Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pražské závody do kopce už mají termíny

Pražské závody do kopce už mají termíny
foto: Mirek Kratochvíl

Mirek Kratochvíl | 16.01.2009 | přečteno: 7169×

V prvním lednovém týdnu se narodila nová termínovka pražských běhů do kopce. Letos je do seriálu zařazeno dvacet závodů. Loni jsme se rozloučili se závodem Čerčany – Vepří. Místo něj se do seznamu vrací Draháňská rokle – Ládví. Napadlo někoho ze čtveřice borců, když se v roce 1994 vydali na trať prvního závodu, co se z akce pro pár nadšenců vyvine během patnácti let?

Díky skutečnosti, že existuje kompletní databáze výsledků a pořadatelům se dokonce podařilo doplnit i ty úplně první závody z předinternetové éry, máme k dispozici některá velice zajímavá statistická čísla. Například v letošním roce bylo klasifikováno celkem 1535 běžců a běžkyň. Mnozí se sice zúčastnili jen jednoho závodu, ale letos se našli dva běžci, kteří nevynechali ani jeden z dvaceti startů.

Za patnáct let bylo uspořádáno celkem 217 závodů. Od zmiňovaných čtyř se účast vyšplhala až na rekordních 207 startujících v závodě Lochovice – Plešivec v roce 2007. Za dobu konání seriálu proťalo cílovou čáru celkem 12 869 běžců a běžkyň. Přitom vítězové jednotlivých závodů nejsou hvězdami televizních zpravodajství a asi nikdy nebudou za svá první místa brát závratné finanční odměny. Velice často běží jen „za čaj a tatranku“. Přesto jejich výkony zaslouží uznání, ostatně stejně jako práce všech pořadatelů jednotlivých závodů i celého seriálu.

Běhy do kopců zřejmě mají své kouzlo, když se našlo devět běžců, kteří nevynechali jedinou sezónu. Účastnickým rekordmanem je Pavel Novák, který stihl odběhnout celkem 167 závodů. Ještě obdivuhodnější je ovšem jeho druhý rekordní zápis, když ve své kategorii dokázal 48krát zvítězit a zatím suverénně ovládá i celkové bodování. Mezi ženami se královnou Kopce stala Jarmila Zeidlerová se 115 účastmi a rovněž neohroženým vedením v ženském bodování.

Na fotografiích se vracíme k vyhlášení výsledků 15. ročníku, jako už tradičně spojenému se závodem Okolo hostivařské přehrady.

Letošní série závodů nás opět zavede na spoustu zajímavých míst, na která bychom se jinak jen těžko vypravili. Jako závodníci se tak můžete dostat na Petřínskou rozhlednu, k úpatí vysílače na Cukráku, Ondřejovské observatoři, rozhledně nad Berounem. Můžete také vidět unikátní železniční viadukt poblíž Žampachu, přečerpávací elektrárnu nedaleko Davle, možná cestou zakopnete o dosud nenalezený štěchovický poklad. Stačí si jen vybrat ze zveřejněné termínovky.

Jestli se již nemůžete dočkat, kdy vyběhnete na první letošní kopec, je nejvyšší čas začít trénovat. Na Čerčanský chlum se poběží již v neděli 22. února. Podrobnosti o všech závodech, výsledky a statistiky naleznete na webových stránkách Kopce.


Web seriálu závodů

Informace pro rok 2009 ve formátu PDF

Kde se ještě píše o Kopci