Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénink se Z. Smutným: Obecná vytrvalost - základní stavební kámen

Trénink se Z. Smutným: Obecná vytrvalost - základní stavební kámen
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 02.03.2009 | přečteno: 13680×

Jak jsem se již zmínil v předchozích článcích, pokusím se rozebrat podrobně jednotlivé tréninkové prostředky, které se používají při plánování tréninku. Předpokládám, že je většinou znáte, možná máte zafixované jiné názvosloví, ale princip by měl být stejný.

Zkusím tedy znovu oživit vaše znalosti, případně připomenout některé detaily a hlavně, budu se snažit podat to celé mé povídání co nejjednodušeji.

Začneme, jak jinak, tím nejdůležitějším pro všechny vytrvalce a to je obecná vytrvalost. Při komplexním postupném zapojování tréninkových prostředků, které jsem tu nedávno popisoval, jsem ji přirovnal k základům při stavbě domu.

A já ji opravdu považuji za základní stavební prvek veškeré systematické sportovní přípravy všech sportů, v nichž převažuje vytrvalost a je tedy nad slunce jasné, že teď nemluvím jen o běhání. Bez jejího dostatečného rozvinutí si neumím představit úspěšnou celoroční přípravu s plánovaným zlepšením osobní výkonnosti, zejména ne u běžce na dlouhých tratích.
Co to tedy vlastně obecná vytrvalost je? Správná definice zní asi takto:
Je to schopnost absolvovat souvisle a nejefektivněji co nejdelší vzdálenost na úrovni aerobního prahu. Jak jsem již řekl, obecná vytrvalost tvoří základ rozvoje ostatních složek vytrvalosti.

Při tomto prahu je hladina laktátu kolem 2 mmol/l , přičemž individuálně existují rozdíly. Rozmezí se pohybuje od 1 do 3 mmol/l a nazývá se též aerobním pásmem. Ještě by bylo dobré si říct, že aerobní zatížení je takové zatížení, při němž organizmus, zejména svaly, je schopen zajistit si potřebnou energii ke svalové práci při využití kyslíku.

Tepová frekvence by se měla pohybovat kolem 70% maximální tepové frekvence, i to je u každého jedince rozličné. Nejlépe se to dá zjistit při zátěžovém testu v laboratoři, stejně jako ostatně všechny důležité parametry pro stanovení správného zatěžování v tréninku.

Možná se budu rozcházet s atletickými odborníky, ale já si rozvoj obecné vytrvalosti u běžců dovedu představit v první fázi přípravného období a případně i při udržování této schopnosti, nejen tak, že budu drtit dlouhé a souvislé běhy jako bez diskuzí nejefektivnější prostředek pro běžeckou přípravu, ale také například ve formě tréninků na kole, či v zimě běhu na běžkách.

Jen, a to ať se na mě plavci nezlobí, nemám psychickou odolnost rozvíjet ji plaváním.
Navíc s tím nemám doboru zkušenost. Kdysi v mládí jsem zkoušel místo běhání v obrovském horku na dovolené u moře něco naplavat. V pravé poledne jsem podél jugoslávského pobřeží plaval bez přestávky sem a tam dvě hodiny. Když jsem pak s drkotajícími zuby, celý fialový, vylezl na břeh a v šíleném vedru se klepal na slunci zimou, okolo jdoucí turisté, spěchající někam do stínu, si významně ťukali na čelo při pohledu na mou husí kůži. Po této zkušenosti jsem se o takový trénink s mou zásobou podkožního tuku vícekrát nepokoušel a ani svým svěřencům jej neplánuji. Koneckonců v našich vodách a i v bazénech se dá chytit ledacos. Od rýmy až po něco značně horšího, což můžu z vlastní zkušenosti také doložit, ale nebudu to rozvádět, aby mě správci, či majitelé aquaparků nezažalovali.

Někteří trenéři si pod pojmem obecná vytrvalost představují nebo i plánují v přípravě vyšší zatížení pro rozvoj této schopnosti a také používají i další možné varianty běhu pro její rozvoj, ale já si kdysi tohle názvosloví rozložil a tím pádem je pro mě vyšší úroveň zatížení již tempovou vytrvalostí číslo jedna. Přepokládám, že s tím nebudou asi kovaní odborníci souhlasit, ale protože jsem to tak před léty roztřídil, tak to také od té doby praktikujeme v ročním tréninkovém cyklu.

Myslím, že se s nimi pak v celkové koncepci stejně shodnu, pokud je princip správný a já věřím, že jej správný mám, proto bych zde použil to nejhistoričtější přirovnání: „Všechny cesty vedou do Říma.“

Tak se se mnou vydejte po té naší běžecké stopě a nebojte se po ní pustit, protože tím rozhodně nic nezkazíte.


 

Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz


Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Dagmar Kubrová žena 03.03.2009 08:39:26

Myslím si, že si plavání a běh vůbec neodporují. Nejspíš mi plavání maratonský čas nezlepší, určitě je však výborným a doporučovaným doplňkem a relaxací i pro běžce. Chodím plavat pravidelně a zvlášť po závodech je to úleva pro unavené svaly a klouby.
A triatlonisté, kteří se plaveckým tréninkem na vyšší úrovni zabývají systematicky, zvládnou bez problémů obojí (a k tomu ještě náročnou cyklistiku)a mnozí na běžeckých závodech často porazí i běžce specialisty. Takže nelze zevšeobecňovat a něco zavrhovat jen proto, že to nejde právě mně. Také tvrzení, že v bazénech hrozí nákaza, je neopodstatněné, protože dnes tato zařízení jsou po hygienické stránce většinou už na velmi dobré úrovni a riziko nějaké nákazy je pro zdravého sportovce minimálně stejné jako hromadné sprchování 100 a více běžců na závodech …
P.S. Nejsem ani triatlonistka ani zaměstnankyně žádného aquaparku …Jen rekreační běžkyně, která si po běhu občas ráda i zaplave…:-)

avatar

Z.Smutný muž 03.03.2009 08:51:08

>> Dagmar Kubrová, 3. 3. 2009 08:39:26

Jako uvolnění po tréninku či jako součást regenerace je plavání skvělý prostředek, jen si neumím představit plavat objem a nic kolem sebe nevidět a ještě být pořád zmrzlý. Ale řekl jsem jen svůj názor a rozhodně nikomu nebráním to kombinovat, navíc vím, že to jde, neboť jsem svého času trénoval triatlonisty a i teď jednu mladou dívku vedu.Ovšem v běžných bazénech v hodinách pro veřejnost se v tom davu stejně moc naplavat nedá a na rybnících a přehradách se opravdu dá chytit ledacos a víc nesmím říct.
Jinak i plavání mi problém nedělá, narodil jsem se v místech se třemi rybníky, zatopenými lomy a koupalištěm, takže voda je můj druhý živel a kdysi jsem lehce plaval 100m za minutu a dokázal naplavat hodně kilometrů, ale za cenu totálního prochlazení, což si teď ve svém věku už bohužel nemůžu dovolit.

avatar

Dagmar Kubrová žena 03.03.2009 09:21:55

>> Z.Smutný, 3. 3. 2009 08:51:08

Dnes jsem si byla zaplavat před prací v 6.30 a na bazéně bylo asi jen 5 lidí, dráhu jsem měla sama pro sebe..:-)).Chce si to najít optimální dobu a po plavání se jít třeba ohřát do páry, která bývá součastí těchto komplexů (bydlím v HK).Odpoledne tam už bude spousta dětí a tréninků, takže to si radši půjdu zaběhat..:-)). Běhu i plavání zdar a hezký den, Dáša

avatar

Brno

Celkem 5681 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:36:10 (2009)
maraton: 3:28:59 (2007)

vl001 muž 03.03.2009 10:26:02

>> Z.Smutný, 3. 3. 2009 08:51:08

„Voda je můj druhý živel, plaval jsem v lomech a rybnících lehce 100m za minutu a naplaval hodně kilometrů“ a zmrznu v moři? :-D

Myslím, že tady by bylo dobré připomenout přísloví „Ševče, drž se svého kopyta.“

avatar

Z.Smutný muž 03.03.2009 18:38:52

>> vl001, 3. 3. 2009 10:26:02

Správně jsi to podotkl, ale v těch rybnících jsem nikdy nevydržel ve vodě déle jak hodinu a zmrzl jsem i tak na doraz. V moři jsem za dvě hodiny málem omrzl, ale je fakt, že ta tam voda nebyla vůbec teplá i když bylo vedro, alespoň pro mne a mé 3% podkožního tuku v té době.

administrator 03.04.2010 13:32:47

Jak jsem se již zmínil v předchozích článcích, pokusím se rozebrat podrobně jednotlivé tréninkové prostředky, které se používají při plánování tréninku. Předpokládám, že je většinou znáte, možná máte zafixované jiné názvosloví, ale princip by měl být stejný.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.