Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

MISTROVSTVÍ ČR V ATLETICE: Drama na pětkách

MISTROVSTVÍ ČR V ATLETICE: Drama na pětkách

Adam Pražák | 06.07.2008 | přečteno: 11259×

Programem druhého dne skončilo v sobotu atletické mistrovství republiky na dráze. Oba dny byly na programu vytrvalostní běžecké disciplíny. První den dominovaly na desítce legendy současného vytrvalostního běhu. Druhý den byla na programu pětka a scénář se obrátil, mistři republiky z desítky Kamínková a Štefko se museli sklonit před mladšími závodníky. 

Běhy na 5000 metrů byly jediným vytrvaleckým příspěvkem do nabitého programu druhého dne atletického mistrovství republiky na dráze, zato určitě stály za vidění. Na rozdíl od předchozích desítek a stýplů, kde byl výsledek patrný již dlouhou dobu před cílem, totiž přinesly velmi dramatickou podívanou se zajímavým průběhem a částečně i překvapivým vyústěním. Velkou roli přitom hrál fakt, že řada favoritů měla v nohách některý z pátečních závodů a vedle aktuální formy bylo důležité, jak se komu podařilo zrege­nerovat a kolik ušetřil sil. 

Mezi ženami se tempa před zraky tří tisícovek diváků od začátku ujala Lenka Všetečková a závod rozeběhla velmi odvážně. První kilometr zvládla za 3:10 min, čemuž stačily pouze běžkyně už před startem pasované na kandidátky medailí: vítězka desítky a obhájkyně prvenství i na poloviční trati Petra Kamínková, triatlonistka Vendula Frintová, liberecká Lucie Müllerová a šampionka z krosu Monika Preibischová. Ta však po čase vysoké tempo nevydržela a začala odpadat. Stejný osud vážně hrozil Lucii Müllerové, která se však dokázala zmátořit a náskok vzdalující se trojice vymazala. „Nebylo to ale ani tak tím, že bych nějak zrychlila, spíš mi přišlo, že holky zpomalily,“ líčila v cíli.

Kilometr před cílem se do čela zařadila Petra Kamínková a přepnula na vyšší rychlostní stupeň. Podařilo se jí od soupeřek odpoutat na několik metrů a už už to vypadalo na klasický scénář, na jehož konci je opět triumfující Kamínková, když protáhla krok Müllerová a mezeru smazala. Kolo před cílem vycítila šanci, zaútočila a v zatáčce Kamínkovou předstihla. Ta se sice ještě pokusila zareagovat, ale neměla dost sil, takže z druhého místa jen sledovala, jak si Müllerová běží pro svůj první republikový titul zpod otevřeného nebe v kariéře. „Věděla jsem, že Petra má v nohách desítku, což je hrozná zátěž. Tak jsem si řekla, že to prostě musím zkusit. A vyšlo to,“ těšilo devětadvacetiletou závodnici, jejíž „civilní“ povolání je učitelka na základní škole. Finišovala v čase 16:44.96, Kamínková dorazila do cíle na druhém místě s přibližně třívteřinovou ztrátou. Bronzová medaile je odměnou pro Všetečkovou, která odtáhla většinu závodu a v závěru měla výrazně více sil než nakonec čtvrtá Vendula Frintová. „S Léňou teď docela často trénuji, a když jsem viděla, jaké nasadila ze začátku tempo, už jsem se děsila, že nám všem ostatním nadělí celé kolo,“ ocenila odvážný úvod své sparingpartnerky vítězka. 

Spravedlivé dělení

Také v mužské kategorii se závod vyvíjel spletitě. Po opatrnějším začátku se o zrychlení postaral Jan Bláha, byť si tím spíše uškodil, protože nastolenému tempu sám podlehl a ztratil kontakt s čelem závodu. To pak dlouho tvořila čtyřčlenná skupinka, v níž byli čtyřicátník Róbert Štefko a mladíci Milan Kocourek, Petr Mikulenka a Lukáš Kourek. Posledně jmenovaný závodník z Nového Města na Moravě však nečekaně ze závodu odstoupil a o držitelích medailí tak bylo de facto rozhodnuto. Zbývalo jen vyřešit, jak si zbylí favorité rozdělí cenné kovy. O zlato si nakonec řekl aktivní Milan Kocourek, jemuž vyšel  nástup půl kilometru před cílem, který jeho soupeři, čerství držitelé titulů na desítce (Štefko) a ve stýplu (Mikulenka), nedokázali zachytit. „Jsem rád, že jsme si tituly takhle podělili. Vyhovovalo mi, jak byl závod rozběhnutý a v závěru jsem si věřil,“ svěřil se dvacetiletý běžec z ARC Brno, jemuž patří i nejrychlejší pětka sezony 14:23.71 z měsíc starého závodu v Regensburgu. Čas, s nímž vyhrál mistrovský závod, je o 19 vteřin pomalejší. 

Stříbro nakonec vybojoval Mikulenka, kterého jako by v závěru polili živou vodou a z beznadějně vyhlížející pozice dokázal s neobyčejnou lehkostí přespurtovat evidentně unaveného Róberta Štefka. Další závodníci dorazili do cíle s více než půlminutovým zpožděním. Nepopulární „brambory“ připadly Jiřímu Milerovi, pátý doběhl Daniel Fekl.

Medailisté z MČR na 5000 m : 
1. Kocourek (ARC Brno) 14:42.86, 2. Mikulenka (Frýdek-Místek) 14:46.30, 3. Štefko (Kroměříž) 14:48.77

1. Müllerová (Slovan Liberec) 16:44.96, 2. Kamínková (Olomouc) 16:47.98, 3. Všetečková (Sokol České Budějovice) 16:49.91 


 

Kompletní výsledky z atletického mistrovství ČR

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

apowell muž 06.07.2008 21:45:41

Proč je i u tohoto článku fotka R. Štefka? Zde by se hodil spíš snímek vítěze…

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4670,52 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 06.07.2008 23:23:46

>> apowell, 6. 7. 2008 21:45:41

Ahoj, máš pravdu, toto ale byla jediná fotka z Mistrovství ČR, kterou jsme měli v době vydání článku k dispozici, ale už to měníme:)

administrator 03.04.2010 13:32:32

Programem druhého dne skončilo v sobotu atletické mistrovství republiky na dráze. Oba dny byly na programu vytrvalostní běžecké disciplíny. První den dominovaly na desítce legendy současného vytrvalostního běhu. Druhý den byla na programu pětka a scénář se obrátil, mistři republiky z desítky Kamínková a Štefko se museli sklonit před mladšími závodníky. 


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.