Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Běžecká taktika je pole neorané

Běžecká taktika je pole neorané
foto: Jana Kratochvílová

Zdeněk Smutný | 06.04.2009 | přečteno: 12087×

Vím, že jsem se měl v návaznosti na své předchozí články věnovat teď speciálnímu tempu, ale věřím, že si na to počkáte až do příštího týdne a trochu se zamyslíte i nad tématem, které vám teď tady předkládám, a tím je běžecká taktika. ČLÁNEK AKTUALIZOVÁN

Je pravda, že jsem se tomuto tématu již na podzim minulého roku věnoval, ale teď mi to nedá, abych se k němu nevrátil. Zejména když vidím, co se teď, v období rozbíhající se sezóny silničních i krosových závodů, opakovaně stává. Rád bych vám připomněl nejzákladnější zásady a pravidla, jimiž byste se při závodech ve vlastním zájmu měli řídit.

Vraťme se tedy jen zběžně na začátek. Že se den před závodem musíte rozcvičit a probudit tělo, aby bylo připraveno následující den podat vámi očekávaný výkon, to už je vám snad jasné, protože to omílám pořád dokola.

Že se ráno před startem nenacpete párkem a smaženými vajíčky a nezalijete to kakaem, to už jste také zcela jistě pochopili, když jste se v průběhu závodu po takové snídani vy i okolní běžci přesvědčili, co že jste to snědli.

Že na místo závodu přijedete s dostatečným předstihem, abyste nepřiváděli k infarktu pořadatele a také ostatní závodníky, je vám snad dostatečně jasné. O botách, běžeckém oblečení, správně připevněném startovním čísle, včasném vyprázdnění střev a močového měchýře se zcela jistě také už nemusím zmiňovat.

Určitě jste si uvědomili, že správné rozcvičení před závodem, tedy rozklusání, kompletní rozhýbání včetně rovinek a včasný příchod na startovní čáru je základní nutností, bez níž se neobejdete, a rozhodně to obrovským způsobem ovlivní váš výkon, jako ostatně všechny mnou popsané předchozí detaily.

Ale i když vše předešlé provedete správně a máte také navíc natrénováno, můžete všechno zkazit svým počínáním v samotném závodě. Očekávání dobrého výsledku či naději na úspěch zhatíte základními taktickými chybami. To jako by si pořád řada z vás neuvědomovala. Proto se teď k tomu znovu raději ještě jednou podrobněji vrátím.

Předně: jasně si uvědomte, jakou běžíte trať, tedy nejen délku, ale i povrch a profil. Podle toho si určete předem, čeho chcete dosáhnout a stanovte si priority, jichž se budete zuby nehty držet. Snažte se jen minimálně improvizovat.  Na start tedy jděte již s jasnými představami, co od sebe očekáváte. Podle toho se také zařaďte na čáře mezi běžce přibližně své úrovně. Není nutné se cpát dopředu mezi elitní borce a překážet jim v rozletu, či ještě hůře, zavinit, i když možná spíš neúmyslně nebo třeba vlastní nešikovností, hromadný karambol ihned po startu.

Absolutně nejzásadnější chybou je, že vypálíte po výstřelu s vyvalenými bulvami, co to dá,  rychlostí, již by vám mohl závidět i Usain Bolt. Tohle s vámi provede jediné. Po pár možná desítkách, možná stovkách metrů, někteří z vás až po kilometru zjistíte, že vám postupně tuhnou nohy a pomalu přecházejí do stavu betonových mostních pilířů. Začíná vám scházet kyslík a najednou nevíte, jestli nejste v Himálaji na horolezeckém výstupu na nějakou osmitisícovku, či jste se právě nevynořili odněkud ze strašlivé vodní hloubky, kde jste bez dechu pobývali minimálně několik hodin.

To znamená, že jste překyselili laktátem všechny svaly celého svého těla, poněvadž po nohách tuhnutí přechází postupně i dál. Vy jste totiž díky vysoké rychlosti po startu začali spotřebovávat energii potřebnou k pohybu ze zdrojů čerpaných za nepřístupu kyslíku, tedy se zvýšeným výskytem odpadního produktu takovéhoto čerpání, kyselinou mléčnou.  Zrychleným dýcháním se sice snaží vaše plíce dodat stresovanému organizmu vzduch, aby se pokusily alespoň trochu eliminovat tento neblahý vývoj, ale to je již stejně pozdě.

Co se tedy s vámi stane? Musíte rapidně zvolnit, ne-li přejít do chůze, možná se i zastavit.
Všichni, kdo vyběhli s rozumem a rozvahou, teď kolem vás prolétnou rychlostí blesku. Aspoň vám se to tak bude zdát, protože pro mžitky před očima ani nevidíte. Jak se trochu srovná hladina laktátu, sice se pomalu rozběhnete, ale do cíle se dostanete s hrozným utrpením. Tam se zapřisáhnete, že už nikdy více.

To není žádný katastrofický scénář, ale naprosto objektivní zhodnocení toho, co vás čeká, pokud to tak, jak jsem to popsal na začátku, opravdu provedete. A bohužel pořád to řada z vás, jak je neustále vidno, takto praktikuje.

Znovu na vás tedy apeluji. Rozběhněte volněji každý závod. Dostaňte své tělo do setrvalého stavu a snažte se ve skupince výkonnostně podobných běžců vyvézt v rozumném tempu co nejdále to půjde tak, abyste ušetřili co nejvíce energie. Za žádnou cenu se jich, třeba při zrychlení v další části závodu, na něž podle pocitů nebudete mít, nedržte, abyste se v této fázi opět příliš nepřekyselili a běžte svým optimálním tempem.

To vám umožní v závěru závodu zrychlovat, případně i finišovat o nějaké lepší umístění, třeba i na bedně v kategorii, poněvadž teprve teď můžete začít čerpat energii za nepřístupu kyslíku. Do této doby jste totiž běželi v rovnovážném stavu. Navíc budete mít ze soutěže výborný pocit a rozhodně si to užijete jinak, než když vás budou v narychlo přistavené sanitce připojovat na přístroje, vhánět pod tlakem do plic kyslík a vrtulník vás bude urychleně převážet na jednotku intenzivní péče.

Snad jsem vám to dost důrazně popsal a dostatečně vysvětlil. Chápu, že každý se musí spálit. Stejně tak, jako malé dítě pochopí až při dotyku žhavé plotny, že to opravdu pálí, a že maminka nelhala. I já si to mnohokrát takhle užil a do smrti si budu pamatovat, když jsem ve svých začátcích rozběhl při osmistovce první čtvrtku za 52 vteřin a pak v záklonu dopochodoval do cíle, málem v bezvědomí, za nějaké dvě minuty celkem.

Proto o tom raději popřemýšlejte a zkuste to trochu jinak než třeba obvykle. Závodů je hodně a můžete každý týden hledat svoji optimální variantu toho, co vám nejlépe vyhovuje.
A věřte, že to stojí za to a rozhodně se pak, když víte, že to bude naprosto jiný zážitek a ne předsmrtelné utrpení, o to víc budete na závody těšit nejen kvůli setkání s přáteli, ale také kvůli svému vlastnímu běžeckému výkonu.


 

Zdeněk Smutný je jedním z trenérů nabízejících své služby na behy.cz


Komentáře (Celkem 8)

Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

vipera muž 06.04.2009 07:30:52

Přesně tohle už jsem prožil.

Motto: Why walk when you can run
avatar

Pardubice

Celkem 3369 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:10 (2008)
půlmaraton: 1:22:13 (2007)

Verbir muž 06.04.2009 09:01:20

Z taktiky by mě spíše zajímalo spíše toto.


Mám-li na to – mám se snažit držet tempo i za cenu toho, že mě nikdo nevystřídá a ten, kdo neodpadne, mě pak v cíli lehce předběhne. Nebo je lépe držet se v zákrytu a někde zkusit nastoupit a všechny setřást? Je třeba brát v úvahu, že třeba běžím ve druhé skupině a ofenzivní taktikou mohu seběhnout řadu lidí ze skupiny první.

V článku je psáno – vyvarovat se rychlým startům. Jenže pak člověka stojí hodně sil dotáhnout se do čelních skupin. Jak poznat, zda čelní skupina pouze trhá pole nebo zda na ni opravdu nemám?

Motto: Když to jde, tak to jde. A když to nejde, tak se musí jet - a všechno časem přejde.
avatar

Praha-východ

Celkem 4388 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:39:39 (1970)
půlmaraton: 1:31:16 (1970)
maraton: 3:22:27 (1970)

Vanda žena 06.04.2009 09:59:23

to by mně taky zajímalo…

a taky se mi kolikrát stává, že se neudržím ve skupině před sebou a obvykle se někde obvykle schovám do zákrytu na čele skupiny další, než se to ještě víc roztrhá. Vyplatí se vytáhnout se s utíkající skupinou a držet se jich (pokud na ně aspon papírově mám), nebo mně to utaví? Nerada běhám někde na chostě, na druhou stranu mi zase rostou křídla, když se mi daří stahovat ty přes sebou – kolikrát se to už ale nedožene.

Motto: We are the champions, my friendwe keep on fighting till the end...
avatar

Z.Smutný muž 06.04.2009 10:04:22

>> Verbir, 6. 4. 2009 09:01:20

V každém případě, pokud by tě nikdo nevystřídal, tak se klidně schovej do balíku, odpočiň si a pak uvidíš sám, jak se situace vyvrbí, pokud nemáš rychlý závěr, musíš se rozhodnout pro stupňování tempa a v koncovce závodu. Pokud se cítíš na to, že můžeš běžet na čele závodu, tak už musíš počítat i s tím, že si rychlý začátek budeš muset risknout, ale jen po určitou hranici, kterou musíš sám vycítit, aby jsi byl schopen se pak dostat a hlavně udržet v rovnovážném stavu po většinu závodu a měl možnost ještě v závěru nějakého zrychlení.

avatar

Brno

Celkem 26381 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:29 (2009)
půlmaraton: 1:33:05 (2008)
maraton: 3:23:02 (2012)

running-observer muž 06.04.2009 14:37:24

Pokud nefouká prudký protivítr, nepřeceňoval bych při našich tragédích rychlostech odpor vzduchu.
Na to, jestli běžet se skupinou, nebo ne, se musím ptát svého těla. Pokud cítím, že mohu zrychlit a přitom udržet onen „rovnovážný stav“, o kterém píše Zdeněk (ale nutno pro něj mít vnitřní cit), nemusím se skupinou vázat, ale raději poběžím svým tempem i za cenu, že někdo ze skupiny se se mnou „vyveze“. Pokud mě na konci přesprintuje, neděje se nic hrozného. To píšu, abychom to zase nepřetaktizovali…

avatar

Z.Smutný muž 06.04.2009 18:00:08

>> running-observer, 6. 4. 2009 14:37:24

Když se umíš správně vyvézt, dají se uviset i daleko rychlejší závodníci, třeba i o nějakou minutu, ale nesmí se to jít úplně na doraz, protože pak jen trochu malá změna tempa, zatáčka, obíhání něčeho, atd., cokoliv, tě z toho vyhodí a je to okamžitý propad
a nastává to, že opravdu kompletně „vytuhneš“ a je to pak jen boj sám se sebou. Proto je třeba si zvážit i podle pocitů při rozcvičení, co si můžeš právě v ten daný okamžik dovolit.

avatar

Dobřichov

Celkem 7103 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:16:31 (2012)
maraton: 2:50:29 (2016)

honzaherda muž 06.04.2009 19:24:10

Na trasách otevřenou krajinou je znát i vítr 3m/s a pokud se „háknu“, dokáži s přehledem na desítce ušetřit 1/2 až minutu. V davu 5borců se už běží skvěle a pokud ten přede mnou nemá 160cm a 50kg, tak je při tempu kolem 4min/km úkryt poznat! Co se týče „nástupů“, tak nejlepší je samozřejmě ve stoupání, kdy to je i o síle. Sám jsem běžel spoustu závodů silně netakticky, ale třebas na půlce v Pardubicích jsem se loni uschovával k času pod 1:26h :-)

avatar

Pardubice

Celkem 3369 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:36:10 (2008)
půlmaraton: 1:22:13 (2007)

Verbir muž 08.04.2009 08:37:45

>> Z.Smutný, 6. 4. 2009 18:00:08

Před závodem je to vždy dost o psychice. Pokud bych měl dát na své pocity, pak mnohdy do závodu ani nevyběhnu :-)
Pak však začne závod, přijdou endorfiny a člověk se najednou cítí mnohem silnější.
Problémem je, že dává na své pocity před startem a běžci, se kterými chce běžet, jsou často v nenávratnu :-)
Velice by mě potěšil článek o běžcově psychice. Jak se zbavit stresu ze závodu. Jak se na trati smířit s tím, že to dnes nějak neběží. Jak zabránit třesoucím se kolenům, pokud člověk běží na prvním místě apod.

Motto: Když to jde, tak to jde. A když to nejde, tak se musí jet - a všechno časem přejde.

administrator 03.04.2010 13:32:52

Vím, že jsem se měl v návaznosti na své předchozí články věnovat teď speciálnímu tempu, ale věřím, že si na to počkáte až do příštího týdne a trochu se zamyslíte i nad tématem, které vám teď tady předkládám, a tím je běžecká taktika. ČLÁNEK AKTUALIZOVÁN


Odkaz na článek
Nalezené položky: 9 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.