Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Fenomén Bekele vstupuje do klubu výjimečných

Fenomén Bekele vstupuje do klubu výjimečných

Adam Pražák | 23.08.2008 | přečteno: 8273×

Etiopan Kenenisa Bekele dokázal po triumfu na desítce vyhrát i na poloviční trati a stal se šestým atletem v historii, kterému se to povedlo na jedněch Hrách. Navíc pokořil olympijský rekord Maročana Saida Aouity a poprvé v historii této soutěže stlačil čas na pětce pod 13 minut.

Světový rekordman z pěti- i desetikilometrové trati završil svůj zlatý double opravdu fascinujícím způsobem. Na prvních mezičasech pětky je sice zaznamenán jako první jeho bratr Tariku, byl to však spíše Kenenisa, kdo se staral o tempo. 

To nebylo zpočátku nijak závratné – prvním kilometrem proběhli závodníci za 2:45, druhý a třetí byl jen zhruba o 7 vteřin rychlejší. Pak za to však Kenesisa Bekele vzal a stupňovaným zrychlováním setřásal jednoho soupeře za druhým. Mezi prvními odpadli jeho kolegové z etiopské reprezentace Abreham Cherkos a Tariku Bekele, záhy se propast rozevřela i před úřadujícím mistrem světa Bernardem Lagatem v dresu USA. 

V posledním okruhu jakžtakž stačili už jen Keňané Eliud Kipchoge a Edwin Cheruyiot Soi, jenže v náběhu do poslední zatáčky už bylo zřejmé, že ani oni na fenomenálního finishmana mít nebudou. Bekele si 100 metrů před cílem dovolil vítězně vztyčit paži, pozdravit tribuny a nikým neohrožován si doběhl pro druhý triumf na Hrách v Pekingu. 

Svým časem 12:57.82 překonal olympijský rekordní zápis Aouity z Los Angeles 1984 o téměř osm vteřin. Stříbro a bronz si podělili Keňané Kipchoge a Soi. Čtvrtý byl Moses Ndiem Kipsiro z Ugangy a až za ním doběhli Etiopané Cherkos a Tariku Bekele. Prvním závodníkem, který nepochází z afrického kontinentu, byl na sedmém místě Mexičan Juan Barrios. 

Zklamaný Lagat doběhl devátý, ještě o dvě příčky hůře se umístil první zástupce Evropy – za Španělsko závodící Bezabeh Aelemayehu. Prvním rodákem ze starého kontinentu byl však až Jesús Espaňa, který uzavíral pole na 14. místě. 

Kenenisa Bekele se vítězstvím v obou vytrvalostních bězích na dráze při jedněch olympijských hrách dostal do opravdu elitního klubu. Dosud v něm figurovalo jen pět závodníků včetně Emila Zátopka (který však navíc dokázal vyhrát v Helsinkách 1952 i maraton, což se Bekelemu určitě nepodaří). Jediný atlet získal tento jedinečný double dvakrát, v letech 1972 a 1976 nebyl na olympijské pětce a desítce pokořen Fin Lasse Viren. Naposledy předvedl obdobný kousek Etiopan Miruts Jifter v Moskvě 1980. Bekele na něho tedy navázal po 28 letech. 

Kenenisa Bekele spolu s krajankou Dibabaovou získali pro Etiopii kompletní sbírku zlatých medailí z vytrvaleckých soutěží na dráze (5000 a 10000 m) a spolu s bronzem Defarové z pětky a stříbrem Sihina z desítky tak připravili jasnou porážku konkurentům z další africké velmoci – Keňanům. Ti se museli spokojit jen se stříbrem a dvěma bronzy. Dvě stříbra putují také do Turecka zásluhou etiopské rodačky Elvan Abeylegesseové jeden cenný kov bronzové hodnoty odveze do USA Shalane Flanaganová za třetí místo na desítce. 

Příjemným překvapením vytrvaleckých soutěží byly poměrně rychlé časy, s výjimkou zpočátku „odklusané“ pětky žen byl vždy překonán olympijský rekord. A výkon Dibabaové z desítky (29:54.66) je dokonce druhý nejlepší v historii.

foto: www.graf.cz