Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak se běhá v... Mallorca čeká na objevení

Jak se běhá v... Mallorca čeká na objevení

Radek Narovec | 23.07.2008 | přečteno: 9831×

Zatímco pro cyklisty je největší z Baleárských ostrovů tradičním tréninkovým místem, pro nás běžce je to zatím ráj k objevení. Preferujete výklus po pláži, běh hlubokým pískem, pořádný trail v krajině připomínající africké safari anebo liduprázdné silničky linoucí se kolem zahrad s tropickým ovocem? To vše najdete na tomto španělském ostrově.

Vybíhám první den dovolené ráno podél pláže a už po dvou kilometrech je mi jasné, že naběhat zde desítky kilometrů za týden nebude snadné. Na severu panuje velké vlhko, které během dne rychle vystřídá teplota nad třicet a od moře i hodně svěží vítr. Zkouším se odklonit od betonové cyklostezky kopírující pobřeží a hlavně řadu hotelů, penzionů, domů a obchůdků. Běh v písku je sice romantický, ale dřina až hrůza!

Potkávám během dopoledne desítky běžců všech vyznání. Slečinky s kablíky z uší a tupým výrazem v tváři, zásadně nereagující na pozdrav. Ale i německé lojfry, z nichž koukají tisíce naběhaných kilometrů a kteří radostně opětují pokynutí rukou. Musím překonat krátký úsek po silnici, ale metrový pás pro cyklisty a běžce připadá našinci jako z jiné planety. Rovněž chování řidičů je od základu odlišné: přestože je místa dost, všichni přibrzdí a předjíždějí až v momentě, kdy se uvolní protější pruh.

Druhý den mne láká velký park, o kterém se dočítám, že funguje hlavně jako rezervace pro ptáky. Je obehnán plotem a vrata jsou otevřená jen do šesté hodiny večerní. Je skoro sedm, ale nedá mi to a využívám toho, že je i tak otevřeno a pomalu přicházím ke zřízenci, který právě krmí seběhlé divočáky (za plotem). Mávám na něj rukou a zvolám „ola“ a jasná odpověď mi dává najevo, že moje pozdní návštěva není na obtíž. Rozbíhám se směrem, kde tuším skaliska nad mořem. Je pořád vedro a fungl nové boty rychle chytají cihlově červený prach cesty. Cikády všude okolo připomínají spíše zvuk motorových pil. Musím zpátky, bojím se abych nezabloudil, protože jsem v parku dost často nazdařbůh odbočoval.

Vrata již byla zavřená, ale na jednom konci povalený plot je známkou, že i místní nemají rádi oplocená území…

Přišel den, kdy se rozhoduji podniknout delší výběh. Beru si do ruky láhev s ionťákem, pro jistotu i sporttester s GPS a funkcí návrat do místa startu, a vybíhám pomalým tempem, přičemž poctivě po každém kilometru dávám lok tekutiny, protože slunce hodně pálí. Působím na široké silnici jako přízrak, tak daleko od pláže se obvykle běžci-turisté nepouštějí. Opět kvituji s povděkem velice ohleduplné chování řidičů. Jestli se o jižanech říká, že jsou horkokrevní, našim řidičům bychom asi naměřili teplotu kolem padesátky!

Dobíhám k moři asi deset kilometrů od svého dočasného bydliště. Smočím kšiltovku a otáčím se zpět. Podle pozdější analýzy dat ze sporttesteru běžím neuvěřitelně konstatním tempem (bez ohledu na zvlněný terén…). Od loku k loku. Zvláštní je i to, že ač je Mallorca všude pokryta prachovým pískem, sliznice nosu zůstává po celý pobyt čistá.

Okolo sebe vnímám palmy, vonící jehličnany, citrusy i kleč zpestřující jinak spíše vyprahlou zemi. Rozhodně místo pro teplomilné běžce!

Mallorca je místem, které by stálo zato proběhnout sem a tam. Nehustá síť silnic, navíc všudepřítomné ekostezky plné pravých úhlů, jak kopírují malá políčka a zahrady. Nedá mi to a natáhnu ruku skrz plot pro dozrálý pomeranč. Nevypadá hezky, určitě by nesplnil EU normu… Ale vnitřek je na míle jinde od toho, na co jsme zvyklí u importovaných kusů. Mnohem sladší! Dokonce i citron se dá sníst bez sevření čelisti :)

Týden končí, 55 km na sporttesteru dokazuje, že mne zde běhání chytlo bez ohledu na tropické teploty. Krajina Mallorcy asi není ničím unikátním. Vegetací je například Madeira o koňskou délku napřed. Ale i tak se dá říci, že počet česky hovořících běžců se zde bude rok od roku zvyšovat. Jdu hledat, kdy se zde běží nějaký maraton…

Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha, Ďábličák

Celkem 19097 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:55 (2009)
půlmaraton: 1:20:36 (2010)
maraton: 2:56:52 (2009)

dvorka muž 23.07.2008 11:24:46

ja jsem byl na mallorce vloni (v palme) a moc rad na to vzpominam. behal jsem bud rano 7h, nebo kdyz to nevyslo tak pres poledne – s malymi detmi jsou moje vybehy rizeny tim, kdy spi :-)

bylo by bezva kdyby autori teto rubriky (jako radek) nekam davali hezke trasy po kterych behali – tech neni nikdy dost. myslim, ze mallorca je v cechach pomerne oblibena destinace…

http://www.mapmyrun.com/s … SEARCH+%3E

Motto: Nike Lunaracer '08/Nike Vomero 2/Mizuno WaveRider 13/Newton Sir Isaac ~ tryskáče/výlety/pás/zábava
avatar

jan blaha muž 23.07.2008 15:49:02

Madeira=portugalsky ostrov

Menorca=balearsky ostrov.

Pekny clanek

avatar

Česká Lípa

Celkem 299 km
Minulý měsíc 0 km

Komik1000 muž 23.07.2008 19:43:27

Jé mě zaujal „sporttester s GPS a funkcí návrat do místa startu“ – který to umí? Každý? Mě by se to hodilo i u nás :)))

avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 23.07.2008 20:37:59

>> jan blaha, 23. 7. 2008 15:49:02

omlouvám se všem za mýlku, v textu jsem Madeiru již přiřadil Portugalcům. Děkuji i za tip jak vylepšit budoucí články o trasy v mapách. Na Malorce jsem toho nenaběhal moc, co by stálo za vystavení, na to by to asi chtělo delší pobyt :)

avatar

josef Prucha muž 24.07.2008 13:54:08

Pěkný článek Radku, maratón je na Mallorce začátkem prosince (Maratón de Calvia). Běžel jsem to asi 5×, je to menší maratón a i v prosinci je zde pro nás dost teplo. Ale vřele doporučuji, je to bezva výlet před svátky. Jinak je Mallorka na běhání bezva, ale musí se od pobřeží do hor. Tam je spousta krásných tras, jak na běh tak na chození. Někdy můžem dát řeč. Pepa Průcha

administrator 03.04.2010 13:32:32

Zatímco pro cyklisty je největší z Baleárských ostrovů tradičním tréninkovým místem, pro nás běžce je to zatím ráj k objevení. Preferujete výklus po pláži, běh hlubokým pískem, pořádný trail v krajině připomínající africké safari anebo liduprázdné silničky linoucí se kolem zahrad s tropickým ovocem? To vše najdete na tomto španělském ostrově.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.