Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MISTROVSTVÍ REPUBLIKY: Veteráni nejlepší i na dráze

MISTROVSTVÍ REPUBLIKY: Veteráni nejlepší i na dráze

Adam Pražák | 05.07.2008 | přečteno: 6089×

Na táborském stadionu Míru se koná dvoudenní atletické mistrovství republiky na dráze. V rodině disciplín mají své místo i vytrvalci, byť objektivně vzato, první den šampionátu patřil spíše sprinterům, kteří stihli třikrát přepsat národní rekordy. Mezi běžci na dlouhé trati dominovala zkušenost a tituly získávaly „staré známé firmy“.

Kamínková posedmé

Desítka na dráze se v sezoně běhá velmi zřídka, a tak má měření vytrvalců při šampionátu vždy příchuť jedinečné události. Ne pokaždé tomu však odpovídá obsazení mistrovského závodu, což v Táboře platilo zejména o ženské kategorii. Petra Kamínková na 25 okruzích jednoduše neměla konkurenci. Od prvních metrů se pětatřicetiletá závodnice AK Olomouc odpojila od zbytku pole a okruh po okruhu jen navyšovala svůj náskok. 

První kilometr zvládla za 3:28, ty další až do završení desítky běžela vyrovnaně mezi 3:35–3:37/km. V cíli z toho byl nejlepší letošní čas 35:56.95. „Jsem spokojená. Ale je těžké absolvovat takový solozávod, když nemám formu. Navíc jsem před týdnem běžela na atletické extralize pětku a patnáctistovku v jeden den a bolesti jsem cítila ještě dnes,“ stěžovala si.

Na své konto si Kamínková připsala již sedmý titul z dráhové desítky. Ptáte se, odkud bere motivaci stavět se znovu a znovu na start této velmi náročné trati? „Tentokrát jsem si chtěla hlavně odpočinout od práce,“ uvedla překvapivý důvod. „V létě je v naší hospodě pořád našlapáno a já musím vydržet na place často až do 11 hodin večer. Tady si odběhnu desítku, vyklušu se, půjdu spát, ráno v poklidu někam na 20 minut vyrazím, a pak se zkusím poprat o výsledek na pětce,“ doplnila domácí suverénka. 

Na pětikilometrové trati má zatím sedm republikových titulů, přidat další prý ale nebude tak snadné. „Je tam mnohem větší konkurence,“ zmínila např. Lenku Všetečkovou, Moniku Preibischovou, Lucii Müllerovou či triatlonistku Vendulu Frintovou. „Medaile si podle mě podělíme mezi sebe,“ zavěštila si Kamínková.

Stříbro z desítky získala s půlminutovým odstupem za vítězkou Marta Fenclová z AC Pardubice, pro bronz si doběhla autorka do mistrovství nejrychlejšího času v sezoně Irena Petříková, která závodí za AHA Vyškov. Vedle medaile jí může těšit zlepšení o 44 vteřin  na 37:11.03. Pod 40 minut se dostaly ještě čtvrtá Lenka Šibravová z Olympu Praha (37:45,67) a Petra Krejčová v dresu Sokola České Budějovice (39:50.12). Celou trať absolvovalo jen sedm závodnic, Marie Dostálová předčasně odstoupila.

A zase ten Štefko

Je mu čtyřicet let, ale stále válí. Svoji nepolapitelnost potvrdil velezkušený Róbert Štefko i na mistrovské desítce na dráze, kde od začátku dominoval a bez jakýchkoliv problémů si doběhl po půl a celém maratonu pro už třetí letošní titul. Když připočteme ještě bronz ze šampionátu v přespolním běhu, můžeme jej bez okolků vyhlásit jednoznačným vládcem domácí běžecké scény. 

„Proč se mi tak daří? Je to asi tím, že na rozdíl od ostatních už tolik netrénuji, běháním se už jen bavím a na závody chodím odpočatý a natěšený. A také zůstávám zdravý,“ vypočítal možné důvody svých úspěchů. Desítku na dráhovém šampionátu ovládl běžec a také trenér z AK Kroměříž teprve podruhé v životě, tentokrát mu k tomu po mezičase v polovině trati 15:04 stačil výkon 30:14.16, čímž o půl minuty vylepšil domácí výkon roku.

Jako druhý doběhl taktéž v osobním maximu sezony jeho oddílový kolega Tomáš Blaha, o třetí místo se svedl nevídaně urputný finiš, František Zouhar z AC Praha 1890 nakonec odolal dalšímu z Kroměřížských Martinu Freiovi o pouhých 14 setin. Jan Bláha se v první polovině závodu pohyboval na medailových pozicích, postupně mu ale ubývaly síly a propadl se na konečné páté místo.

Součástí mužské desítky byl i samostatně hodnocený závod juniorů, kde zásluhou vynikajícího finiše zvítězil Ondřej Fejfar (32:16.07), když o 29 setin předstihl dlouho vedoucího Jakuba Bajzu.

Stýply bez překvapení

Na mezinárodní scéně běhává Petr Mikulenka stýply tzv. odzadu. Nepanikaří, nenechá se vybláznit na začátku a pak svým čapím krokem ukracuje pozvolna náskok soupeřů. Mnohdy ho zcela vymaže a nechá uvadající protivníky za sebou. Na domácí úrovni k témuž většinou chybí odpovídající konkurence, pod devět minut se spolu s ním letos vešel pouze Milan Kocourek, mj. mistr republiky v krosu, kde slaví největší úspěchy. 

Tito dva také byli v mistrovském závodě nejvíce vidět. Kocourek za to zkusil vzít, nasadil ostřejší tempo, které ale neudržel a Mikulenka ho v pohodě dostihl a předstihl. Zbylé dvě třetiny trati si pak pětadvacetiletý závodník z Frýdku-Místku už diktoval zcela sám a finišoval v čase 8:57.18. „Trápil jsem se víc, než jsem čekal. Takhle pomalu se překážky běhají těžce,“ prohlásil a přidal stížnost na obtížný vítr a vysoké teploty. „Za takových podmínek se na dobrý čas běžet jednoduše nedá,“ povzdechl si jeden z teoretických adeptů olympijské účasti. Svůj poslední útok na limit plánuje na 16. července v Rakousku.

Mezi ženami ovládla stejnou trať vysoce univerzální Ivana Sekyrová. Královna republikových půlmaratonů, která na nedávné Zlaté tretře zlomila národní rekord v hodinovce a nyní se chystá na mistrovství Evropy v běhu do vrchu, stlačila jako jediná ze závodnic svůj čas pod 11 minut (10:58.57). 

Komentáře (Celkem 3)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

maraton: 2:40:24 (2010)

VlastaK muž 05.07.2008 10:29:34

V článku je chybně napsáno, že jako druhý doběhl Jan Bláha. Byl to Tomáš Bláha. Prosím, opravte to. Určitě by ho mrzelo, kdyby to četl a nenašel tam své jméno. Přece jen, druhé místo na MČR člověk nezaběhne každý den :-)

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 05.07.2008 10:43:08

>> VlastaK, 5. 7. 2008 10:29:34

díky za upozornění na chybku, opravil jsem. Jan byl až pátý.

avatar

Kopřivnice

Celkem 125834 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:31:57 (1988)
půlmaraton: 1:12:22 (1997)
maraton: 2:32:50 (1991)

macíčekmiroslav muž 06.07.2008 00:02:30

Roberte gratuluji!

administrator 03.04.2010 13:32:32

Na táborském stadionu Míru se koná dvoudenní atletické mistrovství republiky na dráze. V rodině disciplín mají své místo i vytrvalci, byť objektivně vzato, první den šampionátu patřil spíše sprinterům, kteří stihli třikrát přepsat národní rekordy. Mezi běžci na dlouhé trati dominovala zkušenost a tituly získávaly „staré známé firmy“.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.