Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tempová vytrvalost dvě je nadstavba

Tempová vytrvalost dvě je nadstavba
foto: Zdeněk Smutný

Zdeněk Smutný | 16.03.2009 | přečteno: 9713×

Seznámili jsme se již se dvěma typy tréninkových prostředků dle názvosloví, které používám při konstrukci ročního tréninkového plánu, a je na čase vrhnout se na další. Vezmu to postupně, i když následující dva prostředky jsou dost provázané. Dostatečně jsem to, tuším, popsal při přirovnávání celoročního plánu ke stavbě domu. Dnes se budeme věnovat tempové vytrvalosti dvě /TV2/.

Rozložil jsem tento prostředek, tedy tempovou vytrvalost, na dvě části, protože se mi rozmezí, která obsahoval, zdálo příliš široké a já potřeboval nějak specifikovat a hlavně rozlišit zatížení ve vyšší intenzitě, než je to na úrovni anaerobního prahu. U běžců se specializací na 10 km si tento typ tréninku představuji jako závodní tempo na 15 km, u někoho možná jako tempo při závodě na 20 km, ale to už spíše zasahuje i do úrovně tempové vytrvalosti jedna. Opravdu zde záleží již na jednotlivcích a jejich schopnostech.

Je nesmírně důležité si uvědomit, že to ještě není trénink speciálního tempa, i když zatížení při TV2 zasahuje převážně do anaerobního pásma a také hladina laktátu se pohybuje dost vysoko nad 6 mmol/l. Je to opět individuální záležitost. Proto je nutné používat zátěž na této úrovni dostatečně uvážlivě, protože podle reakce organismu jsou často tyto tréninky, zejména v tomto období přípravy, blízké závodnímu režimu.

Přeloženo do srozumitelné mluvy to znamená, že i při takovémto velmi tvrdém tréninku musíte cítit, že jej zvládáte pořád s rezervou, i když s dost značným úsilím a nikdy nejedete na plno. Musíte si umět určit své hranice, protože pokud v euforiiz toho, jak vám to pořád dobře běhá, překročíte osobní možnosti, tak se postupně nakumuluje všechno špatné a nebudete se stačit divit. Zejména, když jste s nadšením sledovali, jak vám to v únoru a případně i ještě v březnu na závodech lítá, jak drtíte své bývalé soupeře. Ona totiž taková zátěž pořád na doraz vám vyžene formu, pokud se již nezrušíte vlastním tréninkem. Budete se cítit výborně, jenže vyčerpáte všechny zdroje, protože vaše tělo si nebylo schopno vytvořit potřebné rezervy.

V okamžiku, kdy byste měli vstupovat do závěrečné etapy přípravy, budete místo toho v útlumu. Protože vám to nedá a vy chcete a cítíte, že musíte splnit plán, dojde místo nárůstu výkonnosti k postupné totální destrukci sportovní formy. Vám zbudou jen oči pro pláč, poněvadž se s tím nedá už nic moc dělat. Náprava tohoto stavu bude vyžadovat dostatečně dlouho dobu na regeneraci a novou delší přípravu, než se dostanete tam, kde jste měli být podle dlouhodobého ročního plánování tréninku.

Proto znovu zdůrazňuji, že běh na úrovni TV2 je kvalitativně na vysoké úrovni, ale nesmí vás vyčerpávat.

Pro její rozvoj jsou nejefektivnější opakované úseky od 1 do 4 kilometrů s krátkou přestávkou na zotavení. Ta je vyplněná buďto mezichůzí nebo i meziklusem, u těch opravdu dobře připravených, v časech od dvou až do pěti minut. Záleží nepochybně na délce úseku a také na jejich počtu, případně sériích, mezi nimiž jsou přestávky samozřejmě delší.
Možná se to nebude odborníkům zdát, ale pro rozvoj TV2 se dají používat i kratší úseky v intervalovém tréninku v délce od 400 do 600 m s velmi krátkými přestávkami do jedné minuty, vyplněné mezichůzí nebo meziklusem.

Já mám představu takovou, že je rozumné to střídat, když ne v průběhu první přípravné fáze, tak určitě v druhém přípravném období nebo v dalším tréninkovém roce.
Bez dobře rozvinuté tempové vytrvalosti dvě jako nadstavby TV1, podpořené silovou vytrvalostí, jíž se budeme věnovat příště, se nedá efektivně navázat na rozvoj speciálního tempa vaší závodní trati!

Tak s tím při svém vlastním tréninku počítejte a občas popřemýšlejte, zda to vše děláte správně. Když už se vám podaří přípravu absolvovat bez větších problémů, ať už zdravotních nebo osobních, byla by škoda ji pokazit takovou velkou chybou.

A věřte, že vím, o čem mluvím, protože i já jsem si mnohokrát svoji závěrečnou přípravu tímto způsobem zkazil a také jsem několikrát neuhlídal své svěřence a podařilo se mi je pořádně zavařit. K tomu se bez okolků přiznávám, a proto pořád na všechny apeluji. Když už nemáte možnost dokonalého laboratorního sledování všech pochodů ve vašem těle, naučte se ho pozorovat sami a řídit se jeho pokyny. Ono vám dává jednoznačné signály, jen jim musíte umět naslouchat.

Tak dobrý sluch a ještě větší cit, ať máte z letošní sezóny radost.


Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz


Komentáře (Celkem 5)

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Brandýs nad Labem

ZdeněkK muž 16.03.2009 07:50:34

Přeji hezký den. Mám takovou „vlezlou“ otázku. 19. 11. jste na můj příspěvek mimo jiné odpověděl:

…16 týdnů před PIM rozepíši i tréninkový plán pro maraton se zaměřením k PIM tak, jak bych si ho představoval…

Myslíte, že tento plán ještě napíšete i když temín PIM se už nestihne? Dal by se třeba použít na Kladenský marathon.
 Děkuji

avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 16.03.2009 08:11:39

>> ZdeněkK, 16. 3. 2009 07:50:34

Ahoj Zdenku (K)
já podle Zdenka (S) trénuji od podzimu a po dvou měsících jsem si musela tak trochu vybrat, zda jet dál a zrychlit desítku nebo to přizpůsobit směrem k co nejlepšímu maratonu. Nakonec jsem volila desítku – zkvalitnit trénink a zrychlit se (a vyplatilo se mi to, více se tu asi ještě budeš moci dozvědět), maraton v květnu ale rozhodně půjdu s tím, že do plánu zařadím dva dlouhé 30km běhy a jdu dva půlmaratony -PIM a mistráky. Jeden dlouhý běh jdeme i na našem modřanském soustředění – určitě přijeď a přidej se aspon na ten dlouhý běh a věřím, že tvoje pochybnosti o maratonu se rozplynou.

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Z.Smutný muž 16.03.2009 08:21:03

>> ZdeněkK, 16. 3. 2009 07:50:34

Ahoj Zdeňku, psal jsem to, ale vzhledem k tomu, že vyšel plán přípravy na maraton od trenéra Kervitzera, dohodli jsme se s redakcí, že nebudu psát další plán, abychom nemátli běžce dvěma rozdílnými pohledy na přípravu. Pokud bude zájem, klidně svůj pohled na přípravu na maraton popíši 16 týdnů před maratonem na Kladně.

avatar

Ústí nad Labem

Celkem 4670,52 km
Minulý měsíc 38,2 km
10 km: 0:45:53 (2008)
půlmaraton: 1:42:24 (2008)
maraton: 3:54:51 (2004)

PetrK muž 16.03.2009 08:34:28

>> Z.Smutný, 16. 3. 2009 08:21:03

Ahoj, zmiňovaná příprava na maraton podle trenéra Kervitcera je tady: http://www.behy.cz/…i-bezce.html

avatar

Brandýs nad Labem

ZdeněkK muž 16.03.2009 10:43:05

děkuji za reakce a odkaz.

Mým cílem bylo a je se přes zimu zlepšit na 10 a pak přejít do tréninku k co nejlepšímu marathonu, což je má priorita. Mám za sebou už 4 marathony, kdy jsem tréninky tak nějak poslepoval z různých plánů. Nyní, díky těmto článkům, jsem konečně pochopil pravidla vedení tréninků. O plán jsem se zajímal proto, že by korespondoval s desítkovým a mohl si ho porovnat s tím, který jsem si teď sestavil v tomto duchu.

administrator 03.04.2010 13:32:49

Seznámili jsme se již se dvěma typy tréninkových prostředků dle názvosloví, které používám při konstrukci ročního tréninkového plánu, a je na čase vrhnout se na další. Vezmu to postupně, i když následující dva prostředky jsou dost provázané. Dostatečně jsem to, tuším, popsal při přirovnávání celoročního plánu ke stavbě domu. Dnes se budeme věnovat tempové vytrvalosti dvě /TV2/.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.