptaci se člověk může dál zlepšovat. Co je ale podle mě největší přínos pro tratě do maratonu, je pozitivní vliv na imunitu a regeneraci, takže člověk může v celkovém součtu víc a kvalitněji trénovat. Ale je pravda, že na NSS se přechází z jiných než výkonnostních důvodů – pro mě jako hobíka samozřejmě důležitějších.
Praha-Dalejské údolí
oblivion 23.09.2014 17:04:16
>> otilrak, 23. 09. 2014 08:56:06
Jak už psal rudo, cukr z řepy, ovoce, medu či třtiny je pro organismus totožný, rafinovaný není sám o sobě o nic škodlivější – stále je to jen glukóza, fruktóza, případně sacharóza (glukóza + fruktóza), snad jen v lehce rozdílných poměrech. Jediné, v čem je rozdíl, je obsah ostatních látek, které právě brání zkáze a které jediné mají pro tělo přínos.
A příklad se sklepem není zrovna fér – je to něco jako chladnička. Srovnávej s jablkem, které leží doma na stole – u toho je řádově větší pravděpodobnost, že shnije. Ovšem, že ne vždy – už jsem viděl jablka seschlá vcelku. A nebo okurku – uřízněte 10cm špalíček neoloupané hadovky, vydlabejte dužinu bez porušení slupky (do té můžete udělat „okénka“ či vyřezat nějaký ornament) a nechte vysušit! ;o)
svbezec 23.09.2014 19:02:54
>> oblivion, 23. 09. 2014 17:04:16
A co maso nezhnije?
Praha-Dalejské údolí
oblivion 23.09.2014 19:19:22
>> svbezec, 23. 09. 2014 19:02:54
No napadlo mne, že kdyby se Karlito sám zavřel do sklepa, tak tam také možná do jara vydrží, i když ke spontánní mumifikaci jsou nejspíš potřeba trochu jiné podmínky.
S masem nemám zkušenost (tak 15 let), ale třeba sýr zcela jistě v normálních podmínkách neshnije, ani nezplesniví, a to ani po několika měsících na stole při pokojové teplotě. Stejně tak kysané mléčné výrobky ve stejných podmínkách (stůl, pokojová teplota) vydrží několik měsíců. A to mluvím o období jaro-podzim (v zimě by to bylo opět nefér srovnání, když mám doma kolem –5 °C).
Tábor
otilrak 23.09.2014 19:27:30
>> oblivion, 23. 09. 2014 15:40:37
Děláš si srandu, že jo? To co jsi napsal dokáže naprosto každý koho znám. A to mám mezi přáteli spoustu kuřáků a hospodských povalečů. Každý průměrný kluk mezi 20 a 30 lety by to dal. A neříkejte mi, že ne. Vždyť mezi tvými „výkony“ je hromada regenerace prakticky bez pohybu a jenom jeden trochu „těžší“ týden. Tímhle sportovním výkonem bych se opravdu nikde nechlubil. Umět se hecnout dokáže každý a tohle nic jiného není.
Pokles výkonosti jsem neřešil z dlouhodobého hlediska, ale jen v tom přechodném období, které může být u někoho i roky.
>> rudo, 21. 09. 2014 23:13:28
Když si čas od času pročítám tvé příspěvky, tak tě snad až lituju, pokud se tím tedy opravdu řídíš. Žádné cukry, minimum železa a minimum kyslíku, to se pak asi těžko sportuje, když se zvýšené konzumaci kyslíku bráníš. Neničíš si vlastně tréninkem, vyšším přísunem kyslíku, všechnu svou ostatní snahu ohledně jídla a tak? Aspoň, že se shodneme na minimalismu a barefoot.
Tak nějak mám v plánu na jinou stravu přejít někdy po třicítce, možná až 35, ale bude to ještě pečlivé rozhodování a hlavně plánování. Extrémy mě u všeho dost odrazují. Naštěstí jsem vyhrál v určitých věcech, například zdraví a dlouhověkost, genetickou loterii, takže času na změnu je dost.
davidof 23.09.2014 19:36:34
>> otilrak, 23. 09. 2014 19:27:30
teď jde o to si uvědomit, co to je extrém. NSS rozhodně ne
Černé Voděrady
MartiNo 23.09.2014 19:58:42
>> otilrak, 23. 09. 2014 19:27:30
Rozumím ti dobře, že kdejaký hospodský povaleč mezi 20 a 30 lety zaběhne desítku pod 40 a půlmaraton za 1:25?
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.