Nebojujte s přírodou! Běhejte a žijte s ní [článek]
mvystrcil 11.10.2011 09:32:59
Redakce mi dala ke komentáři texty do nového Běhej na téma běhu
veteránů. Zaujal mne jeden z mezititulků: PROTI PŘÍRODĚ. Nesouhlasím
s tímto termínem, byť je patrně myšlen jako nadsázka. Každý, kdo se
snaží dělat něco proti, tak bojuje. A pokud někdo bojuje proti přírodě,
je velmi naivní, když si myslí, že je větší než „ona příroda“ a
že by mohl vyhrát.
Odkaz
na článek
Černošice
Mary
12.10.2011 17:47:59
Ten článek je výborný. Bylo by krásné, kdyby se všichni senioři, kteří to ještě nevzdali, dostali k takto uvažujícím zdravotníkům. Jak častá je reakce lékařů „no co byste chtěl(a) ve vašem věku“ i v případě problémů, které jsou docela snadno řešitelné. Cítím, že pokud s něčím musím bojovat, tak je to spíš tlak společnosti, že pro ženu v mém věku už je tak nějak nepatřičné třeba běhat půlmaratony nebo chodit s batohem po horách. Doufám, že se to postupně změní a až se dožiju důchodového věku, bude tu spousta spokojených sportujících seniorů, takových, jaké jsme potkávaly letos třeba na Mohanské cyklostezce. Nehonili mládí, nebyli narvaní v elastických oblečcích, na horských kolech v lautr rovině. Ale bylo vidět, že si dokáží vychutnat i jízdu na kole, i dobré jídlo a vínko, či pivo. Prostě radost a vzor do budoucna.
SABZO Praha
Tomáš
Miřejovský
12.10.2011 20:32:23
Je to sice sofistikovaně napsáno, nicméně žijeme v době, kdy zaměstnavatelé i lidi kolem padesáti let věku ždímou jako hadry a nic jiného než výkony v práci je nezajímá. Pak můžete zažít období, že přestože jste celý život sportovali najednou v padesáti nemáte na trénink a závodění energii. Mozek chce, ale tělo vyplivané prací přes čas vás do zátěže najednou nepustí. Po dlouhodobém přetěžování v práci zjistíte, že zaměstnání, které vás dřív bavilo najednou nenávidíte a těšíte se už jen na dovolenou a na to jak si zasportujete. Vrátit se ke sportování za těchto okolností je opravdu boj.Povolit v něm ale nesmíte, protože jinak máte za chvíli na krku civilizační choroby.
Černošice
Mary
13.10.2011 17:23:27
>> Tomáš Miřejovský, 12. 10. 2011 20:32:23
Zase boj! Není lépe to sportování brát jako odměnu? Nejsem ždímaná zaměstnavatelem, ale jako OSVČ sama sebou a tlakem nerovné konkurence. Vůbec to neznamená, že jsem méně vyšťavená, ale jdu-li běhat, často třeba v 9 večer, beru to jako příjemné zakončení dne, nikoli jako další fázi denního zápasu. Možná to my ženské máme nastavené jinak.
Martina V.
13.10.2011 19:21:30
Ano, Mary, tak nějak jsem to myslela. Většina z nás je více či méně propírána realitou života… a běhání (a jiné koníčky) jsou přínosem, když se dělají s láskou a radostí. Díky za příspěvek.
Každý ví, že sport sám o sobě problémy v zaměstnání nevyřeší,
to je věc z jiného soudku. Může být ale dobrým přítelem
v překlenovacím období krizí – pro uvolnění napětí a pro trénink
zmíněných kardiovaskulárních parametrů (abychom to v práci vydrželi,
než to vyřešíme )
Praha
anajpo
13.10.2011 21:05:53
Proč pořád s něčím chcete bojovat? Pohodu a radost z toho, že vyjedu
ješte tenhle kopec nebo že v limitu dokončím maraton! A co mám na sobě? Do toho
nikomu nic není!!! Když někdo rád nosí burku, já zase kraťasy! A když
kouknu na některé mladé „hamburgrové Američanky“ tak snad estetické
cítění tolik neurážím. Výkony už budou horší a horší, ale o tom to
přeci není!
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.